darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Lovaggá avatási szertartás (Legendák)

Legendák

CW21Farfalla: "Úgy gondolom, hogy a szolgálatod egy bizonyos szakasza véget ért, ifjú Jedi."
Othone:
"Ez azt jelenti, hogy… lovag leszek?"
Farfalla: "Pontosan ezt jelenti. Beszéltem a Jedi Tanáccsal és a nagymesterek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy készen állsz az előrelépetésre."
- Valenthyne Farfalla, Johun Othone padawanhoz beszélve. 

A lovaggá avatási szertartás egy olyan ceremónia volt, ahol egy Jedi-padawant vagy egy tanítványt Jedi-lovaggá léptettek elő. Egy ősi rituálé volt ez, és a Jedi Főtanács vagy a három másik Tanács elnökölte, és a nagymester folytatta le. Ezt a ceremóniát egy lovagnál is megismételhették, aki elérte a mester címet. 

Áttekintés


Régi Jedi Rend 

A közeli és távoli jövőben úgy tekints vissza erre a napra, hogy ez volt az a nap, amelyen hatalmas öröm ért, egyszersmind szörnyű bánat sújtott le rád. Segíteni fog emlékeztetni arra, hogy az életben ez a kettő gyakran szorosan összekapcsolódik.
- Valenthyne Farfalla. 

A lovaggá avatási szertartás egy ősi rituálé volt, ami a Rend történelmének kezdetéhez vezethető vissza és minden padawan személyesen felelős volt saját magát felkészíteni, valamint áttekinteni szerepét az ősi rítusban. A Köztársaság vége felé csak a Főtanács léptethetett elő egy tanítványt lovaggá; bár a múltban a tanonc mestere is jogosult volt a saját tanonca lovaggá ütéséhez. A Jedi-próbákon való megfelelés után a tanoncok kijelöltek egy dátumot, amikor a ceremónia végbemehetett. A ceremónia előtti napon a padawannak kötelező volt elmenni a Nyugalom Tornyának a szívébe, ahol az abban lévő előkészületi teremben meditálhattak. Bár általában egyedül tartózkodtak ott, nem volt lehetetlen, hogy néhány padawan összefutott ott; ugyanakkor a társasági életet rosszallták, mivel minden tanítványnak a saját jövőjének ösvényét kellett keresnie.

 

Kinect KnightingAz azt követő napon a padawant a Torony következő szintjére idézték be: a Lovaggá Avatás Csarnokába. Miután belépett a sötétített terembe, a padawannak le kellett térdelnie a szoba közepén, amikor a padawan körül álló jelenlévő mesterek bekapcsolták a fénykardjaikat. A Rend nagymestere élén több mester is ott volt, jellemzően azok, kik a Főtanácsban ültek és azon kiemelkedő Jedik, akik segítették a tanítványt az útja során. Ha a Főtanács elérhetetlen volt, a többi három Jedi Tanács tagjai alkottak teljes kört. A hagyományos szertartáson ősi írások elszavalása után a nagymester leengedte a padawan vállához a fénykardot tartó kezét, és a hajnövesztő fajok esetében leválasztotta az újonnan kinevezett lovag füle melletti lelógó hajfonatot. A Jedi ezt követően elvehette magának a hajtincset, majd csöndben elhagyta a termet, és így ért véget a szertartás.

 

Míg a ceremónia volt a norma, néha a célszerűség felülírta a hagyományt. Háború idején vagy széleskörű küldetéseknél a mesterek akkor ütötték lovaggá a saját tanítványaikat, ha nem tudtak visszatérni a Templomba, vagy ha a csatatéren szükségszerű volt egy másik rangos katonai személy halála miatt.

 

A padawanok lovaggá ütésével kapcsolatban a Tanács lovagokat is hívott a Csarnokba, hogy megajándékozzák őket a mester címmel. Hogy elérjék ezt a rangot, a lovagoknak választaniuk lehetett, hogy a Próbák módosított változatát teszik-e le, vagy sikeresen kinevelnek egy padawant, akit majd lovaggá ütnek.

 

Új Jedi Rend 

Jaden, rendkívül ügyes voltál a Vjunon. Három Sötét Jedivel szálltál szembe és le is győzted őket, ez bátorságot és ügyességet követelt. Az erőfeszítésedért úgy érzem, hogy készen állsz csatlakozni a rangunkhoz, a Jedi-lovagokéhoz.
- Jaden Korrhoz, akit lovaggá üt Luke Skywalker. 

A Nagy Jedi Tisztogatást követően a száműzetett Yoda nagymester képezte a Régi Rend utolsó Jedijét, Luke Skywalkert. Mivel Yoda meghalt, mielőtt Skywalker befejezte volna a képzését, formálisan sosem avatták lovaggá és eleinte ezért nem követte a rítust a feltámasztott Rendjében. Új akadémiát alapítva a Yavin 4-en, Skywalker tanítványok számos osztályát tanította, őket lovaggá léptette elő, miután teljesítettek egy tesztsorozatot és megépítették a saját fénykardjaikat. A tanítványok szertartás nélküli előléptetése gyakran átlagos beszélgetésben vagy kötetlen összejövetel alatt testesült meg, ahogy Jaden Korr-ral is ez volt a helyzet YU 14-ben.

 

YE 24-ben szerezte meg Skywalker A Jedi útja utolsó kópiáját, egy kézikönyvet a Régi Rendből, ami felvázolta a lovaggá avatási szertartást. Skywalker egy szertartás megformálásán dolgozott, ami illeszkedne az új Rendjéhez, majd Skywalker elkövette Jacen és Jaina Solo, Zekk, Tenel Ka Djo, Lusa, Raynar Thul és Lowbacca lovaggá avatását a sok éves segítőkész szolgálatukért miatt a Különbözőek Szövetsége és a Fekete Nap megbuktatásában. A ceremóniát a múlt rituáléinál ünnepélyesebb köntösben, a Nagy Templom Nagy Fogadótermében tartották meg az egész Rend előtt. A Rend összes tagjának fénykardos tisztelgése kíséretében Tionne mester előadott egy az újonnan kinevezett lovagok tetteiről szóló balladát.

 

Három évvel később a megreformált Főtanács első aktusa gyanánt Skywalker lovaggá ütötte a myrkri küldetés padawan túlélőit egy ceremónia során a Dac bolygón. Minden tanítvány egyenként egyénileg kapott egy eligazítást és személyes beszédet Skywalkertől, és utána megkapták a lovagok előírt köpenyeit.

 

A Yuuzhan Vong Háború borzalmai után a coruscanti Templomot felújították és a Rend nagy részét visszahelyezték oda. Újjáépítve a hivatalos lovaggá avatási csarnokot, a Tanács ismét követte a Régi Rend szabályos ceremóniáját. 

A lovaggá avatási szertartás formális folyamatai


DubTheeIDoJedi CW21Minden formális ceremóniánál a nagymester ugyanazt az ősi szöveget szavalta el minden padawannak. A ceremónia formális megnyitóján üdvözölték a résztvevő mestereket, és a gondolataikra összpontosítottak, hogy miért is voltak ott valójában. 

Mindnyájan Jedik vagyunk. Az Erő áthat minket. A teteinken keresztül az Erő kinyilvánítja akaratát és a valóságot. Ma azért vagyunk itt, hogy tudomásul vegyük, mit akar az Erő. 

Ezekkel a szavakkal a nagymester a padawant a nevén szólította és a fénykardját a letérdelt padawan vállához eresztette le. 

A Tanács jogával érve, az Erő akaratából, téged ezennel Jedivé, lovaggá ütlek. 

A ceremónia befejeztével a lovag felvette a fénykardját és csendben kilépett a teremből, ami a rituálé végét jelezte. 

Megjelenések


 • Tales of the Jedi: Redemption
 • A régi Köztársaság lovagjai #1: A kezdetek 1 (Csak említve)
 • A régi Köztársaság lovagjai #6: A kezdetek 6 (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic
 • Darth Bane: A kettő szabálya
 • Kinect Star Wars
 • Star Wars: Republic: Rite of Passage
 • Star Wars: A klónok háborúja (2003) – „21. fejezet”
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja regény (Csak említve)
 • Star Wars: Republic: Hidden Enemy (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Coruscanti éjszakák I: A Jedik alkonya (Csak említve)
 • Star Wars: The Force Unleashed (képregény) (Csak képen)
 • Sötétkard (Első megjelenés)
 • Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy
 • Young Jedi Knights: The Emperor's Plague
 • Young Jedi Knights: Crisis at Crystal Reef
 • The New Jedi Order: Destiny's Way
 • The New Jedi Order: Ylesia (Csak említve)
 • The New Jedi Order: The Unifying Force (Csak említve)
 • Legacy of the Force: Revelation (Csak említve) 

Források


 • A Jedi útja

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000