hagyatek_banner_1460x342_a.png

Kal'Shebboli csata (Legendák)

Előző:
Következő: Domaz bombázása
Battle_of_Kal-Shebbol.jpg
Battle of Kal
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (DarkStryder-hadjárat)
Idővonal: YU 8
Helyszín(ek): Kal'Shebbol
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Sarne moff erői

 • Új Köztársaság
Parancsnokok: Sarne moff erői:
 • Kentor Sarne moff

Új Köztársaság:
 • Azonosítatlan új köztársasági admirális
 • Judder Page hadnagy
Erők: Sarne moff erői:
 • Ambition
 • Lialic II

Új Köztársaság:
 • Új köztársasági különítmény
  • Page kommandósai

Legendák

Page kommandósai megint megcsinálták.
- Syla Tors, miután Page kommandója deaktiválta a Kal'Shebbol védőpajzsát.

A kal'shebboli csata a Kentor Sarne moffhoz hű erők és az Új Köztársaság között zajlott YU 8-ban. Az Új Köztársaság aktívan akarta semlegesíteni a különböző Endor utáni birodalmi hadurak fenyegetéseit, akik közül Sarne moff felé fordították figyelmüket, a kieső Kathol-szektor urára. A szóbeszédek elérték az Új Köztársaságot, miszerint Sarne veszélyes és egzotikus fegyverek birtokában van, így egy hadműveletet mozgósítottak, hogy elmozdítsák birodalmából és felszabadítsák a fővárosát, a Kal'Shebbol bolygót. Ugyanakkor nem jöhetett szóba egy elnyúlt hadjárat a moff területei ellen, mivel az Új Köztársaság hadserege meggyérült. Egy gyors csapást – amiben egy kommandós rajtaütéssel kiiktatják a védőpajzsokat, míg egy különítmény Sarne flottáját köti le - engedélyeztek.

 

Judder Page hadnagy vezetésével Page kommandójának tagjai egy fő támadóerő élén beszivárogtak a bolygóra. A Birodalmi Kormányzati Komplexumhoz felé tartva a csapat bejutott a bázisra és felfedezte, hogy Sarne-nak menekülőjárműnek el van rejtve egy Carrack-osztályú könnyűcirkálója egy földalatti hangárban. Azzal érvelve, hogy a hangárban benne lehetnek a védőpajzs vezérlői, Page megosztotta erőit. Page egy csapatot vezet a hangárhoz a pajzs kiiktatására és Sarne elkapására, míg egy másik csapat kiszabadítja a foglyokat a komplexum börtönközpontjában. Amint Page és kommandósai megközelítették a hangárt, cselekvőképtelenné tette őket Sarne, aki ellenük idegen műtárgyakat használt, amik a szóban forgó egzotikus technológiára utaltak. Sarne az elterelést arra használta, hogy a könnyűcirkálóval elmeneküljön a bolygóról, bár Page csapatának egyik embere, Keleman Ciro képes volt hatástalanítani a védőpajzsokat, miután elmúlt a műtárgyak hatása.

 

Az orbitális ponton Sarne az erőit visszavonulásra utasította, a Kathol-szektor mélységeibe menekülve. Az új köztársasági különítmény teljesítette a Kal'Shebbol felszabadítását, és egy kormányzót iktattak be, hogy a populáció érdekeivel foglalkozzon. Mivel Sarne még mindig a veszélyes technológia birtokában volt, az Új Köztársaság felhatalmazta a FarStar CR90-es korvettet, hogy induljon a Kathol szektorába a hadúr megtalálására és a fenyegetései megszüntetésére. 

Háttér


SarneheadshotYU 8-ban az Új Köztársaság folytatta a Galaktikus Birodalom maradványai elleni háborút és megkísérelte leigázni a különböző birodalmi hadurakat, akik az endori csata után kapták el fejüket. Az Ysanne Isard és Zsinj elleni sikeres hadjáratok után az Új Köztársaság hírt kapott, hogy egy hadúr, Kentor Sarne moff újabban hozzájutást nyert egy hatékony, újfajta fegyvertechnológiához. Míg néhány öregebb tiszt a híreket szóbeszédekre alacsonyította, az Új Köztársaság nem kockáztathatott, és a moff semlegesítését tervezte, mielőtt meglenne az esélye a fegyverek teljes körű használatára. Ugyanakkor Sarne a Kathol-szektort uralta, az űr egyik kieső területét a Peremvidéken, ami csendesen visszahúzódott a Birodalomtól Palpatine császár halála után az endori csatában YU 4-ben. Sarne már számos portyát hajtott végre a szomszédos Minos-halmazban, létszámhátrány ellenére foglalva el a területet, és azt gyanították, hogy az új fegyvertechnológiától nyerték meg a csatákat. Az Új Köztársaságnak sikerült kiszorítani Sarne-t a Minos-halmazból. Ám sok más kezelendő veszély akadt, az Új Köztársaság egy gyors csapást tervezett a moff főbolygója, a Kal'Shebbol ellen. Cal Alder új köztársasági tiszt, a Kal'Shebbol őslakosa és a hothi csata veteránja segített a hadművelet megtervezésénél.

 

Mialatt a Kal'Shebbolt uralta, Sarne egy valóságos erőddé változtatta a bolygó egyetlen kontinensét. Egy energiapajzs védelmezte azt az orbitális támadásoktól, és a fegyverlövegek, beleértve az anti-orbitális turbólézereket és ionágyúkat, hatékony védelmet biztosítottak. Bár egy koncentrált támadás végül semlegesítené a védelmet, az Új Köztársaság nem engedhette meg magának, hogy egy hosszadalmas hadjáratot vívjon a bolygó ellen. Helyette úgy döntöttek, hogy egy a Különleges Erőkhöz tartozó csapatot küldenek le, hogy hatoljanak be Sarne főhadiszállására és lehetővé tegyék a felszabadító különítménynek elfoglalni a bolygót. Page Kommandójának tagjait választották a feladatra, Judder Page hadnagy vezetése alatt. Míg a fő kommandós erő egy időben fúrja be magát a Kal'Shebbolra, mikor az új köztársasági különítmény megérkezik, Lilla Dade nyomkeresőt a bolygóra helyezték 3 nappal a támadás előtt.

 

Mialatt a nő behatolási lehetőségek után kutatott a kormányzati komplexumnál, Dade találkozott a defel Kl'aallal, aki a bolygón élt és a nő a segítségét kérte. Egy a bázishoz tartozó bejáratot is felfedezett - egy nagy, többméteres szélességű vájatot, ami közvetlenül egy páncélozott csatornához vezetett. A lyukat feltehetőleg egy erős vágóhegesztő-pisztollyal kreálták, ami átvágta a csatornát, ami lebontotta a mennyezetet és kitette azt a külvilágnak. Dade hallott pletykákat, miszerint egy rosszul végbement kísérlet okozta ezt; a lyuk volt a teszt eredménye, amit Sarne személyzete szervezett meg az egyik DarkStryder műtárggyal, ami a moff birtokában lévő fejlett fegyver hírének forrása volt. A Lángvető modulnak nevezett eszköz tűzfalat kreált, ami át tudott vágni bármely ismert anyagon. A teszt alatt a modult tesztelő két technikus visszapattant a műtárgy lövésétől, minek hatására átsepert rajtuk, megölve a párost és hatalmas lyukat vágva a csatorna mennyezetéből. 

A csata


Bejutás 

"Szép munka, Tors."
"Köszönöm, hadnagy. Ugye nem akarja, hogy ez az izé ismét repüljön?"
"Nyilván nem. Megsérült valaki?"
- Syla Tors és Judder Page a kényszerleszállásuk után.

Page Kommandója a fő új köztársasági különítmény előtt ért a rendszerbe, egy kereskedőhajónak álcázott Ghtroc Iparvállalat 720-as Osztályú teherhajót használva. A hétköznapi polgári forgalomban elvegyülő csapásmérő erő a különítmény megérkezésére várt. Megérkezésekor a Ghtroc teherhajót egy felszíni leszállópályára irányították a többi forgalommal, hogy a bolygóvédelem aktív legyen az új köztársasági erők ellen. Míg a teherhajó eleinte követte a többi civil hajót, nemsokára kitört az előírt pályájáról és a Birodalmi Kormányzati Komplexum felé vette az irányt. A megközelítés alatt az épületben lévők hamar tudomást vettek a teherhajó kerülőjéről és egy Atgar 1.4 FD P-Toronnyal vették célba, ami a körzetben helyezkedett el. A lövedék átvágta a jobboldali lebegtető hajtóműveket, mire a teherhajó bukdácsolva zuhant a föld felé. A pilóta, Syla Tors, képes volt kényszerleszállásra birkózni a hajót, ami gyepeken és bozótokon csúszott át, mielőtt átvágták a komplexum kerületi halálkerítését.

 

PageA földet ért teherhajóból kiszálló Page megbizonyosodott arról, hogy a csapata - benne Keleman Ciro hadnagy, Kaiya Adrimetrum, Gottu és Vandro – nem sérült meg, míg Tors egy időzített csapdát állított fel a roncson, amivel felrobbantják a hajót, mikor a birodalmi erők átvizsgálják azt. Ciro aggódott, hogy Dade nem csatlakozott hozzájuk, bár Page emlékeztette őt, hogy nem voltak a helyzet magaslatán a landolásukkal. Mikor Dade még mindig nem mutatkozott, Page fontolgatta vette, hogy a nő nélkül folytatják, mert lehet, hogy elkapták a birodalmi erők az elmúlt napokban. Ugyanakkor egy hang érdeklődött a sötétből, hogy ő Page hadnagy-e. A defel Kl'aal volt az, akit Dade vett maga mellé a kezdeti felderítő kalandozásai során. Miután Kl'aal megadta Page-nek a helyes jelszót, ami megerősítette, hogy Dade szövetségese, a defel a nő hollétéhez vezette a kommandósokat. Találkoztak a felderítővel, aki megmutatta nekik a felfedezett bejáratot a páncélozott csatornához. Amint azon töprengtek, mi csinálta a lyukat, elsült Tors bombája a teherhajóban, figyelmeztetve a kommandósokat, hogy a birodalmi erők a nyomukban lehetnek. Page a csatornába parancsolta a kommandósokat.

 

Page és a kommandósok lefelé haladtak a páncélozott, a fényrúdjaikat minimális energiára kapcsolták és figyeltek a csapdákra. Riasztók megszólaltatása nélkül érték el a csatorna végét, egy összefüggő vezérlőteremre lelve, ahol 5 birodalmi tett szolgálatot. A meglepetés erejével a kommandósok megölték az 5 birodalmit és biztosították a vezérlőtermet. Ciro őrmester, a csoport számítógépes szakértője azonnal munkához látott, betörve a komplexum főrendszerébe és leszedve a létesítmény vázlatait a fő energiapajzs vezérlőtermének megtalálásához. A vázlatok szerint a vezérlőterem félúton van a komplexumban a jelenlegi helyzetüktől. Míg Page azon morfondírozott, hogy egy kicsivel simábbnak gondolta a dolgokat, Ciro talált egy hangárt, ami tartalmazott egy Carrack-osztályú könnyűcirkálót, amit Sarne tartott fenn egy vészhelyzeti menekülőjárműként. Felismerve, hogy a hangárnak is van vezérlője az energiapajzshoz, hogy a hajó vészhelyzetben is elindulhasson, Page a hangár irányába való tartás mellett döntött a fő energiapajzs vezérlőterme helyett. Page kettéosztotta csapatát; míg ő Cirót, Vandrót és Torst vezeti a hangárhoz, Adrimetrum – valamint Gottu, Dade és Kl'aal – a börtönközpont felé indult a fogvatartottak kiszabadításához.

 

A komplexum megrohamozása 

Minden védelem maradjon aktív! Védelmet megerősíteni a kritikus hadműveleti központoknál! Találják meg és semlegesítsék a lázadó csapatot!
- Kentor Sarne moff kiadja a parancsokat a személyzetének.

A komplexum parancsnoki központjában Kentor Sarne moff nézte az állapotfigyelő táblákat és monitorokat, ahogy az új köztársasági különítmény harcba szállt a moff orbitális flottájával és támadás érte az energiapajzsát. Amikor elérte a hír, hogy a Különleges Erők csapata beszivárgott bázisára, Sarne úgy döntött, itt az idő a távozásra. Az új köztársasági különítmény felülmúlta véderejét, és a pajzs energiagenerátorai a flotta tűzerejének visszaverésével küzdöttek. Nem akarta megvárni, hogy az Új Köztársaság rátegye kezét a DarkStryder-műtárgyakra, ezért Sarne utasította alattvalóit a harc folytatására, mert tudta, hogy azok elfogásig vagy halálig küzdenek és megadják a moffnak a meneküléshez szükséges időt. Találkozott néhány személyes testőrével és két rohamosztagossal, és kettejüknek közülük megparancsolta, hogy menjenek a fő adatbázis-komputerhez, hogy kiadják az ötös számú Omega-parancsot, egy vésztervet az összes komputeren tárolt adat megsemmisítéséhez a komplexumban, köztük a személyes fájlokat és a navigációs adatokat is. A többinek meghagyta, hogy menjenek vele a magánkörletébe, ahol elvettek egy ládányi DarkStryder-műtárgyat, mielőtt átvágtak egy csatorna titkos kapubejáratán a földalatti hangárhoz, ami a menekülőhajóját rejtette.

 

Ambition Blasts OffSarne és kísérete lefelé ment a csatornán, szemmel tartva a Köztársasági Különleges Hadműveleti csapatot. Mikor elérték az Ambition Carrack-osztályú könnyűcirkálót, Sarne készült felszállni a hajóra. Ugyanakkor egyik gárdistája mozgolódást hallott a mögöttük lévő csatornából; Page csapata belépett a titkos átjáróba egy másik titkos kapuból Sarne irodájában. Sarne kísérői védekező pozícióba rendeződtek a közelgő küzdelemre, de nem jutottak fedezékhez a sima felületű csatornában. Sarne kivette az egyik DarkStryder-műtárgyat a ládából – a Lángvető modult -, és a kiáramló lángfal méteres bőségű üregeket kreált a padlóban, a falakban és a mennyezetben. Míg 4 kísérője felvette az általa kreált lyukakban a pozíciót, Sarne utasította kettejüket, hogy ragadják meg a ládát és menjenek az Ambitionhoz. A birodalmiak fedezékbeli előnyük ellenére a 4 köztársasági kommandós megölte kettejüket a kialakuló sortűzben. Felismerve, hogy egyre kevesebb az esélye elérni az Ambitiont, Sarne egy második DarkStryder-műtárgyat vetett be. Az Elmerontó modulnak nevezett eszköz egy halvány ködöt bocsátott ki, ami a belekerülteket megzavarta vagy kiütötte. A kommandósok a mezőben ragadtak, majd a padlóra vágódtak. Az ellenfelek cselekvőképtelenekké tételével Sarne és megmaradt kísérete felszálltak az Ambitionra.

 

A börtöncellákban Adrimetrum csapata megkezdte Sarne kiszabadítását, beleértve a vuki Lofryyhn-t – aki ugyanazon lázadó egységben szolgált, mint Adrimetrum, mielőtt elfogták a Sabiador Rabszolgatartók – és Jessa Dajusszal, egy volt birodalmi hírszerzési ügynökkel, aki állítólag a moff egyik komppilótája volt. Dajus - aki Erő-érzékeny volt, de nem tudott örökségéről - veszélyt érzett a cellablokkokon belül, mikor a kommandósok kilőtték a cellazárakat a foglyok kiszabadítására és figyelmeztették Adrimetrumot. A további vizsgálódásoknál rájöttek, hogy legalább egy cellablokkba beépítettek egy robbanószerkezetet a börtönblokk megsemmisítéséhez, ha az aktiválódik. Mivel nem volt idő minden egyes cellát ellenőrizni az időzített csapdák után, Adrimetrum kénytelen volt otthagyni a többi bezárt rabot és utasította csapatát, hogy induljanak Sarne moff menekülőhangárjához.

 

Amint Page és kommandósai felépültek az Elmerontó modul hatásaitól, a Carrack-osztályú könnyűcirkálót tartalmazó hangárhoz siettek. Két birodalmi katona próbálta megállítani őket a hangárnál, de Vandro kilőve egy gránátot a Vipera gránátvetőjéből megszüntette a fenyegetést. Amint a robbanás okozta füst és fény szétoszlott, a kommandósok megtalálták a könnyűcirkálót, ami már mozgásba lendült: a hangár mennyezete felrobbant, és a hajó az orbit felé emelkedett. Ciro egy komputerterminálhoz rohant a hangárban, megerősítve, hogy az az energiapajzs egy másodlagos vezérlője volt, amit Sarne időre beállított, hogy a cirkáló átjuthasson, majd újra aktiválódjon. Egy kézi sugárfúrót használva Ciro képes volt befagyasztani a vezérlő áramköröket a "nyitott" pozícióba, megelőzve a pajzs újbóli felvonását.

 

Az orbitális pályán Sarne felsorakoztatta erőit és elrendelte a rendszer elhagyását. A birodalmi flotta képes volt a Kathol-szektorba menekülni anélkül, hogy kimutatható hiperűr-vektort hagyott volna hátra. A pajzs megszűnésével és az ellenség eltűnésével az új köztársasági különítmény kihasználta előnyét és felszabadította a bolygót. Bár a harcok alatt egy célt tévesztett új köztársasági robbanórakéta megsemmisítette Brophar Tofarain javítóüzemét és kárt okozott a Kal'Shebbol csillagkikötőjének más részeiben is. 

Utóhatás


"Ha engem kérdez, az egész történet egy átlagos peremvidéki badarságnak hangzik. Vagy egy birodalmi félrevezetésnek."
"Ez nem félrevezetés, Uram. Első kézből láttam a fegyvereket."
- A különítmény admirálisa és Page hadnagy, a Kal'Shebbol felszabadítása után.

Az Új Köztársaság elfoglalta a Birodalmi Kormányzati Komplexumot, a saját főhadiszállásuké téve azt és egy Monjai nevű elomint neveztek ki a bolygó kormányzójává. Bár a csata új köztársasági győzelemmel zárult, Sarne elmenekülése erői nagy porciójával aggodalmat okozott néhány tisztnek, köztük Page hadnagyot is. Ráadásul Sarne elmenekült a különleges technológia eszközeivel, amit Paga Kommandója ellen vetett be, és – a távozása előtt – elindította a komputeres adatbázisának teljes kitörlését a főhadiszállásában. Személyes feljegyzések, katonai fájlok, de még a vázlatok és csillagtérképek a Kathol-rendszerről ki lettek törölve az Új Köztársaság kárára, aminek fogalma sem volt, hogy mi fekszik a Kal'Shebbol világán túl. Page lobbizott az admirálisnál, hogy az orbitális ponton lévő különítményt küldje Sarne után, de a Bozhnee-szektorban lévő helyzet miatt a különítmény néhány napon belül indulni fog, és minden hajóra szükségük volt.

 

FarStarPage és Jessa Dajus birodalmi tiszt – aki áldozatnak titulálta magát a moff "lojalitási tisztogatásiban" – találkozása során felderült egy titkos dokk helye a Sorbiss-völgyben, ahol egy Renegade nevű CR90-es korvett átfogó felújítás alatt ment keresztül. A hajó megszerzésével Page felhatalmazást kapott egy személyzet toborzásához a korvettnek, akikkel Sarne után mehetett megtalálni és semlegesíteni őt. A ténynek köszönhetően, hogy az Új Köztársaság eszközei megcsappantak, Page kénytelen volt az új köztársasági munkatársak és a Kal'Shebbol populációjának néhány polgárának elegyéből összegyúrni a csapatot. A FarStar névre átkeresztelt hajó elindult a Kal'Shebbolról röviddel a különítmény indulása után. 

A színfalak mögött


A kal'shebboli csata a The Saga Begins nevű rövid történetben szerepel, amit Timothy Zahn írt és a West End Games adott ki a The DarkStryder Campaign felvezetőjeként. A csata egyfajta katalizátor, ami azt eredményezi, hogy Sarne moff elmeneküljön a Kathol-szektorba, mozgásba lendítve egy eseménysorozatot, ami a DarkStryder Campaign néven vált ismertté. 

Megjelenések


 • "The Saga Begins" — The DarkStryder Campaign (Első megjelenés)
 • Omens - The DarkStryder Campaign (Csak említve)
 • Death Is Remotely Possible — The DarkStryder Campaign (Csak említve)
 • "Shintel Downtime" — The DarkStryder Campaign (Csak említve)
 • "Crisis" — The DarkStryder Campaign (Csak említve)
 • "Plant Food" — The Kathol Outback (Csak említve)
 • "Introduction" — The Kathol Rift (Csak megemlítve) 
 • "Harm's Way" — The Kathol Rift (Csak megemlítve)
 • "The Saga Nears Its End" — Endgame (Csak említve)
 • "Endgame" — Endgame (Csak említve)

Források


 • The DarkStryder Campaign
 • The Kathol Outback
 • The Kathol Rift
 • Endgame
 • The DarkStryder Campaign, Deluxe 

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000