Párbaj a Tatuinon

Következő: Naboo-i Invázió
parbajtatuin.png
Duel on Tatooine
Konfliktus(ok): Naboo-i Invázió
Idővonal: YE 32
Helyszín(ek): Mos Espa külterülete, Tatuin
Végkifejlet:
 • Taktikai patthelyzet; Qui-Gon Jinn elmenekül
 • A Sithek felfedik létezésüket, miután a Jedik ezer éve abban a tudatban éltek, hogy már kihaltak
Hadviselők:
 • Jedi Rend
 • Sith
Erők:
 • 1 Jedi Mester:
  • Qui-Gon Jinn

 • 1 Sith tanítvány:
  • Darth Maul

Kancellár: Finis Valorum

Kánon

“Úgy harcolt, mint egy Jedi. Azt kell mondjam, nem lehetett más, csak egy Sith lovag.”
- Qui-gon Jinn.

YE 32-ben került sor a Tatooine-on, Qui-gon Jinn Jedi mester és a Sith tanítvány, Darth Maul párbajára. Mault, mestere Darth Sidious küldte, hogy fogja el Amidala királynőt, akinek sikerült megszöknie a Naboo-ról és kitörnie a Kereskedelmi Szövetség blokádjából, majd kényszer leszállást hajtva végre a Tatooine-on, Jinn oltalma alatt állt.

Sikeresen bemérve a királynő királyi csillaghajójának küldött adásokat, Maul sikeresen követte a hajót és legénységét a Tatooine-ra, ahol szonda droidjai megerősítették jelenlétüket. Maul lesből támadt Jinnre, miközben az újdonsült nem hivatalos tanítványával, Anakin Skywalkerrel, a Naboo cirkálóra készültek felszállni, hogy útnak induljanak a Galaktikus Főváros felé. Jinnek sikerült elég hosszú ideig távoltartania a Sith-et, hogy a hajó felszállhasson. Maul hirtelen feltűnése megvilágította a Jedi Rend számára, hogy a Sith Rend, akikről azt hittek elpusztultak ezer éve, most visszatértek.

Előzmény


A Boonta-esti fogatverseny és a hiperhajtómű megszerzése után, Qui-gon Jinn és a fiatal Anakin Skywalker útnak indultak a királynő hajója felé. Útközben találkoztak Darth Maul egyik szonda droidjával, akit Jinn elpusztított. Qui-gon rájött, hogy követik őket, így sietve tették meg az utat. Az egyik szonda droid értesítette Mault a Jedi jelenlétéről és a Sith tanítvány sietve útnak indult, hogy elfogja őket. Ami ezután történt, az volt az első feljegyzett találkozás, több mint ezer év óta a Jedi Rend és a Sith Nagyurak Rendje között.

Párbaj


Ahogy Anakin és Qui-gon a hajó felé futottak és már csak pár méterre voltak, Jinn megérezte Darth Maul közeledését. Miközben megfordult, hogy ösztönözze Anakint, hogy tartsa a lépést, meglátta Mault, aki lecsapott rájuk suhanóján. Anakin gyorsan engedelmeskedett Qui-gon parancsának, hogy bukjon le, így épp időben elkerülte, hogy a suhanó felnyársalja. Mikor a suhanó túl közel ért Qui-gonhoz, Maul leszaltózott róla, hogy Jinn mögött érjen földet, de kardjaik már a levegőben keresztezték egymást. Meglepődvén a Sith sebességén és harciasságán, Jinn alig volt képes kezelni a támadásokat. Mikor Qui-gon visszatámadt, Maul blokkolta azt, és a Jedi mester ráparancsolt Anakinra, hogy szálljon fel a hajóra és mondja meg a legénységnek, hogy szálljanak fel.

Parbajtatuin2Ahogy Anakin elfutott, Qui-gon megpróbálta átvenni a támadó szerepét, de Maul könnyedén hárította csapásait, majd őrült támadásokat indított vissza. Jinn folyamatosan hátrálni kényszerült, hisz saját fénykard technikájának védelme gyengének bizonyult a Sith dühös csapásaival szemben. Saját bátor erőfeszítéseinek ellenére, Qui-gon nem talált rést a támadó védelmén.

Amikor Anakin felszállt a hajóra és tájékoztatta a legénységet a helyzetről, egy mentőakció vette kezdetét, azáltal, hogy alacsonyan szálltak fel és leengedett rámpával a harcolók felé vették az irányt. Ahogy Qui-gon hárította egy támadást a felette átugró Maultól, látta a hajó közeledtét. Eltaszítva a Sith-et, Jinn felugrott a rámpára, majd bement a fedélzetre és a hajó felgyorsult.

Következmény


Qui-gon a Jedi Tanács előtt megemlítette, hogy támadója képzett volt a Jedi művészetekben, ami által úgy gondolta, hogy egy Sith lovag volt. A Naboo-i Invázió végére a Jedi Tanács is kétségtelenül ráeszmélt arra, hogy a Sith-ek visszatértek.

A szökést később megbosszulta Darth Maul, amikor megölte Qui-gon Jinn Jedi mestert a Theedi királyi palotában. A Sith harcos végül Obi-wan Kenobi kezétől esett el és lezuhant a végtelen mélynek tűnő aknába és mindenki úgy gondolta, hogy meg is halt. Azonban Kenobi iránti gyűlölete életben tartotta, kijutott a Naboo-ról és tizenkét éven át élt a Lotho Minoron, amíg rá nem talált testvére, az Éjfivér Savage Opress.

Megjelenések


 • Star Wars I. rész: Baljós árnyak
 • The Phantom Menace Golden Book
 • The Phantom Menace Read-Along Storybook and CD
 • Star Wars: The Prequel Trilogy – A Graphic Novel
 • Star Wars Lázadók 3. évad 11. rész - "Hangok és víziók"

Források


 • Star Wars: Galaktikus atlasz
 • Star Wars: The Visual Encyclopedia
 • Star Wars Encyclopedia of Starfighters and Other Vehicles

A Szerző: Kira


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Darth Vader Ll