lando_fekv_.png

Ragnos Tanítványai krízis (Legendák)

Előző: Orinda-hadjárat
Következő: Fekete Flotta Krízis
BattleofKorriban.jpg
Disciples of Ragnos crisis
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború
Idővonal: Kezdete:
 • YU 14

Vége:
 • YU 14, Korribani csata
Helyszín(ek): Galaxis méretű
Végkifejlet:
 • Ragnos Tanítványai kultusz feloszlatása
 • Marka Ragnos feltámasztásának megakadályozása
Hadviselők:
 • Új Jedi Rend
 • Új Köztársaság

 • Ragnos Tanítványai
 • Birodalmi Maradvány
 • Láthatatlan Piac
Parancsnokok: Új Jedi Rend / Új Köztársaság:
 • Luke Skywalker
 • Kyle Katarn
 • Corran Horn
 • Tionne Solusar
 • Wedge Antilles
 • Streen

Ragnos Tanítványai / Birodalmi Maradvány / Láthatatlan Piac:
 • Marka Ragnos (szellem) †
 • Tavion Axmis †
 • Alora †
 • Vil Kothos †
 • Dasariah Kothos †
 • Rosh Penin (Visszatért a jó oldalra)
 • Lannik Racto
Esemény(ek):
 • Behatolás a Yavin 4-en
 • Hothi küldetés
 • Vjuni küldetés
 • Küldetés a Taspir III-ra
 • Korribani csata

Legendák

"Ragnos? Egy halott Sith-nagyúr mit adhat neked?"
"Mindent, amit valaha is akartam."
- Kyle Katarn és Tavion Axmis. 

A Ragnos Tanítványai krízis egy rövid életű konfliktus volt a Galaktikus Polgárháború alatt, YU 14-ben kezdődött és ért véget. Két fél között zajlott a küzdelem. Az egyik a Ragnos tanítványai, egy Sith kultusz, amit a Birodalmi Maradvány pártcsoport, amit a Láthatatlan Piac kereskedői támogattak. A másik az Új Jedi Rend, amit az Új Köztársaság támogatott. A Tavion Axmis nevű Sötét Jedi vezette kultusz próbálta feltámasztani az ősi Sith-nagyurat, Marka Ragnost, azt remélve, hogy határtalan erőt tud majd neki adni és a galaxist az irányításuk alá fogja majd vonni. Végül is a tervük befuccsolt, köszönhetően leginkább Jaden Korr Jedi-lovag ténykedéseinek, aki a korribani csatában legyőzte őket. 

Előzmény


Neked köszönhetően a puhány Jedi, aki gúnyolódott velem, ki fog törlődni a történelemből, helyébe új harcosok fognak lépni; erős harcosok, harcosok, akik tudják, hogy az Erő nem egy pajzsként működik a hasztalanok védelmezésére… hanem igazából egy fegyver… ami a hozzá méltókat illeti meg!
- Desann Kyle Katarnnak. 

TaviondesannA krízis az Újjászületett Birodalom által keletkezett, annak a Birodalmi Maradvány töredékmozgalmából, amit Hethir Nagyúr vezetett, az Igazság egyik néhai Prokurátora, aki arra szentelte az életét, hogy a Galaktikus Birodalom látomását valóra váltsa és uralja azt fanatikus hűséges követőivel együtt. Hogy elérje a célját, amiről régóta álmodott, Desann, egy bukott Jedi és az Újjászületett Birodalom másodparancsnoka kapta a feladatot, hogy hozzon létre egy Sötét Hadsereget. A cristori Sötét Jedi Erő-érzékenyeket képzett ki és sorozott be a Birodalmi Ifjakból és Hethir nagyúr talpnyalóiból, és így megalapította az Újjászületést – egy harcosokból álló szervezetet, akiket mesterségesen vagy erősen átitatott az Erő. Ugyanakkor Kyle Katarnnak sikerült megölni Desannt a Yavin IV-nél dúló csatában és az újonnan megalapított Újjászületett Birodalom hadseregét megtizedelték az Új Köztársaság és az Új Jedi Rend egyesített erői YU 12-ben. Hethir nagyúr a végzetével 2 évvel később találkozott, egy Warunak nevezett dimenzión túli lény megtestesülésével. Az Újjászületett Birodalom kulcsfontosságú tagjainak halála pusztító vereséget jelentett a mozgalom számára. Azok az Újjászületettek, akik túlélték, Tavion Axmis, Desann tanítványa alatt gyülekeztek össze, akinek az életét Kyle Katarn megkímélte a Bespinen. Tavion a Birodalmi Maradvány segítségével megalapította a Ragnos Tanítványai nevezetű Sith kultuszt, és így a Tavionhoz köthető Újjászületés az Új Újjászületés nevet kapta. Mielőtt Tavion a szadista twi’lek Alorát a tanítványává fogadta, a Commenoron egy Sith műtárgyat talált, Ragnos Jogarát, ami Erő energiákat tudott elszívni olyan helyekről, amik akár minimális Erőt is tartalmaznak, amit Erő-nexusnak is neveznek. A jogar hasznos volt arra, hogy sokakat fel tudott ruházni Erő-energiával, a Sith Kultistáknak is nevezett egyéneket, akik a Ragnos Tanítványai nagy részét tették ki. A kultusz utolsó célkitűzése az volt, hogy felélesszék a Sith-ek valaha élt legtiszteletreméltóbb Sötét Nagyurát, Marka Ragnost, ami új korszakot hoz majd a Sith Rendnek. 

A kultusz felbukkanása


Fel kell kutatnunk minden helyszínt a feljegyzéseimből. Ez minden növendéket érint.
- Luke Skywalker. 

StudentGatheringTavion, a szigorú szabályokkal és tiszta hierarchiával rendelkező erős kultusz irányításával kereskedelmi kapcsolatokat nyitott befolyásos zsoldosokkal, csempészekkel, fejvadászokkal és bűnvezérekkel a Láthatatlan Piacból, beleértve Lannik Ractót, egy veszélyes bűnvezért a Coruscantról. A kultuszvezető azt remélte, hogy az alvilággal való kapcsolatai majd jobban megrengeti az Új Köztársaság kormányát, ami a Luke Skywalker által alapított Új Jedi Renddel szövetkezett össze. Miután elegendő létszámot és vagyont halmozott fel, elkezdte szétszórni a kultuszhívőit a galaxis különböző régióiba, megparancsolva nekik, hogy találjanak olyan helyeket, amik rendelkeznek Erő-befolyással, főleg olyan bolygókat, amiket beszennyezett az Erő sötét oldala. Alora és Kothos ikrek, akik kimondottan képzett Erő-használók a kultuszban, őket bízta meg a vezetőjük, hogy intézzék ezeket a küldetéseket.

 

Végül Tavion és tanítványai merész lépéseket téve kiviteleztek egy meglepő beszivárgást a Yavin IV-re, miközben lecsapolták az Erőt az egyik massassi templomból és értékes adatokat loptak el Luke Skywalker Jedi Praxeumából. Ez a támadás leleplezte a kultusz létezését és Jaden Korr, az új tanuló bátorságának köszönhetően, aki arról híresült el, hogy azelőtt készítette el a fénykardját, még mielőtt a Jedi Akadémiára járt volna, a Jedi Rend tudomást szerzett a galaxisra váró fenyegetésről. Luke Skywalker gyorsan feladatokat bízott sok tapasztal mesterre és lovagra, beleértve Kyle Katarnt és Corran Hornt, és ígéretes padawanjaikra. Számos küldetést bízott rájuk annak érdekében, hogy megelőzzék, hogy Ragnos tanítványai végrehajtsák gyalázatos tervüket. Az Akadémia igazgatója kapcsolatba is lépett az Új Köztársasággal, kérve a tisztviselőiket és az ügynökeiket, hogy segítsenek a Jedi Rendnek lenyomozni az összes kultuszhívőt. Jaden Korrt és az újonnan szerzett barátját, Rosh Penint Kyle Katarn alá helyezte és utasította, hogy vegyenek részt ebben a széleskörű támogatást igényelő megpróbáltatáson. 

Vadászat a Kultuszra


Olyan kultuszra vadászunk, ami mindenhol gyökeret vert.
- Janden Korr Csubakkának. 

Korr Katarn PeninSkywalker tudta, hogy a Ragnos Tanítványai megpróbálják hatalmukba keríteni az Erő-energiákat, amik a személyes feljegyzéseiben leírt világokon fordultak elő. Ugyanakkor döntő fontosságú volt a Jedi Rend számára, hogy megfejtsék, hogy ki támogatja a Ragnos Tanítványait. Ennek eredményeképpen nagy hatótávolságú felderítésnek láttak neki az egész ismert galaxisban. Az egyik legfontosabbat közülük Jaden Korr és a mestere, Kyle Katarn vitelezték ki az alábbi helyeken:

 

 • Mos Eisley – miközben csempész aktivitás után nyomoztak, Katarn és Korr kapcsolatokat fedeztek fel a csempészek/zsoldosok és a kultusz között. Csubakka diplomata és üzleti út miatt volt ott, aki segített legyőzni a bűnözőket.
   
 • Tatuin - Katarn elment, hogy beszéljen egy párafarmerrel, aki egy beszélgetés fültanúja volt a Ragnos Tanítványairól egy helyi kocsmában. Eközben Korr kiszabadította azt az R5-ös egységet, amit a farmer eladott a jawáknak, akiket buckalakók támadtak meg. A droid értékesnek bizonyult, mert az egész beszélgetést rögzítette.
   
 • Korélia – Aggasztó jelentéseket kapva Coronetből, Kyle és Jaden eldöntötték, hogy személyesen járnak utánuk. Összeütköztek azokkal a zsoldosokkal, akik néhány Sith kultuszhívővel működtek együtt, akik megpróbáltak szabotálni egy mágneses pályán közlekedő vonatot. A két Jedi teljesen meggátolta az ördögi tervüket.
   
 • Hoth – Korrt választották ki, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a lesújtó világ területén, ahol Luke Skywalker beszélt Obi-Wan Kenobi szellemével jó pár évvel ezelőtt, nem-e szívták el az Erő-energiákat. A legrosszabb félelme beigazolódott, amikor Jaden birodalmiakat és Sith kultuszhívőket fedezett fel, akik az Új Jedik ellen irányultak. Azonban az Echo Bázisban Korr megtizedelte az ellenséges erőket és túlélte az Axmis tanítványával, Alorával való párbaját, arra kényszerítve, hogy a nő elmeneküljön. Miután teljesítette a küldetést, Korr kiérdemelte a tanítványi rangot és Skywalker megfejtette, hogy az Echo Bázis adatbázisában a Dagobah-t tartalmazta, ami a kultusz következő célpontja lehet.
   
 • Ruusan – Mivel a Jedik Völgyével ismertségben állt, Kyle elment megnézni azt a helyet, ami nagyon erős Erő-nexusról volt ismeretes. Ezért a hely védelmezése Ragnos Kultuszától a legfontosabb volt Luke Skywalker Jedi Rendjének.
   
 • Zonju V – Korr padavan egy űrkikötői munkással kívánt találkozni, aki fontos információkat szerzett a Ragnos Tanítványairól, ugyanakkor a kapcsolatot orvtámadás érte, még mielőtt elárulhatott volna bármit is. Jaden, akit szüntelenül támadtak a Kultusz által felbérelt lecsapó zsoldosok, kénytelen volt elmenekülni.
   
 • Kril'dor – Az Új Köztársasági Hírszerzési Szolgálatnak (ÚKHSz) ügynökei információt szolgáltattak arról, hogy a Birodalmi Maradvány a Ragnos Tanítványait olyan tőkével ruházza fel, amit a hatalmas gázbolygón kitermelt tibannából szereznek. A műveletet Wedge Antilles tábornok parancsnoktiszt és Jaden Korr végezte el az Új Köztársaság engedélyével, hogy legyőzzék a birodalmi erőket és ellenőrizzék a tibannagáz-állomást.
   
 • Coruscant – Megszüntetni a kultusz finanszírozási forrásait legalább annyira fontos volt, mint hogy megelőzzék az Erő elszívását a tagjai által, ezért az Új Köztársaság felvette a kapcsolatot a Jedi Renddel, hogy fogja el Lannik Ractót, egy coruscanti bűnvezért, aki az egyik pénzügyi támogatója volt a Birodalom maradványának/Ragnos Kultuszának, és illegális orvgyilkos droidokkal látta el őket a Láthatatlan Piacon keresztül. Korrt választották erre a küldetésre, aki megtalálta Racto főhadiszállását, majd legyőzte az összes biztonsági őrt és letartóztatta a célpontot. Miután elfogta Ractót, feltárta az Új Köztársaság munkatársai számára a Nar Shaddaán található droidgyárának hollétét, amit napokon belül egy csapatnyi ÚKHSz ügynök lerombolt.
   
 • Dosuun – Miközben a kultusz tevékenységeiről szóló adások lenyomozása folytatódott, Korr csapdába esett, amit Rax Joris állított fel, egy korrupt tiszt a Birodalmi Szárazföldi Erőknél, aki egy börtönegyüttest alapított a távoli világon és alkalomszerűen beteges „üss és fuss” játékokat játszott a foglyokkal. Kyle Katarn tanítványa rákényszerült, hogy részt vegyen az egyik „különleges szórakoztató műsorban”, de végül sikerült túlélnie. A hangárban, ahol a Z-95-ös Fejvadásza állt, Korr megölte Jorist, visszaszerezve az ellopott fénykardját.

 

Voltak más küldetések is mások közreműködésével. Corran Horn elutazott a Waylandre, hogy a kultusz vagy a Birodalmi Maradvány jelenléte után nyomozzon a bolygón. Streent és Tionne Solusart, egy Jedi-történészt is bevettek, hogy a kultusz után nyomozzanak, utóbbi értékes információkat szolgáltatott azokról a helyekről, amik erősek az Erőben. Mielőtt Korr körülnézett a Byssen, Kyle Katarn másik tanítványát, Rosh Penint elküldték, hogy körülnézzen a maradék bolygón, de a Kultusz elrabolta őt és átállították az Erő sötét oldalára, és Tavion Axmis második tanítványává vált. 

Mellékküldetések


Fett KorrA Sith kultusz tevékenységéhez kapcsolódó küldetések közben az Új Köztársaságnak végre kellett hajtania napi feladatait, főleg olyan különböző konfliktusok és problémák megoldásának segítésében, amik a galaxisban törtek ki. A Bakurán Korr helyi hivatalos személyek kérésére egy erőmű után nyomozott, ami semmilyen hívásra nem válaszolt. Kiderült, hogy az állomást szabotálták a Birodalmi Maradvány erői, és a létesítményt arra akarták felhasználni, hogy egy közeli városban nagy pusztítást végezzen. A Jedi-beavatottnak sikerült megelőzni ezt a tragédiát, mielőtt még a mestere feltűnt volna. A Blenjeelre tartó küldetés során Korrnak az volt a feladata, hogy egy lezuhant kereskedőhajó személyzetét kimenekítse, sajnos majdnem mindegyiküket megölték a helyi veszélyes szörnyetegek, a homokvájók és az utolsó túlélőt megették Jeden szem láttára. Jaden jelentéseinek köszönhetően, a Blenjeelt az Új Köztársaság veszélyes világnak minősítette az adatbázisában. Az okos Jedi, mestere asszisztálásával, aki Penint kereste ez idő alatt kimenekítette a Bányászcéh rangidőseit a Nar Kreetán, megelőzve, hogy egy rankor megölje őket a helyi hutt bűnvezér elmebeteg játékában. 

Megjelenések


 • Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy (Első megjelenés)
 • Áramlatok (Csak említve) 

Források


 • Hoth: Under the Ice
 • The New Essential Chronology
 • Jedi vs. Sith: The Essential Guide to the Force
 • Threats of the Galaxy
 • The Complete Star Wars Encyclopedia

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Darth Vader Ll