darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Árnykéz előhadjárat (Legendák)

Előző: Hegemónia-krízis
Következő:
Operation_Shadow_Hand.jpg
Pre–Shadow Hand campagin
Idővonal: YU 10
Helyszín(ek): Galaxis méretű
Végkifejlet:
 • Galaktikus Birodalom győzelme
 • Az Új Köztársaság visszavonul a Peremvidékre
 • A Birodalmi Polgárháború kezdete
Hadviselők:
 • Galaktikus Birodalom
  • Sötét Birodalom
  • Sith-nagyurak Rendje
   Birodalmi Koalíció
  • Ötágú Csillag Csoportosulás
  • Egyesített Teradoc Unió

 • Új Köztársaság
Parancsnokok: Galaktikus Birodalom:
 • Palpatine császár
  • Ardus Kaine nagymoff
  • Sander Delvardus főtábornok
  • Treuten Teradoc nagyadmirális
  • Blitzer Harrsk nagyadmirális
  • Feyet Kiez admirális
  • Alix Balan tábornok

Új Köztársaság:
 • Mon Mothma államfő
 • Leia Organa Solo tanácsos
 • Gial Ackbar admirális
 • Garm Bel Iblis tábornok
 • Wedge Antilles tábornok
 • Lando Calrissian tábornok
 • Han Solo tábornok
 • Luke Skywalker Jedi-mester

Legendák

YU 10-ben a Galaktikus Birodalom erői egy több részből álló hadjáratot indítottak az újjászületett Palpatine császár parancsaira. A hamarosan a Birodalmi Polgárháborúba fulladó hadjáratot az Árnykéz Hadművelet követte. 

Előzmény


Az endori csata után a Galaktikus Birodalom és a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség halottnak tudta be Palpatine császárt a második Halálcsillag pusztulásakor. Valójában a szelleme túlélte és eljutott a mélymagi Byss birodalmi erődjébe, ahol hosszas felépülés várt rá, míg újjászületett egy klón testben. Időközben az Új Köztársaság ugródeszkának használta az Endort, lassan csipegetve a Galaktikus Birodalomból, amit saját hadurai tépkedtek, míg YU 7-ben a Köztársaság elfoglalta a Coruscantot.

 

A YU 9-ben történt Thrawn-hadjárat előtt Palpatine klónja lassan magához vonta a katonai erőket a Mélymagba egy új offenzíva kedvéért: Feyet Kiez birodalmi admirális elhagyta az Anaxest a Whelm csillag-csatahajóval Palpatine utasítására, még a mit sem sejtő másodparancsnokát, Osted Wermist sem tájékoztatta az útjáról. A birodalmi hadúrból lett kalóz Inos Fonada eltűnt a Koréliai Kereskedelmi Gerincből a flottájával; a Keladán lévő birodalmi kutatóintézet csúcsmérnökei szőrén-szálán eltűntek az összes fegyvertervekkel; és a Kuat bevétele után a Kuati Hajógyár teljes, magasabb rangú tervezőcsapata a Mélymagba szökött a félig kész Eclipse csatahajóval.

 

Az Új Köztársaság főként megfeledkezett ezen jelentésekről Thrawn főadmirális hajszál híján katasztrófát eredményező utolsó hadjárata alatt, és utána - újra megerősítve hatalmát az Új Tartományokban való rajtaütésekkel - elfoglalták a Birodalmi Uralkodótanács orindai központját és rajtaütöttek a magát kitüntető Delak Krennel hercegadmirális Ciutric Hegemóniájában, a Hegemónia-hadjáratban. Krennelt választották meg annak köszönhetően, hogy meggyilkolta Sate Pestage nagyvezírt évekkel korábban, és az uralkodását továbbszilárdították a véres tisztogatások és a nem emberi lények elnyomása. A választást sokan vitatták, mivel Krennel viszonylag néma volt hatalomra kerülése után és nem próbált meg kimozdulni a Hegemóniából. Ysanne Isard klónja támogatásával Krennel azzal orvosolta ezt a képet, hogy szuperfegyverek ellen tiltakozott, bocsánatot kért az Alderaan megsemmisítéséért, bevallva, hogy a Birodalom rengeteg rossz cselekedetet hajtott végre, és menedéket ajánlott fel az Új Köztársaság a Birodalmi Emberi Magaskultúra elleni politikája által kitaszított embereknek. A politika folytatása alatt megközelítette vagy megközelíthette őket néhány menekültcsoport és más korábbi birodalmi, beleértve az alderaani menekülteket. Még üzentek Gilad Pellaeonnak is, hogy hozzák Thrawn flottáját a Hegemóniába. Azonban a helyzet ellenük fordult a Pulzár Állomás terveinek felfedezése után, ami a Halálcsillaghoz hasonló fegyver volt. Valójában a tervek hamisak voltak és az igazi Ysanne Isard vetette be, aki segítette a Zsivány Osztag vezette új köztársasági egységet a Hegemónia felszabadításában és Krennel megölésében.

 

Időközben Palpatine ügynökei barátságosan megközelítették a Mélymag hadurait, Blitzer Harrskot a Zéró Parancsnokságtól, Treuten Teradocot és Sander Delvardust. A Lojalista Birodalmi Uralkodótanács maradványai is elfogadták az újjászületett Császárt, nem különben az amúgy elszigetelődött Ötágú Csillag Csoportosulás, amit Ardus Kaine vezetett. A Palpatine szövetsége alatt álló legtöbb párt gyűlölte egymást, de mindannyian féltek a Császár haragjától és attól, hogy kimaradnak a sikeres hadjárat zsákmányelosztásából. 

A hadjárat


Előretörés a Mélymagból

 

Mivel Gial Ackbar és az Új Köztársasági Védőflotta messze a Peremvidék területeiben Krennelt üldözték, a Magvilágok lazán voltak védettek és Palpatine ezt a pillanatot választotta ki a lecsapásra. Három óriási birodalmi különítmény nyomult ki a Mélymagból, körül-belül négy Executor-osztályú csatahajó (beleszámítva a hiányzó Whelmet), öt Mandator III-as osztályú csatahajó és három Vengeance-osztályú csatahajó biztosította az akciót. Az Új Köztársasági Hadiflotta, ami mindezidáig kisebb cirkálókra és hordozóról indított zugvadász támadásokra rendezkedett be, nem bizonyult nagy falatnak a hatalmas szuper csillagrombolók számára. A mélymagi flották elfoglalták a Kaikieliust és az Alsakant. Eközben Treuten Teradoc nagyadmirális a Koréliára sújtott.

 

Az Új Köztársaság összefoltozott egy hevenyészett védelmet a Metellosnál, de a flottáit teljesen felkészületlenül érték. A Birodalmi Űrből küldött flották az Új Tartományokon a Magot északról közelítették meg, meghódítva az Anaxest és a Borleiast. Időközben Sander Delvardus halálra ítélte a flottát a Metellosnál, és az Uralkodótanács erői a Határmenti Régiókon keresztül haladt előre, elfoglalva a Contruumot és a Columext.

 

A Coruscant eleste

 

A birodalmi flották a Coruscantnál futottak össze és a bolygópajzsok vad bombázását kezdeményezték. Mivel nem maradt remény a győzelemre, Mon Mothma elrendelte a bolygó evakuációját, amit Garm Bel Iblis hajtott végre. Az Új Köztársaság gerillaharchoz folyamodott Galaktikavárosban, de végül elvesztették a csatát és Alix Balan tábornok birodalmi diadalra vezette erőit a Coruscant sugárútjain. 

Utóhatás


Az Új Köztársaság kormánya a Da Soocha V-ön rendezte sorait a Hutt Űrben. A Birodalom gyors új előrenyomulását tarthatatlannak ítélték és vártak a lehetőségre az ellentámadások indítására. Azonban az újonnan egyesült Birodalom hamarosan egy rettenetes, hatoldalú polgárháborúba omlott az Uralkodótanács, a moffok, a flottaparancsnokok, az inkvizítorok, az ÚRVB és a Birodalmi Biztonsági Hivatal között, ami a Birodalmi Polgárháborúként vált ismertté. A Coruscant elnéptelenedett rommá változott. A klónozott Palpatine császár semmit sem tett a testvérgyilkosságok elfojtásáért, a "gyengék kiválasztódása" volt róla a véleménye, és helyette kihasználta a lehetőséget, hogy felfedje magát a nyilvánosság előtt és hadrendbe állítsa a Világpusztítók nevű szuperfegyvereit a Dacen az Árnykéz Hadművelet részeként.

 

Az Új Köztársaság siralmas szereplése a birodalmi szuper csillagrombolók ellen ösztönözte őket a saját csatahajó analógiájuk kifejlesztésére, a Mediator-osztályú csatacirkálóéra és a Viscount-osztályú csillagvédelmezőére az Új Osztályú Modernizációs Program részeként az Árnykéz Hadjárat után. 

Csaták


Megjelenések


 • Sötét Birodalom (Első megjelenés) 

Források


 • The Essential Chronology
 • The New Essential Chronology
 • The Essential Atlas
 • The Essential Guide to Warfare

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000