hagyatek_banner_1460x342_a.png

Nespis VIII-as űrkikötő megsemmisítése (Legendák)

Előző: A Pelagia megsemmisítése
Következő: Vjuni küldetés
BattleforNespis.jpg
Destruction of the Nespis VIII spaceport
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Árnykéz Hadművelet)
Idővonal: YU 11
Helyszín(ek): Nespis VIII
Végkifejlet:
 • Űrváros megsemmisül
 • Az Új Köztársasági Főparancsnokság elmenekül
Hadviselők:
 • Sötét Birodalom

 • Új Köztársaság
Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Mon Mothma államfő
Erők: Sötét Birodalom:
 • Galaxis Ágyú

Új Köztársaság:
 • Kuat V-200-as ionágyú lövegek
Veszteségek: Sötét Birodalom:
 • Nincs

Új Köztársaság:
 • Űrváros
 • Legalább egy V-200-as ágyú

Legendák

Végre diadalt arathattam volna, Leth! Az alkalmatlanságod miatt viszont elszöktek a lázadók! Ha nem lenne szükség rád az általad konstruált szuperfegyver működtetéséhez, kivégeztetnélek! Ki is foglak végeztetni!
-Palpatine császár Umak Leth-nek, a köztársasági flotta szökése után 

A Nespis VIII-as űrkikötő megsemmisítése egy csata volt az Új Köztársaság főparancsnoksága, ami a Nespis VIII űrkikötőjénél állomásozott, a Galaxis Ágyú szuperfegyver két rakétájának kilövésével. 

Előzmény


A Pelagia csapatszállító hajó megsemmisítése után röviddel Palpatine császár egy köztársasági technikusnak álcázott kémnek hála megtudta az Új Köztársaság főparancsnokságának helyzetét.

 

Azonnali parancsot adott, hogy a Galaxis Ágyú egyik rakétájával töröljék el a várost, hogy a Galaktikus Polgárháború mihamarabb véget érhessen.

 

A kém adásait lehallgató R2-D2 és C-3PO figyelmeztetni tudták a bázist a Császár tervéről, és azonnal elrendelték a kiürítést. 

Időhiány


Mialatt az új köztársaságiak szorgalmasan rakodták a transzportokba a készleteket és az embereket, egy rakéta ért ki a hiperűrből. A Kuat V-200-as ionágyú védelmi lövegei már felkészültek a megérkezésére, és megkísérelték megsemmisíteni a lövedéket. Bár az ágyúk fehéren izzattak, nem voltak képesek átférkőzni a pajzson, és a rakéta nagy robajjal áttört a város felépítményén, egy hangárba jutott, ott pedig egy mon calamari csillagcirkáló oldala megakasztotta, és mindenki meglepetésére nem robbant fel.

 

A rakétát technikusok vizsgálták át és kiderült, hogy a bonadani hibás időzítő miatt volt köszönhető a hatástalansága.

 

Palpatine ingerülten követelte, hogy egy újabb rakétát szereljenek fel azonnal, miután kutaszdrónok kamerái által követte az előző meghibásodását. A Galaxis Ágyú kivégzéssel fenyegetett technikusai kétségbeesetten dolgoztak egy második rakéta tesztelésén és kilövésén, ami végül sikeresen megsemmisítette az ősi űrvárost. Ugyanakkor már késő volt, mivel az új köztársasági flotta sikeresen elmenekült a körzetből a becsapódás előtt. 

Utóhatás


Palpatine halállal fenyegette Umak Leth-et, ha 3 napon belül nem tudta kijavítani a Galaxis Ágyú tervezési problémáit. Dühöngésében Palpatine hatalmas fájdalmat érzett, mivel a klón teste romlott volt és gyenge. Kutatni kezdett egy mód után élete meghosszabbítására, és ennek reményében az Eclipse II fedélzetén elutazott a Korriban távoli világára.

 

Az Új Köztársaság főparancsnoksága úgy döntött, szétszórja a flottáját, hogy minimalizálják annak esélyét, hogy a Galaxis Ágyú eltalálja őket. Csupán egy mon calamari csillagcirkálót használtak egy központi kommunikációs kapocsként, ami a különböző flottaegységeket kötötte össze.

 

Han Solo és Leia Organa Solo kénytelenek voltak elbújni gyermekeikkel az Onderonon, hogy fenntartsák a Jedik jövőjét. Luke Skywalker és Kam Solusar az Ossusra utaztak, hogy tárgyaljanak Okko főnökkel és közöljék vele Jem halálát, majd következő cselekedetüket kezdték megtervezni. 

Megjelenések


 • A Birodalom vége 1 

Források


 • The Essential Chronology
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. II, p. 371 ("Nespis VIII")
 • The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000