darth_bane_trilogia_fekvo.jpg

Jedi-próbák (Legendák)

Legendák

A próbák nehezek. Sokan elbuknak, így aztán azt tanácsolom, hogy ne légy önelégült!
- Satele Shan nagymester Shigar Konshinak. 

A Jedi-próbák, amit a Lovaggá avatás próbáinak, Jedi-rituáléknak, vagy Jedi-ceremóniának is neveznek, olyan próbák voltak, amelyeket a Jedi-padawanoknak előfeltételekként teljesíteniük kellett a lovaggá avatás eléréséhez, és néha a lovagok megismételték, hogy megkapják a Jedi-mester címet. A próbákat a Jedi Főtanács igazgatta azoknak a padawanoknak, akiket méltónak tartottak ahhoz, hogy Jedi-lovagok legyenek. A kezdeti próbák 5 próbából álltak, és azok az Ügyesség Próbája, a Bátorság Próbája, a Test Próbája, a Lélek Próbája és az Ösztön Próbája voltak. Ráadásul a Tanács kijelölhetett csereteszteket vagy egy rendkívül megpróbáltató küldetést is alkalmazhatott a hagyományos próbák helyett. A Növendékek Próbáihoz hasonlóan ezeknek a teszteknek meg kellett felelni, hogy elérjék a következő rangot a Jedi Rendben. 

Történelem


Ez a lovagi rangod próbája lesz. Neked és a társaidnak a saját utatokat kell járnotok, hogy átjussatok a nehézségeken keresztül, amikkel szembe fogtok nézni.
- Arca Jeth, Ulic Qel-Dromához. 

A Jedi-próbák a Jedi Renden belüli hagyomány volt a tythoni kialakulásuk óta. A Főtanács megformálása és a Jedi-akadémia tanításainak fősodrása előtt a Próbák igencsak kötetlenek voltak, amit egy padawan mestere irányított, és az igencsak durvaságukról és helyenként lehetetlen teljesítésükről voltak ismertek. Az idő múlásával a próbákon némileg könnyítettek és általában véve drasztikus hanyatlást láttatott az Új Sith Háborúk alatt. Hogy orvosolják ezt, a Főtanács 5 tesztet alakított ki a Ruusani Reformáció után, amit a coruscanti Jedi Templomban adtak meg, a Jedi Próbák Termében. A Templom mélyén a különleges terem fel volt szerelve a kor legfejlettebb hologram projektorával, ami képes volt kibocsátani az ősi Jedik és Sith-ek megfogható, ámde csalóka ábrázatait. A próbák harci részének kiegészítéséhez a terem más funkciókkal is ki lett alakítva, sokakat közülük arra lett megalkotva, hogy visszaadja azt a változékonyságot, amivel egy Jedi szembe tud nézni a harctéren.

 

Trying To Avoid TrialsA Főtanács és az aktuális harcmester felügyelete alatt a Próbáknak akkor lett vége, amikor minden teszt befejeződött. Ha a padawan sikeresen teljesítette a megpróbáltatások sorozatát, a mester felkészítette a tanítványait a lovaggá avatási ceremóniára. Ahogy a betervezett ceremónia közeledett, a padawan egy egész napot töltött mély meditációban az előkészületi teremben a Nyugalom Tornyának magasságában. Ahogy eljött az ideje a Lovagrend Csarnokába való belépéshez, a padawan belépett a sötétített terembe és letérdelt a Rend nagymestere előtt, aki levágta a padawan hajfonatát. Ha a tanítványnak nem sikerült teljesíteni a próbákat, megengedték neki, hogy újra kísérletezzen addig, amíg át nem megy.

 

A Jedi útja írásban a rég halott Restelly Quist főkönyvtáros feljegyezte a történetet, amit hallott, hogy mely számos Próbát teljesítettek egyszerre. Leírta, hogy a 8 órás Képzettség Próbája alatt három padawan vett részt a Próbákon, és egyszerre szembesültek az összes próbával. Holografikus harcosok végtelen hordájával harcoltak, és az egyik tanonc teljesítette az Ösztön és a Képzettség Próbáját, amint észrevette, hogy a harcosok illúziók. A második sorozatban győzte le a harcosokat, miközben azt hitte, hogy az élete fenyegetve van; ezzel teljesítette a Bátorság és a Képzettség Próbáját. A harmadik tanoncnak nem sikerült teljesítenie a próbákat, mert a fáradtság túlerőt vett rajta.

 

Lukes VisionKivételek néha akadtak a próbák tétele alatt, de ritkák voltak. Zavaros időkben a próbák kikerülhetőek voltak a Főtanács ítélete szerint, ha a padawan nagy képzettséget, bátorságot vagy odaadását mutatta a Rendnek. Ilyen esetben úgy ítélték meg, hogy a tanítvány teljesítette a próbákat a különböző megoldások során, kiváltva a szabályszerű megmérettetés szükségét. Miután ismét a Coruscant lett az akadémia központja, Johun Othone padawant lovaggá ütötte Valenthyne Farfalla mester a bátor szolgálatáért az Új Sith Háborúk alatt és hű maradt a Rendhez, még a mestere, Hoth Jedi-nagyúr halála után is. A Rend utolsó napjaiban Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker a szokványos próbákon való részvétel nélkül nyerte el a Jedi-lovag címet, de a próbáikat ehelyett az akcióik során hajtották végre: Kenobi Darth Maul Sith-nagyúrral való párbaja során, és Skywalker a hősiességéért a Klónháborúk alatt.

 

Amikor a Rendet feloszlatta a Galaktikus Birodalom YE 19-ben, a Próbák leálltak, elfeledődtek több évtizedre, ahogy a Galaktikus Polgárháború félig feldúlta a galaxist. A háború vége felé Yoda, a Nagy Jedi Tisztogatás egyik túlélője, tanította Luke Skywalkert a régi Rend útjain. Mivel rendes próbákra nem került sor, Skywalker magát ütötte lovaggá és egy új Rendet alapított. Felhasználva azt az oly kevés tudását a régi utakról és technikai módszerekről, amiket hasznosnak talált, Skywalker alakuló osztályának be kellett járnia a Yavin IV massassi templomainak romjait, hogy eléjük tárja az Erő-képességek helyes használatát az akadályok leküzdéséhez, valamint hogy távoli képzésekkel és Jedi gyakorlódroidokkal bemutassa a lefegyverző harci technikákat. Küldetéseket is kaptak, amiket a mesterükkel, vagy saját maguknak kellett elvégezniük.

 

A pusztító Yuuzhan Vong Háború alatt a lovagok lemodhattak a szabályos próbákról, mert nagy tetteket hajtottak végre a háború alatt. A myrkri küldetés túlélői az egyik példa erről, akiket Jedi-lovagokká avattak hivatalos szertartás során. Az idő folyamán a Rend a fellelt holokronokat restaurálni tudta, és az Új Rend képes volt újra formális rituálékat tartani. 

A Jedi Rend lovaggá avatási próbái


Az Ügyesség Próbája 

Az összes képességedre szükséged lesz a túléléshez.
- Kento Marek szelleme, a fiához. 

TrialOfSkill GHAz Ügyesség Próbája az egyik legrégebbi, a Rend által preferált teszt volt. Míg a megmérettetés fénykard technikák számos bemutatójából állt, és a legfontosabb az önfegyelem megtartása volt, amire a harcmester figyelt egy ígéretes Jedi vizsgáztatásánál. A megalapítása előtt a próba akrobatikus bemutatókból állt, mialatt viharosk közepette az Erőt használták tárgyak lebegtetésére. Amint a teszt beépült a szabványosabb akadémiás tesztelésbe, a Főtanács elvárta, hogy minden résztvevő vegyen részt egy háromrészes felmérésen, ami fizikai, mentális és harci kihívásokon alapult. A szabványos fizikai megmérettetések a mászó-, magaslati, tűrő-, menekülő és ugró próbákat tartalmazták. Az ez utáni mentális próbák a levitációs képességeket, egy második tűrési tesztet, a fizikai kényszert és a reakciókat tette próbára. A próba utolsó része megkövetelte a tanulótól, hogy küzdjön meg néhány ellenségformával, bár azok, akikkel az egyén vagy egyének megküzdtek más fajokhoz tartozhattak, illetve lehettek hús-vérek, vagy archivált adatokból készített ügyes bálványképek. A konflikkezelés, a párbajozás és a nyugodt elme tesztje során a padawanoknak droidokkal, más tanulókkal, a templommesterrel, a harcmesterrel kellett versengeni egy párbajban, vagy akár egy nagymesterrel is, és feladatuk a támadások túlélése volt. Más tanoncoknak számos ellenféllel kellett szembenézniük, közülük néhányan fénykarddal támadtak, mások az érzékelést manipulálták vagy a környezetet változtatták meg a teremben. Ráadásul a Tanács használhatta a bálványkép programot és akárhány Sith-nagyurat küldhettek, hogy teszteljék a fiatal padawan állóképességét.

 

A Rend története során számos jelentős próbákat tartottak, amik változatosab találékonyak voltak. A tesztek során az egyik legrégebbi feljegyzett próbálkozást a fiatal Rouggle tette a Régi Köztársaság Aranykora alatt. Rouggle, Thame Cerulian kortársa nem ment át a vizsgán, mivel a lába alatti csempék elmozdítása a leesését eredményezte, ami véget vetett a tesztnek. A Klónháborúk idején Anakin teljesítette a próbát, amikor legyőzte Asajj Ventress-t a Yavin IV-en. Az egyik legérdekesebb eset Kazdan Paratus megmérettetése volt, aki egy sorozatnyi droid rövid idő alatti megépítésével képes volt legyőzni ellenfelét. Az utolsó feljegyzett teszt a Birodalom napjaiból való, amikor Darth Vader Sith-nagyúr elküldte titkos tanítványát a Templomba, hogy megküzdjön egy halott pau'an Sith, nevezetesen Darth Desolus alakjába bújt bálványképpel. Az orvgyilkos fejlett képességeit használta a kivetítés megszüntetéséhez, és az Erővel ledöntött egy szobrot a holografikus ellenségre, amivel befejezve a tesztet.

 

A Bátorság Próbája

 

MaulObiNabooMivel a bátorság egy Jedinél lényeges tényező volt, a Bátorság Próbája még azoknak is szólt, akik nem harcban specializálódtak. Mivel fontos volt titokban tartani, hogy ki mivel száll szembe a teszt során, a legtöbb Jedi nem fecsegett el tényezőket a különleges tesztekről. Mielőtt a tesztet bevezették volna, a csatatéren lévő hősök vagy Sith-nagyurak legyőzői átmentek a vizsgán. De a Köztársaság Aranykorának természete miatt a Tanács másfajta megpróbáltatást írt elő, hogy korszerűek maradjanak. A Tanács szimulálni tudott egy veszélyes küldetést a Próbák Termében, vagy elküldhetett egy tanoncot egy aktuális küldetésre a Templomon kívülre. Ezek a tesztek halálos veszélyeket és rendkívüli megpróbáltatásokat rejtettek, ezzel illusztrálva, hogy a Tanács miért nem engedi, hogy akárki teljesítse a próbákat.

 

Az egyik jelentős teszt Darsha Assant megbízatása volt, hogy előkerítse a Fekete Nap titkosszolgálati ügynökét, Oolth-t a Coruscant Alvilágából. Bár először sikerült elkapnia őt, Oolth végül meghalt. Assantot később elkapta a Sith-nagyúr Darth Maul és megölte őt; ezzel elbukva a Próbáit. Később Obi-Wan Kenobi padawan szállt szembe Maullal, miután a zabrak Sith megölte Kenobi mesterrét, a tiszteletreméltó Qui-Gon Jinnt. Kenobi legyőzte Mault a Naboon, és a Tanács szemében átment a Próbákon. Kenobi padawanja is elkerülte a formális Próbákat; a Tanács Anakin Skywalker bátorságát elegendőnek ítélte a Klónháborúk alatt.

 

A Test Próbája 

Dooku gróf pedig a testi kínok borzalmas próbájának vetette őt alá.
- Obi-Wan Kenobi Anakin Skywalkerről beszél. 

No Arm AnnieA Test Próbája volt a legkeservesebb teszt, amit a Templomban adtak. A tanítvány nagy fizikai fájdalmának, megpróbáltatásának és veszteségének felülkerekedését is magába foglalta, azonban a teszt néha halállal és megcsonkítással is végződhetett. A történelem során a Próba a vérontás valamely formája bevonásaként volt ismert. A Pius Dea Korszak csúcspontján a Rend alávetette a tanítványait, hogy energiát bocsássanak ki közvetlenül a bőrre, amit az Égetésnek neveztek. Míg ezt a kínzásfajtát betiltotta a Rend, a háborús sérüléseket a Próba teljesítéseként fogadták el az Új Sith Háborúk alatt. Hétköznapi volt a padawanok számára az, hogy ha egy Sith-nagyurat legyőztek a csatatéren, akkor egyszerre átmennek a Test, az Ügyesség és a Bátorság Próbáján. Az Arkaniai Forradalom alatt Squire Kinning elvesztette egyik karját, hogy átmehessen a teszten. Az Aranykor alatt a Tanács a mester és tanítvány elválasztását kettejük kalandja végénél egy jelentős próbának vélte, mivel a kapcsolat általában nagyon szoros volt.

 

A Klónháborúk alatt Anakin Skywalker padawan elvesztette a jobb felkarját a Dooku gróf elleni párbaja során a Geonosison. Mivel ez a meggondolatlanság miatt következett be, Kenobi mester meggyőzte a Tanácsot, hogy ezt a Test Próbájaként fogadják el. A Sötétség Ideje alatt Starkiller Sith orvgyilkos szembeszállt és legyőzte az apja hasonmásának megtestesülését a coruscanti Templom Főtanácstermében. A megreformált Rend idejében az Új Köztársaság korában, Tenel Ka tanítvány képes volt túltennie magát a bal karjának elvesztésén és nem engedte, hogy mechanikai protézist kapjon, így átment a teszten.

 

A Galaktikus Polgárháború alatt Luke Skywalker átment a Test Próbáján azzal, hogy elvesztette a jobb kezét az apjával, Darth Vaderrel való párbaja során Felhővárosban.

 

A Lélek Próbája 

A tükör legyőzése.
- Even Piell. 

Stalker DuelHogy átmenjenek a Lélek Próbáján, a tanítványoknak mélyen bele kellett nézniük a lelkükbe, hogy megtalálják önmagukat. Ez a tesztet azért találták ki, hogy szembeállítson egy potenciális Lovagot a legveszélyesebb ellenségével: a benne lévő sötétséggel. Néha a tanítványoknak nem tetszett, amit láttak, és az akár eléggé traumás élmény is lehetett. Eme fárasztó önvizsgálat miatt a Próbát gyakran úgy nevezték, hogy „a tükör legyőzése”. Bár hasonlított az Ügyesség Próbájához, ez a teszt egyáltalán nem követelt mozgást a legtöbb esetnél; helyette a padawan meditatív transzba mélyedt, hogy a belső félelmeivel és démonjaival megküzdjön. A teszt személyiségfüggő tényei miatt ez az a próba volt, ahol a Főtanács nem mert irányítani, a padawannak kellett megterveznie, hogy mi fog történni vele az utazás alatt. A mély meditáció veszélyei miatt egy mester mindig jelen volt, hogy segítse visszaterelni a tanoncot; miután a mesterek odalökték őket oda, ahová a legkevésbé akartak eljutni az utazásuk során. A legrosszabb, ami történhetett egy kudarcos megpróbáltatás után a meditációból való sikító felébredés és a mentális megtörés volt.

 

A Rend utolsó napjai során sok ezer Jedi tette le a próbát. Míg nexuk vagy veszélyes ellenfelek vízióival szálltak szembe, a teszt mindig rendkívüli emocionális megpróbáltatást nyújtott. Bár nem volt annyira ortodox, a Főtanács elismerte, hogy Anakin Skywalker már átment a Próbán (egy üreges Erő-látomás spirituális fájdalmaiban, ami egy hősies törzsi felszabadítást előzött meg) a Nelvaanon YE 19-ben. Ott egy küldetésen Skywalker mély meditációba esett és önmagát látta Darth Vaderként, a jövőbeli énjét a Sith-ek Sötét Nagyuraként. Évtizedekkel később Skywalker saját fia, Luke, ugyanazt a próbát tette meg a Dagobah mocsárvilágában. Ahogy a hagyomány diktálta, a száműzött Yoda nagymester közelről figyelte a tesztet, amint a fiatal Skywalker belépett a rejtélyes barlangba. Odabent Skywalker rövid párbajt vívott az apjával, Darth Vaderrel, mielőtt leválasztotta a fejét a páncélozott testétől. Ahogy Vader sisakba zárt feje Skywalker lábához gurult, a maszk szétrobbant, feltárva Luke saját arcát, ami visszanézett rá.

 

Egy másik jelentős tesztet a Templomban tartottak a Coruscanton; az adott ősi épület romokban volt és a Jedi Próbaterem elérhetetlen volt. A Starkillerként ismert Sith orvgyilkos még egyszer beszivárgott a Templomba és a Holokron Terem felé tartott, ami az Ótudomány Tornyában volt. Miután apja, Kento Marek holokronját kinyitotta, az orvgyilkos mély transzba esett és látomása volt arról, hogy saját maga tiszta sötét oldalas változatával párbajozott. Azt az üzenetet kapta, hogy ha elfordul Darth Vadertől és a sötét oldaltól, akkor nem úgy fogja végezni, min az árnyalak, akivel párbajozott, és Starkiller utoljára hagyta el a Templomot.

 

Az Ösztön Próbája

 

The Trial Of InsightAz Ösztön Próbája volt az utolsó teszt, amit a lovaggá avatás próbái nyújtottak. Azután építették be a programba, hogy míg egy Jedi le tudott győzni egy Sith-et, addig közönséges tolvajok végezhettek vele, és ez a teszt segítette a Jedit látni, hogy mi van valójában a szemei előtt az Erő használatán keresztül. Az illúzión keresztüllátva egy egyén igazi személyének kiértékelése és a hazugságok leleplezése elengedhetetlen volt egy sikeres küldetésnél. Hogy teljesítsék a tesztet, a padawanoktól elzártak minden lehetséges alkotóelemet a Jedi Archívumból; bármely ilyen előny vitássá tette volna a tesztet. A próba kötelezővé tehette a padawan számára, hogy elemezze ki és fejtse meg a Dwartii Nagy Talányait, vagy hogy megtört szöveget dekódoljon szétszórt fájlokban. Néha egy mezőre való sziklát terítettek szét a Próbák Termének padlóján és a padawannak meg kellett találnia az egyetlen homokszemet köztük.

 

Bár a Főtanács ezt nem rendszeresítette a feloszlatása miatt, ezt a Próbát Starkiller Sith-tanítvány vállalta el a Galaktikus Polgárháború előtti években. A Templom belső károsodása és a számítógépes hibák miatt Starkiller egy bálványképpel szállt szembe, ami képes volt világosan megmutatni magát a Templom Archívumban. Darth Phobos tanítványa, egy rég halott theelin Sith-úrnő volt az, és Starkiller kénytelen volt átlátni az álcáján, ahogy saját képét szeretett pilótájává és barátjává, Juno Eclipse képmásává változtatta át. Míg először nehéznek bizonyult, Starkiller bezúzta a Sith árnyalakot egy halom törmelék alá, ezzel legyőzve a programot.

 

Az Almasi Akadémia próbái

 

A coruscanti Jedi akadémia társlétesítménye, az Almasi Akadémia egy más tanítási útirányt alkalmazott, mint a fő iskola a Jedi Templomban. Amikor egy tanonc alaposan felkészült a próbák letételére, egy csoportnyi mestert hívtak a felügyeletre. Három tesztből álló sorozatot tártak a legígéretesebb Lovagok elé, és néhányan úgy ítélték meg, hogy gyengébbek a fő akadémián lévőknél, mások pedig keményebbnek gondolták. A Klónháborúk idején Ki-Adi-Mundi Jedi-mestert küldték az Akadémiára, hogy megszemlélje a próbáit és döntsön az Akadémia programjának jövőjéről. A megtartása mellett döntött.

 

Az első teszt egy vizsgálat volt az Almasi Tanács részéről arról, hogy a tanoncok megértették-e és helyesen alkalmazzák-e a Jedi Kódexet és dogmáit. A Kódex alkalmazását és a vonatkozásait minden tanoncnál addig bírálták és elemezték, míg a Tanács el nem fogadta, hogy megértették a Jedi filozófiákat és magukévá tették a Jedik mibenlétét. Az első próba sikeres letétele után a tanoncokat az akadémia alagsorába küldték, ahol azt az utasítást kapták, hogy 5 napig meditáljanak. Ha befejezték a meditációt, kiléptek a kicsi teremből és lehetőségük adódhatott a harmadik és egyben utolsó teszt megfelelésére. Az utolsó teszt tipikusan az Almas sivatagjaiban kapott helyet, ahol a tanoncok a coruscanti próbák keverékféleségének vetették alá magukat. A sivatagban a tanoncok harc során győzték le a félelmeiket, az Erő megtestesüléseivel vagy bármely más képességgel, amit előtérbe tudtak hozni. 

Megjelenések


 • Tales of the Jedi 5: The Saga of Nomi Sunrider, Part 3
 • Tales of the Jedi: The Freedon Nadd Uprising
 • Tales of the Jedi: Redemption
 • A régi Köztársaság lovagjai: A kezdetek
 • A régi Köztársaság lovagjai #34: Igazságtétel 3 (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic
 • The Old Republic: Végzetes szövetség (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic
 • Darth Bane: A kettő szabálya (Csak említve)
 • Jedi Akadémia 3. - Baljós árnyék (Csak említve)
 • Darth Maul: A vadászó árnyék
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak (Először említve)
 • Az álmok bolygója
 • Star Wars: Republic: Rite of Passage
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása
 • Star Wars: II. rész: A klónok támadása (képregény) (Csak említve)
 • Republic Commando: Tűzharc (Csak említve)
 • MedStar I: Harctéri sebészek
 • MedStar II: Jedi gyógyító
 • Jedi próba
 • Star Wars: A klónok háborúja (2003) – "21. fejezet" (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 1. évad, 10. rész – "Grievous búvóhelye" (Csak említve)
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 18. rész – "A Jedi, aki túl sokat tudott"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 19. rész – "Elkapni egy Jedit"
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 20. rész – "A nem megfelelő Jedi"
 • The Way of the Force
 • The Dark Side Beckons (Csak említve)
 • Star Wars: Clone Wars Adventures Volume 10 – "Chain of Command" (Csak említve)
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (regény) (Csak említve)
 • Star Wars: Republic: Hidden Enemy (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Coruscanti éjszakák I: A Jedik alkonya (Csak említve)
 • Star Wars: The Force Unleashed
 • Az Erő bajnokai
 • Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy
 • Young Jedi Knights: Crisis at Crystal Reef
 • The New Jedi Order: Destiny's Way
 • Dark Nest III: The Swarm War
 • Legacy of the Force: Betrayal (Csak említve)
 • Legacy of the Force: Fury 

Források


 • Living Force Campaign Guide
 • "Dark Blue" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Power of the Jedi Sourcebook
 • Ultimate Adversaries
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – Galactic Hunters (Kártya: Trial of Skill)
 • A Jedi útja
 • Totally 20: The Phantom Menace
 • Star Wars: Obi-Wan Kenobi, Jedi Knight

Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000