Melyik Jedi léphet kapcsolatba Groguval? És ki lenne alkalmas a szerepre?

mando_child.jpg
Ahsoka azt mondta, hozzalak el ide, a többi pedig rajtad áll.

Thrawn után folytatódnak a The Mandalorian sorozathoz kapcsolódó cikkeink és most a legutóbbi epizódban történt eseményekhez köthető lehetséges utakat vesszük sorra. A sorozat 14. fejezében (2. évad 6. rész) Ahsoka Tano tanácsára, Din Djarin a legendás Tython bolygóra viszi el Grogut (A Gyermeket), hogy az az első Jedi templomnál felszabadítva az Erőt, kapcsolatot létesíthessen más a galaxisban megmaradt Jedi lovagokkal. Miután Grogu belekezd a szertartásba több hívatlan látogató is érkezik a bolygóra, mint Boba Fett és két osztag ellenséges birodalmi rohamosztagos. Páncéljának fejében Boba Fett (akiről kiderül, hogy megette a sarlaccot, így tudta túlélni azt - szerk.: bocsi 01) felajánlja Djarin-nak, hogy segít megvédeni a Gyermeket. Eközben Grogu folyamatosan felszabadítva az Erőt szétküldi "segélyhívását" a Galaxisban, hogy ha van még élő Jedi lovag, az felfigyeljen rá és jöjjön el érte.


De vajon ki fog felelni a hívásra? Kik a megmaradt Jedi lovagok? Feltételezzük azt, hogy valaki válaszolni fog és ez alapján vegyük végig őket:

Grogutython


Luke Skywalker


Az első és leglogikusabb válasz természetesen Luke Skywalker lehet. A The Mandalorian sorozat a yavini csata után 9 évvel játszódik, így 5 évvel A Jedi visszatér eseményei után. Mi csinált ebben az időben Luke a kánon szerint?


Nos ezt nem tudjuk és igazából egyik Jedi esetében sem tudhatjuk, hiszen a kánonnak egy lefedetlen időszakát dolgozza fel a The Mandalorian. Nézzük inkább mi volt Luke Skywalker utolsó tette a Galaxisban ezen események előtt és próbáljunk abból következtetni.


A yavini csata után 5 évvel és 3 hónappal az endori csatát követően, Luke egy küldetést hajt végre a Vetine bolygón, az ottani birodalmi kutatóbázisra betörvén azzal a céllal, hogy visszaszerezze az Erő-érzékeny fa utolsó megmaradt csemetéit. Miután ez sikerül a fa csemetéi közül egyet átad Shara Beynek (Poe Dameron anyja), aki új otthonán kívül, a Yavin 4-en ülteti el azt. A jakkui csata ideje alatt csak pletykálták, hogy látták az ütközet során Luke Skywalkert, de ezt senki nem erősítette meg. Miután aláírták a Galaktikus Egyezményt, Leia megszülte Ben Solót, azt beszélik, hogy Luke meglátogatta unokaöccsét, mielőtt eltűnt volna egy titkos küldetésre. Hogy mi ez a küldetés, azt egyelőre nem tudjuk, feltehetőleg ekkor állt neki a Jedi Rend felélesztésének. A The Mandalorian idején Luke Skywalker feltehetőleg még mindig a Rend felélesztésén dolgozik, amibe jól beleillik az a kép, hogy felkutasson egy-egy Erő-érzékeny személyt, így akár magát Grogut, akinek hívását megérezhette az Erőn keresztül. Kérdés, hogy az ominózus pillanatban vagy akár később, volt-e lehetősége elindulni és ha igen, vállalta-e a Gyermek utáni további kutatást, miután az elhagyta azt a helyszínt, ahonnan az üzenetet elküldte.


Ha Luke Skywalker feltűnik fiatalabb kiadásban a sorozatban, két mód is áll a készítők rendelkezésére, hogy ezt megtegyék. Az egyik természetesen a színész casting, mely során Mark Hamill fiatal kinézetéhez hasonló színészt keresnek, a másik pedig a Zsivány Egyesben és a Skywalker korában is használt CGI technika. Amennyiben az utóbbi támaszkodnának, úgy nagyjából lényegtelen, hogy ki lesz a CGI arc mögötti színész, de amennyiben új castingra kerülne sor, ti kit látnátok szívesen? Mi csak egy színészt tudunk elképzelni a szerepre, aki nem más, mint Sebastian Stan. Az alábbi képen jól látszik a két színész közti hasonlóság:


Sebastianstanluke


Cal Kestis


Cal Kestis a Jedi: Fallen Order című játék főszereplője. Ő maga, egy a 66-os parancsot túlélő Jedi padawan, akinek boldogulnia kell a Birodalom vezette Galaxisban, miközben Inkvizítorok vadásszák a megmaradt Jedi-lovagokat. Miután egy Inkvizítorral folytatott harcból kimentik, Cal csatlakozik a Stinger Mantis legénységéhez, Cere Jundához (ex-Jedi) és Greez Dritushoz. Útjaik során újabb barátokra lelnek BD-1 droid, valamint az Éjnővér Merrin személyében. Céljuk az volt, hogy felkutassák Eno Cordova Jedi-mester holokronját, amely létfontosságú információkat tartalmazott a Jedi Rend újjáélesztéséhez. Végül miután túlélnek egy kellemetlen találkozást Darth Vaderrel, a holokront visszaszerzik, de Cal úgy dönt, hogy elpusztítja azt, hogy megvédje az Erő-érzékeny gyermekeket a Sithektől. Az események végére új mestere elismeri őt, mint teljes értékű Jedit.


A játék és annak története jóval a The Mandalorian eseményei előtt játszódnak, a yavini csata előtt 14-ben és már készül a folytatása. Ezek alapján nem tudjuk milyen sorsra jut Cal Kestis és az is előfordulhat, hogy nem éli meg a sorozat eseményeit, de az is lehet hogy igen és végig a Galaxis más pontjain mozgott különböző küldetésekben.

Amennyiben Cal Kestis lesz az a Jedi lovag aki Grogu nyomába ered, úgy a szerepre csak egyetlen tökéletes színész jöhet szóba, az a Cameron Monaghan, aki a játékban is az arcát és hangját adta a karakternek:

80afdf8c 2a46 44d4 8834 3571502b9967 Compressed


Ezra Bridger


Ezra Bridger az a "Jedi lovag" aki a Star Wars Lázadók egyik főszereplője volt és aki után Ahsoka Tano kutat serényen. Ez alapján talán kizárhatjuk, hogy ő lesz az a Jedi, aki Grogu felkutatására ered, de ha ezt a szálat például csak pár évaddal később folytatják, akkor még akár lehet is. Amit a karakterről tudunk, hogy a yavini csatát megelőző pár hónapban Thrawn főadmirálissal egyetemben nyomuk veszett, miután az űrutazó purgillek a hiperűrbe ugrottak a csillagrombolóval, amin ők is tartózkodtak.


Akár csak a fenti kettő esetében talán Ezra Bridger esetében is egy színész van, aki szerintünk szóba jöhet, ez pedig nem más, mint Rahul Kohli. Az angol színész az utóbbi években főleg sorozatokban fordult meg, mint az iZombie, SupergirlHarley Quinn (szinkron) vagy A Bly-udvarház szelleme.


Ezrarahul


Quinlan Vos


Quinlan Vos egy Qui-Gon Jinnél is szélsőségesebb Jedi-lovag, aki első szereplését a Baljós árnyakban kapta (háttérkarakter), majd később feltűnt A klónok háborúja animációs sorozatban, végül pedig saját könyvet kapott a kánonban Sötét tanítvány címmel. Amit róla tudunk utoljára az még a Klónháborúk korára tehető, amikor is Dooku gróf ellen küzdve elcsábul a sötét oldalra. Később visszatér a Jedik közé, akik letartóztatják, de barátja Obi-Wan Kenobi kiáll az érdekében, így feltételezett szabadlábra helyezik. A klónháborúk utolsó napjaiban Vos katonai erőket vezetett a Saleucamin, de a bolygó bukása után csapatait áthelyezte a Boz Pity-re. Nem sokkal később Vos csatlakozott a Kashyyyk felszabadításáért folyt harchoz és Tarfful mellett küzdött.


Bár hivatalos információnk nincs a túlélésével kapcsolatban, mégis a kánonban jó pár utalást tettek rá. A 66-os parancsot követően, a Birodalom időszaka alatt, Mon Cala megszállásakor Ferren Barr és Verla Jedi-padawanok megszöknek az Inkvizítorok elől és amikor elválnak Barr megkéri Verlát, hogy kutasson fel egy másik Jedit, felsorolva köztük Vos-t is, aki feltehetőleg túlélte a tisztogatást és aki segíthet kiképezni őt. További utalásként Luke Skywalker a The Secrets of the Jedi című könyvben megjegyezte, hogy Vos egyike volt azoknak a Jediknek, akik túlélték a tisztogatást.


A feltételezett túlélést követően előképzelhető, hogy Quinlan Vos még a The Mandalorian idején is él és tevékenykedik, így ő lehet az egyike azoknak, akik Grogu felkutatására indulhatnak. Ti melyik színészt tudnátok elképzelni Vosként? Nekünk három jelöltünk is van rá: az egyik Jason Momoa, a másik Dwayne Johnson (a Szikla), a harmadik pedig Idris Elba. Az alábbi képek alapján ti is eldönthetitek, hogy vajon alkalmasak lennének-e a szerepre:


Quinlan Vos

Dwayne


Jasonmomoa


Idriselba


További Jedi túlélők


Természetesen nem csak ez a négy Jedi, aki túlélte a 66-os parancsot, vagy azután tevékenykedett. A lista hosszú, de nagy részük ismeretlen a nézők számára. Még olyan neveket lehet kiemelni, mint Coleman Kcaj a Jedi Tanács tagja, Oppo Rancisis, aki szintén a Jedi Tanács tagja volt vagy épp Verla Jedi-padawan. A Jedi Tanácstagok még talán szóba is jöhetnének egy fan service formájában, de a többség számára akkor se mondanának sokat, nem úgy, mintha Cal Kestis tenné például tiszteletét a sorozatban.


(Grogu az Erőn keresztül szólítja a Galaxisban tevékenykedő Jediket)

 

A Szerzőről

Kira

Kira

"A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik."
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo