Így tett szert Luke zöld kyber-kristályra a kardjához

luke_lightsaber_comic.png

Negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér című filmet, ami a korábban felmerült főbb kérdésekre választ szolgáltatott, de egyes dolgokra nem adott magyarázatot. Például a filmben nem történt említés arról, hogy Luke Skywalker honnan szerezte a két film között eltelt fél évben a zöld fénykardját, amivel ismét kiállt apja ellen. A filmeket, sorozatokat kiegészítő kánon tartalmakban, például a könyvekben és képregényekben érdekes információkkal járulnak hozzá a nagy egészben, eddig Luke-hoz is több olyan kiegészítést körítettek, amikről a filmek alapján fogalmunk se lenne. A 2020-ban elindult Star Wars képregényes fősodor most azt járta körül, hogy Luke hogyan tett szert a zöld fénykardkristályára. Figyelem, a folytatásban spoilerek olvashatóak!

Célszerű megjegyezni, hogy ugyanebben a képregény-sorozatban A Birodalom visszavág után Luke-nak a zöld pengéjű fegyverét megelőzően volt egy másik, sárga fényű kardja, ami korábban egy Jedi-templomőr birtokában volt, de nem túl sokáig használhatta, mert elromlott. A sorozat 35. számában egy Gretta nevezetű lánnyal a Christophsison megkeresnek egy kyber-szakértőt, Dr. Cuatát, hogy kezdjen valamit a fénykarddal.

 

CuataDr. Cuata elmagyarázza nekik, hogy mik a fénykard fő alkotóelemei, és köztük a legfontosabb a kristály, mert az nem csupán a fegyver szíve, hanem kapcsolatban is áll az Erővel. Szintén hasznos infó, hogy a Jedi választja a fénykardot és viszont, és mivel az Anakintól örökölt fegyvert csupán megkapta Obi-Wantól, nem volt meg a kellő rezonancia a kard és Luke között. A szakértő először egy vörös kristályt ad neki tanulmányozási célból, hogy tisztítsa meg, ami a fiatalembernek nem sikerül. (A kyber kristály kivéreztetésének először egyébként az Ahsoka könyvben lehettünk tanúi, ahol a togruta lány egy inkvizítor fénykardját változtatja fehérré.) A látomásban Luke egy Sith, vagy sötét oldali templomba kerül, ahol találkozik a kristály eredeti tulajdonosával, egy úrnővel.

 

A fiú utána egy másik, tiszta kristállyal próbálkozik, és meditáció közben megjelenik neki Yoda a Dagobah bolygón. Luke azt hiszi, a saját tudatában játszódik le a beszélgetés az öreg Jedi-mesterrel, de később kiderül, hogy valóban megtörtént a kommunikáció. Az elmélyedés után a tiszta kristály zölddé változik, majd Luke a vörös kyberrel együtt elhagyja a bolygót azzal az ígérettel, hogy megépíti saját fénykardját.

 

A fejezetben nem csak arra kaptunk választ, hogyan jutott Luke hozzá a zöld kristályhoz, hanem egy másik Jedi-képesség egy változata is megmutatkozott a fiú számára, mégpedig az Erőn keresztüli kommunikáció a még élő egyedek közt, amiben nagy szerepe volt a kybernek, ami felerősítette a kapcsolatot. Jóllehet A Birodalom visszavágban és Az utolsó Jedikben Luke tudott üzenni Leiának, de ez valószínűleg főleg annak volt betudható, hogy ikertestvérek voltak. A kánonban egyébként A Köztársaság kora: Hősök képregény egyik történetében a fogságba esett Mace Windu képes volt üzenetet küldeni bajtársainak az Erővel. A folytatás trilógiából pedig tudjuk, hogy van egy másik speciális lehetőség is a kommunikációra, mégpedig az Erő-diád útján, eme képesség mélyére a Skywalker kora filmregény is jobban beleás.

Thrawn Fekvo Banner

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo