aphra_elorendelheto.jpg

Greedo (Legendák)

Greedo.jpg
Greedo
Életrajzi adatok
Születési hely: Rodia
Születési idő: YE 44 körül
Halál ideje: YE 0 (35:3:6 GrS), Tatuin
Fizikai adatok
Faj: Rodiai
Nem: Férfi
Magasság: 1,73 méter
Súly: 74 kilogramm
Szemszín: Fekete
Bőrszín: Zöld
Kronológiai és politikai adatok
Korszak:
 • A Birodalom felemelkedésének kora
 • A Lázadás kora
Besorolás:
 • Tetsu klán
 • Jabba Desilijic Tiure bűnbirodalma

Legendák

«Sietsz valahova, Solo?»
-Greedo, Han Solónak 

Greedo, Idősebb Greedo fia egy férfi rodiai fejvadász volt. Mos Espában élt a fiatal Anakin Skywalker és W. Wald mellett YE 32 körül. Bár az apja megbecsült vadász és Vörös Navik fő riválisa volt, az ifjabb Greedo keveset örökölt apja erejéből és hatalmából, Han Solo könnyedén végzett is vele Chalmun Űrkikötői Kocsmájában a Tatuinon

Életrajz


Korai élete 

Miért nem beszéltél soha se nekem, se Pqweeduknak a hajókról… és a népünkről?
-Greedo, miután beszélgetett az anyjával, Neelával a véres múltjukról. 

Young GreedoGreedo a Rodián született az üldözött Tetsu klán sorai között. Az apja, Idősebb Greedo ismert fejvadász volt, akinek sikerei tették családját gazdaggá. Egy riválisuk, Vörös Navik, aki a hatalmas Chattza klán vezetője volt, célba vette a Tetsu klánt, brutálisan megölve az idősebb Greedót és elkobozva vagyonukat. A terhes felesége, Neela az összes rokonával, és körül-belül kétezernyi tetsu rodiaival elhagyta a bolygót. Az U-Tendik nevű távoli dzsungelbolygón telepedtek le, és a menekültek elkezdték újjáépíteni életüket. Született egy megegyezés a klán rangidősei között, hogy sosem fognak beszélni a véres múltjukról a gyermekeiknek.

 

Greedo és öccse, Pqweeduk tíz évet élt a bolygón. Ez volt az egyetlen élet, amit ismert; a magas kacsfák, a víz és a játékkal töltött napok. A klán rangidősei vigyáztak, nehogy kitudódjon valami múltjukról, bár Greedo gyakran hallott néhány beszélgetést ezzel kapcsolatban. A használt szaknyelv idegen volt számára, mivel az elszigetelt és menekült élet miatt nem jutottak el hozzá az egyébként olyan közhelyes dolgok, mint a csillaghajók, vagy a fejvadászok. A fantáziája féktelenül teljesített addig, amíg fel nem fedezte egy másik élet nyomait a dzsungelen túlról.

 

Tizenévesként Greedo és testvére, Pqweeduk mélyen bemerészkedtek a dzsungelbe, messze a kis falujuktól egészen egy eldugott barlangig. A barlangban három nagy ezüst hajót találtak, amik némán álltak a sötétségben. Ismerős érzés kavarodott benne, holott Greedo nem tudott emléket párosítani hozzá. Azonban ez elég volt ahhoz, hogy többet akarjon tudni. Aznap este, miután testvére elaludt, Greedo anyját kérdezte a rejtett hajókról. Neela először habozott kifecsegni információt, azt panaszolva, hogy " Nok túlságosan ragaszkodik a múlthoz", de végül beadta a derekát, mivel látta a fián, hogy nem hagyja annyiban felfedezését. Greedónak az anyja csak annyi részletet árult el, amennyit relevánsnak vélt a beszélgetéshez, köztük a Rodiai Klánháborúkat és apja megölését.

 

GreedoTheElderTPMEgy hónappal és egy nappal később a Tetsu klánt megtalálta Vörös Navik. Lázas tevékenységük alatt Navik Chattza harcosai lesújtottak a szerencsétlen kolóniára, rengeteget megölve, a maradék pedig szétszóródott. Greedo, Pqweeduk és Neela épphogy megmenekült a mészárszéktől és a buja dzsungelbe menekültek, ott találkoztak Neela testvéreivel, Nokkal és Teekuval. Nok elmagyarázta, hogy azért látogatta meg a hajókat, mert karbantartotta őket arra az esetre, ha gyorsan evakuálni kell. Ez a nap el is érkezett. A pánikhangulatban lévő tetsui rodiaiak sietve szálltak fel a hajókra, ahogy üldözőik a dzsungelen keresztül követték őket. Az egyik hajó megsemmisült, mielőtt ajtóit bezárhatta volna. Greedo családja és a velük tartó húsz túlélő tetsui elszökött a Radionnal, és előre beprogramozott ugrással a Nar Shaddaa felé tartottak, ahol reményeik szerint elvegyülhetnek a rengeteg teherhajó és a komp forgalmában, amik a sűrűn lakott hold körül sereglettek. Ott Greedo ki lett téve a galaxis közhelyes aspektusainak, megtanulta a feketepiac csínját-bínját barátja, Anky Fremp, egy skup hibrid segítségével. Egy csapat voltak évekig, hutt tutajozókat fosztottak meg alkatrészektől és a fémet eladták a legtöbbet ajánlónak. Greedo társadalmi fejlődése megugrott, megismerkedett azokkal a dolgokkal, amik addig idegenek voltak neki.

 

Átköltözés a Tatuinra

 

PapanoidaIonNabbed SoIVégül a család a Tatuinon kötött ki. Ezalatt Greedo híres lett természete miatt. Megvádolta Anakin Skywalkert azzal, hogy csalt a Boonta Esti Nagyversenyen, ami egy csetepatét vont maga után, aminek Qui-Gon Jinn vetett véget. A barátja, W. Wald figyelmeztette őt, hogy ha folytatja ezt az erőszakos módot, annak rossz vége lesz. Történetesen Greedo bűnöző lett és a piti bűnözést választotta, ideje legjavát Jabba palotájában töltötte, más nagynevű leendőkkel szerencsejátékot játszva.

 

A Klónok Háborúja alatt Greedo még mindig a Tatuinon lakott. Valamikor a háború alatt a Coruscantra utazott és elrabolta Notluwiski Papanoida báró leányait, Che Amanwe-t és Chi Eekwayt, egy másik zsoldos segítségével. A Pantora elnöke és fia, Ion a rodiai fejvadászt Jabba palotájáig követte, és arra kényszerítették őt, hogy segítsen megtalálni nekik Che Amanwe-t Mos Eisley-ben. Mikor a kantinhoz értek, ahol Che Amanwe-t tartották, Greedo a pantoraiak ellen szegült, mire a csehó állandó kuncsaftjai tüzet nyitottak rájuk, míg a rodiai kiosont a területről.

 

Birodalmi időszak

 

Swk GreedoValamikor a Klónok Háborúja vége után Greedo ismét a Nar Shaddaa-ra ment. Még mindig volt benne egy bizonyos szintű gyermetegség, de elég mohó is volt ahhoz, hogy lázadókat buktasson le a Birodalomnak, hogy gyors profitra tegyen szert. Az élet a Nar Shaddaa-n táplálta Greedo vonzalmát a fejvadász szakma iránt. Csodálta őket és közéjük akart tartozni. Greedo megmentette két fejvadász, Spurch "Warhog" Goa és partnere, Dyyz Nataz életét, mikor a kiborg Gorm megtámadta őket, és az egyetlen olyan ismert egyénné vált, aki egyáltalán eltalálta a toronymagas droidot. Cserébe a két fejvadász fejpénzt adott Greedónak, ami egy áruló birodalmi fűszerfelügyelő megöléséből származott. Köszönetképpen Greedo szólt nekik egy lázadó enklávéról a 88-as szinten. A birodalmi jutalomból Greedo saját hajót akart venni, a The Manka Huntert, de Warhog a legtöbb megtakarításától megkopasztotta őt. Greedo azzal próbálta csökkenteni az árat, hogy energiacsatolókat lop el egy másik hajóról. Azonban azok a csatolások a Millennium Falconhoz tartoztak, és a dühös Csubakka elkapta őt a tolvajlás alatt. Kárpótlás gyanánt Han Solo elkobozta Greedo rankorbőr dzsekijét azért a két kiégett csatolásért, ami a Falconé volt. Greedo bosszút esküdött. Goa megtanította Greedót a fejvadászatra és Greedo úgy gondolta, hogy ő nagyon jó lenne benne, mivel egy "mester"-től tanult. Azonban hamarosan kezdte megbánni döntését, mikor a birodalmiak rajtaütöttek a lázadókon a 88-as szinten. Greedo, Dyyz és Goa utóbbi hajóján, a Nova Viperen szöktek el, mikor a 88-as szint felrobbant, Greedo egész családjával együtt.

 

A Yavin Vassilika és a vég 

«Nem rossz ötlet. Úgyis régóta erre fáj a fogam.»
-Greedo utolsó szavai 

SWIANHA yavini csata előtt nem sokkal Greedo bérelt egy kis hajót és beszállt a Yavin Vassilika utáni vadászatba. Összebratyizott a galaxis legnagyobb vadászaival, bár ő maga mélységesen kijött a formából. Mindazonáltal megérezte az üzletelés szagát. Mikor visszatért a Tatuinra, Greedo Jabbának, a huttnak dolgozott, Goával együtt megtorló akciót szervezgetve Han Solo ellen. Greedo kétszer keresztezte útját Solóval és fizetséget követelt tőle, de mindig megalázkodni kényszerült. Végül ismét találkozott Solóval egy Mos Eisley-i lebujban, ahol Greedo Jabba pénzét követelte. Solo, akinek nem volt elég pénze éppen, egy másik megoldást volt kénytelen választani. Solo előkészítette fegyverét annak az asztalnak a takarásában, ahol ültek, és alulról rálőtt a gyanútlan fejvadászra. Greedónak ugyan sikerült egy másodperccel korábban elsütnie egy lövést, de célt tévesztett. Solo utána felállt, egy érmét dobott a kocsmárosnak, bocsánatot kért a felfordulásért, majd a 94-es dokk irányában elhagyta a kocsmát. Bár Greedo halála Solónak volt köszönhető, gyakorlatilag Greedo "mentora", Warhog Goa miatt esett el. Goa nekiugrasztotta a feltüzelt Greedót Solo ellen, majd két rodiai fejvadásztól felmarkolta a fizetését, akik az ifjú kezdőt követték. Goa és a rodiai fejvadászok szemtanúi voltak Greedo halálának.

 

Greedo halála után Wuher, a kantin kocsmárosa és új droid társa, C2-R4, kisajátította a fejvadász holttestét és egy erős likőrt csináltak belőle. Csak Greedo feje maradt meg, amit Wuher (aki életében utálta Greedót) egy tüskére tűzött. Ezután a fejet elvette valaki, aki valójában ismerte őt. Greedo kapott egy temetést, amire néhány fejvadász-társa elment. Bár sokszor vitatkoztak arról, hogy pontosan hogyan halt meg Greedo, mindazonáltal híressé vált. 

Személyiség és jellemvonások


Greedo ugyanolyan zavarodott volt, mint Bossk.
-Dengar, a néhai Greedo anektodáira válaszolva a Fejvadász Kódexben 

GreedoFuneralGreedo társadalmi alkalmatlansága miatt sokan, köztük nagybátyja, Avaro Sookcool úgy tekintettek rá, hogy "nem túl értelmes". A Klónok Háborúja alatt kóstolót kapott a fejvadász életből és a reakcióit is erre formálta. Ez a változás sokkal szembeötlőbb volt, mikor Greedo Dionisio után vadászott. Tudta, hova kell mennie információért és hogyan teljesítse a küldetését, és a Solo elleni megtorlás is megnövelte önbizalmát. Az izgatottsága lecsökkent és aggodalmai is szinte elapadtak. Azonban Greedo még mindig csinált amatőr hibákat, például azt, hogy Nok Derrick könnyedén tőrbe csalta egy sötét sikátorban. Páran állították, hogy nem volt éber a környezetére, ideges, ijedős, túlságosan magabiztos és vitatkozó volt. 

A színfalak mögött


Alakítás

 

GreedoUnmaskedPaul Blake játszotta Greedót azoknál a felvételeknél, ahol Greedo és Han Solo egy képernyőn szerepel egyszerre. Greedo közeli felvételeihez egy új artikuláló fejet készítettek, és Maria De Aragont választották a rodiai eljátszásához. Greedo tulajdonképpen a dél-amerikai kecsua nyelven szólalt meg. A közeli felvételek során Greedo mellénye és a keze jelentősen megváltozott. Az eredeti felvételen Greedónak hosszú, tapadókorong ujjai voltak, de a közeliken duzzadt ujjpercei és rövidebb ujjai voltak. A Star Wars: A klónok háborúja TV-sorozatban Tom Kenny adta a hangját. Greedo maszkja és tunikája jelenleg ki van állítva a "Out of this World: Extraordinary Costumes from Film and Television" tárlat részeként a Seattle-ben található Science Fiction Múzeumban.

 

Kontinuitás

 

Greedo háttértörténete és halálának körülményei számos változtatáson ment keresztül az évek folyamán. A leghíresebb az a kérdés volt, hogy ki lőtt először, miszerint az eredeti 1977-es kiadásban és a forgatókönyvben Greedo egyáltalán nem lőtt Hanra. A film 1997-es újrakiadásában Greedónak alkalma van egy rosszul célzott lövést leadni Solóra, mielőtt még Solo megölné. George Lucas szerint ez a változtatás Solo bátorságának kiemeléséhez kellett, és hogy ne hidegvérű gyilkosnak ábrázolják. Ez egy erősen vitatott döntés volt és a 2004-es verzióban a két lövés majdnem egyszerre történik, de ezúttal Greedo lőtt hamarabb.

 

A fejvadász végzete: Greedo meséje című rövid történetben szerepel Greedo híres szövege, az "Oota goota, Solo?", azonban a Galactic Phrase Book & Travel Guide és a Star Wars PocketModel TCG szerint a kiejtést így kell írni: "Koona t'chuta, Solo?". Az utóbbi források aktuálisabbak. A fejvadász végzete: Greedo meséje alatt arra utalnak, hogy Greedo beszélt nyelve rodia, nem hutt, és hogy nem is érti a huttok nyelvét. Ennek ellentmondanak a későbbi hivatalos források, amikben Greedo beszéli a hutt nyelvet.

 

Greedos DemiseGreedo háttértörténetét A fejvadász végzete: Greedo meséje novellában alapozták meg, amit a Mos Eisley mesékben jelentettek meg 1995-ben, később pedig egy webstripet is kapott ugyanezzel a névvel. A Baljós árnyak egyik kivágott jelentében, ami szerepel a 2001-es DVD-kiadásban, egy Greedo nevű karakter verekedik az utcán a gyerek Anakin Skywalkerrel. Miután a harcnak véget vetett Qui-Gon Jinn Jedi-mester, Greedót figyelmeztette egy másik rodiai, W. Wald, hogy egy napon a cselekedetei miatt pórul fog járni. George Lucas ragaszkodása ellenére, miszerint ez ugyanaz a Greedo az Egy új reményből, a jelenet ellentmond az Expanded Universe-ben foglaltakkal, ezért egy változtatást iktattak be, ami megmagyarázza, hogy az Anakinnal harcoló rodiai tulajdonképpen Idősebb Greedo - Greedo apja. Ugyanakkor 2010-ben a Star Wars: A klónok háborúja "Piszkos módszerek" epizódjában Greedo felnőttként szerepel a Tatuinon a Klónok Háborúja alatt, és szilárdan ugyanaz a karakter, akit a IV. és az I. részben láthattunk. Egy ideig A fejvadász végzete: Greedo meséje kánon volta tisztázatlan maradt, az eseményeinek leírását még Greedo Databank feljegyzéséből is törölték. Azonban 2013-ban a The Not-So Magnificent Seven című StarWars.com blog bejegyzés világosan utalt az eseményekre, amihez hozzáillesztették Greedo szereplését A klónok háborújában, visszaállítva kánon státuszát. Ennek dacára A fejvadász végzete: Greedo meséje eseményeinek datálása ellentmond a jelenlegi hivatalos verzióval. A rövid történet szerint Greedo YE 17-ben született és egész gyermekkorát a Galaktikus Birodalom uralma alatt töltötte. Ezek a dátumszerű események összeegyezhetetlenek a jelenlegi verzióval, miszerint Greedo YE 32-ben gyerek és a Klónok Háborújában már kamasz.

 

A Star Wars: Jedi Knight: Dark Forces II játékban látott rodiai bűnözők Greedón alapulnak. Mindegyikük úgy néz ki és olyan ruházatot visel, mint Greedo. Valamint a doboz hátoldalán az összes rodiainak "Greedo" a neve. A játék folytatásában, a Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcast PC-játékban az összes rodiai megint Greedóhoz hasonlóan öltözködik; bár néhány ruházata erősen eltér az övéétől. Az eredeti karakter felé tisztelegve a multiplayerben a rodiai BOT neve 'Beedo'.

 

Greedo magassága különböző forrásonként eltérő. A The Official Star Wars Fact File, a The Essential Guide to Characters és a The New Essential Guide to Characters szerint a magassága 1,65 méter, míg a rodiai Databank bejegyzése 1,8 méter magasnak írja le. Hogy további eltérések legyenek, Greedo Clone Cards adatlapjában 1,74 méter van feltüntetve, míg a Star Wars: Head-to-Head Tag Teams szerint 1,73 méter. Ez a cikk az utóbbit alkalmazza, mivel ez a legfrissebb adat. 

Megjelenések


 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak (Törölt jelenet)
 • Star Wars: Episode I The Phantom Menace (ifjúsági regény)
 • Star Wars: I. rész: Baljós árnyak - Kalandok - Qui-gon Jinn
 • Star Wars: A klónok háborúja: 3. évad, 4. rész – „Piszkos módszerek”
 • A fejvadász végzete: Greedo meséje
 • A fejvadász végzete: Greedo meséje webstrip
 • A lázadás hajnala (Csak említve)
 • Underworld: The Yavin Vassilika
 • „A Terk utcai csehó” — Star Wars Mesék 6
 • The Mos Eisley Cantina Pop-Up Book
 • Birodalmi Blues: A devaroni meséje (Csak említve)
 • Mi nem játszunk lagzikon: A zenekar meséje
 • Hammertong: A Tonnika-nővérek meséje
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény (regény) (Első megjelenés)
 • Star Wars: IV. rész: Egy új remény
 • Star Wars: Episode IV A New Hope (ifjúsági regény)
 • Star Wars Battlefront: Renegade Squadron (Csak indirekt megemlítés)
 • Star Wars 2: Six Against the Galaxy
 • Cserebere: A jawa meséje
 • Éjliliom: A szerelmesek meséje
 • Csitulj, szívem: A csapos meséje
 • Üzlet, ahogy szokás: A ranat meséje
 • Nyakig a levesben: A pipás meséje
 • Under a Black Sun (Csak képen)
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided (Diorámán ábrázolva)
 • Scoundrel's Luck (Csak említve)
 • Rebel Mission to Ord Mantell (Csak említve)
 • "Tales from Mos Eisley: Mostly Automatic” — Star Wars Galaxy Magazine 3 (Csak említve)
 • Válaszutak (Csak említve)
 • Star Wars: Adventures in Colors and Shapes (Csak említve)
 • A legszebb skalp: Bossk története (Csak említve)
 • A Birodalom árnyai (regény) (Csak említve)
 • Shadows of the Empire (hangoskönyv) (Csak említve)
 • Star Wars Journal: Hero for Hire (Csak említve)
 • The Rise and Fall of Darth Vader
 • Új rend (Csak említve)
 • A múlt kísértete (Csak említve)
 • Young Jedi Knights: The Emperor's Plague (Csak említve) 

Nem-kánon megjelenések 

 • LEGO Star Wars II: The Original Trilogy
 • LEGO Star Wars: The Complete Saga
 • LEGO Star Wars III: The Clone Wars
 • "The Emperor's Court” — Star Wars Tales 14 (Hologramon jelenik meg)
 • "Tall Tales” — Star Wars Tales 19 (Visszapillantás(ok)ban jelenik meg)
 • Star Wars: Adventures in ABC (Csak említve)
 • Star Wars: The Clone Wars: Republic Heroes (Csak fej)
 • Club Penguin Star Wars Takeover 

Források


 • Kenner Star Wars (Csomag: Greedo)
 • Star Wars Official Poster Monthly 12
 • Star Wars Official Poster Monthly 16
 • A Guide to the Star Wars Universe
 • Star Wars: The Roleplaying Game
 • The Star Wars Sourcebook
 • Star Wars Campaign Pack
 • Galaxy Guide 1: A New Hope
 • Galaxy Guide 4: Alien Races
 • Star Wars: A szerepjáték (Második kiadás)
 • Star Wars Gamemaster Handbook
 • Star Wars Technical Journal of the Planet Tatooine
 • The Movie Trilogy Sourcebook
 • Star Wars Screen Entertainment
 • Star Wars Sourcebook, Second Edition
 • Classic Campaigns
 • Star Wars Technical Journal
 • Alliance Intelligence Reports
 • Galaxy Guide 1: A New Hope, Second Edition
 • Kenner Star Wars: The Power of the Force (1995) (Csomag: Greedo)
 • The Essential Guide to Characters
 • Star Wars Customizable Card Game – A New Hope Limited (Kártya: Greedo)
 • Shadows of the Empire Sourcebook
 • The Secrets of Star Wars: Shadows of the Empire
 • Star Wars: Shadows of the Empire trading cards (Kártya: It'th Greedo'th Uncle)
 • Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back, Second Edition
 • Star Wars: The Roleplaying Game, Second Edition, Revised and Expanded
 • Shadows of the Empire Planets Guide
 • Star Wars Gamemaster Screen, Revised
 • No Disintegrations
 • Mos Eisley Adventure Set
 • "Who Is That Alien? Hutts & Rodians” — Star Wars Kids 3
 • Star Wars Customizable Card Game – Jabba's Palace Limited (Kártya: Beedo)
 • Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars: Rogue Squadron: The Official Nintendo Player's Guide
 • Star Wars: The Action Figure Archive
 • Star Wars: Power of the Jedi
 • "Who's Who in the New Jedi Order” — Star Wars Insider 57
 • Star Wars: Attack of the Clones: The Illustrated Companion
 • The New Essential Guide to Characters
 • The Official Star Wars Fact File 13 (BOU11–12, Bounty Hunters – Greedo)
 • Star Wars: Epic Duels
 • "The Ultimate Return of the Jedi Insider's Guide” — Star Wars Insider 67
 • "Refresher Reading” — Star Wars Insider 91
 • Star Wars Miniatures: Rebel Storm
 • "We Don't Need That Scum" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • You Can Draw: Star Wars
 • Star Wars Roleplaying Game Saga Edition Core Rulebook
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 1
 • Star Wars Fandex Deluxe Edition
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Star Wars Galaxies Trading Card Game – The Nightsister's Revenge (Kártya: Greedo's Outfit)
 • Star Wars Art: Visions (Csak képen)
 • "Jedi Archive: Rarely Seen Images from the Lucasfilm Archives” — Star Wars Insider 124
 • Star Wars: Head-to-Head Tag Teams
 • "50 Great Reasons to Rewatch Star Wars: The Clone Wars Season Three” — Star Wars Insider 125
 • Greedo a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink az Archive.org-on)
 • "Mon Mothma's 5 Facts” — Star Wars Insider 129
 • Star Wars: The Ultimate Visual Guide: Updated and Expanded
 • The Essential Reader's Companion
 • Star Wars: The Card Game – Edge of Darkness (Kártya: Over My Dead Body)
 • Star Wars: The Card Game – Edge of Darkness (Kártya: Greedo)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Greedo (★))
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Neesh)
 • Star Wars: Force Collection (Kártya: Greedo (★★★))
 • "The Not-So Magnificent Seven," The Official (link)
 • Dangerous Covenants
 • Star Wars: What Makes a Monster?
 • Fejvadász kódex
 • Fly Casual
 • Star Wars: X-Wing Miniatures Game – Most Wanted Expansion Pack (Kártya: Greedo)

A Szerző: owokaleyo1992


0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Kiarusitas Allo