darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Ossusi összetűzés (Legendák)

Előző: Második byssi párbaj
Következő: Csata a Császár Citadellájánál
Battle_of_Ossus.jpg
Skirmish on Ossus
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Árnykéz Hadművelet)
Idővonal: YU 10
Helyszín(ek): Ossus
Végkifejlet: Új Jedi Rend/Ysanna győzelem
Hadviselők:
 • Új Jedi Rend/Ysanna

Erők: Új Jedi Rend/Ysanna
 • Luke Skywalker
 • Kam Solusar
 • Chief Okko
 • Ood Bnar †

Galaktikus Birodalom:
 • 2 Sötét Oldali Adeptus
 • 1 kutaszdroid
 • Sötét katonák
Veszteségek: Új Jedi Rend/Ysanna
 • Ood Bnar és pár ysanna

Galaktikus Birodalom:
 • Valamennyi résztvevő

Legendák


Az ossusi összetűzés egy összecsapás volt Sedriss QL végrehajtó erői, valamint Luke Skywalker, Kam Solusar Jedi-lovagok és ysanna szövetségeseik között. Az összetűzésben Sedriss és Goir Sötét Oldali Adeptusok és az ősi Jedi-mester, Ood Bnar pusztultak el, és kölcsönös szövetséget kötöttek az Erőt használó ysannák és az Új Jedi Rend. 

Történelem


Előzmény

 

Solusar és Skywalker egy holokron által kerültek az Ossusra Skywalker Jedi Explorer nevű új hajóján. A Régi Köztársaság idejében az Ossus a Jedi-tanulmányok központja volt. Utána YE 3.996-ban, a Sith Háború alatt az Ossust felperzselték, mikor a Sith-ek a bolygó napját szupernóvává változtatták. Ennek hatására az Ossus egy terméktelen világgá minősült és évezredekig feledésbe merült.

 

Probe OssusMikor Skywalker és Solusar megérkeztek, egy birodalmi kutaszdroid támadta meg őket, amit Sedriss küldött utánuk. Ugyanakkor a két Jedi legyőzte a gépezetet. Utána az Ossust a T-77-es Felderítő Légisiklójukkal járták be. Az útjuk során romok és kanyonok között haladtak el, és erős Jedi-jelenlétet fedeztek fel az Ossuson.

 

Utána találkoztak két Erő-érzékeny fiatallal, akiket egy fához kötöztek egy kanyon alapzatánál. Később Skywalker és Solusar megtudták, hogy az ifjak neve Rayf Ysanna és Jem Ysanna volt, és hogy az ysannák, harcos sámánok klánjának közé tartoztak, akik az Ossus pusztulásakor a túlélők leszármazottjai voltak. Luke kiszabadította a két fiatalt, bár ők azt hitték, hogy meg akarja ölni őket.

 

Több, hatalmas bestiákon lovagló ysannával is összefutottak. Az ysannák – azt gondolva, hogy Skywalker és Solusar ellenségek – sokkoló-lövedékű íjakkal támadtak rájuk. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy az ysannák ysannául beszéltek, míg a két Jedi csak a Galaktikus Közöst ismerték.

 

Az ysannák az Erő segítségével vitték célba a nyilakat. Skywalker és Solusar ezért kénytelenek voltak fénykardokkal védekezni. Az ysannákat lenyűgözte a két Jedi teljesítménye, és beszüntették a harcokat.

 

Ysanna OssusA törzs vezetője, Okko főnök utána konfrontálódott velük az Erő-képességeivel. A többi ysanna, köztük Murra, csatlakozott hozzá, de megálltak, mikor látták, hogy a két Jedi barátok. Bár Skywalker nem hozta magával C-3PO-t, képes volt kommunikálni Okko főnökkel az Erőn keresztül. Okko utána megértette, hogy ők a régen elveszett Jedi-lovagok. Sajnálatos módon a főnök örömét egy nagy hatótávolságú Birodalmi Vadász oszlatta el.

 

A rajtaütés

Átkozott Jedik — nem érdekel, ha még egymillió évesek is vagytok—!
-Sedriss 

Battle Of Ossus 2A leszállást követően a hajó különlegesen kiképzett rohamosztagosok kontingensét engedte ki, akik az Erő sötét oldalával voltak megtámogatva. Ugyanakkor az ysannák és a két Jedi megküzdöttek velük. Az összecsapás alatt az Erő-érzékeny ysannák a legjobb rohamosztagosokkal szálltak szembe a birodalmi arzenálban. Skywalker és Solusar segítségével legyőzték a rohamosztagosokat.

 

Ugyanakkor Sedriss és segédje, Vill Goir életben maradtak és harcba szálltak a két Jedi-lovaggal. Bár Solusar egyszer s mindenkorra legyőzte korábbi bajtársát, Vill Goirt, és Luke az Erőt használva térdre kényszerítette Sedrisst. Elkeseredettségében Sedriss az ysanna lányt, Jemet túszul ejtette.

 

Sedriss azonban ugyanazon fa mögött állt, amihez a két ysanna oda volt kötözve és a fa tulajdonképpen a neti Ood Bnar Jedi-mester volt. Ood az ágaival megragadta Sedrisst és után az Erőt hívta segítségül Sedriss szétbomlasztására és megölésére. Odd Bnar életét vesztette a folyamat alatt.

 

A robbanás egy kriptát nyitott meg, ami rengeteg ősi Jedi fénykardot rejtett. Valamint Ood Bnar egy leszármazottat is hátrahagyott. Skywalker, Solusar, Jem és Rayf kivettek egy-egy fénykardot a kincses tárból, majd rájöttek, hogy a régiségek még mindig működőképesek. Skywalker tanulókként vette maga mellé Jem és Rayf ysannát egy új Jedi Rend megalapításához. 

A színfalak mögött


Az ossusi összetűzés először a Sötét Birodalom képregény-sorozat Sötét Birodalom II 3. számában jelent meg. A csatát Tom Veitch írta meg és találta ki, Cam Kennedy illusztrálta és színezte. Veitch ezt a kibontakozó cselekmény egyik eseményeként használta fel; ebben tűnik fel először a neti Jedi, Ood Bnar, valamint itt végeznek Vill Goirral és Sedriss-szel.

 

Az ossusi összetűzés végül a Dark Empire II hangjátékban is szerepelt, ami a rajtaütéshez egy egészen új köntöst adott Jim Ward (Sedriss és Kam Solusar), John Cygan (Skywalker, Goir és Okko) és Glynnis Talken (Jem Ysanna) szinkronjával.

 

A Dark Empire hangjáték különbözik az eredeti Sötét Birodalom II képregénytől, ha a csataesemények kronológiai aspektusát nézzük. A hangjátékban Sedrisst párbajban győzi le Skywalker ahelyett, hogy az Erővel a faszerű Ood Bnarhoz löki. 

Megjelenések


 • Sötét Birodalom II 3
 • Dark Empire II hangjáték 

Források


 • Power of the Jedi Sourcebook
 • The New Essential Chronology

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000