fenyegeto_sotetseg_730x162.png
sw2021logo.jpg

Bár mozifilm idén nem érkezik, azért 2021-ben sem kell attól félni, hogy Star Wars-tartalmak nélkül maradnánk. A folytatásban összeszedtük, hogy mi érkezik az év során!


David_Prowse_Getty_.jpg

Nemrég számoltunk be róla, hogy egy aukciót rendeznek, minek témája David Prowse összegyűjtött emléktárgyai lesznek. A befolyt összeget pedig jótékony célokra, az Alzheimer-kor kutatására fordítják a tavaly novemberben elhunyt testépítő és színész, az eredeti trilógiában Darth Vader karakterét alakító, a betegségben szenvedő David Prowse hozzátartozói.


bucketheads.png

Tavaly nyáron rukkolt elő a Transmute Pictures egy rajongói sorozat, a Bucketheads (Vödörfejűek) előzetesével, ami a rohamosztagosok szemszögéből mutatja be a birodalmiak és a lázadók között vívott Galaktikus Polgárháborút. A napokban került fel a csapat YouTube-csatornájára az első epizód prológusa.

 

A széria kezdetével az endori csatába ugrunk fejest, amit a birodalmiak, pontosabban TIE-vadászpilóták és rohamosztagosok szemszögéből követünk végig. A Transmute Pictures által gondozott projekt egyes jelenetei olyan látványosak, mintha egy profi Star Wars-filmet néznénk, valamint egy kreatív főcím is gazdagítja a különlegességek sorát. A korábbi előzetesből az is kiderül egyébként, hogy a jakkui csatába is bele fogunk kóstolni a későbbiekben. A rajongói kezdeményezést Patreonon is lehet támogatni.


mando_grogu.png

Május 4-én, a Star Wars Napon mutattak be a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai egy új oktatási rendszert alkalmazó könyvet, amely A hét kristály rejtélye – Galaktikus geográfia címet kapta – írja a scifi.hu.

A kötet tankönyv- és regényszerűen vezeti végig olvasóját egy mandalóri fejvadász történetén, akinek hét kyber-kristályt kell összegyűjtenie a galaxisban. Az oldalakon kék információs blokkokban magyarázzák el a kifejezéseket, és a kötet végén szószedet is található. Földrajzi alapfogalmakat, fontos összefüggéseket magyaráznak el benne, és változatos cselekményen keresztül mutatnak be természeti-, társadalmi-, és gazdaságföldrajzi folyamatokat.


xwing_museum3_.jpg

A Smithsonian Intézet washingtoni Nemzeti Repülési és Űrhajózási Múzeuma jövőre kiállít egy X-szárnyút – adták hírül az intézmény honlapján.

A teljes életnagyságú, 11 méteres szárnyszélességű hajó szerepelt a folytatástrilógia záródarabjában, a Skywalker korában. A Lucasfilm hosszútávra adta kölcsön a múzumnak, ahol először a restauráló hangárba kerül, hogy karbantartsák. Ez a munka nyilvánosan fog zajlani, tehát a látogatók a helyreállítását is megszemlélhetik a mjus 5-én újranyitott múzeumban. Jövőre aztán átkerül a végleges helyére az X-szárnyú: az Albert Einstein Planetárium elé álítják ki.

"Noha réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, a Star Wars itt a Földön rajongók generációinak mutatta meg, hogy az űr kaland és felfedezés terepe" – nyilatkozta Margaret Weitekamp, a múzeum vezető űtörténésze. "Minden légi- és űrbéli mérföldkő az inspirációval kezdődik, és gyakran a science fiction jelenti ezt a szikrát. Az X-szárnyú, amelyet az űrhajóink mellett állítunk ki, a képzelet és az elért eredmények közötti utat dicséri."

Hosszú idő után ez lesz az első, huzamosabb ideig kiállított Star Wars-kellék a múzeumban: utoljára 1997-ben volt a messzi-messzi galaxist ünneplő kiállításuk.

Xwing Museum


Ascendancy.jpg

Angolul már megjelent Timothy Zahn aktuális Thrawn-trilógiájának, a Chiss Birodalom-könyvsorozatnak a második kötete. A káosz ébredését folytató Greater Good (szó szerint "A nagyobb jó", ami magyarul "A közösség érdeke"/"A közösség java" kifejezéseknek felel meg) idén nyáron gyűjtői kiadásban is megjelenik, nemrég pedig már közzé is tették ennek a remek borítóját, rajta Magali Villeneuve illusztrációjával kedvenc Chissünkről:

Thrawn Ascendancy 2 2


bad_batch_order_66_.jpg

Az idei Star Wars Napon elstartolt a sok rajongó által várva-várt új animációs sorozat, A klónok háborúja örökébe lépő The Bad Batch. A széria évadkezdője pontosan ott folytatta, ahol a népszerű elődje a hetedik évaddal véget ért: azaz a 66-os parancs kiadásától. S szépen bele is rondított a kánonba. (Részletek a folytatásban - magától értetődően spoilerekkel!)


fallen_order_press_preview_TALL_1.jpg

Körülbelül 1 éve röppent fel az Electronic Arts cégnél tartott évértékelőben, hogy a bevételek és kritikák tekintetében is jól teljesítő Fallen Order folytatást kaphat. Egy friss pletyka szerint a második részt 2023-ban dobhatják piacra, számol be róla a Gamereactor UK. A forrásra hivatkozva már csendben és javában dolgoznak a játékon a Respawn Entertaintment cégnél, miközben az Electronic Arts, bár 2023-ban lejár a szerződése a Disney-vel, több Star Wars-projekt felett is atyáskodik. Rajta kívül pedig más cégek is lehetőséget kaptak a Lucasfilm Games által felpörgetett játékrészleg terén.


andor_diego_luna.png

Eddig több lesifotó került fel az internetre a jövőre érkező Andor című élőszereplős sorozattal kapcsolatban, de java részük kevés infóval és látható részletekkel szolgált. Azonban most olyan képek kerültek napvilágra az angliai Cleveleys városból, amin a Cassiant alakító Diego Luna is feltűnik, de nem csak az ő személye lehet ismerős a képeken. Cassian karaktere több parti rohamosztagossal pózol, akik a kánonban a Zsivány Egyesben debütáltak a filmvásznon, de mozgóképen szerepeltek a The Mandalorian második évadában is. Maga a helyszín pedig a Scarifhez hasonlóan egy tengerparti mediterrán övezet, a háttérben lévő pálmafa és tenger alapján. És bár a K2-SO-t megformáló Alan Tudyk korábban nyilatkozta, hogy csak később veszi fel a droid szerepét, az utolsó képen Luna egy magas, a CGI-okhoz használt ruhát viselő emberrel beszélget.


bad_batch_pic.jpg

Pénteken már folytatódik is a május 4-én debütált The Bad Batch, amely kapott egy új, spoileres előzetest, amely ízelítőt ad abból, ami ezután következik: