darth_bane_elorendelheto_swmedia_banner.jpg

Kuat elfoglalása (Legendák)

Előző: Agamari csata
Következő: Titkos támadás a Kuaton
Taking of Kuat
Konfliktus(ok): Galaktikus polgárháború (Zsinj utóhadjárat)
Idővonal: YU 8,5
Helyszín(ek): Kuat-rendszer
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság

Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Gial Ackbar admirális
 • Tycho Celchu kapitány

Galaktikus Birodalom:
 • Teren Rogriss admirális
Erők: Új Köztársaság:
 • Mon calamari csillagcirkálók (a csata alatt a Horthav-rendszerben volt)
 • RZ-1-es A-szárnyú elfogóvadászok
  • Meglepetés Osztag
 • Beszivárgott asztromech droidok
 • Event Horizon (vírus által vezérelve)
 • 4 csillagromboló (vírus által vezérelve)

Galaktikus Birodalom:
 • Több mint egy tucatnyi csillagromboló (négyet elvett az Új Köztársaság vírussal)
 • 1 csillag-csatahajó
  • Aurora
 • 3 csatacirkáló
  • Event Horizon (a csata előtt)
  • Stellar Halo
  • Luminous
Veszteségek: Új Köztársaság:
 • Nem vesztett egy RZ-1-es A-szárnyú csillagvadászt sem

Galaktikus Birodalom:
 • Az Event Horizont és négy csillagrombolót vírus fertőzött meg
 • A Luminous és három csillagromboló rendszerét ionfegyverrel hatátalanították

Legendák


A Kuat elfoglalása egy olyan csata volt, ami a birodalmi és az új köztársasági erők között dúlt a Galaktikus Polgárháború idején, YU 8.5-ben a Kuat bolygó és igencsak fontos hajógyárai irányításáért, amit a Birodalomhoz szövetséges vállalat, a Kuati Hajógyár birtokolt. A birodalmi erők a Kuatnál - Teren Rogriss admirális vezetésével és az Aurora csillag-csatahajóval, 3 csatacirkálóval, és egy tucatnál is több csillagrombolóval – csupán a Meglepetés Osztag köztársasági RZ-1-es A-szárnyú elfogóvadászaival állt szemben.

 

Ugyanakkor az A-szárnyúak ionfegyverzete 4 cirkáló rendszerét iktatta ki, míg egy vírus hatására 5 birodalmi hadihajó a turbólézereivel a saját szövetségeseit célozta be. Az események eme fordulata, plusz a tény, miszerint az Új Köztársaság birtokolta a Kuati Hajógyár részvények jelentős porcióját, valamint hogy mon calamari csillagcirkálók állomásoztak a Kuat-rendszer közelében, arra vezette a Kuati Hajógyár vezetőit, hogy adják meg magukat az új köztársasági erőknek, Gial Ackbar admirális Wedge Antilles, Tycho Celchu és Airen Cracken katonai személyek, valamint Ral'Rai Muvunc kereskedelmi miniszter parancsnoklása alatt.

Előzmény


A Galaktikus Polgárháború a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság közti konfliktus idején, az Új Köztársaság erői győzedelmeskedtek a Zsinj hadúr elleni hadjáratban, aki jelentős mértékű területet uralt. A sikereiket követően, YU 8.5-ben az új köztársasági erők felkészültek, hogy beveszik a Kuati Hajógyár fontos hajóépítő létesítményeit, ami a Kuat birodalmi világnál volt található, miután a Köztársaság Visszaállításáért Szövetség, az Új Köztársaság elődje, egy 4 évvel ezelőtti kísérletnél elbukott. A Kuatot védő Kuati Szektorerőket az Aurora csillag-csatahajó, 3 csatacirkáló – a Stellar Halo, a Luminous és az Event Horizon - alkotta, továbbá egy tucatnyinál több csillagrombolót küldtek oda az Orinda birodalmi világtól Teren Rogriss admirális utasítására.

 

TychoAtlasA nagynevű új köztársasági katonai személyek, Wedge Antilles parancsnok és Tycho Celchu kapitány, valamint Ral'Rai Muvunc kereskedelmi miniszter és Airen Cracken tábornok, kreáltak egy tervet a Kuat elfoglalásához, bizonyos lyukakat használva ki a Kuati Hajógyár biztonságában, míg Gial Ackbar admirális irányította a flottát, ami azokat az egységeket tartalmazta, amikkel az Új Köztársaság elfoglalhatta a Kuatot. A csatát megelőző 8 hónapban, egy holding cég, aminek a végrehajtó főnöke Muvunc volt, megszerezte a Kuati Hajógyár részvényeinek 34 százalékát különböző befektető cégektől és privát bizalmas kapcsolatoktól, akik értékesítették a részvényeket, amik szinte értéktelenek voltak, mivel a Birodalom a Kuati Hajógyár kapcsolatainak teljes irányítását megszerezte különböző Kuati Hajógyári befektetőktől. Az Új Köztársaság összegyűjtött egy mon calamari csillagcirkáló vezérhajókból álló hatalmas flottát a Horthav-rendszernél, nagyon közel a Kuathoz.

 

Cracken - aki az Új Köztársasági Hírszerzési Szolgálat igazgatója is volt - a hónapok óta neki dolgozó kódtörőknek megparancsolta, hogy helyezzenek asztromech droidokat a Kuati Hajógyár droid állományába és 5 kulcsfontosságú kuati hadihajóra, köztük az Event Horizonra. A droidok feltöltöttek egy kódolt vírust, aminek rosszakaratú programozása kitörölte az összes programpéldányt mind az 5 hadihajónál. Miután a vírus befejezte a feltöltést, egy adást küldött az Event Horizonról a Venir-rendszerbe, ahol a Meglepetés Osztag várt - egy csoportnyi RZ-1-es A-szárnyú elfogóvadász, ami kísérleti iontorpedókkal volt felszerelve Celchu vezetésével.

A csata


Celchu irányításával a Meglepetés Osztag a Kuat-rendszerbe ugrott, harcba szállva a Kuati Szektorerőkkel a Kuat elfoglalásának első ütközetében. Pillanatokkal később a Luminous és 3 másik csillagromboló személyzete küszködött, hogy a hadihajók rendszereit visszanyerjék, miután azokat kiiktatták az A-szárnyúak iontorpedói. Mivel a vírust a rendszerbe telepítették, az Event Horizon és a 4 más csillagromboló lezárta a hangárjait és a kuati hadihajókra szegezték a turbólézereit. A csata közepette Muvunc megtartott egy rendkívüli közgyűlést a Kuati Hajógyár igazgatóival, ahol Muvunc fényt derített a tényre, hogy ő a tulajdonosa annak a cégnek, ami a kuati részvények 34 százalékát birtokolta, így a cég 34 százalékát is ő irányítja.

 

Miután néhány tag rámutatott arra, hogy a Kuati Hajógyár irányítása katonai ügy, Muvunc meg tudott győzni 3 tagot, hogy szavazzanak részvényeikkel - amik összesen 18 százalékot számláltak -az Új Köztársaságnak való megadás javára, miután tájékoztatta az igazgatókat, hogy a szövetségesei néhány perc alatt 9 hadihajó semmisült meg, és hogy a mon calamari cirkálók perceken belül a Kuat-rendszerbe érhetnek. Mivel a Kuati Hajógyár többsége a megadást akarta, kivéve Kuhlvulti Kateel elnököt, az Új Köztársaság győzelmet szerzett anélkül, hogy egyetlen pilóta életét elveszítette volna. Rogriss admirális és parancsnoki személyzete engedélyezte, hogy biztonságosan visszavonuljanak az Orindára, miután Rogriss visszavonulót fújt.

Utóhatás


KuatDriveYards EGTWMiután a Kuat és alrendszerei a kezükbe kerülésével az Új Köztársaság irányította már a lakott galaxis harmadát és megtette intézkedését a Kuati Hajógyár példátlan hajóépítő dokkjai kézbe kerítéséhez, ami a hadi erőfeszítéshez képest jelentős volt. Ugyanakkor a birodalmi erők nem adták fel egykönnyen. Csupán órákkal a Kuat megadása után birodalmi titkos ügynökök támadták meg a Kuatot, aktiválták az Aurora és a Stellar Halo hiperhajtóművét és beküldték azokat a Kuat napjába, valamint elrabolták a Kuati Hajógyár tervezőit és a galaxis Mélymagjába menekültek a félig kész Eclipse-osztályú Eclipse csatahajón. A birodalmi ügynökök robbantásokat is elsütöttek, amik olyan súlyosan megkárosították a Kuat hajógyárait, hogy az új hajók konstrukcióit azonnal elhalasztották. Ugyanakkor a Kuati Hajógyár megrongálása és magasabb rangú tervezői elvesztésének ellenére az Új Köztársaság a Kuat hajógyárain keresztül hamar hadihajókat bocsátott útnak, hogy segítse Ackbar flottáját. A győzelem eredményeképpen Ackbar az Új Köztársaság újabb zsákmányai felfegyverezésén dolgozott, míg a Treuten Teradoc hadúr, egy néhai birodalmi, visszavonult a Nagy Maldroodi saját territóriumába ahelyett, hogy folytatta volna „üss és fuss” támadásait az Új Köztársaság ellen.

A színfalak mögött


Ez egy olyan történet, amit mindig el akartam mesélni, és úgy véltem, hogy sosem kapom meg az esélyt rá – a Birodalom egyik nagyobb erődítményvilágának bukása elregélését. Elámultam, mikor a The Essential Guide to Warfare megjelent, senki sem csapott le rá, és láttam, hogy teljesült a kívánságom. És utána feszült lettem, mert nem akartam egy nagy flottacsatát vagy csillagvadász hősöket – olyat akartam, amire senki sem számít.
- Jason Fry író, a csata sajátosságai megírásáról.

A Kuat elfoglalását először a 2000-es The Essential Chronology-ban említik, amit Daniel Wallace és Kevin J. Anderson írt, ami csak a csata alapjait vázolta fel. Újabb említést kapott a 2005-ös The New Essential Chronology-ban, amit ugyanazon írók írták, akik az eredeti kronológiát, valamint a 2009-es The Essential Atlas-ban Wallace és Jason Fry tollából. A Kuat elfoglalásának részleteit nem adták ki 2012-ig, mikor Fry és Paul R. Urquhart könyvét, a The Essential Guide to Warfare-t ki nem adták a csata részletes ismertetésével. Fry később leírta a Warfare végjegyzetében, hogy mindig is el akart mesélni egy történetet a Kuat elfoglalásáról, és az esélye végre beteljesült a Warfare-ben. Olyat akart alkotni, amire senki sem számít, egy két rivális flotta közötti csetepaté helyett; Fry beírta Muvunc részét a csata eredményébe, hogy hódolatát fejezze ki a The Face című könyv iránt, amit Jack Vance írt.

 

Néhány ellentmondás van a The Essential Chronology, a The Essential Atlas-ban és a The Essential Guide to Warfare-ben leírt információk között. A Chronology bizonyítja, hogy egy flottacsata volt előtérben, amiben megsérültek a csillagdokkok, és Rogriss visszavonult, miután elvérzett a csatában. Ezt nem támasztja alá a Warfare, ami szerint nem volt flottaharc, és hogy Rogriss elment az Orinda felé, mielőtt a birodalmi titkos ellentámadás kárt okozott a hajógyárakban. A Chronology és az Atlas állítása szerint a Kuati Hajógyár főtervezői saját akaratukból menekültek el a Kuatról, az Atlas hozzáteszi, hogy a legénység a csata alatt menekült el, míg a Warfare-ben a birodalmi ügynökök rabolták el őket a csata után. Ezen pontok szerint a cikk azt fogadja el, hogy a Warfare a helyes, mivel ez a legfrissebben kiadott forrás.

Források


 • The Essential Chronology (Először említve)
 • The New Essential Chronology
 • The Essential Atlas
 • The Essential Guide to Warfare

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció