hagyatek_banner_1460x342_a.png

Jedi-harcmester (Legendák)

Általános adatok
Kronológiai és politikai adatok

Legendák


A fénykardod felbecsülhetetlen eszköz. Még ha ki is van kapcsolva, hatástalanítani tud egy potenciálisan illékony helyzetet. Higgy nekem.
- Kyle Katarn.

A Jedi-harcmester, vagy egyszerűen harcmester (vagy kardmester) a Jedi Rend Jedi-akadémiájánál volt az elsőrendű fénykard-harc instruktori címe. A harcmestert a Jedi Főtanács nevezte ki ő felügyelte az összes fénykard oktatást az akadémián, és az új oktatók megválasztásáért volt felelős. Míg egyszerre csak egy csatamester volt a Galaktikus Köztársaság Ruusani Reformációja után, a Rend minden akadémiája kapott egy saját főinstruktort, akik a coruscanti Jedi Rend harcmesterének engedelmeskedtek, és az választotta ki őket. 

Történelem


CinDralligpicMikor a Coruscanton lévő akadémiát megalapították, a Főtanács kiválasztott egy harcmestert, hogy oktatást vezessen a fénykard technikai művészetéről. Számos generáción át csak egy harcmester létezett egy időben. Ugyanakkor a Hidegháború és a Galaktikus Háború alatt nem csak egy Jedi-harcmester létezett. Tatuin, Alderaan, Quesh, Hoth, Belsavis, Voss, Korélia, Ilum és Yavin 4: mindnek volt egy Jedi-harcmestere, aki a frontvonalakon látott el védelmi és oktató feladatokat. Nem volt furcsa ebben a korszakban, hogy a harcmester címet olyan Jedinek adták, aki harcban túlmutató eredményeket produkált a konfliktus alatt. A Hidegháború éveiben Jun Seros szolgált a Jedi Rend harcmestereként, helyettesítve az elhunyt Kao Cen Darach-t. A Revanista krízis után a Tython Hőseként elhíresült Jedi-mester kapta meg a harcmesteri címet. Mindez az Új Sith Háborúk kezdetével véget ért. Míg Hoth nagyúr fellépett a Jedi Rend harcmesterének hivatalos pozíciójáért - a csatamestereken szolgáló és fénykard technikát tanuló Jedi nagy többségével együtt a frontvonalakon -, a Fény Hadseregének nagyurai és tábornokai kinyilvánították magukat harcmesterekké, mivel bátorságot mutattak a Sötét Testvériség harcosai ellen. Amikor a háború a Ruusanon véget ért, a Hadsereg felbomlott és a háborúba belefáradt Jedik visszatértek a Coruscantra. Míg sokan visszavonták a címet és oktató szerepet vettek fel, másokat különböző kiképző létesítményekbe küldtek, hogy a Peremvidéken tartsanak oktatást. Néhány évvel a Ruusani Reformáció után érvénybe lépésével, Skarch Vaunk mester a Jedi Rend harcmestereként szolgált.

 

A Köztársaság utolsó napjaira Cin Drallig mester vezette az akadémia fénykard oktatását, oly sok mesteri kardforgatót tanítva, mint Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker. Megjegyezendő, hogy míg egyszerre csak egy harcmester létezett, léteztek olyan kevés választottak is, akik fénykard harci oktatókként szolgáltak, néhányan kisebb akadémiák vezetőjeként vagy közvetlenül a harcmester alatt szolgálva. Az egyik példa a vuki Kirlocca mester volt, aki fénykard technikát oktatott az Almasi Akadémia tanoncainak a Cularin-rendszerben, az egyik kinevezett fénykard oktatóként szolgálva a harcmester hatásköre alatt. Más kinevezett fénykard oktatók is aktívak voltak olyan tiszteletreméltó csatamesterek alatt, mint Dooku, Sora Bulq és Anoon Bondara. A Klónháborúk végére Dralligot megölte az egyik legnagyobb tanítványa, Darth Vader, egy korábbi lovag, akit elcsábított a sötét oldal. Drallig halála véget vetett a harcmesterek vonalának, mivel a Rend nem sokkal később felbomlott.

 

Kam Solusar NEGTCA kirobbanó Nagy Jedi Tisztogatást és a Galaktikus Polgárháborút követően Luke Skywalker mester elkezdte újjáépíteni a Rendet, és történetesen felnevelte a következő generáció lovagjainak első osztályát. Az előzetes tapasztalatai miatt a fénykard csatában, mint korábbi Sötét Oldali Elit-tag, Kam Solusar a harci oktatás vezetőjévé nevezték ki a Jedi Praxeumnál. Mialatt évekig volt Solusar a fő fénykard oktató, Solusar a háromgyűrűs védelem megalkotásával oktatta a legkorábbi Jedi-beavatottakat, az új Rend alapvető védekező alapelveivel. Kam Solusar megőrizte ezt a címet a Sötét Jedi, Desann vereségéig, amikor a harcmester címet Kyle Katarn mester kapta meg, YU 13/14 körül. A már tapasztalt kardforgató Katarn a Rend három harctípusának bevezetéséről volt híres – a Gyors, a Közepes és az Erős stílusokról -, a saját fejlesztésű Katas-ával és manővereivel kiegészítve, valamint a szimpla, kettős vagy még a duplapengéjű fénykard harchoz tartozó technikák felölelésével. 

A színfalak mögött


JediWeaponMasterErősen lehetséges, hogy Anoon Bondara volt a Cin Drallig előtti harcmester. Anoont úgy ábrázolják, hogy páratlan fénykard képességekkel rendelkezett, valamint hogy ő olyan ifjak és a padawanok fénykard oktatója volt, mint Obi-Wan Kenobi, és meghalt YE 32-ben, abban az évben, amikor Cin Drallig harcmester lett, átadva ezt a lehetőséget. Ugyanakkor nem tudni, hogy fő fénykard oktató volt-e a Templomnál, és következésképpen harcmester.

 

Az az eshetőség is fennállt, hogy az echani Jedi-mester, Raskta Lsu volt a generációjának harcmestere, mivel mesterien bánt az összes fénykard harci formával és a kora legnagyobb párbajozóként jegyezték. Sora Bulq-ra, a rosszhírű Vaapad társmegalkotójára, az összes ismert fénykard harci forma mestereként tekintették.

 

Annyira ígéretes volt a Jedik fegyverével, hogy Mace Windu mestert megbízták, hogy Sorának segítsen a Vaapad megalkotásában. A Rend legnagyobb fénykard oktatójaként Sora Bulq-ra az évek alatt rengeteg tanítványt tanított. Sora aktív Jedi volt, mikor Cin Drallig volt a fő fénykard oktató a Jedi Templomnál (mielőtt átállt volna a sötét oldalra), tehát lehetséges, hogy nem ő volt az elsődleges harcmester, hanem inkább a kevés kiválasztott közül az egyik. 

Megjelenések


 • Star Wars: The Old Republic
 • Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan
 • Star Wars: The Old Republic: Knights of the Fallen Empire
 • Star Wars: A klónok háborúja: 5. évad, 17. rész – "Szabotázs"
 • Star Wars: III. rész: A Sith-ek bosszúja (Hologramban jelenik meg)
 • Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (játék)
 • Dark Forces: Jedi Knight
 • Star Wars: Jedi Knight: Jedi Academy (Első megjelenés) 

Források


 • Tales of the Jedi Companion
 • Knights of the Old Republic Campaign Guide
 • Power of the Jedi Sourcebook
 • "The Emperor's Pawns" — Star Wars Gamer 5
 • The New Essential Chronology
 • "The Dark Forces Saga" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Jedi Academy Training Manual
 • A Jedi útja

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000