hagyatek_banner_1460x342_a.png

Stass Allie (Legendák)

Stass_Allie_Headshot.jpg
Stass Allie
Életrajzi adatok
Születési hely: Tholoth
Halál ideje: YE 19 (16:5:22GrS), Saleucami
Fizikai adatok
Faj: Tholothi
Nem:
Magasság: 1,8 méter
Szemszín: Indigó
Bőrszín: Sötét
Kronológiai és politikai adatok
Korszak: A Birodalom felemelkedésének kora
Besorolás:

Legendák


Stass Allie egy nőnemű tholothi Jedi-mester volt, aki a Jedi Rendet és a Galaktikus Köztársaságot szolgálta a Klónok Háborújában. A Jedi Főtanács tagja volt és Adi Gallia korábbi tanácstaggal osztozott egy vérvonalon, akit Savage Opress ölt meg a Klónok Háborújában.

 

Sok munkatársához hasonlóan, Allie mestert a 66-os Vészhelyzeti Parancs ideje alatt ölte meg a Köztársaság Nagy Hadserege a Saleucamin. 

Életrajz


Korai életpálya

 

Stass AllieStass Allie egy a Kolóniákban található Tholoth világához tartozó nőnemű tholothi volt, és fiatal korában átadták a Jedi Rendhez, hogy megkezdje tanulását az Erő útjain. Valójában a családja már elköteleződött a Jedi Rendhez, az Erő nagyban áthatotta a vérvonalát; a híres Jedi-mester és diplomata Adi Gallia Stass Allie unokatestvére volt. A coruscanti Jedi Templom tanulójaként Allie Jedi-lovag szintre emelkedett, miután saját használatra elkészítette zöld pengéjű fénykardját és átment a Lovaggá Avatási Próbákon.

 

Mint lovag, Allie megkezdte független tanulását a Jedi-követek ösvényen. Unokatestvére nyomdokaiba lépve, Allie szigorú tanítást kapott a diplomácia művészetében, az egyik legjobb tanácsadója lett a Galaktikus Szenátus magas rangú tisztviselőinek. Ráadásul Allie tevékenységet is űzött a gyógyításban, amely technikát kedvelte, végül kiérdemelt magának egy széket a Jedi Gyógyítók Körében. Ezen idő alatt a Köztársaság egy masszív Szeparatista Krízis alatt vonaglott, a határokig feszítve diplomata képességeit. A Jedi Főtanács kiküldte Allie-t, hogy szolgáljon együtt Tassida Judrelle és Quarmall Jedikkel, hogy hárman felügyelték Lojrak Shrag só-kartelljét a Conán.

 

A Klónok Háborúja 

Ennyi elég volt, ugye?
-Stass Allie felvilágosítást kér tagtársaitól a Főtanácsban, hogy akarják-e még hallgatni Palpatine főkancellár beszédének felvételét a Szektorkormányzói Rendeletről, mielőtt lekapcsolja a holoprojektort. 

A Padmé Amidala szenátor elleni sikertelen merényleti kísérlet után a Rend tűkön ült, mert a Főtanács hírt kapott arról, hogy a Jedi Obi-Wan Kenobit, Anakin Skywalkert és Amidala szenátort elfogta a Független Rendszerek Konföderációjának vezetősége a Geonosison és halálra ítélték őket. A Rend mestere, Mace Windu cselekvési felszólítására válaszolva a Jedi Allie csatlakozott Windu mester különítményéhez Jedi társaik és a szenátor kiszabadítására. A Geonosis poros síkságain landolva, Allie bejutott a Petranaki arénába és Jedi társaival a Szeparatista Droid Hadsereg ellen vették fel a harcot. Ahogy sok barátja és mentora halt meg körülötte, a Jedi Allie nyugodt maradt és a túlélőkkel tartotta a lépést az aréna központjában, mikor Dooku gróf felkészült a legyilkoltatásukra. Ahogy a kimenetel a legreménytelenebben nézett ki, Yoda nagymester érkezett az égből a Köztársaság Nagy Hadseregének néhány löveghajójával. Helyet csinálva a túlélők körül, a löveghajók sebesen leszálltak és felvették a Jediket. Stass Allie egy olyan hajóval menekült meg, amibe rajta kívül Shaak Ti, Luminara Unduli, Saesee Tiin, Agen Kolar, Plo Koon és Roth-Del Masona mesterek tartózkodtak. Kirepülve az arénából, Allie klón katonákat vezetett a Klónok Háborújának legelső csatájában.

 

Ahogy a háborús erőfeszítés magas fokozatra kapcsolt, a Jedi Allie messzire vetett világokon találta magát, katonákat vezetve droidok ellen, ahogy tábornoki rangot kapott a Nagy Hadseregben. Bátran vezetve, Allie tovább tökéletesítette gyógyító képességeit, Barriss Offee padawant téve követőjévé és az Erő-gyógyítás útjain tanítva őt, míg Offee továbbra is Luminara Unduli mester alatt tanult. Allie a Boz Pity-i csata környékén érte el a Jedi-mester rangot, amely nagy árú csata a temető-világon folyt.

 

Tanácstag

Uram, a testőrei mindjárt védőgyűrűbe zárják önt. Arra kérem, hogy történjék bármi, ne hagyja el ezt a kört. Megértette?
-Stass Allie utasítja Palpatine főkancellárt, hogy kövesse az utasításait, mialatt megvédi Grievous tábornoktól 

Ti Allie Vs GrievousAllie unokatestvére, Adi Gallia Jedi-mester pusztulásának nyomán egy hely megüresedett a Főtanácsban. Nem sokkal a koros diplomata halála után, a magasztos testület megmaradt tagjai megszavazták, hogy avassák be maguk közé Allie mestert felbecsülhetetlen Jedi-követi szerepéért, és a lehetőséget elfogadta. A következő hónapokban Allie mester továbbra is tábornok maradt, csak gyakrabban találta magát a Coruscanton állomásozva. Valójában Allie a Jedi Templomnál volt, mikor Grievous tábornok zászlóshajója, az Invisible Hand megjelent a Coruscant felett egy jelentősebb inváziós erővel. Shaak Ti mesterrel társulva, Allie a Szenátusi Kerülethez sietett, hogy megtalálják a főkancellárt és elszállítsák egy biztonsági bunkerbe. Nem találtak rá a férfira a közigazgatási épületbeli lakosztályán, majd a páros a Szenátusi Épületbe rohant, ahol megkérdezték Padmé Amidala, Bail Organa, Mon Mothma szenátorokat és Mas Amedda alelnököt Palpatine hollétéről. Míg egyikük sem ismerte pontos helyzetét, Allie és Ti utasította a csoportot, hogy menjenek a bunkerekbe, míg Allie felajánlotta légi siklóját a csoportnak, hogy biztonságba kerüljenek.

 

A Republica 500-hoz érve, Allie és Ti sikeresen megtalálta Palpatine kancellárt. Palpatine, csökönyösen akart maradni megbízott tanácsadói és biztonsági erői könyörgései ellenére, a Jedik érveivel vitatkozott, mikor maga Grievous áttörte az iroda panoráma-ablakát. Megragadva a kancellárt, Ti és Allie kisietett a kancellárral az épületből és, egy fárasztó hajsza után a városon át, a két Jedi a kancellárt Foul Moudama, Roron Corobb, Roth-Del Masona és B'ink Utrila Jedik védelme alá osztotta. A földalatti bunker bejáratánál állva, Allie és Ti várta az elkerülhetetlen támadást. Grievous gyorsan és vadul támadott, MagnaGuardjai a leszállóplatformot rakétákkal lőtték, amik hatástalanították Allie-t, míg Ti meg sem moccant. Annak ellenére, hogy a togruta sakkban tudta tartani az őröket, nem látta, ahogy Grievous átsurrant és lejutott a bunkerbe, míg túl késő nem lett. Allie elvesztette eszméletét, Ti egyedül rohant be a bunkerbe, amiben négy halott Jedit talált, de a kancellárt nem. Sikerült utolérnie Grievoust és Palpatine-t, de a kiborg leigázta őt. Vereséggel térve vissza felszínre, Allie mesterre úgy talált rá, hogy már Windu és Kit Fisto mesterek ellátták. A Jedik vereséggel tértek vissza a Templomba; Ti és Allie mesterek a Gyógyítás Csarnokában pihentek, nem vettek részt a Főtanács találkozójában, amit azonnal a csata után tartottak meg.

 

66-os parancs

 

A Coruscant elleni támadás utáni napokban teljesen felépülten Allie mester felkészült elhagyni a Coruscantot egy küldetésre, amiben erősítéseket visz a Feluciára, hogy kisegítsék Aayla Secura mestert és Barriss Offee Jedit egy ottani harcban. Ahogy felkészült a transzportba való beszállásra, Allie-t megállította Anakin Skywalker Jedi-lovag, akit nemrég vett be maga közé a Főtanács és informálta a nőt arról, hogy áthelyezték a Saleucamira tisztogató akciók vezetésére, amely bolygón már régóta dúlt a háború. Vos mester a Boz Pity-re vonult a csapataival, ezért Allie mester feladata lett az összes értékes hír és gépezet beszerzése a csatatérről.

 

StassdeathA Saleucamira érve, Allie mester csatlakozott a 91-es Felderítő Gyorshadtest tagjaihoz, Neyo klón parancsnokhoz és szárnysegédjéhez, CT-3423-hoz a világ sivár, csata sújtotta terepének átvizsgálásához BARC siklókkal. Ahogy egy kisebb ér mellett haladtak, Neyo parancsnok vészhelyzeti parancsot kapott a Coruscantról. Palpatine főkancellár, akiről a Nagy Hadseregben senki sem tudta, hogy a rejtélyes Sith Sötét Nagyúr, Darth Sidious az alter egója. Sidious, főkancellári személyében galaxis-szerte kiadta a 66-os vészhelyzeti parancsot, követelve az összes Jedi azonnali kivégzését, akiket árulóknak bélyegezett meg. Ahogy Allie mester mit sem tudva folytatta útját, Neyo és szárnysegédje lassítottak és tüzet nyitottak a tábornokukra, kérdés nélkül teljesítve a parancsukat. Ahogy a robogója megadta magát a sugártűznek, Stass Allie mester azonnal meghalt, ahogy a robbanás a kietlen bolygó pázsitjába dobta a holttestét.

 

Hagyaték

 

Ahogy a Jediket galaxis-szerte legyilkolták, a Köztársaságot és a Jedi Rendet feloszlatták, helyére a Sith-ek által irányított Birodalom került. Hogy a Jedikre rossz fényt vessen, Palpatine császár utasította tanácsadóját, Sate Pestage-t, hogy állítson össze egy hivatalos propaganda-anyagot, ami részletezi a Birodalom verzióját az eseményekről. A polgárokkal tudatták ezen jelentések által, hogy Stass Allie mester, a hű gyógyító és jól ismert politikai tanácsadó szeparatista terroristák általi kivégzés áldozata lett, mialatt egy találkozóhelyre sietett, hogy támogasson egy a Köztársaság elleni cselszövést.

 

Évekkel a halála után, az aleena Jedi, Kazdan Paratus, felépítette a Jedi Templom masszív másolatát a Raxus Prime roncsvilágán. A Főtanácsterem összefoltozott belsejében az őrült Paratus megalkotta Allie mester szemétből készült bábját, rekonstruálva a tanácsi gyűléseket magányában. Paratus alávaló létezése azonban megszűnt létezni, mikor a Starkiller nevű Sith-tanítvány megostromolta a terepet, megölve a tébolyult Jedit és lefejezve az Allie-bábut a folyamatban. 

Személyiség és jellemvonások


Stass Allie egy magas, sovány nő volt, aki a gyógyításra és a diplomáciára szentelte az életét, az unokatestvére, Adi Gallia Jedi-mester nyomdokaiba lépve. A társai a Tanácsban okosnak és bátornak mondták őt, Stass Allie kifejezetten hűséges volt a Jedikhez és a Köztársasághoz. Jedi örökségének dacára Allie az őshonos népe után kutatott a Tholothon és, mint az unokatestvére, a fejét egy tradicionális tholothi fejdísszel ékesítette. Míg a diplomáciát részesítette előnyben, amikor csak az lehetséges volt, Allie elfogadta azon hitét, hogy sok esetben a békét csak harc útján lehet elérni. 

Erők és képességek


Az összes Jedihez hasonlóan Stass Allie mester a fénykard-küzdelem ösvényén tanult, elég jártassá vált ahhoz, hogy tömeges mennyiségű lézersugárnak álljon ellen a Klónok Háborúja nyitócsatájában. Egy bölcs és erős gyógyítóként Allie a Jedi Gyógyítók Körében kapott helyet, az Egészségügyi Szolgálat munkáját felügyelve. A tudását az Erőben és diplomáciai kötelékét annyira értékesnek becsülték, hogy a Jedi Rend Főtanácsában is széket kapott a háború és a káosz idején. 

A színfalak mögött


NinaFallonStass Allie karakterének megalkotása sok esetben retcon, amik A klónok támadása termékek előtt foglalnak helyet. A filmkészítők szándéka volt, hogy a Jedi Főtanács tagjainak többségét a film csúcspontjában, a geonosisi csatában használják fel; ugyanakkor, mivel a film nagy részét Ausztráliában forgatták Anglia helyett, a helyi modell Lily Nyamwasa váltotta Gin Clarke-ot, aki Adi Galliát alakította az első filmben. Nyamwasa az összes csatajelenetet és a Palpatine irodájában játszódó jelenetet Gallia jelmezében játszotta el. Azonban, hasonlóan az Eeth Koth/Agen Kolar esettel, a filmkészítők rájöttek, hogy Nyamwasa megjelenése túl eltérő Clarke-étól, hogy ugyanabban a szerepben mozogjon. Ezért, hogy ezt kijavítsák, Gallia unokatestvérét, Stass Allie-t alkották meg és egy megfelelő háttértörténetet kreáltak, és magyarázatot adtak arra, hogy Gallia miért nem látható a csatában. Ahogy ennek a megjelenésnek az eltérését korán észrevették, jóformán nincs forrás arra, hogy a két Jedit rosszul lehessen azonosítani néhány promóciós képen a fénykardpengék színétől eltekintve.

 

Nyamwasa visszatért szerepéhez Allie-ként a Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja forgatásán, különféle promóciós képeken és a Star Wars: A Sith-ek bosszúja - Képes Enciklopédia című kiadványban jelenve meg. Azonban Nyamwasa nem volt elérhető az újrafelvételek leforgatásánál, és két különböző színésznő cserélte le őt. Tace Bayliss alakította egy hologram-felvételen a második Tanács-jelenetnél, majd a szerep Nina Fallonhoz került a haláljelenetében. Míg Nyamwasa teljes mértékben ki lett vágva a filmből, a képmása továbbra is Stass Allie hivatalos megjelenését testesíti meg, és így ő az egyetlen modell, aki minden engedélyezett árucikken megjelenik.

 

Dave Filoni, a Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat felelős rendezője, 2013 januárjában bejelentette, hogy a csapata már elkészített egy Stass Allie modellt, hogy később megjelenjen a sorozatban, Adi Gallia halálát követően a "Feltámadás" ("Revival") című részben. 

Megjelenések


 •  Arconan Smuggling Cartel Dismantled—HoloNet News Vol. 531 55 (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: Jedi Starfighter
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (Első megjelenés)
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (képregény)
 • Star Wars: Galactic Battlegrounds: Clone Campaigns (Csak nem a történethet köthető eseménynél tűnik fel) (Csak említve)
 • Reversal of Fortune
 • A gonosz útvesztője
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (képregény) (Csak említve)
 • Star Wars: Republic: Into the Unknown (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Tomboló Erő (regény) (bábu)
 • Star Wars: The Force Unleashed (videojáték) (Szemétbábuként jelenik meg) 

Források


 • "Star Wars Q&A” — Star Wars Insider 67
 • Hasbro Star Wars: The Original Trilogy Collection (Csomag: Jedi High Council (Shaak Ti, Agen Kolar, Stass Allie))
 • Hasbro Star Wars: Revenge of the Sith (Csomag: Stass Allie with BARC Speeder ("Exploding" Action!))
 • Dressing a Galaxy: The Costumes of Star Wars
 • "Order 66: Destroy All Jedi” — Star Wars Insider 87
 • The New Essential Chronology
 • Hasbro Star Wars: 30th Anniversary Collection (Csomag: Treachery on Saleucami (Battle Pack))
 • The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. I, p. 21 ("Allie, Stass")
 • Star Wars: A Sith-ek bosszúja - Képes Enciklopédia
 • Star Wars: The Complete Visual Dictionary
 • Gentle Giant Studios (Csomag: Commander Neyo)
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 11
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 43
 • Star Wars Character Encyclopedia
 • Stass Allie a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • BARC speeder a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Barriss Offee a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Adi Gallia a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Neyo a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Saleucami a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars Character Encyclopedia
 • The Essential Reader's Companion
 • "A War on Two Fronts" - The Clone Wars Episode Guide a StarWars.com-on (háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: The Clone Wars: Episode Guide
 • Star Wars: Sith Wars
 • Clone Commander Neyo az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000