Legendák

Miután a Star Wars bemutatásra került, világossá vált, hogy az én történetem – bár sok film kellett az elmeséléséhez - egy volt ezernyi közül, ami a galaxisban élő karakterekről szól. De ezek nem azok a történetek, amik elmesélése az én dolgom. Ehelyett más írók képzeletéből csíráznak ki, akiket a galaxis futó pillantása ihletett a Star Wars jóvoltából. Mára ez - ha kicsit váratlan is - a Star Wars csodálatos hagyatéka, ami megajándékozta az írókat, akik új történetekkel járulnak hozzá a Sagához.
- George Lucas, az Erőpróba bevezetőjéből, 1996. 

Sotme CoverA Star Wars Legendák, korábban az Expanded Universe (vagy röviden EU) tartalmaz minden hivatalos a Star Wars univerzum licence alatt álló kitalált hátteret, a George Lucas által készített 6 filmen és a 2014. április 25-ig kiadott bizonyos egyéb elemeken, például a Star Wars: A klónok háborúján kívül. A legtöbb hivatalos Star Wars-szal összefüggő könyveket, videojátékokat, eredetfilmeket, televíziós sorozatokat, játékokat és egyéb médiaanyagokat foglalja magába. Ez az anyag kiterjeszti és folytatja a filmek által elmesélt történeteket, legyen az bárhol, 36.000 évvel a Baljós árnyak előtt és 134 évvel A Jedi visszatér után. A gond, hogy melyek tekinthető kánonnak, az egyik legszenvedélyesebben vitatott téma a rajongók között.

2014. április 25-én a Lucasfilm Ltd. a Folytatás-trilógia előkészületei alatt kijelentette, hogy az Expanded Universe-t retconálják; a múltbeli Expanded Universe-történetek a Star Wars Legendák címszó alatt kerülnek publikálásra, és egy új kontinuitást építenek fel, ami csak az eredeti hat filmet, a Star Wars: A klónok háborúja sorozatot és filmet, valamint az onnantól kiadott összes jövőbeli anyagot foglalja magába. Bár az Expanded Universe múltbeli elemeit teljes egészében nem-kánonná minősítették, forrásanyagok maradnak a jövőbeli Star Wars-os témákhoz, így vonva be ezeket az elemeket az új kontinuitásba kánonként. A mai napig az egyetlen aktív Legendák-termék a Star Wars: The Old Republic videojáték, valamint a Star Wars blogban megjelentetett rövid történetek.

 

Az Expanded Universe kissé koros kontinuitás. Általános szabály, hogy az EU-ban semmi sem mondhat ellent az EU vagy a filmek bármely egyéb részének. Ugyanakkor a filmek némileg ellentmondanak az Expanded Universe-nek alkalmanként, és az EU-ban azért teremtik meg a retconokat, hogy kiküszöböljék ezeket az ellentéteket. Az ilyen ad hoc megoldások hiányában, az EU csak az ellentmondás minden ezekre kiterjedő pontjait tekintik helytelennek.

 

Az Expanded Universe valójában öregebb a filmeknél, mivel az eredeti film regényváltozata a film bemutatása előtt hat hónappal lett kiadva. A Star Wars kronológiát magába foglaló legkorábbi munka a Dawn of the Jedi képregény-sorozat, ami a filmek előtt évezredekkel játszódik. A legfrissebb a Legacy (Hagyaték) képregény-sorozat, ami A Jedi visszatér után játszódik 130 évvel. 

Történelem


Az összes képregény, könyv, játék és egyéb spin-off munkák elve az, hogy kronológikusan működnek, hogy a kontinuitás egy töretlen történetet alkot. […] Mivel a filmjeinknek megvan a saját belső kontinuitásuk, mi a spin-off munkákban kezeljük azokat. Technikailag George Lucas nem csinál semmit, csak a kontinuitással foglalkozott a kilenc film megtervezésével. Ez 1991-ig nem következett be, mikor Timothy Zahn megírta A Birodalom örököseit, az első Star Wars best-sellert, ami a Star Wars reneszánszát indította el, ahogyan azt mi nevezzük, és a kontinuitás fogalommá vált.
― A Lucasfilm kontinuitási szerkesztője, Allan Kausch, 1996 

Az első évek

 

Az Expanded Universe korai építése nagyrészt szórványos és csiszolatlan volt, mert akkor nagyon kevés kánon anyag állt rendelkezésre az alkotóknak.

 

Az "Expanded Universeről" általánosságban úgy vélekednek, hogy Alan Dean Foster 1978 februárjában kiadott spin-off regényével, az Erőpróbával kezdődött, bár technikailag 1977 októberében kezdődött a The Keeper's World (Az Őrzők világa) történettel, a Marvel Comics Pizzazz magazinjában. Az Erőpróba elsősorban a Star Wars forgatókönyvének korai vázlatából merített ihletet. (Bár George Lucas neve van az eredeti Star Wars regényen, Alan Dean Foster volt a szellemíró. Foster kapott egy másolatot a készülő forgatókönyvről és a forgatást is bejárhatta.)

 

Az 1980-as évek elején kiadott sok korai EU anyag legtöbb része párhuzamokat tartalmaz a valódi világgal kapcsolatban, ami azt a benyomást cáfolja, hogy a Star Wars univerzum nincs kapcsolatban a Földdel és a korunkkal.

 

Építés 

Az évek alatt sok művész és tervező járult hozzá a Lucasfilm különböző univerzumainak összeillesztéséhez. Ezek a tehetséges férfiak és nők egy forgatókönyv oldalán szűkszavú leírásából vették az ihletet, felvázolták, lerajzolták és/vagy lemodellezték a teremtmények csodálatos méreteit, az elképzelhetetlen félelmet és az agyrémisztő külpontosságokat. Néhány ilyen teremtményt megfilmesítettünk, míg másokat nem, mivel (eddig) a történet iránya nem volt kibogozva. De ez nem jelenti azt, hogy nem is léteznek. Ha egyszer valami elkészül, a kontextustól függetlenül, az saját maga kel életre.
- George Lucas által írt előszó a Monsters and Aliens from George Lucas című könyvhöz. 

Vector Prime CoverEgy fordulópont következett, mikor a West End Games elkezdte kiadni a Star Wars: The Roleplaying Game-t 1987-ben. Hogy a szerepjáték játékosai számára új kalandokat kreáljanak, a West End Gamesnek kiegészítő anyagot kellett nyújtania, ami a Star Wars univerzumot előzetesen ismeretlen részletben fejti ki, és hogy azt következetessé és összefüggővé tegyék. Például az Aurebesh ábécé eredetileg egy random díszletelem volt, amit A Jedi visszatér filmben használtak. Stephen Crane lemásolta azokat a szimbólumokat, egy teljes és kidolgozható ábécévé tette, amit később az előzmény trilógiában használtak. A West End Games ilyen részletekből építkezve a Star Wars termékeit egy konzisztens módon egy de facto referencia-könyvtárrá változtatta az EU többi fejlesztőinek.

 

Az időkben a Dark Horse Comics elsajátította a Star Wars licencet, amit előzőleg a Marvel birtokolt és arra használta fel, hogy számos igényes folytatást készítsen az eredeti trilógiának, ami a népszerű Sötét Birodalom sorozattal indult.

 

A Sötét Birodalom 1990-es évek eleji kiadásakor a Bantam Spectra kiadta Timothy Zahn Thrawn Trilógiáját. Széles körben úgy adták ki, mint a " soha el nem készült folytatás", és Zahn regényei újra beindították a Star Wars iránti rajongást és forradalmasították a Star Wars irodalmat.

 

Az összes ilyen fejlesztés kezdett visszacsatolódni, önmagára utalni és keresztmetszeteket teremteni. A West End Games olyan szerepjáték-kiegészítésekkel állt elő, ami a Dark Horse képregényein és Zahn regényein alapult. A regényírók és képregény-készítők a West End Games kiegészítéseit forrásanyagként használták fel. A regények folytatásait képregényekként adták ki és vice versa, és az Expanded Universe növekedése óriási rátát ért el.

 

Akkoriban az Expanded Universe nagyját A Jedi visszatér utáni Star Wars univerzum tette ki, mivel számtalan témát, beleértve a Galaktikus Birodalom felemelkedését, Anakin Skywalker és Palpatine császár személyes történeteit és a Klónháborúkat George Lucas nem engedte feltérképezni az előzmény-trilógiája és a kapcsolódó anyagok kidolgozása előtt.

Úgy döntöttek a 90-es évek végén, hogy Birodalom ellenségként önismétlő és unalmas lett. Egy új fenyegetést, a yuuzhan vongokat vezették be a The New Jedi Order sorozatban. A yuuzhan vongok először az első New Jedi Order könyvben szerepelt, melynek címe The New Jedi Order: Vector Prime.

 

Az EU és az előzmények

 

A Baljós árnyak bemutatása előtt a Lucasfilm kifejezetten tiltotta az Egy új remény előtti időszak kidolgozását az EU-ban. Ugyanakkor az I. rész bemutatása kaput nyitott az új lehetőségek felé.

 

Mivel a Baljós árnyak békeidőben játszódik, nehéz volt bármilyen fenyegetést találni, ami ellen a hősök harcolhattak. Így a legtöbb anyag, ami a Baljós árnyakon alapult, a film előtt vagy alatt játszódik, mint utána.

 

Más részről A klónok támadása újabb friss konfliktust vezetett be -- amit a rajongók már 25 éve akartak látni. Azonfelül, hogy képregényekben és regényekben is bővítették, a Klónok Háborúja megkapta a saját animációs sorozatát, a Star Wars: A klónok háborúját, ami A Sith-ek bosszújának előkészítésére szolgált. A Star Wars: A klónok háborújában sok csata látható szerte a galaxisban, valamint az Erőt láthatólag teljes kimaxolásában mutatják be olyan fantasztikus harcokban, mint amikor Mace Windu egy egész droid hadsereget pusztít el. A sorozat második évada (2004) a legújabb gonosztevő, Grievous tábornok bemutatását tartalmazza, A Sith-ek bosszúja egyik fontos karakterét. Grievous főszereplő is volt 21-25. részekben, amiket 2005-ben adtak ki és közvetlenül A Sith-ek bosszúját vezetik fel. A Sith-ek bosszúja bemutatása után a két trilógia közötti eseményeket boncolgatták, mint például a Nagy Jedi Tisztogatást.

 

Az új lehetőségek táplálása mellett az előzmény-trilógia ellentmond számos állításnak, amik már létező regényekben szerepelnek a Klónháborúkról. Például Timothy Zahn Thrawn Trilógiájában a háború idejét hibásan adták meg. Ezt azóta azzal a magyarázattal módosították, hogy a megadott dátumok alternatív kalendáriumok használatával szerepelnek.

 

Legendák

2014. április 25-én a Lucasfilm bejelentette, hogy az Expanded Universe-t az új nem-kánon "Star Wars Legendák" cím alá sorolják, hogy az új kontinuitásnak átadják a terepet, amiben olyan fontosabb projektek foglalnak helyet, mint a Star Wars Lázadók és a Star Wars Folytatás Trilógia. Bizonyos előzőleg kiadott Expanded Universe anyagok nyomtatásban maradtak Legendák-történetekként. Az első regényeket a Legendák cím alatt nyomták újra, köztük A Birodalom örököseit, a Han Solo Legendáját, a Lando Calrissian Trilógiát, a Crucible-t, a Kenobit, a Pengeélent, a Halálosztagot, a Fate of the Jedi: Outcastot, a Maul: Vesztegzárat, Az elveszett Sith törzset és a Star Wars: Lives & Adventures kompendiumot.

 

Bár az április 25-én és utána jövő új tartalmak jelentek meg, 2014 általánosságban kánonnak tekinthető, bizonyos új anyagok továbbra is a Star Wars Legendák cím alatt kerültek ki. Köztük olyan tartalmak, mint a Dark Horse Comics Star Wars képregény-sorozata, valamint a Star Wars: Legacy Volume 2 utolsó számai, a Star Wars: Rebel Heist minisorozat, a Star Wars Comic UK befejező sorozatának képregény-történetei, a Fantasy Flight Games szerepjáték-rendszere és a Star Wars: Birodalmi kézikönyv. Ugyanakkor ezek közül a legtöbbnek a kiadása megszűnt 2014 végére. 2020-ra a továbbra is aktív Legendák média a Star Wars: The Old Republic maradt és annak folyamatos fejlesztései és kiegészítői, valamint a hozzá kapcsolódó rövid történetek, amiket a Star Wars blogban jelentetnek meg alkalmanként. 

Történelmi korok


 • Köztársaság-előtti (YE 37.000 - YE 25.000)

A Galaktikus Köztársaság előtti korszakban a Je'daii Rend először fedezi fel az Erőt a Tython bolygón, és a misztikus energiát vizsgálják. Az Erő egyensúlyának fenntartásáért küzdenek, és konfliktusba kerülnek a fosztogató rakata fajjal.

 

 • A Régi Köztársaság (YE 25.000 - YE 1.000)

A Régi Köztársaság egy olyan hatalom volt, ami a Star Wars galaxisát a Galaktikus Szenátus uralma alatt egyesítette. Ebben a korban a Jedik rengetegen voltak, a béke és az igazság őrzőiként szolgáltak. A Jedi-históriák képregények ekkor játszódnak, megörökítve a régi Jedik és az ősi Sith-ek óriási háborúit.

 

 • A Birodalom felemelkedése (YE 1.000 - YE 0)Spacetrooper

A Sith-ek látszólagos végső veresége után a Köztársaság nyugalmi állapotba lép. A Köztársaság hanyatló éveiben a Szenátus a korrupció és a botrány ellen küzdött, és olyan hatalmas bürokráciával terhelődött, hogy a hatékony kormányzás majdhogynem lehetetlenné vált. Az elkötelezett Palpatine szenátort főkancellárrá választották, és ígéretét tette, hogy egy Új Rend alatt újjá fogja egyesíteni a galaxist. Az Előzmény Trilógia ebben a korban játszódik.

 

 • A Lázadás (YE 0 - YU 5)

Az új Birodalom ellen tiltakozva ellenállás söpör végig a galaxison. A Lázadás sejtjei küzdenek, és kitör a Galaktikus Polgárháború. Ez a kor a lázadók győzelmével, a Halálcsillag terveinek ellopásával kezdődik, és egy évvel a Császár az Endor erdőhold feletti halála után végződik. A Lázadás elkezdi kormánnyá alakítani magát, először a Szabad Bolygók Szövetségeként, és később az Új Köztársaságként. Az Eredeti Trilógia ebben a korban játszódik.

 

 • Az Új Köztársaság (YU 5 - YU 25)

A Birodalom endori veresége után a Lázadók Szövetségének most egy katonai ellenállásból egy funkcionáló galaktikus kormánnyá kell alakulnia. A birodalmi zsarnokság megszüntetésével az Új Köztársaság erősödő fájdalmakkal küszködik, meg kell védenie magát a felkelésektől, birodalmi lojalistáktól és önfejű haduraktól. Valamint Luke Skywalker, az utolsó Jedi, tanítványok kiképzését kezdi meg, újjáépítve a Jedi Rendet.

 

 • Az Új Jedi Rend (YU 25 - YU 36)

A Jedi-lovagok ekkorra már százszor erősebbek. Az Új Köztársaság aláírt egy békeszerződést a Birodalom apró maradványával. A galaxis végre egy békés pihenőt élvez háborúk évtizedei után. Ekkor az ismert űrön túlról egy borzalmas idegen faj baljósan megszállja a Köztársaságot. A yuuzhan vongok pusztítást okoznak egész világokon a veszedelme alatt, és ez a The New Jedi Order könyvekben van bemutatva. Öt évvel később a galaxis a Dark Nest trilógia eseményein keresztül esik át.  A regények leírják, hogy Luke Skywalker és az Új Jedi Rend miként száll szembe a rejtélyes rovarszerű killikekkel, akik egy kaptár-elméjű faj, és a galaxist akarják meghódítani.

 

 • Hagyaték (YU 40 - YU 140+)

Az újonnan megalakuló Szabad Szövetségek Galaktikus Föderációja békét ért el a yuuzhan vongokkal, és azért harcol, hogy egy önállóan működő kormányként tartsa fenn magát. De a sok belső fenyegetés egy olyan veszélyhez társul, ami a sötét oldal maradékából származik. A Luke Skywalker által teremtett új Jedi Rend egy új korral néz szembe, amint a Skywalker-hagyaték örökösei felnőnek. Jacen Solo, talán az új rend legbölcsebbike, most már Ben Skywalker mestere, átáll a sötét oldalra és megkísérel felépíteni egy új birodalmat a perlekedő rendszerekből, amik a Galaktikus Szövetséget alkotják. A Fate of the Jedi sorozatban Luke és Ben a galaxist járják, hogy Jacen sötét mélyrepülésének okaira keressenek választ, miközben Abeloth és a keshiri Sith-ek megkísérlik átvenni a hatalmat a galaxis felett. A Hagyaték éra évszázadokkal későbbi történetekkel folytatódik egy képregény-sorozattal, amit 2006 júniusában debütált, és a Star Wars: Hagyaték nevet viselte.. 

Munkák


A hasonlóság az, hogy a kiadott Star Wars fikció minden darabja egy ablak az 'igazi' Star Wars univerzumra. Némely ablak homályosabb a többinél. Néhány határozottan absztrakt. De mindegyik tartalmaz egy darabot, ami igaz rájuk. Ahogy a nagy Jedi-mester, Obi-Wan Kenobi mondta, 'sok igazság, amihez ragaszkodunk, javarészt a mi nézőpontunkon múlik.
- Chris Cerasi, Lucas Licensing. 

Film és televízió

 

 • ClonewarsposterA Star Wars Holiday Special (1978) egy kétórás televíziós különkiadás volt, amiben Csubakka visszatér a Kashyyyk szülőbolygójára, hogy családjával együtt ünnepelje az Élet Napját. Az eredeti 1977-es film sztárjaival együtt olyan TV-s és zenei sztárok jelentek meg, mint Beatrice Arthur, Art Carney és Jefferson Starship. A tartalom kánonnak tekinthető, de a különkiadást egyes rajongók gyalázták és George Lucas valósággal nem tekintette magáénak, bár a többi rajongó élvezte a nosztalgikus gyengédségét és naiv megfontolatlan kreativitását; egy online petíció került a New York Newsday sajtójához és egyéb médiákhoz, hogy kiadják eme videót. A Holiday Specialben tűnik fel először a fejvadász Boba Fett egy 11 perces animációban, és itt kapunk betekintést a Kashyyykra. A Holiday Special kashyyyki díszleteinek általános kinézete inspirálta a díszletek alapját A Sith-ek bosszújához (2005).

 

 • A bátrak karavánja (1984) volt az első azon két filmből, ami az ewokokat szerepeltette A Jedi visszatér filmből. A bátrak karavánjában az ewokok segítenek 2 gyereknek kimenteni a szüleit egy gorax nevű óriástól. Ez és a következő film jellemző arról, hogy a történeteket maga Lucas írta; ez az egyik közreműködése a moziba nem kerülő néhány Star Wars produkcióhoz, amiket ezen kívül még nyilvánosan meg is erősít.

 

 • Harc az Endor bolygón (1985). Ebben a második ewokos filmben Wicket, Cindel és az ewokok szövetkeznek egy Noa nevű remetével, hogy legyőzzék a falujukat támadó fosztogatókat.

 

 • A Star Wars: Droids (1985–1986) egy animációs sorozat volt, ami C-3PO és R2-D2 kalandjait követte A Sith-ek bosszúja és az Egy új remény között. Anthony Daniels adta C-3PO hangját.

 

 • A Star Wars: Ewoks (1985–1987) egy animációs sorozat volt, ami az ewokok kalandjait követte nyomon A Jedi visszatér előtt.

 

 • Star Wars: A klónok háborúja (2003–2005): A Cartoon Network sugározta, A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja közötti eseményeket mutatta be. A sorozat egy Emmy-díjat kapott, ami bevezette Grievous tábornok és Asajj Ventress karakterét.

 

Rádió- és hangjáték

 

Az Egy új remény rádiós adaptációja először a National Public Radio-ban futott 1981-ben. Az adaptációt a science fiction író, Brian Daley írta és John Madden rendezte. A következő 2 film adaptációja is követte az eredet trilógiából, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér.

 

A rádió adaptációk jelentősek arról, hogy olyan háttéranyagokat tartalmaz, amiket valószínűleg Lucas alkotott és nem használt fel a filmekben. Mark Hamill, Anthony Daniels és Billy Dee Williams is felvette ismét Luke Skywalker, C-3PO és Lando Calrissian szerepét; John Williams komponálta az eredeti zenét; és Ben Burtt, aki a hangot vágta az összes Star Wars filmhez, ugyanezt szolgáltatta a rádiós adaptációkhoz.

 

1983-ban az NPR egy teljesen eredeti Star Wars hangjátékot sugárzott, melynek címe a Rebel Mission to Ord Mantell volt. Ezt is Brian Daley írta.

 

Több mint egy évtizeden át a Rebel Mission to Ord Mantell volt az egyetlen Star Wars hangjáték, amit nem a játékfilm alapján készítettek. Utána 1995 és 1998 között több mint fél tucat hangjátékot adtak ki CD-n és kazettán. Ezek a hangjátékok a Dark Horse képregények alapján készültek, és a következőket tartalmazzák: Jedi-históriák (1995), Mos Eisley mesék (1995), Sötét Birodalom (1996), Sötét Birodalom II (1996), A Birodalom vége (1997), Dark Forces (1998), Vérvörös Birodalom (1998).

Az előzmény-filmekhez nem készültek ilyen adaptációk.

 

Könyvek 

Láttátok a filmeket. Megnéztétek a rajzfilmsorozatot, vagy talán játszottatok néhány videojátékkal. De vajon tudjátok... A Birodalom visszavágban Leia Organa hercegnő vallja Han Solónak, hogy "Szeretlek". Han úgy válaszol: "Tudom". De vajon tudjátok, hogy valójában egybekeltek? És hogy lett három Jedi-gyerekük: a Jacen Solo és Jaina ikrek, és ifjabb fiuk, Anakin? ... ... Mindez és ennél sokkal több lett életre keltve a Star Wars kiterjesztett univerzumának rengeteg képregényében és könyvében. Láttátok a filmeket és a rajzfilmet. Most pedig fedezzétek fel a Star Wars tágabb világát!
―Bizonyos Expanded Universe e-bookok előszavából 

HeirtotheempireAz első film, az Egy új remény 1976-os regényváltozata datálja előre a Star Wars alapú fikciót (Alan Dean Foster volt a szellemíró, de George Lucas volt a kitaláló). Ugyanakkor Foster 1978-as regényéről, az Erőpróbáról hiszik azt, hogy az a legelső kiadott Expanded Universe munka. A filmek közötti idő kitöltésén kívül ez a tartalom nagyban kiegészítette a Star Wars idővonalát a filmsorozat előtt és után.

 

A Star Wars fikció virágzott az eredeti sorozat idején (1977-1983), de csörgedezővé vált utána. Ugyanakkor 1991-ben bemutatták Timothy Zahn ünnepelt Thrawn Trilógiáját, új hozva be a Star Wars univerzumába. Azóta több száz kapcsolódó regényt adott ki a Bantam Spectra és a Del Rey.

 

A jelentősebb könyvek ebben a sorozatban: Michael A. Stackpole és Aaron Allston X-szárnyúk sorozata, a Jedi Akadémia trilógia és a Tales from... (Mesék, Történetek) sorozat Kevin J. Andersontól és a The New Jedi Order sorozat számos írótól. A könyvek más jelentősebb sorozata az Ifjú Jedi Lovagok, szintén Kevin J. Andersontól, ami Jacen és Jaina Solo, valamint a barátaik kalandjait mutatja be. A Legacy sorozat is egy fontos könyvsorozat, amit Aaron Allston, Karen Traviss és Troy Denning írt.

 

Képregények és tréfás rajzsorozat

 

A Marvel Comics 1977-től 1986-ig adta ki a Star Wars képregény-sorozatokat és adaptációkat, és a legelső eredeti munkát adta ki az Expanded Universe-ben a The Keeper's World történettel. Alkotok széles skálája dolgozott ezen a sorozaton, többek között Archie Goodwin, Howard Chaykin, Al Williamson, Carmine Infantino, Gene Day, Walt Simonson, Michael Golden, Chris Claremont, Whilce Portacio, Jo Duffy és Ron Frenz.

 

A 80-as években a Star Wars képregények gyerekeket célzó sorozatának részeként a Marvel a kérész-életű Ewoks és Droids sorozatokat is publikálta, az ugyanazon nevű két szombat reggeli rajzfilmek alapján.

 

Volt egy Star Wars-os napilapi tréfás rajzsorozat is 1979-től 1984-ig. Az alkotók között ott volt Goodwin, Williamson és Russ Manning.

 

A 80-as évek végén a Marvel bejelentette, hogy egy új Star Wars képregényt fognak kiadni Tom Veitch és Cam Kennedy által. Ugyanakkor a Dark Horse Comics a Sötét Birodalmat adta ki helyette, és rengeteg eredeti történet kiadására törekedett, ami a Star Wars univerzumban játszódik. Ezek tartalma: Star Wars: Köztársaság, Star Wars Birodalom, Star Wars Mesék és Star Wars: Jedi-históriák. A Dark Horse újra kiadta a Marvel sorozatot és új rajzsorozatokat egy olyan kollekcióban, melynek neve Classic Star Wars volt. Ráadásul a cég számos, a filmekről szóló japán manga-változatot is újranyomtatott, ezek voltak a Star Wars Manga: The Empire Strikes Back Toshi Kudo és a Star Wars Manga: Return of the Jedi Shin-Ichi Hiromoto által.

 

Számítógépes és videojátékok

 

Kotorbox1983 óta több mint 120 videojátékot adtak ki a Star Wars nevet viselve, az első a Star Wars: The Empire Strikes Back volt, és az Atari 2600-asra dobta piacra a Parker Brothers. Egyéb koraiak a Star Wars Nintendo Entertainment System játék (a JVC kiadásával) és 3 másik az Atari 2600-asra voltak.

 

Az Atari játéktermi játékokat is kiadott az eredeti trilógia alapján, az elsők a Star Wars és a The Empire Strikes Back voltak, mindkettő 'repülő-szimulátoros' stílusú játék volt, ami vektoros grafikákat alkalmazott. A harmadik, a Return of the Jedi, hagyományosabb raszter grafikát használt.

 

A Star Wars nem meglepően utat nyitott az űrrepülős szimulátorok miriádjába, amik a saga űrcsatáit komolyabbá alakítja, megtanítva a játékosokat, hogy a Star Wars univerzumába tartozó, változatos vadászokkal repüljenek a hagyományosabb "Modern Aircraft" repülős szimulátorok mintájára. Az elsők ezek között az "X-Wing" és a két kiegészítője, a "B-Wing" és az "Imperial Pursuit" voltak, ami a Lázadás oldaláról foglalkozik a háborúval, és az első Halálcsillag felrobbantása előtti és a rávezető eseményeket mutatja be. A második a "TIE Fighter" volt, a Birodalom vadászgépeivel foglalkozik a VI. rész előtti időben. Mindkettőt kiadták DOS-ra és Macintosh-ra. A "TIE Fighter" egy kiegészítő lemezzel rendelkezik és ez nem más, mint a "Defender of the Empire". Ráadásul, az eredeti "X-Wing" és "TIE Fighter" játékok gyűjtői kiadást éltek meg (egy DOS-ra és egy másik Windows 9x-re), amik felerősített grafikai minőséggel és további küldetésekkel rendelkeznek. Újabb szimulátorok is elérhetőek, élükön a Star Wars: X-Wing Alliance játékkal.

 

Az első Star Wars FPS-t, a Dark Forces-t a LucasArts vezette be 1995 februárjában. Kyle Katarn történetét meséli el, egy birodalmi katonából zsoldossá vált emberét. A játék kicsivel több, mint egy tucat pályával rendelkezik, ahol a játékos különböző eredeti és ismerős helyszínekkel találkozik. Egy eredeti és interaktív zenét szerzett hozzá a híres játék-zeneszerző, Clint Bajakian, aki iMUSE hangrendszert használt, valamint csúcsgrafika is jellemzi, és ezekkel a játék rengeteg gamer képzeletét is megfogta. Az 1997-es folytatás, a Star Wars: Jedi Knight: Dark Forces II arról volt híres, hogy néhány átvezető jelenetet tartalmaz, amiket élőszereplős felvételekkel oldottak meg olyan számos Expanded Universe karakterekkel a gárdában, mint Kyle Katarn.

 

A Rogue Squadron egy multi-platform játék volt Nintendo 64-re és PC-re, ami lehetővé tette, hogy a játékosok több játéktermi akciós élményeket szerezzenek az "X-Wing" és "TIE Fighter" gameplayével, ami hasonlított az N64-re kiadott Shadows of the Empire hatásához. A játékban számos különböző Star Wars járművel lehetett repülni a küldetések alatt, bolygófelszíneken és az űrben is egyaránt. A "Rogue Squadron" két folytatást kapott, mindkettő a Nintendo GameCube rendszerében.

 

A Star Wars: Rebellion lehetővé tette a játékosok számára, hogy a Star Wars univerzumot egy nagyobb fokozaton teljesítsék, a fókuszt egy lázadás kezelésének (vagy leverésének) stratégiai aspektusaira állítva, erőforrás-gazdálkodással és ügynöki kiutalással, valamint egész flottányi csillaghajók közötti nagymértékű konfliktussal fűszerezve.

 

A Knights of the Old Republic a BioWare és a Knights of the Old Republic II: The Sith Lords az Obsidian Entertainment általi friss kiegészítések az EU-hoz, és a Régi Köztársaság korában játszódnak, közvetlenül a Mandalori Háborúk után. A játékok az akciós Action RPG szerepjáték típusához tartozik, egy olyan RPG-s típushoz, ami még mindig forduló-alapú, ahogy a legtöbb RPG, de ahelyett, hogy egy másik játékosra kellene várni, a fordulatok a tűzgyorsaságtól függenek. Ez az RPG-stílus valamiképp új és nagy hullámokat szított a fejlett stílusának köszönhetően.

 

Egyéb játékok: Battlefront, Battlefront II, Star Wars Battlefront: Renegade Squadron , Galactic Battlegrounds, Republic Commando, Episode III: The video game, Lego Star Wars, Jedi Outcast, Jedi Academy, Star Wars Galaxies, Star Wars: The Force Unleashed, Star Wars: The Force Unleashed II, Empire at War.

 

Társasjátékok és szerepjátékok

 

Egy 1996-os Hasbro játékban, amelynek címe a Star Wars: The Interactive Video Board Game volt, ami az eredeti trilógia idejében játszódik, új élőszereplős jeleneteket forgattak le Darth Vaderről a Halálcsillagon A Jedi visszatér idejében játszódó eseményeknél. A felvétel elérhető volt egy speciális VHS szalagon a játék dobozában. A társasjáték játszása közben a játékosok lejátszhatták ezt. Ebben David Prowse újra felveszi Vader szerepét, és James Earl Jones ismét Vader hangját kölcsönzi. Az Egy új remény eredeti stábjának egy része visszatért a jelentek leforgatására.

 

A Star Wars szerepjátékok sokféle változatát adták ki az idők során. Az első változatot (egy d6-os verziót) a West End Games dobta piacra 1987-ben. A második változatot a West End Games adta ki 1992-ben. A 2.5-ös változatot a West End Games alkotta 1996-ban. 2000 végén a Wizards of the Coast kiadta a 3. változatot (egy d20-as verziót), majd 2002-ben a 3.5-ös változatot is. Bill Slavicsek mindegyik verzión dolgozott. Beletett egy társalgóasztalt (a d6-os verziótól az új d20-as verzióig) a 3. változat végén, ami segítette a Star Wars RPG játékosokat alkalmazni az új d20-as verzióhoz. 2007-ben a WOTC hozta napvilágra a Saga Edition Rulebook-ot, ami egy átdolgozott d20-as rendszert nyújtott a játékosoknak a karaktereik fejlesztéséhez, és hogy előnyük származzon a rengeteg miniatúrának, amiket a Wizards gyártott. 2010-ben a WOTC bejelentette, hogy nem fogják megújítani szerződésüket az új Star Wars anyagok legyártására az év harmadik negyede után.

 

2005-ben a Hasbro kifejlesztett és kiadott egy DVD-s TV-játékot a Star Wars alapján a Trivial Pursuit játékmenet-formátum felhasználásával.

 

2012-ben az újonnan jogosult Fantasy Flight Games kiadta a saját Star Wars: X-Wing Miniatures Game miniatűr űrcsatás játékát és a Living Card Game-t.

 

Multimédiás projektek

 

 • ShadowsnovelA Shadows of the Empire (A Birodalom árnyai) (1996) egy ígéretes multimédiás projekt volt, amit a Lucasfilm kreált. A szalagcíme "egy film nélküli film" volt, és a Shadows of the Empire A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér közötti történeteket regéli el, és egy új gonoszt vezet be, a bűnvezér Xizor herceget. Mindenféle koráábbi média-eszközt felhasználva, ami az Expanded Universe-ben jelen volt, a projekt egy Steve Perry által írt könyvet, több képregény-könyvsorozatot, egy zenei összeállítást, egy videojátékot, művészi terveket, akciófigurákat és ehhez hasonló anyagokat tartalmazott.

 

 • A klónok háborúja (2003-2005). A Birodalom árnyai projektéhez hasonló módszereket felhasználva, a Lucasfilm egy széleskörű projektet rendezett a Klónháborúk történeteinek elmeséléséhez. Ez a projekt filmekből, könyvekből, videojátékokból, képregényekből, akciófigurákból és a saját animációs sorozatából állt (fentebb részletezve).

 

 • The Force Unleashed (2008). Eredetileg 2007-re tervezték, de a produkciót 1 évvel elhalasztották. A két trilógia között és a Nagy Jedi Tisztogatás alatt játszódik, Darth Vader titkos tanítványa, Galen Marek kalandjaira fókuszál. Úgy hivatkoztak rá, hogy a "következő fejezet a Star Wars sagában". Mint az elődei, regényeket, képregényeket, játékot, szerepjátékos forrásokat és egyebeket tartalmaz.

 

Ál-dokumentumfilmek

 

 • Return of the Ewok (1982): Egy 24 perces fikciós ál-dokumentumfilmes stílusú film, Warwick Davis színészpályás döntésére fókuszál, és Wicket alakítására A Jedi visszatérben.

 

 • R2-D2: A félgömbön túl (2002): Egy 20 perces fikciós ál-dokumentumfilmes stílusú film, ami R2-D2 "igazi" élettörténetére összpontosít. Egy mulatságos mellék-projektként készítette A klónok támadása stábja közül néhány ember, de később úgy tekintették, hogy bemutatható a képernyőn és rárakták a II. rész DVD-jére.

 

Star Tours

 

1987-ben a Lucasfilm és a Disney az Industrial Light & Magic segítségét felhasználva összeállt a Star Tours megvalósítására, ami egy a Star Wars galaxist bejáró szimulátoros élménypark volt, és végül több Disney parkban is megnyílt. Az utat úgy hirdették, hogy lehetőség van az Endor erdőholdjára utazni egy StarSpeeder 3000-essel. A hajót egy Rex nevű robot irányította (Paul Reubens adta a hangját, a Pee Wee Hermant alakító színész), aki újként tűnik fel az utazásnál, és először próbálhatod ki az irányítást a vezérlőnél. Az út során az utazó rengeteg szerencsétlenséggel néz szembe, köztük belerohan csillagrombolókba, majdnem összeütközik üstökösökkel, majd a hajó végül biztonságosan visszatér a kikötőbe.

 

Az attrakció egy frissített verziója, vagyis a Star Tours: The Adventures Continue, George Lucas és a Disney által lett bejelentve, és a III. és a IV. rész közötti periódusban foglal helyet. Az új utazás 2011. május 20-án a Walt Disney Worldben és június 3-án a Disneylandben nyílt meg. Akciófigurák limitált kiadása is elérhetőek kizárólag csak a Star Tours ajándékboltban, amik az utazásból való droid karakteren és a szórakoztató sorban álláson alapultak.

 

Játékok

 

Ezeken kívül rengeteg játék készült. A Star Wars játék jelensége 1978-ban jelent meg az eredeti akciófigurákkal, játék fénykardokkal és sugárvetőkkel, 12 arasznyi figurákkal, játék járművekkel és még több termékkel. Ezek a játékok vintage Star Wars játékokként ismertek. Manapság ezek a "vintage" figurák nagyon ritkák és nehéz beszerezni ezeket. Sokuk rengeteg pénzt is érnek. Nemrég egy Star Wars: The Original Trilogy Collection nevű játéklánc az eredeti régi játéklánc elemeit hozta vissza, mint például a vintage csomagolást. A Baljós árnyak közeledtével a LEGO belefogott kevés (és igencsak nagy) építhető Star Wars karakterek és jelenetek legyártására. Néhány évvel korábban a LEGO készítői villogó fénykardokat is kifejlesztettek a figuráknak. Ezeket a fénykardokat már nem használják. A LEGO együttműködött a LucasArts céggel, hogy 4 videojátékot készítsenek (LEGO Star Wars 1, 2, 3 és a Complete Saga).

 

Rengetegféle játék készült. Darth Vader sisakok és hangátalakítók lettek beleépítve mára a sisako, általában az Ultimate Lightsaber Kit mellett, ami olyan alkatrészeket tartalmaz, minek segítségével megtervezheted és összerakhatod a saját működő fénykard játékodat. Az "Expanded Universe" kifejezés először Kenner játékfigurák mintagyűjteményén jelent meg, amik számos különböző Star Wars regény, képregény és videojáték alapján készültek. A regényeken alapuló korábbi játékokat a Galoob adta el, "Epic Collections" névvel. 

Kontinuitás és kánon


StarwarsnovelizationAz Expanded Universe egy kontinuitás és egy kiegészítés hivatott lenni a George Lucas által 1977 és 2005 között készített 6 mozifilm. Minden EU-s tartalom a filmekben bemutatottakkal kombinálva egy teljes történetként funkcionál. Ugyanakkor, hogy teljesen funkcionálissá tegyék a történetet, kontinuitási rendben kell tartani. A Lucasfilm annyira kiemelkedő fontosságúnak tartja ezt, hogy egy csapat egyetlen feladata a Lucasfilmnél az, hogy fenntartsa a kontinuitást Lucas filmjei és az EU között, amit rengeteg más író és művész írt, sokszor szabálytalanul, és rengeteg eltérő ötlet övezi ezeket. Ugyanakkor Lucas bármely irányba szabadon mehetett a filmjeiben, hogy el tudja mesélni a történetét. Bár elismeri és támogatja az EU munkáit, még mindig azokat a történeteket meséli el, amelyeket el akar mesélni a filmjeiben. Mikor megkérdezték egy interjúban az általános véleményét az EU-ról, így válaszolt: 

Nem olvasom ezeket. Nem olvastam egyik regényt sem. Semmit sem tudok arról a világról. Az én világomnál az egy másabb világ. De próbálom egyenletesen kezelni. Úgy csinálom, hogy van egy Star Wars Enciklopédia. Tehát ha egy valami mással jövök elő, felnyitom és megnézem, hogy fel van-e már használva. Mikor azt mondtam, hogy [mások] megalkothatják a saját Star Wars-os történeteit, úgy döntöttünk, mint a Star Trek esetében, vagyis lehetne két univerzumunk: Az én univerzumom és aztán ez a másik. Az univerzumokat próbálják olyan egybevágónak csinálni az enyémmel, ahogy lehetséges, de nyilvánvalóan buzgóvá válnak és más irányokba is akarnak menni.
- George Lucas, egy interjúból a Starlog 337. számában. 

George Lucas teljes körű kreatív irányítást tartott fenn a Star Wars univerzum felett, mikor még a Lucasfilm elnöke volt. Például a központi karakterek "halálának" és hasonlóképp a korábbi állapotok megváltoztatásához először át kellett jutniuk az ellenőrzése alatt, mielőtt az írók megkapják volna az engedélyt. Ráadásul a Lucasfilm Licensing jelentős erőfeszítéseket fordít a különböző írók munkái közötti kontinuitás felügyeletére több csapaton keresztül. Az Expanded Universe-ben semminek sem szabad ellentmondani a filmekkel vagy bármely szekcióval az Expanded Universe-ből. Alkalmanként Lucas új filmjei, a felújított Eredeti Trilógia-filmek, vagy állítások ellenkeztek bizonyos létező EU-s anyagokkal, és számos retcont alkalmaztak ezeknek a hibáknak a kijavítására.

 

Néhány purista az Expanded Universe-t hamisítványnak ítéli, úgy vélve, hogy csak a filmsorozatban lévő események részei az "igazi" Star Wars univerzumnak (például Palpatine klónjai ellentmondani látszódnak a "kiválasztott" elmélettel). Ez a gondolkodásmód azzá fejlődött, hogy némely, Lucas előzmény-filmjei előtt kiadott Expanded Universe tartalmaz téves következtetéseket vet fel, amiket Lucas később kijavított. Ugyanakkor az Expanded Universe néhány elemét Lucas átvette a filmekben való használatra. Például a Coruscant bolygó neve először Timothy Zahn A Birodalom örökösei című regényében jelent meg, mielőtt később az előzmény trilógiában fel lett használva (bár a kiejtését megváltoztatták) -, míg a bolygó maga már létezett egy másik név alatt A Jedi visszatér forgatókönyvének egyik korai változatában. Valamint a twi'lek Jedi, Aayla Secura eredetileg a Dark Horse "Köztársaság" képregény-sorozatában jelent meg - feltehetőleg Lucas meglátta és annyira megkedvelte a karakterről készült borítót, hogy belerakta őt a Jedi-csatába A klónok támadása végén, és a Lucasfilm alkalmazottja, Amy Allen alakította, és a pusztulása később A Sith-ek bosszújában lett bemutatva. Ezen példák néha a téma összezavarásával végződik, ahogy elhomályosították az Expanded Universe és "Lucas világa" közötti irányvonalakat.

 

Ez egy hevesen vitatott probléma volt a Star Wars rajongók között. Felületesen tekintve a filmek bája az, hogy numerikusan és logikusan vannak szervezve, holott az Expanded Universe a kronológiai szekvencián kívül lett kiadva és alkalmanként kisebb ellentmondásokat tartalmaz, a Lucas Licensing legnagyobb erőfeszítései dacára. Más részről az Expanded Universe nélkül a Star Wars univerzumnak nincs igazi mélysége. Néhány olvasó az EU forrásokat túlzottan önhivatkozóknak vádolja, annyira, hogy az elferdíti a Star Wars univerzumot (pl. EU minimalizmus, az EU forrásokban lévő fizikai hatókörök és technológiai képességek lecsökkennek). Néhány rajongó az Expanded Universe-t a filmek rengeteg jó drámai elemének elpusztítójaként találja, és úgy magyaráznak el dolgokat, hogy az szerintük kellemetlen. Ezen kritikusok úgy érzik, hogy egy új történet írása az EU-n belül megköti az író kezét.

 

Elméletileg a filmek kétségkívül kánonba tartoznak és minden más hivatalos része az Expanded Universe-ből, ami, míg általában megalapozottak, nem mondhat ellent a filmben bármivel. Mikor egy EU forrás ellenkezik a film kánonnal, az EU forrás érvénytelen azon a bizonyos ponton, bár a forrás maradéka még a kontinuitás részeként tekinthető. A népszerűtlen munkák ellenére, mint például a Jedi-herceg sorozat, olyan mértékben tekinthetők kánonnak, mint az olyan népszerű munkák, mint A Birodalom árnyai.

 

Ugyanakkor néha ez nem tűnik igaznak a gyakorlatban. Például A sötét oldal prófétái bemutatta Han Solo és Leia hercegnő esküvőjét, de Dave Wolverton ezt semmibe vette és az eseményt a saját regényébe, a Szökevényekben szerepeltette, amit néhány évvel később adtak ki. Az Expanded Universe törvényeire hivatkozva mindkét változat kontinuitásban van, bár a Dave Wolverton könyvében lévő esküvőre hivatkoznak a leggyakrabban. A rajongók azzal a javaslattal próbálták megoldani ezt a problémát, hogy mivel A sötét oldal prófétái csupán azzal zárul, hogy Han és Leia folyosón sétálnak, az eseményt megszakították és a Szökevények idejéig halasztották; ezt jóváhagyták az egyéb sorozatok írói, és egy másik regénysorozatot terveztek megírni, ami az esküvő megszakításával kezdődik, de a szerződésüket felbontották, mielőtt még ezt teljesíthették volna.

 

Vannak kisebb viták arról, hogy mi része és mi nem az Expanded Universe-nek. Például a 2 Star Wars spin-off film: A bátrak karavánja és a Harc az Endor bolygón George Lucas által íródott és filmek, de egyikük sem a 6 fő filmből a sorozatban, így általában az Expanded Universe részeként tekinthető.

 

Megjegyzendő, hogy a hivatalos Star Wars Databank megkülönbözteti a filmes és EU-s információt, elkülönült címkékkel látva el azokat.

 

A 2014. április 25-ig megjelent anyagok az Expanded Universe forrásából nem tekinthetőek kánonnak. Hogy azzá váljanak, az anyagnak meg kell jelennie az egyik Star Wars filmekben belül az előzmény vagy az eredeti trilógiában, a Star Wars: A klónok háborúja TV-sorozatban, vagy filmben, vagy a 2014. április 25-én, illetve azután érkező forrásokban. Míg sok anyag gyakran szerepeltet forrást az Expanded Universe-ből, csak az új anyagokban feltűnők hitelesítettek kánonnak. Például míg a "fűszersör" mindkettőben, a régi Expanded Universe-ben és az új kánon kontinuitásban is helyet kap, az újban nem biztos, hogy az ital a Szonikus Szervomotor egyik hozzávalója, ezek az állítások csak a Legendák forrásban relevánsak.

 

A kánon hivatalos szintjei

 

A Holokron adatbázisában van egy betű (G, T, C, S, N vagy D), ami annak az elemnek a kánon-osztályát képviseli; ezeket a betűket tájékoztató jelleggel a kánon-szintekhez vonatkoztatták: G-kánon, T-kánon, C-kánon, S-kánon, N-kánon és D-kánon. A Holokronhoz kapcsolódó munka részeként, Chee felelős volt ennek az osztályzásnak a létrehozásával, és az előzetes időszakokat a fejlesztéssel és finomítással töltötte. Ez a rendszer a 2014. áprilisi reboottal megszűnt.

 

 • A G (George Lucas) kánon a legfelsőbb szintű kánon. Ez a kategórai tartalmazza a hat filmet, azoknak néhány törölt jelenetét, a filmek regényváltozatait, a filmek alapján készült rádiójátékokat, a filmvázlatokat, és bármely egyéb forrásban talált anyag (akár kiadott, akár nem), ami közvetlenül George Lucastól származik. A G-kánon felülírja a többi kánonszintet ellentmondás esetén.

 

 • A T-kánon a csupán a Star Wars: A klónok háborúját magába foglaló kánonszintet jelképezi.

 

 • A C-kánon a Continuity (Kontinuitás) Kánon, tartalmazza az összes friss munkát (és rengeteg régebbit), amiket a Star Wars név alatt adtak ki: könyveket, képregényeket, játékokat, rajzfilmeket, nem mozifilmeket és egyebeket. A Star Wars égisze alatt kiadott összes tartalom, ami nem esik sem a G, az S, vagy az N besorolás közé, az C-kánon, és addig tekinthető mérvadónak, amíg nem mond ellent a G-kánonnak. A játékok egy speciális eset, mivel általában csak a történetek C-kánonosok, míg a statisztikákhoz és gameplayekhez kapcsolódó dolgok nem; nem-kánon lehetőségeket is nyújtanak a játékosnak, mint például egy női nem választását egy kánonilag férfi karakter esetében. A C-kánon elemeiről ismertek, hogy a filmekben megjelenhetnek, így azok G-kánonná válnak; például a Coruscant (a neve és bolygóvárosi elképzelése), a siklórobogók, Quinlan Vos, Aayla Secura, az YT-2400-as teherhajók és az Action VI transzportok. 

 

 • S (secondary) kánon, vagy másodlagos kánon a régebbi, kevésbé precíz, vagy kevésbé koherens EU-s munkákra hivatkozik, ami nem szokványosan illeszkedik a G és a C-kánon fő kontinuitásába. Amíg a G-, vagy C-szint nem hivatkozik a forrásra, a történet maga nem tekinthető kontinuitásba tartozónak, azonban a nem ütköző elemek a Star Wars univerzum részei. Például itt van a The Star Wars Holiday Special, a Marvel képregények, a népszerű Star Wars Galaxies online szerepjáték, és néhány N-kánon történet bizonyos elemei.

 

 • Az N kontinuitást "nem-kánon", vagy "nem-kontinuitás" anyagnak nevezik. A "mi lenne, ha" történetek (például az Infinities logó alatt publikáltak), játékstatisztikák, az Angry Birds Star Wars-hoz, a Jedi Akadémiához, vagy bármi máshoz hasonló "vicces" és bármely más anyagok, amik direkt ütköznek a magasabb szintű kánonnal, vagy nem illeszkednek az ebbe a kategóriába helyezett kontinuitásba. Az N-kánon az egyetlen szint, amit a Lucasfilm nem teljesen tekintett kánonnak.

 

Lucas EU-használata

 

EU a filmekben

 

A jogokat kapó alkotók C-kánon elemei arról ismertek, hogy Lucas filmjeiben megjelennek. Ezek közül a legtöbb rövid, cameo megjelenések, majdhogynem Húsvéti tojások (amiket animátorok adtak hozzá vagy más Lucas alatt lévők inkább, mint pontos utasítások lettek volna), de a többiek fontosabbak. Úgy látszik, hogy az Expanded Universe elemei hatással voltak George Lucasra a Star Wars előzmények írásánál, legfeljebb amennyire az EU anyagok segítik megértetni az előzményeket. A Klónháborúk korának EU-ja olyan karaktereket is bemutatott, mint Grievous tábornok és Bly parancsnok, Lucas alkotásai A Sith-ek bosszújában is megjelennek.

 

 • A vuki hont, a Kashyyyk bolygót az EU-ból vették, míg maga Lucas alkotta meg a fajt és a bolygót.

 

 • Az Erőpróba regényben (1978-ban adták ki), C-3PO megemlíti, hogy Darth Vader "az összes helyes kódszót és parancsot" ismeri a leállításához. Ennek van értelme, mert a Star Wars: I. rész: Baljós árnyakban elhangzik (amit 1999-ben mutattak be), hogy Vader maga építette 3PO-t, mikor még kisfiú volt. Hogy vajon Lucas tudott-e erről a Baljós árnyak készítésénél, nem tudni. Ugyanakkor, hacsak úgynevezett kódszavak nem lettek C-3PO-ba programozva, ez úgyis ellentmondás, mivel C-3PO memóriáját törlik A Sith-ek bosszújában.

 

 • Lucas felhasználta az Expanded Universe twi'lek nevet Aayla Secura fajához, a megjegyzése ezt alá is támasztotta az Episode III Set Diary bejegyzésben.

 

 • Az Expanded Universe karakter, Tsui Choi megjelenik A Sith-ek bosszújában.

 

 • A Sith-ek bosszúja mon calamari balett-előadás jelenete mintha a Mermeia jelenethez emlékeztetne a The Star Wars Holiday Specialből.

 

 • A kullancsdroidok A Sith-ek bosszújából hasonlítanak a grutchin fajhoz a The New Jedi Orderből.

 

 • Az előzmény-filmek művészei különböző Expanded Universe anyagokat használtak fel — részben a Star Wars Chronicles és az Incredible Cross-Sections (Fantasztikus Gépezetek/ Fantasztikus Keresztmetszetek) könyveket - inspirációkként az előzmény-filmek munkáihoz. A vázlatosok a The Star Wars Holiday Specialt is megnézték többször, miközben a Kashyyyk környezetét tervezték A Sith-ek bosszúja részhez.

 

Lucas befolyása az EU-ban

 

 • Lucas gyakran dolgozott együtt EU alkotókkal:

 

 • Lucas írta a The Star Wars Holiday Special történetét.

 

 • Lucas írt történetet, ő volt a producer, valamint felvételeket rendezett mindkét ewokos filmhez a 80-as évek közepén: A bátrak karavánja és a Harc az Endor bolygón című filmhez.

 

 • Lucas benne volt a Star Tours témájú élménypark megalkotásában.

 

 • James Luceno A gonosz útvesztője című könyve Lucas által adott információk alapján íródott, hogy mi történt A Sith-ek bosszúja előtt. Lucas azt is engedélyezte neki, hogy kidolgozza Sifo-Dyas háttértörténetét, és a Kamino a Jedi Archívumokból való kitörlésének rejtélyét, amely két cselekményszál felderítése eredetileg A Sith-ek bosszújában történt volna.

 

 • Lucas Genndy Tartakovsky-nak is információt adott a Klónháborúk speciális eseményeiről, amit Genndy felhasznált a Star Wars: A klónok háborúja részeiben.

 

 • A Baljós árnyak regényváltozatának írása közben Lucas tájékoztatta Terry Brookst a Sith-ek és a Jedik átfogó történelméről azon időszak előtt, így bele tudta foglalni a könyvébe. Például Darth Bane karaktere Lucas eredeti alkotása, és bár nem tett információkat róla a filmjeibe, értesítette Terry Brookst, hogy tegye bele a karaktert a Baljós árnyak regényváltozatába. Lucas Brooks-nak egyéb átfogó információmorzsákat is adott a Baljós árnyak alatt játszódó eseményekről.

 

 • Lucas írta az előszót Matthew Stover Töréspont című novellájához.

 

 • A Shadows of the Empire multimédiás projekt készítése alatt Lucas a beavatottakat utasította, hogy Xizor herceg karakterét a dashade fajra alapozzák a The Star Wars Holiday Specialből.

 

 • Lucas találkozott Roy Thomas-szal, hogy segítse megtervezni a korai történeteket a Marveles Star Wars-sorozathoz, és személyesen fogadta el az irányt, amit Thomas tervezett a sorozat elkészítéséhez.

 

 • Lucas Archie Goodwint választotta a Classic Star Wars képregény megírására.

 

 • Lucas segített Kevin J. Andersonnak kilakítani a Sth-ek aspektusait a Jedi-históriák képregényhez.

 

 • Lucas döntése szerint a Delta Osztagnak színes páncélja lehetne a Star Wars: Republic Commandóban, hogy egyezzen a III. résszel.

 

 • Lucas közölte John Ostranderrel Quinlan Vos lehetséges sorsát a Star Wars: Republic 83: The Hidden Enemy 3. számában.

 

 • George Lucas elrendelte, hogy nem lehet több vuki Jedi az Expanded Universe-ben. Különösen az Obsidian Entertainment nem lehetett Hanharr karaktere egy Sötét Jedi a korlátozás miatt.

 

 • George Lucas elrendelte, hogy a III. rész után Palpatine csak keveset foglalkozzon a megmaradt Jedikkel.

 

 • Lucas tulajdona eredetileg a Tag & Bink Were Here borítóképe.

 

 • Lucas közvetlenül benne volt és útmutatást adott a 2007-es Star Wars: The Force Unleashed multimédiás projekthez.

 

 • Lucas hozta azt a döntést, hogy Darth Plagueis egy muun volt.

 

 • Állítólag háttér-információkat nyújtott a Jedi-históriák képregény-sorozathoz és a Jedi Akadémia regényekhez.

 

Lucas/EU ellentmondások

 

Más részről, Lucas semmibe vette a C-kánon anyagot a filmjei készítésénél, még ha ez a tartalom jól kidolgozott és központosított is volt az EU kontinuitásában. Ez arra vezetett néhány embert, hogy elhitték, hogy a C-kánon tulajdonképpen nincs összehangolva Lucas víziójával. Ezen inkonzisztenciák közül néhány példa:

 

 • Míg az EU-ban a Köztársaság durván 25.000 évig létezett, ami Obi-Wan Kenobi állapításai alapult az Egy új reményből, A klónok támadásában Palpatine azt mondja, hogy a Köztársaság ezer éve létezik. Ezt készpénzként véve ez nem csak az EU történetének nagy részét törölné, hanem a C-kánon egyéb részével is ellentmondana. Az írók kitalálták a Ruusani Reformációt, amiben a Köztársaság újjáalakult a Sith-ek veresége után, ezer évvel a filmek előtt, hogy kifejtsék vagy kijavítsák ezt az állítást.

 

 • Hasonlóképp A klónok támadásában Sio Bibble állítja, hogy "a Köztársaság fennállása óta egyszer sem háborúzott." Az EU-ban tucatnyi háború történt a Köztársaság reformációja óta, mint például a Nagy Hipertéri Háború, a Sith Háború, a Mandalori Háborúk, a Jedi Polgárháború, az Új Sith Háborúk és számtalan Nagy Hitszakadás. Bibble Palpatine-hoz hasonlóan a Ruusani Reformáció utáni Köztársaságra hivatkozik, mivel ez az egyetlen értelmes magyarázat, ami elveti az EU nagy részének aláásását.

 

 • Obi-Wan, Yoda és Anakin Skywalker halálaival az eredeti trilógiában feltételezhetővé vált, hogy minden Jedi eltűnik és Erő-szellemként tér vissza. A Sith-ek bosszúja felfedte, hogy tulajdonképpen ez egy nagyon ritka képesség, ami csak néhány Jedi sajátított el. A 2007-es Legacy of the Force Sacrifice regénye továbbfejti, hogy egy Jedi választhat, hogy eggyé válik-e az Erővel, vagy elhagyja-e a testét.

 

 • Boba Fett-et előtörténeteiben eredetileg "Jaster Mereelnek", az Utazók Védelmezőjének nevezték el, akit száműztek a Concord Dawnról. Később felmerült, hogy Jaster Mereel csupán egy álnév volt, amit Fett használt a száműzetésekor. Az igazi Jastert, akinek nevét Boba álnévként használta, külön karakterré retconálták.

 

 • A Zahn Thrawn trilógiájában megemlített Klónok Háborúja úgy volt ábrázolva, legalábbis részben, mint egy a Régi Köztársaság és egy hadseregnyi őrült klón közötti küzdelem, amit számos "klónozó mester" nevelt fel és irányított. Más részről A klónok táamdása felfedte, hogy a Klónháborúk a (klónokat használó) Régi Köztársaság és egy (egyszerű, droidokat használó) szeparatista mozgalom között zajlott. Mikor az előzmény trilógiát írta, Lucas megváltoztatta a Zahnnak adott dátumokat a Klónháborúkról, így Zahn becslése legalább egy évtizeddel eltért. Eme eltérést könnyedén kijavították, mivel a dátumot a noghri a saját faja által használt naptári rendszer alapján adta meg.

 

 

 • A Sith-ek bosszújában Anakin kikel magából, amiért befogadták a Jedi Tanácsba, de nem kapta meg a mesteri címet. Azt mondja, hogy ilyen eset sosem történ meg a rend történelmében. Ugyanakkor már később megalapozták, hogy a Baljós árnyak ideje alatt Ki-Adi-Mundi lovagként tanácstag volt. Ez talán nem is annyira következetlen, hanem inkább kisebb túlzás, ha Anakin tudta volna, hogy ez egy ritka, de nem szokatlan eset, vagy ez azt sugallhatja, hogy a tudása a rend történelmében hiányos.

 

 • R4-P17 - a droid Obi-Wan Jedi-csillagvadászában A klónok támadásában - először egy helytelen meghatározás, mivel egy R2-es egységnek a kupolája van rajta. Az R4-es gömbje kúposabb. Ugyanakkor ezt retcon alá helyezték, állítván, hogy R4-P17 régi R4-es teste megsérült, és a maradványait egy R2-es egységbe helyezték.

 

Filmszereplők és stáb részvétele az EU-ban

 

Számos esetben a filmek stábja és szereplői az EU-ban is részt vettek.

 

 • George Lucas elég sokat dolgozott az EU-val (lásd fent).

 

 • Mark Hamill újra felvette Luke Skywalker szerepét a The Star Wars Holiday Specialben (1978), valamint egy rövid hangszerepet vállalt Luke-ként a Vector Prime regény 2000-es televíziós reklámjához. A LEGO Star Wars: Revenge of the Brick animációs rövidfilmen is dolgozott és az 1980-as évek elei Star Wars hangjáték első két hangjátékán.

 

 • Harrison Ford ismét Han Solo bőrébe bújt a The Star Wars Holiday Specialben.

 

 • Carrie Fisher újra eljátszotta Leia Organa hercegnőt a The Star Wars Holiday Specialben.

 

 • Peter Mayhew megint elvállalt Csubakka szerepét a The Star Wars Holiday Specialben, és megírt a bevezetést a Chewbacca képregényhez.

 

 • Samuel L. Jackson újra felvette Mace Windu szerepét, a hangját kölcsönözve neki a Star Wars: A klónok háborújához és a róla készült archivált felvételt felhasználták a III. rész videojáték-adaptációjához.

 

 • David Prowse és James Earl Jones újra felvették Darth Vader testének és hangjának szerepét (külön-külön) a The Star Wars Holiday Specialhez és a Star Wars: The Interactive Video Board Game társasjátékhoz. Bár nem hivatalos része az EU-nak, megemlíthető, hogy archivált hangon keresztül James Earl Jones nyújtotta Vader hangját a IV. rész rajongói Spin-off: Knightquest reklámjához is.

 

 • Anthony Daniels formálta meg C-3PO-t az összes nem filmbeli szerepében, ahol C-3PO fizikailag megjelent, vagy szinkronizálni kellett (a Dark Empire hangjátékok kivételével), és a Droids: The Protocol Offensive társírója is volt. Genndy Tartakovsky-ra hivatkozva, Daniels átírta néhány mondatát, miközben a Star Wars: A klónok háborúja sorozaton dolgozott, így olyanok lettek a mondatok, mintha a karakter megszokottan beszélne.

 

 • Liam Neeson újra felvette Qui-Gon Jinn szerepét a Lego Star Wars: The Video Game-hez és a Star Wars: A klónok háborúja 3. évadának 2 részéhez.

 

 • Billy Dee Williams ismét Lando Calrissiant alakította A Birodalom visszavág hangjátékához és a Dark Empire hangjátékhoz, valamint a Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast, a Star Wars Battlefront II és a Lego Star Wars II: The Original Trilogy videojátékokhoz.

 

 • Warwick Davis újra Wicket W. Warrick szerepébe bújt a 2 ewokos filmhez és a nem-kánon Return of the Ewok filmjéhez. Willow Ufgood szerepét is felvette a visszamenőleg nem-kánon Willow (1988) filmhez.

 

 • Lewis MacLeod újra eljátszotta Sebulbát az összes videojáték-megjelenésében, valamint Obi-Wan Kenobit is eljátszotta az alábbi videojátékokban: Star Wars: Super Bombad Racing, Star Wars: Galactic Battlegrounds és Star Wars: Obi-Wan.

 

 • Ian McDiarmid ismét elvállalta Darth Sidious szerepét a Star Wars Battlefront: Elite Squadron videojátékban.

 

 • Alethea McGrath újra felvette Jocasta Nu szerepét a III. rész videojáték-adaptációjához.

 

 • Temuera Morrison ismét elvállalta Jango Fett-et a Star Wars: Bounty Hunter, Star Wars: Battlefront, Star Wars: Battlefront II és Star Wars Battlefront: Elite Squadron videojátékokhoz. Boba Fett hangját is adta a Star Wars: Battlefront II, a Star Wars Battlefront: Elite Squadron, és a Star Wars: Empire at War videojátékokhoz. Ráadásul több klónkatonáét is a Star Wars: Battlefront, a Star Wars: Republic Commando, a Star Wars: Battlefront II és a Star Wars Battlefront: Elite Squadron videojátékokhoz. Morrison archivált hangját felhasználták Jango Fett és több klónkatona hangaihoz a LEGO Star Wars: The Video Game videojátékhoz.

 

 • Jake Lloyd ismét Anakin Skywalker lett a következő videojátékoknál: Star Wars Episode I: The Phantom Menace, Star Wars: Episode I Racer, Star Wars: Episode I Jedi Power Battles, Star Wars: Galactic Battlegrounds, Star Wars: Super Bombad Racing, Star Wars: Racer Revenge.

 

 • Andrew Secombe újra Wattót alakította a karakter összes videojáték-szereplésében.

 

 • Denis Lawson, aki Wedge Antillest alakította az eredeti trilógia mindhárom filmjében, újra felvette szerepét - kommentár formájában - a Nintendo GameCube játékban, a Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader-ben, A Birodalom örökösei és a Sötét erők ébredése hangoskönyvekben narrációt és kommentárt nyújtott az összes karakternek, és persze Wedge Antillesnek.

 

 • Matthew Wood szinkronszínész, aki Grievous tábornokot játszotta A Sith-ek bosszújában, újra megformálta a karaktert, ezúttal a hangját a III. rész videojátékához, a Star Wars: Battlefront II videojátékhoz, és a General Grievous Halloween hangjátékhoz.

 

 • Corey Burton, aki a lázadó pilóta, Hobbie hangját kölcsönözte A Birodalom visszavágban, számos szinkront vállalt az Expanded Universe-ben.

 

 • Clive Revill, aki Palpatine császár eredeti hangját adta A Birodalom visszavágban, Jan Dodonna hangját kölcsönözte a Star Wars: X-Wing Collector's Edition-ben.

 

 • Ahmed Best újra elvállalta Jar Jar Binks szerepét (szinkronban) a következő videojátékokban: The Gungan Frontier, Star Wars Episode I: The Phantom Menace, Star Wars: Episode I Jedi Power Battles, Star Wars: Super Bombad Racing, Star Wars: Galactic Battlegrounds és a Star Wars: A klónok háborúja egyik epizódja.

 

 • Greg Proops újra felvette Fode szerepét a Star Wars: Episode I Racer-ben. Tal Merrick karakterét is játszotta A klónok háborúja 2. évadjának két részében: "A Mandalori összeesküvés" és "A kísértés újra" címűekben.

 

 • Leeanna Walsman, aki Zam Wesell-t játszotta A klónok támadásában, a karakter hangját kölcsönözte a Star Wars: Bounty Hunter játékban.

 

 • Ben Burtt aktívan benne volt a Star Wars: Droids animációs sorozat későbbi részeiben; történetíró volt az összes Mungo Baobab részben, és a The Great Heep TV-különkiadáshoz írta meg a forgatókönyvet és a történetet. Később kibővítette a Baobab családot, mikor megírta a Dha Werda Verda vers szövegét és a jegyzeteket a Shadows of the Empire zenéjéhez, valamint a 2001-es Galactic Phrase Book and Travel Guide könyvhöz. Hangmérnökként/hangkeverőként is dolgozott a Willow filmen.

 

 • Joe Johnston írta a The Adventures of Teebo: A Tale of Magic and Suspense című gyerekkönyvet, a "Coby and the Starhunters" epizód társírója volt a Star Wars: Droids animációs sorozathoz, produkciós tervezőként is dolgozott a két ewokos TV-filmhez, és társ-producer volt a Willow filmnél.

 

 • Dennis Muren dolgozott A bátrak karavánja és a Willow speciális effektjein.

 

 • Phil Tippett is dolgozott A bátrak karavánja és a Willow speciális effektjein.

 

 • John Knoll dolgozott az ILM animációs kamera-operatőreként a Willow filmen.

 

 • Miki Herman "Star Wars konzultánsként" szolgált a Star Wars Holiday Specialnél, valamint a Star Wars: Droids és a Star Wars: Ewoks animációs sorozatok egyik felelős producere volt.

 

 • Rusty Goffe játszotta Kabét, egy jawát, és a Gonk droidot az Egy új reményben, és egy nelwyni falusit is eljátszott a Willow filmben.

 

 • Nosher Powell a kaszkadőrökön dolgozott az Egy új reményben, és egy ismeretlen szerepben játszott a Willow-ban, valamint ennél a filmnél is kaszkadőrködött.

 

 • Jack Purvis játszotta a főnök jawának a szerepét az Egy új reményben, a fő ugnaught szerepét A Birodalom visszavágban és Teebo szerepét A Jedi visszatérben, és egy nem hitelesített szerepet játszott egy nelwyni bandatagként a Willow-ban.

 

 • Számos ewok-színész A Jedi visszatérből tért vissza, hogy dolgozhassanak az ewokos és a Willow filmeken:

 

Bobby Bell - az ewok Logray volt a szerepe és A bátrak karavánjában kaszkadőrködött. Bell ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Peter Burroughs - Eredetileg egy névtelen ewokot játszott A Jedi visszatérben, egy nelwyni falusit játszott a Willow-ban, és mindkét filmhez kaszkadőrködött. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Debbie Lee Carrington - Az ewok Weechee Warrick szerepét játszotta és két ewokos filmhez kaszkadőrködött. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Tony Cox - az ewok Widdle Warrick szerepét játszotta mindkét ewokos filmben és egy vohnkari harcos szerepét a Willow-ban. A Bátrak karavánjában is kaszkadőrködött. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Malcolm Dixon - Eredetileg egy ewok harcost játszott A Jedi visszatérben, egy nelwyni bandatagot játszott a Willow-ban. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Margarita Fernández - az ewok Kaink szerepét játszotta A bátrak karavánjában és mindkét ewokos filmhez kaszkadőrködött.

Daniel Frishman - az ewok Deej Warrick szerepét játszotta mindkét ewokos filmben. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Pam Grizz - Az ewok Shodu Warrick szerepét játszotta mindkét ewokos filmben. Ewok karakterének felvételét A Jedi visszatérből felhasználták a Star Wars: Battlefront játékban.

Kevin Thompson - Az ewok Chukha-Trok szerepét játszotta A bátrak karavánjában és mindkét ewokos filmben kaszkadőrködött.

 

 • Kenny Bakernek nem hitelesített szerepe volt R2-D2-ként a Star Tours-ban és egy nem hitelesített szerepe egy nelwyni bandatagként a Willow-ban.

 

 • A Star Wars: Visionaries tizenegy történetet tartalmaz, amiket A Sith-ek bosszúján dolgozó művészrajzolók írtak és rajzoltak.

 

 • A Felújított Változat és a Baljós árnyak koncepciós tervezője, Terryl Whitlatch írta a The Wildlife of Star Wars: A Field Guide-ot.

 

 • A Felújított Változat és az előzmény-trilógia producere, Rick McCallum készíti az élőszereplős TV-sorozatot, míg A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja konceptuális tervezője, Erik Tiemens koncepciós tervezőként dolgozik a sorozaton.

 

 • Christopher Lee ismét hangját kölcsönözte Dooku grófnak a Star Wars: A klónok háborújában, a Star Wars Episode III: Revenge of the Sith videojátékban, a LEGO Star Wars: The Video Game-ben, a LEGO Star Wars III: The Clone Wars-ban és a Star Wars Battlefront: Elite Squadron-ban (Ugyanakkor a Dooku-beli szerepe a Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja videojátékban és az Elite Squadron-ban archív felvételek alapján valósult meg és ezek a szövegek nem szerepeltek a filmben.)

 

 • Hayden Christensen Anakin Skywalker harcstílusának megalapozásához részt vett a III. rész videojáték-adaptáció munkálataiban. A LEGO Star Wars: Revenge of the Brick animációs rövidfilmen is dolgozott.

Bibliográfia


 • "Star FX: Anatomy of a Thriller” — Star Wars Galaxy Magazine 7
 • The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
 • "Around the Galaxy” — Star Wars Galaxy Collector 1
 • "Playing A Major Role” — Star Wars Galaxy Collector 1
 • "Expansion Team” — Star Wars Galaxy Collector 3
 • "The Essential Expanded Universe” — Star Wars Insider 101
 • The Essential Reader's Companion
 • "Scoundrels? We like the sound of that.” — Star Wars Insider 138
 • "Authors of the Expanded Universe: Brian Daley” — Star Wars Insider 139
 • "Authors of the Expanded Universe: Russ Manning” — Star Wars Insider 140
 • "The Early Days of the Expanded Universe” — Star Wars Insider 141
 • "Authors of the Expanded Universe: Roy Thomas and Howard Chaykin” — Star Wars Insider 142
 • "Blaster” — Star Wars Insider 142
 • "Authors of the Expanded Universe: Chronicler: James Kahn” — Star Wars Insider 143
 • "Rolling Initiative” — Star Wars Insider 144
 • "Gaming the Expanded Universe: Ten Years of Knights of the Old Republic” — Star Wars Insider 144
 • "The Conversation, Part I” — Star Wars Insider 145
 • "From Page to Screen and Back Again...” — Star Wars Insider 145
 • "Authors of the Expanded Universe: L. Neil Smith” — Star Wars Insider 145
 • "The Conversation, Part II” — Star Wars Insider 146
 • "Authors of the Expanded Universe: Chris Claremont” — Star Wars Insider 146
 • "Authors of the Expanded Universe: Kevin J. Anderson” — Star Wars Insider 147
 • "Authors of the Expanded Universe: The Big Three: Al Williamson, Archie Goodwin, and Carlos Garzón” — Star Wars Insider 148
 • "Blaster” — Star Wars Insider 149
 • The Legendary Star Wars Expanded Universe Turns a New Page a StarWars.com-on
 • Disney Publishing Worldwide and Random House Announce Relaunch of Star Wars Adult Fiction Line a StarWars.com-on (háttérlink)
 • "Launch Pad” — Star Wars Insider 150
 • "Insider Looks Back” — Star Wars Insider 150
 • "Blaster” — Star Wars Insider 150
 • Introducing Star Wars Rebels: The Visual Guide a StarWars.com-on
 • SDCC 2014: "The Heroes of Star Wars Rebels" Panel – Liveblog a StarWars.com-on
 • SDCC 2014: Star Wars: A New Dawn Panel – Liveblog a StarWars.com-on
 • "Mandalorian Graffiti” — Star Wars Insider 152
 • "Classic Moment: Lando's Second Surprise” — Star Wars Insider 152
 • "Blaster” — Star Wars Insider 152
 • "Dave on the Dark Side” — Star Wars Insider 153
 • "Authors of the Expanded Universe: Tales of the Sith” — Star Wars Insider 153
 • "Blaster” — Star Wars Insider 153
 • "Bantha Tracks” — Star Wars Insider 153
 • "C-3PO's Communication Station!” — Star Wars Insider 154
 • "Authors of the Expanded Universe: The Legend of Dark Horse” — Star Wars Insider 154
 • "I'm Here to Rescue You” — Star Wars Insider 155
 • "Editing the Galaxy” — Star Wars Insider 155
 • "Legendary Authors: Alan Dean Foster” — Star Wars Insider 156
 • "Blaster” — Star Wars Insider 157
 • "Of Light and Darkness: The Making of Dark Empire – Part II” — Star Wars Insider 158
 • "Death to the Dark Side!: The Making of Dark Empire – Part III” — Star Wars Insider 159
 • "Join Us!” — Star Wars Insider 160
 • "Blaster” — Star Wars Insider 160

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000