Érdekességek az Andor kellékeiről

Syril.jpg

Mint a többi Star Wars-produkciónál, a készítők az Andornál is nagy hangsúlyt fektettek a látványra és arra, hogy minél élethűbbé varázsolják a különböző közegeket. Tony Gilroy erre különösen figyelt, mivel ő nem alkalmazta A mandalórinál bevezetett Volume technológiát, és helyette a valódi helyszíneket és ténylegesen megépített díszleteket részesítette előnyben. A showrunner segítségére volt egy olyan szakember a kellékek terén, aki az összes Star Wars-filmben kivette a részét Az ébredő Erő óta. Ő pedig nem más, mint Martyn Doust, aki így az évadzáró előtt kiemelt néhány fontosabb kelléket az Andorból.

Cassian Andor fegyvere

 

Cassian Andor sugárvetője azok számára ismerős lehet, akik játszottak a Dark Forces és a Jedi Academy játékokkal, ugyanis ez ugyanabba a K-16 Bryar típusba sorolt lőfegyver, amit Kyle Katarn használt. A sugárvető ismertetőjegye, hogy termetre rendkívül vaskos, a kialakításra pedig konkrét magyarázatot is adtak: ha a folyamatos tüzeléskor túlhevül a sugárvető, az egy ideig használhatatlan marad. Viszont egy másik gomb lenyomásával a felmelegedett cső átfordul, helyébe egy hűvös cső kerül, és azonnal lehet folytatni a tűzharcot. További érdekesség, hogy ezt a funkciót a kellékesek ténylegesen beépítették a fegyverbe, és néhány jelenetnél látható, ahogy Diego Luna alkalmazza is.

CASSIAN ANDOR BLASTER ANDOR PROP INSET 1 1536x864

 

NS-9 Starpass egység

 

A korai forgatókönyv vázlatokban még "navigációs technológia" néven illették ezt a berendezést, aminek el kellett férnie egy táskában és birodalmi kinézetűnek kellett lennie. Doust és csapata azzal az elmélettel látott hozzá a szerkezet megtervezéséhez, hogy ez a navigációs számítógépnek az az eleme, ami a csillagok közti útvonal megtervezéséért felelős. Ennek egy lényeges tartozéka a sértetlen biztosíték, ami ha megsérül, azt jelenti, hogy a hiperútvonal megbízhatatlan. A végleges sztoriváltozatban viszont a Starpass olyan egységgé fejlődött, ami a birodalmi felségjelzésű jeleket és frekvenciákat használja, amivel koordinálja és feltérképezi a hajó helyzetét a közvetlen közelben lévő birodalmi eszközökhöz képest. Ezért ha a Starpass ellenséges kezekbe kerül, az rendkívül nagy veszélyforrásokat hordoz magában a Birodalomra nézve. Doust a berendezést elmondása szerint egy régi védelmi minisztériumi katonai ócskavasból alakította ki, ami egy nagyobb alkatrész tartozéka lehetett, majd erre jöttek rá a platina és arany díszítőelemek, és természetesen a birodalmi logó.

STARPATH UNIT ANDOR PROP INSET 1 1536x864

 

Syril Karn tála és kanala

 

Miután a balul sikerült akció következtében elvesztette állását a Pre-Mornál, Syril Karn hazatér édesanyjához, ahol a nézők a sorozat egyik legszórakoztatóbb kellékével találják szembe magukat: egy tál űrműzlivel. Doust úgy kommentálta ezt, hogy az élet hétköznapi, mindennapos elemét mutatták be ezzel, amit nem feltétlen kellett túlgondolni

Nem lehet gabonapelyhet enni tál és kanál nélkül. Ilyen egyszerű. Végül is vannak dolgok, amiken nem lehet változtatni.

CEREAL ANDOR PROP INSET 1 1536x864

 

A Ferrix kalapács és üllő

 

Az Andor legelső trailere rögtön a Ferrix bolygó helyi különlegességével indult, a tornyon található, emberi erővel működő haranggal. Ez a ferrixi nép életének fontos része, a falu órája. Tony Gilroy kikötötte munkatársai számára, hogy ennek a berendezésnek a megfelelő hanggal ténylegesen szólnia kellett, így a szakemberek rengeteg időt fordítottak a megalkotási folyamatba. A kellékes stáb különböző kultúrák kalapácsait vizsgálta meg, végül a japán nehézkalapácsokból merítettek ihletet a formához. Az üllő terén Doust nem a tradicionális verziókra akart támaszkodni, így az alap egy felnagyított ütőhangszer lett, amit különböző díszítőelemekkel vérteztek fel, hogy belesimuljon a messzi-messzi galaxisba.

HAMMER ANDOR PROP INSET 2 2 1536x864

 

Fémdetektor

 

Az Andor nyitójelenetében Cassian egy bordélyházba érkezik, és egy kidobóember azonnal megállítja és egy fémdetektorral átvizsgálja a címszereplőt. A kellékrészlegnek volt egy szkennere, de Doustnak az nem tetszett, mivel túl modernnek találta, inkább egy hetvenes évek végi kinézetű kézi berendezést akart. Végül meglepő módon egy konyhai eszköznél kötött ki, és egy elektromos trancsírozó késben látta meg az alapot. Doust szerint 

"a szkenner kialakítása nagyon hasonlít arra a folyamatra, ahogy 1976-ban készítették a kellékeket a legelső Star Wars-filmhez. Ott olyan tárgyakat használtak, amik már léteztek, csak egy kicsit átalakították őket."

SECURITY ANDOR PROP INSET 1 1536x864

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo