darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Karen Miller

"Mindig is úgy tudtam, hogy a kapcsolódó regények hivatásosan írt rajongói történetek -- ha pedig nem, akkor valami nem stimmel.
-Karen Miller 

Karen Miller egy ausztrál fantasy író, aki 3 regényt írt A klónok háborúja szériához. Ezen regények alkotása alatt Miller az alábbi forrásokból értekezett: Wookieepedia, The Complete Star Wars Encyclopedia, a Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat részeinek forgatókönyvei, Essential Guide referenciakönyvek, az előzmény trilógia, és a The Essential Atlas

Életrajz


John Williams zseniális zenéje… a nyitószöveg… a lázadó blokádtörő felülről érkezik… majd, Atya Isten, a csillagromboló. Meghatározó egy momentuma volt a mozinak, és életem egyik meghatározó pillanata is. Szerelembe estem, elámultam, az állam a térdemig leesett a szerelemtől. És utána a kocsmajelenet, és Han Solo belépése. Harrison Ford nagyképűen és szexin heverészett azon a priccsen… odasúgtam a barátom barátnőjének — 'Nagyon csábító' és tényleg az volt. Igazi Star Wars rajongó lettem attól a pillanattól 1977-ben és sosem szűntem meg az lenni. Néhány történet időtlen. Néhány igaz szerelem örök.
-Karen Miller 

Karen Miller Kanadában, Brit Kolumbiában, Vancouverben született, de Ausztráliába költözött két éves korában. Élete nagy részében attól kezdve főleg Sydneyben élt, a kontinens legnagyobb városában. Miller fiatalon kezdett el történeteket írni, miután elolvasta C.S. Lewis Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című regényét az iskolában, és így élvezte a fogalmazás órákat a polgári iskolai karrierje alatt. Tizenhat éves korábban látta a Star Wars: IV. rész: Egy új remény filmet premier alatt és a sorozat azonnali rajongójává vált. A csempész Han Solo volt a kedvenc karaktere, és mai napig ez a benyomása. A Sydney Műszaki Egyetemen szerzett főiskolai diplomát kommunikációs szakon, azon belül hivatásos írói szakon.

 

Miután megkapta a diplomáját, Miller Angliába emigrált. Ott számos területen dolgozott, például a DHL Express londoni ágánál és egy egészségügyi központnál, ahonnan elbocsátották.

 

1982-ben Miller találkozott és barátságot kötött egy nővel, aki később elsődleges próbaolvasója lett, és ő kérte, hogy kritizálja munkáját a kiadás előtt. Miller számára ez egy szent bizalom volt és számíthatott az ő rendkívül hasznos tanácsára a munkája alatt.

 

Miller 2008 novemberére a Kingmaker folytatásán, a Kingbreaker sorozaton és a Fisherman's Children művön dolgozott.

 

A klónok háborúja

 

Millerre egy adott időben rábízták egymáshoz lazán kapcsolódó, öt könyvből álló sorozat megírását Karen Traviss mellett, és Miller a második és a negyedik könyvet kapta. Millertől megkérdezték, hogy melyik korhoz akar hozzájárulni a Star Wars-ban és ő a Birodalom felemelkedése érát választotta, tulajdonképpen az előzmény trilógia körüli időszakot, ami a kedvence volt. Beleszeretett az ott játszódó történetek látványába és a ténybe, hogy kevesebben írtak könyveket arról a korról. Mikor leszerződött, még nem tudta, hogy a Star Wars: A klónok háborúja egy teljes kontinuitási nagyjavítást fog előmozdítani abban a korban. Mindazonáltal tisztelte, hogy George Lucas és a Lucasfilm Ltd. felülírhat mindent, amit akarnak, beleértve az ő munkáját, és miden esetre hozzáfogott az íráshoz. Mialatt a regényéhez kutatott, mivel nagy tisztelettel áldozott a felépített kontinuitáshoz, megdöbbent Obi-Wan Kenobi karakterének történetszálától, egy nagyon vibráló Jedi-mesterétől, akiből a szerény, magányos remete lett az Egy új remény filmben. Ezt irdatlanul bájosnak és emocionálisnak találta, minek hatására Kenobi lett a kedvenc karaktere, akiről írt. Szintén fel akarta fedezni Bail Organa szenátor kapcsolatát a főbb karakterekkel, akiről úgy gondolta, hogy a filmekben nem bontakoztattak ki eléggé. Organa a főbb szereplők mellett ácsorgott A klónok támadása végén, de magukban a filmekben nem volt elmagyarázva, hogy Kenobi és egy másik mester, Yoda miért bízzák Organára nyugodtan Anakin Skywalker egyik gyermekét. Mikor Miller a regényei írását tervezte, felnőtt közönségnek szánta a gyerekek helyett, akik a televíziós sorozat első számú célközönségét alkották. A történeteit nem úgy írta meg, hogy teljesen egyezzenek a műsor témáival és tónusával. Helyette Miller tematikus ihletett merített az előzmény trilógiából és az Expanded Universe anyagaiban kutatott, felhasználva a The Complete Star Wars Encyclopedia, a The Essential Atlas, az Essential Guide-ok és a Wookieepedia forrásait.

 

A rajongók értesítése nélkül hozzáfogott a Külső űr kéziratának megírásához, és a projekt szerelmese lett. Egészen 2007. október 26-ig hallgatott, mikor frissítette LiveJournal blogját, hogy elárulja, olyan híreket kapott, amik miatt nagyon izgatott lett. Két nappal később közölte, hogy befejezte a "Sekrit Projekt" vázlattervének áttekintését, de nem árulhatta el, hogy egy Star Wars-regény lesz.

 

  1. május 31-én kezdte Miller a Sekrit Projectje második része szavainak számait kikövetkeztetni, míg mellette a Witches Incorporated művel foglalatoskodott.

 

  1. június 27-én a Del Rey hivatalosan bejelentette Miller csatlakozását a Star Wars franchise-hoz.

 

A második A klónok háborúja-regény vázlatának készítése elején, 2008 novemberében Shelly Shapiro, a Del Rey szerkesztési vezetője kapcsolatba lépett Millerrel azzal az ötlettel, hogy az eredetileg egykönyves történetét duológiára bővítse, hogy vegye át Karen Traviss munkáját, mert nem fejezi be az utolsó A klónok háborúja-regényének írását és Traviss utána véglegesen el is szakadt a Star Wars univerzumától. Miller beleegyezett és a történetét két könyves szálra fejtegette, amik ezáltal a Klónháborús játszmák: Árnyak közt és a Klónháborús játszmák: Ostrom lettek. Traviss távozása a Star Wars-ból nem lett nagyon hatással Miller könyveire, mivel főleg teljesen elkülönülő történetekkel dolgoztak akkor. Azonban ez megterhelte Miller munkabírását. Miller 2009-et jelölte meg a profi írói karrierjének legigényesebb pontjának, mivel öt könyv került ki tollából akkor. Ez nagyon megkövetelő vállalkozás volt és Miller úgy vélte, fejlődött írói készsége, mialatt sok dolgot tanult meg, de elhatározta, hogy ilyenbe nem vág bele még egyszer. Kezdetben a Klónháborús játszmák sorozat elhelyezését úgy oldották meg el a műsor kontinuitása tekintetében, mint ahogy a Külső űr regénynél is meg lett oldva. Azonban a produkció előrehaladásával a műsor epizodikus berendezkedésének zavaró hatása köszönhetően ez nyakatekert feladatnak bizonyult, ezért Miller javasolta, hogy az idővonalban való bizonytalan elhelyezését választja a későbbi tisztázások miatt.

 

2009-ben a fekete szombati bozóttüzek pusztítást okoztak Ausztrália Victoria államában. Hogy pénzt gyűjtsön a segélyakciókhoz, Miller és egy másik Star Wars-író, Sean Williams árverésre bocsátotta a lehetőséget, hogy megneveznek egy-egy karaktert a közelgő regényeikben. Miller karakterének nyertese a Rikkard nevet ajándékozta. Mivel Miller sertésinfluenzát kapott és súlyos munkaterheléssel küszködött, a második részt, a Klónháborús játszmák: Ostrom könyvet néhány héttel eltolták. A regény 2010. július 6-án jelent meg a könyvesboltokban.

 

"Roll of the Dice" és a Tarnished Crown

 

2012-ben, míg az általa Tarnished Crownnak nevezett felvezető regénysorozaton dolgozott, Millertől kérték, hogy működjön közre egy rövid történetre a Star Wars Insiderben, ami az év később részében kiadandó Aaron Allston X-Wing: Mercy Kill című regényén alapul, és Miller beleegyezett. Viszont a történet ötletét márciusban fogadták el és megszületett a "Roll of the Dice", egy történet, ami Allston regényének egyik főszereplőjét követi egy olyan kalandban, ami közvetlenül a regény eseményei előtt játszódik. Miller egy nap alatt fejezte be a történet első vázlatának felét. Millernek odaadták Allston regényének előrehozott másolatát referenciaként. A végső vázlat két hét alatt elkészült, majd pár hónappal később megjelentették az Insider júliusi számában.

 

Miller 2013 januárjában fejezte be a Tarnished Crown első végleges vázlatát és elküldte szerkesztésre. A Rogue Agent ötödik könyvének megírását is elkezdte tervezgetni, a sorozatot K.E. Mills néven írta.


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000