darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Lobot (Legendák)

Lobot_SWSB.png
Lobot
Életrajzi adatok
Születési hely: Bespin
Születési idő: YE 37 körül
Fizikai adatok
Faj: Ember (kiborg)
Nem: Férfi
Magasság: 1,75 méter
Súly: 79 kilogramm
Szemszín: Kék
Bőrszín: Világos
Kibernetika: Aj^6-os kiborg szerkezet
Kronológiai és politikai adatok
Korszak:
 • A Birodalom felemelkedésének kora
 • A Lázadás kora
 • Az Új Köztársaság kora
Besorolás:
 • Lando Calrissian
 • Új Köztársaság

Legendák

Lobot nem az a csevegős fajta, de biztosan hűséges. És nagyszerűen bánik a számítógépekkel!
- Lando Calrissian.

Lobot egy ember férfi volt, aki Lando Calrissian báró-főadminisztrátor segédeként szolgált a Bespin bolygó feletti Felhővárosban. Az agyát a város központi komputeréhez csatlakoztatták, ami lehetővé tette, hogy közvetlenül kommunikáljon a város számítógépes hálózatával. Működése alatt a város első és egyetlen komputeres összeköttetésű tisztjeként szolgált. 

Életrajz


Azt gondolhatod, hogy Lobot néma, de egyszerűen csak túlságosan elfoglalt a központi komputerrel való beszélgetéssel, mert számára nyűgös a hozzánk, 'szervesekhez' való beszéd.
- Lando Calrissian.

Korai évek

 

Lobot NEGTCLobot egy rabszolga-kereskedő fia volt, aki átutazta a galaxist, kieső és szegény világokat kutatva rabszolgák után. Tizenöt évesen az apját megölték, mikor a hajójukra kalózok szálltak. Lobot a kalózok szolgájaként szolgált két évig, mielőtt a Bespin gázóriásában lévő Felhővárosba menekült.

 

A fiatal Lobot túlélési eszközök hiányában érkezett – pénz, munka vagy otthon nélkül -, és letartóztatta a Bespini Védőszárny lopásért és elítélték a bűnért. Ugyanakkor kérte, hogy Ellisa Shallence adminisztrátor-bárónő elnökölje az ügyét. Potenciálisnak nézve a fiatal csavargót, Ellisa Lobotot inkább 15 évnyi önkéntelen szolgálatra ítélte Felhőváros közösségében ahelyett, hogy hosszú börtönidőszakot töltsön le, és kiborg fejlesztésen is alávetette. Felhőváros technikusai leborotválták Lobot fejét, lyukakat fúrtak a koponyájába, és egy Biotech Aj^6-os kiborg fejpánttal szerelték fel. Lobot a városhoz szegődött tanoncként, és az első számítógépes összeköttetésű tisztté vált a történelmében. Ő lett az egyik legszorgalmasabb és leghűségesebb alkalmazott Felhővárosban, és mikor büntetése lejárt, szabadon választotta meg, hogy tovább szolgálja közösségét. A hűségéért megjutalmazták azzal, hogy kinevezték a báróadminisztrátor főadminisztrátori segédjévé.

 

Lobot új kibernetikus implantátumai drasztikusan megnövelték az intelligenciáját. Állandó összeköttetésben volt a város központi számítógépével, olyan feladatokat kontrollált, mint a bürokrácia, bűnüldözés, számítógépes programozás, javítás és biztonság, valamint kommunikációs rendszerek, lebegtető-rendszerek, és életfunkciós rendszerek. Sok szemszögből nézve maga Lobot volt Felhőváros – ő volt az igazi irányító a mindennapi operációi mögött, habár a köztudatban a báróadminisztrátoré volt ez a szerep. A múltban a város számítógépének működtetése specialisták tucatjait követelte. Immár Lobot egyszerre tudta teljesíteni rengeteg ember feladatát.

 

LobotheadAz egyetlen negatív mellékhatás az volt, hogy a beszédközpontok megromlottak az agya idegpályáiban. Bár még képes volt a beszédre, az minimális, ritka mondatokra lett korlátozva. Ennek ellenére ritkán érezte a beszéd szükségét, mivel a kötelességeit verbális kommunikáció követelménye nélkül is el tudta végezni. Az észrevételei a világról számok és képletek képeiben jöttek elő. Az emberiségének elvesztése csak azoknak tűnt furcsának, akik nem ismerték őt.

 

Starkiller segítése 

Starkiller: "Üzenetem van Rahm Kota mestertől a szenátor számára."
Lobot: "A szenátor jelenleg nem elérhető. Az egész várost elözönlötték a bűnözők."
- Starkiller és Lobot.

YE 2 körül Lobot találkozott Vader tanítványával, Starkillerrel, aki Garm Bel Iblis szenátort kereste. Ugyanakkor Lobotnak azt kellett informálnia neki, hogy Bel Iblis nincs jelen, mert tárgyalni ment Chop'aa Notimóval, kinek zsoldos bandája pusztítást okozott Felhővárosban. A beszédük alatt Lobot megvillantotta azt a képességét, hogy teljesen ellenállt Marek elmetrükkös kíséreltének. Míg Starkiller a mentőküldetésére indult, Lobot vezette Felhőváros biztonsági erőit a zsoldosokkal szembeni ellenállás és Felhőváros visszanyerési kísérlete alatt.

 

Calrissian segédje

Én vagyok a jövő.
- A meghibásodott Lobot.

YU 1-ben egy Lando Calrissian nevű szerencsejátékos érkezett a városba, kihívva Dominic Raynort, az aktuális báróadminisztrátort egy "győztes mindent visz" szabakkjátékra.

 

Lobot TCG By BargerLobot felismert Calrissianban egy lehetőséget, hogy fellendítse a város munkaigyekezetét. Alig észrevétlenül segítette Calrissiant a játékban, amivel Lando lett a város új adminisztrátora és visszanyerte a Cobra nevű hajóját. Calrissian megőrizte Lobot szolgáltatásait, a képességeit olyan módokra felhasználva, amiről még sosem gondolt azelőtt, például Lando titkosabb ügyleteire.

 

Calrissian irányítása alatt Lobot nem tiltakozott, mikor gazdája titokban segítette a Lázadást. Bizonyára nem vonzódott a Birodalomhoz a rabszolgaideje alatt. Mikor Issan Len tudóst meggyilkolták a városban és a lázadókat hibáztatták, Lobot segített Calrissian nevét tisztázni. Lobot meg is mentette Calrissian életét, mikor a zendülő EV-9D9 felügyelő droid titkosan telepített bombákkal szórta szét a várost.

 

YU 3-ban jelen volt, mikor Lando Calrissian üdvözölte korábbi barátját, Han Solót és lázadó társaikat, Leia Organa hercegnőt, Csubakkát és C-3PO-t. Mikor a hercegnő apja, Darth Vader és birodalmi ereje megmutatkozott és letartóztatta Solót és társait, Lobot közreműködött a bűnbánó Lando segítéséhez a kiszabadításukért, azonnal engedelmeskedve Calrissian kiadott "Erő Hetes Kódjának". Lobot egy csoportnyi felhővárosi őrrel érkezett Leia, Csubakka és a leépített C-3PO kiszabadítására a birodalmi fogva tartóiktól. Mikor a csoport végső menekülését tette a városból, Lobot a város központi számítógépének adapterén keresztül informálta R2-D2-t, hogy a Birodalom deaktiválta a hiperhajtóművet a Millennium Falconon, és a precíz eljárásmódról is tájékoztatta a droidot, amivel visszaállíthatja azt. Az életbevágóan fontos információ felhasználásával R2-D2 pedig megjavította a meghibásodott hiperhajtóművet, segítve a csoportot kitörni a birodalmi fogságból.

 

Lando13Felhőváros birodalmi erők általi elfoglalása után Lobot a birodalmi helyőrség parancsnokát, Hugo Treece kapitányt szolgálta. Ugyanakkor az ugnaughtok fellázadása alatt a motivációs programozási kapszuláját megszabotálták a puccsuk részeként, hogy bejussanak Felhőváros központi komputerébe. Calrissian nemsokára visszatért néhány hónappal később, hogy ráleljen a meghibásodott Lobotra, aki először megtámadta őt. Calrissian eltávolította és megjavította a kapszulát, lehetővé téve Lobot számítógépes adapterének, hogy hatástalanítson 11 bombát, amiket stratégiailag helyeztek el a városban az ugnaughtok. Treece próbálta megölni Calrissiant azzal, hogy ledobja őt a város alatti mélybe, de Lobot egy life-jettel elkapta és újra megmentette őt. Calrissiannal, Luke Skywalkerrel és Shira Brie hadnaggyal, Lobot segítette megdönteni a birodalmiak jelenlétét a városban.

 

A rövid felkelést követően Lobot esküt tett, hogy levadássza és szétszereli EV-9D9-t, mert a droid kísérletet tett Felhőváros elpusztítására. Ellopva egy felhőautót, Lobot Jabba palotájába utazott a Tatuinra, de a hutt elfogta, mielőtt teljesíteni tudta volna küldetését. Bár Jabba először azt szövögette, hogy megeteti Lobottal a rankorját, Tamtel Skreej – az álruhás Lando Calrissian – felszólalt korábbi társáért és kérte Jabbát, hogy inkább a pusztító játszmáiba rakja Lobotot. Jabba azonnal beleegyezett, de Lobot nem ismerte fel, hogy Skreej a barátja volt, csak álruhában, és ezért a páros heves rivális lett a versenyben. Ugyanakkor el tudott szökni Jabba elől és visszajutott Felhővárosba.

 

Későbbi élet

 

BlackFleetCrisisLobot még akkor is szolgálta Felhővárost, mikor Zorba, a hutt lett a báróadminisztrátor YU 5-ben; és mikor a várost visszavette a Birodalom javára Thrawn főadmirális. Lobotot elfogták a birodalmiak Felhőváros felszabadításakor, de a korábbi klón katonából Jedi-lovaggá vált X2 kiszabadította Lobotot a börtöncellájából. X2 akkor is védte Lobotot, mikor visszanyerte az uralmat a város komputerrendszerén. A Bespin hamarosan felszabadult.

 

Lobot később Felhőváros báróadminisztrátora lett néhány évig, bár csak YU 17-ig, mikor Lando Calrissianhoz társult egy köztársasági küldetésre, hogy a rejtélyes Teljkon Vagabond becenevű hajó után nyomozzanak, ami a Gmar Askilon közelében tűnt föl. Ott Lobot nagy szerepet játszott annak felfedezésében, hogy a Vagabondot a már rég kihalt qella faj építette "eszköznek", hogy kiolvasszák a Qella nevű fagyott otthonukat, ahol jégkorszak dúlt. Azzal teljesítette a látszólag megoldhatatlan feladatot, hogy leválasztotta kibernetikus fejrészét és a Vagabond központi idegrendszeréhez kapcsolat azt, ráeszmélve, hogy ezzel a módszerrel kommunikálni tud a hajóval.

 

Lobot tovább kalandozott Landóval YU 19-ben, ezúttal Hanhoz, Landóhoz és Moegidhez társulva kémekként a Bastion birodalmi fővárosába, hogy az eredeti Caamasi Dokumentum másolatát megszerezzék és elfojtsák az Új Köztársaság növekedő instabilitását. Az idegi implantátumainak köszönhetően bábként tudta szolgálni Moegid szakértő számítógépes képességeit, hogy észrevétlenül nyomozzon a Birodalmi Könyvtárban.

 

YU 23-ban Lando megalapította a GemDiver Állomás, ami ásványokat takarított be a Yavin gázóriásából. A hűséges Lobot továbbra is szolgálta Landót ott, bár később visszatért Felhővárosba, ahol ottmaradt a Yuuzhan Vong Háború idején.

Személyiség és jellemvonások


Saját döntéseim szerint élek.
-Lobot

 A színpompás Lando Calrissian asszisztenseként Lobot nem hanyagolta el megjelenését, gyakran egy finomszövetű sherculién-ruhában tisztelgett. 

A színfalak mögött


Ha olyan szereped van, amiben körbesétálsz a fejeden villogó lámpákkal, nem igazán ronthatod el, nem igaz?
- John Hollis.

LobotEGCLobot egyetlen megjelenése a Star Wars filmekben a Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavágban volt, ahol John Hollis játszotta. A Star Wars: The Force Unleashed videojátékban is megjelenik, ahol a szinkronszínész Tom Kane adta a hangját.

 

Egy Lando Calrissian segédjeként szolgáló karakter a legtöbb forgatókönyvben jelen volt az ötödik részhez, és sok produkciós festményen a karakter magas, fejedelmi sötét bőrű nőnek nézett ki. A forgatókönyv későbbi vázlataiban egy kiborgként jelenik meg a karakter, és ekkor választották ki John Hollis színészt a szerepre a filmkészítők. Hollist eredetileg egy hétnyi munkára szerződtették, de a film kibővített forgatási ütemterve miatt 10 hétig a bespini berendezésnél kellett maradnia az Elstree Studios-nál.

 

Lobot ConceptA film készítésének legjava alatt Lobotra csupán "Lando segédeként" hivatkoztak és így is nevezték meg a stáblistán. Rengeteg szövege volt eredetileg, legfőképp Calrissiannal. Ugyanakkor a filmkészítők úgy döntöttek, hogy megműtik a karakter agyát a kibernetikus implantátumok beépítése jegyében, ennek hatására lesz néma. Ez a döntés állítólag nem bántotta Hollist. A változtatásra való hivatkozásként a karaktert "Lobot" névre keresztelték, a "lobotómia" szó megcsonkításával. A kibernetikus implantátum kelléket, amit Hollis hordott a fején, elem látta le energiával és egy rugós csíptetőre kapcsolták, amit a színész feje köré illesztettek. Ugyanakkor a támasz eléggé nehéz volt és kényelmetlen volt a viselése Hollisnak.

 

Egy jelentet kivágtak A Birodalom visszavág filmből, ami egy súlyosan sérült Lobotot ábrázol, amint elcipelik a rohamosztogosok. Ez szolgálta volna Lobot haláljelenetét, de végül eltávolították a filmkészítők, mert lehetőség volt arra, hogy a karakter feltűnjön a következő filmben, a Star Wars: VI. rész: A Jedi visszatérben.

 

A Robot Chicken: Star Wars-ban, Lobot diszkótáncot jár a Star Wars diszkó-témára Felhőváros csendes folyosóján.

 

Lobot megjelenése a Star Wars: Demolition-ban negatívan buzdító szövegeket adtak a szájába, ahol egy agresszívebb karaktert láthatunk (a beszédről nem is beszélve), mint a Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavágban, és ez ellentmond Lobot összes megformálásával a Star Wars Univerzumban. A játék az egyetlen, ahol hallani lehet a hangját, eltekintve a Star Wars: The Force Unleashed videojátéktól.

 

A Birodalom visszavág filmben Lobot egy hangtalan választ motyog Landónak, mielőtt az elfogott rohamosztagosokat az őrtoronyba viszi. A francia szinkronnál (a 2004-es európai kiadásból) hallható egy válasz.

 

A Star Wars: The Force Unleashed játékban Starkiller próbálja elmetrükkel becsapni Lobotot, de hatástalan az. A LEGO Star Wars II: The Original Trilogy és a LEGO Star Wars: The Complete Saga játékokban Lobot egy játszható karakter, ha  megvásárolják, és hatással vannak rá az elmetrükkök. 

Megjelenések


 • The Rise and Fall of Darth Vader
 • Star Wars Battlefront: Elite Squadron
 • Star Wars: The Force Unleashed (videojáték)  (PSP, PS2, és Wii verziók csak)
 • Star Wars Mesék #3: Szerencsés kisasszony
 • The Jewel of Yavin
 • Rossz érzés: EV-9D9 története
 • Lando Calrissian: Idiot's Array a Hyperspace-n (cikk) (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról; új link a Suvudu-n)
 • Crisis on Cloud City
 • Imperial Double-Cross
 • The Empire Strikes Back (hangjáték)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (ifjúsági regény)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (képeskönyv)
 • Star Wars: V. rész: A Birodalom visszavág (regény) (Első megjelenés)
 • Star Wars Manga: The Empire Strikes Back 3
 • Star Wars Manga: The Empire Strikes Back 4
 • Star Wars 43: The Empire Strikes Back: Betrayal at Bespin
 • Star Wars 44: The Empire Strikes Back: Duel a Dark Lord
 • Star Wars 55: Plif!
 • Star Wars 56: Coffin in the Clouds
 • Star Wars 57: Hello, Bespin, Good-bye!
 • Star Wars: Demolition
 • Star Wars Mesék #5: Lando Kommandó: Sasszárnyakon
 • Fekete kard
 • Hazugságok pajzsa
 • A zsarnok erőpróbája
 • A jövő látomása
 • Ifjú Jedi lovagok: Árnyakadémia
 • Star Wars: Chewbacca 3 (Csak említve) 

Nem-kánon megjelenések

 • Star Wars Infinities: The Empire Strikes Back
 • LEGO Star Wars II: The Original Trilogy
 • LEGO Star Wars: The Complete Saga
 • LEGO Star Wars: The Han Solo Affair
 • Tag & Bink Are Dead 

Források


 • Star Wars: The Empire Strikes Back: Official Collectors Edition (Csak indirekt említés)
 • Kenner Star Wars: The Empire Strikes Back (Csomag: Lobot)
 • Star Wars Word Puzzles
 • A Guide to the Star Wars Universe
 • Star Wars: Return of the Jedi Coloring Book (1984)
 • The Star Wars Sourcebook
 • Galaxy Guide 2: Yavin and Bespin
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back
 • Cracken's Rebel Field Guide
 • Star Wars: A szerepjáték (Második kiadás)
 • Star Wars Gamemaster Handbook
 • The Movie Trilogy Sourcebook
 • A Guide to the Star Wars Universe, Second Edition
 • Star Wars Sourcebook, Second Edition
 • Galaxy Guide 2: Yavin and Bespin, Second Edition
 • "Calling All Trivia Fans" — Star Wars Galaxy Magazine 1
 • "Star Wars 101" — Star Wars Galaxy Magazine 5
 • The Essential Guide to Characters
 • Imperial Entanglements
 • Micro Machines Star Wars Action Fleet Vehicles (Classic) (Csomag: Cloud Car (Bespin Twin Pod))
 • The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back, Second Edition
 • Star Wars: The Roleplaying Game, Second Edition, Revised and Expanded
 • Gamemaster Toolkit: Live-Action Adventures
 • "In the Star Wars Universe" — Star Wars Insider 33
 • The Black Sands of Socorro
 • Cracken's Threat Dossier
 • Star Wars Trilogy Sourcebook, Special Edition
 • Star Wars Customizable Card Game – Cloud City Limited (Kártya: Lobot)
 • The Essential Guide to Weapons and Technology
 • Star Wars Who's Who: A Pocket Guide to the Characters of the Star Wars Trilogy
 • "Around the Galaxy" — Star Wars Galaxy Collector 1
 • Kenner Star Wars: The Power of the Force (1995) (Csomag: Lobot)
 • Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Guide to Planets and Moons
 • "Go Figure!" — Star Wars Galaxy Collector 3
 • Star Wars: Behind the Magic
 • "Use the Force: Where, Oh, Wear..." — Star Wars Galaxy Collector 4 (Csak képen)
 • Star Wars: Képes Enciklopédia
 • Star Wars Customizable Card Game – Special Edition Limited (Kártya: Lobot)
 • Star Wars: The Action Figure Archive
 • C-3PO: Tales of the Golden Droid
 • The Essential Chronology
 • Aurra Sing: Dawn of the Bounty Hunters (Csak képen)
 • A Guide to the Star Wars Universe, Third Edition
 • Star Wars Roleplaying Game Core Rulebook
 • Demolition: Prima's Official Strategy Guide
 • The New Essential Guide to Characters
 • Star Wars Roleplaying Game Revised Core Rulebook
 • The Official Star Wars Fact File 8 (LOB1-4, Lobot)
 • Hero's Guide
 • The Official Star Wars Fact File 54 (CAL8, Lando Calrissian)
 • Star Wars Trading Card Game – The Empire Strikes Back (Kártya: Lobot)
 • Star Wars Trading Card Game – The Empire Strikes Back (Kártya: Stormtrooper Swarm) (Csak képen)
 • The Official Star Wars Fact File 72 (CAL10, Lando Calrissian)
 • Az álmok birodalma
 • Hasbro Star Wars: The Original Trilogy Collection (Csomag: Lobot (Cloud City))
 • Geonosis and the Outer Rim Worlds
 • Star Wars: Panel to Panel (Csak képen)
 • The New Essential Guide to Weapons and Technology
 • Bespin: Action Tidings a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlinkek az Archive.org-on)
 • The Official Star Wars Fact File 116 (CAL20, Lando Calrssian)
 • Star Wars Miniatures: Universe
 • The New Essential Chronology
 • Star Wars: The Films and the Galaxy Beyond (Csak borítón)
 • Star Wars: The Comics Companion
 • Star Wars: The Complete Visual Dictionary
 • The New Essential Guide to Alien Species
 • Star Wars: The Official Figurine Collection 55
 • "Top 10 Most Unlikely Unleashed Figures" — Star Wars Insider 100
 • Star Wars: The Force Unleashed: Prima Official Game Guide (Wii)
 • "Sound Unleashed" — Star Wars Insider 106
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars Miniatures: Imperial Entanglements
 • Rebellion Era Campaign Guide
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 24
 • The Essential Atlas
 • LEGO Star Wars: The Visual Dictionary
 • "The Empire Strikes Fact!" — Star Wars Insider 119
 • Star Wars Year by Year: A Visual Chronicle
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – The Price of Victory (Kártya: Lobot)
 • "Blaster" — Star Wars Insider 123
 • Star Wars: Head-to-Head Tag Teams
 • Star Wars Character Encyclopedia
 • Cloud City a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Lobot a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Wing Guard a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Lobot (★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Lobot (★★★))
 • Lobot az Encyclopedia-n (link mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • Star Wars: Age of Rebellion Core Rulebook (Csak kép)
 • Star Wars Illustrated: The Empire Strikes Back (Kártya: Introducing Lando) (Csak képen)
 • Star Wars Illustrated: The Empire Strikes Back (Kártya: Lando Tricks Back)
 • Star Wars Destiny – Rivals (Kártya: Lobot)

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000