hagyatek_banner_1460x342_a.png

Első borleiasi csata (Legendák)

Előző: Vladet védelme
Következő: Második borleiasi csata
RogueSquadron_cover_art.jpg
First Battle of Borleias
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháború (Coruscant-hadjárat)
Idővonal: YU 6 (41:11:9)
Helyszín(ek): Borleias
Végkifejlet: Fölényes birodalmi győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság

Parancsnokok: Új Köztársaság:
 • Laryn Kre'fey tábornok †
 • Wedge Antilles parancsnok
 • Horton Salm tábornok
 • Ragab admirális

Galaktikus Birodalom:
 • Evir Derricote tábornok
Erők: Új Köztársaság:
 • Imperial-osztályú csillagrombolók
  • Emancipator
 • 2 szállítócirkáló
  • Corulag
  • Mon Valle
 • 1 CR90-es korvett
  • Eridain
 • 1 Lambda-osztályú komp
  • Forbidden
 • Zsivány Osztag
  • 11 T-65-ös X-szárnyú csillagvadász
 • Védőszárny
  • Bajnok Osztag
   • 12 BTL Y-szárnyú csillagvadász
  • Oltalmazó Osztag
   • 12 BTL Y-szárnyú csillagvadász
  • Gondnok Osztag
   • 2 BTL Y-szárnyú csillagvadász
 • 8 támadókomp
  • Devonian
  • Modaran
 • 960 lázadó kommandós

Galaktikus Birodalom:
 • 3 osztagnyi TIE-elfogóvadász
 • 1 osztagnyi TIE-vadász
 • 4 ionágyú
 • Földre telepített lézeres védelem
 • Elhárítópajzs- generátorok
Veszteségek: Új Köztársaság:
 • Súlyos veszteségek, köztük Laryn Kre'fey tábornok, valamint Andoorni Hui és Peshk Vri'syk pilóták a Zsivány Osztagból
 • Mon Valle
 • Modaran
 • 5 X-szárnyú

Galaktikus Birodalom:
 • Csekély
 • Számos TIE-vadász és elfogóvadász

Legendák

Az egy hamisítatlan katasztrófa volt. Embereimet veszítettem el ott, a Szövetség is embereket veszített, és a bolygót nem foglaltuk el.
- Wedge Antilles. 

Az első borleiasi csata egy sikertelen próbálkozás volt az Új Köztársaság részéről a Borleiason, a Pyria-rendszerben keringő bolygón lévő birodalmi bázis elfoglalására a Galaktikus Polgárháború alatt YU 6.5-ben. Mivel a planéta közel helyezkedett a Magvilágokhoz, az Új Köztársaság remélte, hogy el tudja foglalni a bázist, és hogy onnan támadást indítanak a Coruscant, a galaktikus főváros ellen. A bothan Laryn Kre'fey tábornok, a Bothan Kémhálózat hírszerzésén alapulva kifejlesztett egy tervet, hogy a bázis elhárítópajzsát űrből lebombázzák, majd Horton Salm tábornok Védőszárnya lebombázza a megmaradt földi erőket, miközben Wedge Antilles parancsnok Zsivány Osztaga védelmezi a bombázókat. A támadás befejeztével a támadó transzportok kommandósokat küldenek le a bolygó felszínére a bázis felszabadításához.

 

Bár az Új Köztársaság nem tudta, hogy Evir Derricote birodalmi tábornok titkos védelmi elemeket telepített a bázisra, beleértve az extra elhárító pajzsgenerátort, a nehéz ionágyúkat és további TIE-elfogóvadász osztagokat. Mikor Kre'fey erői elindították támadásukat, Derricote belecsapta az Új Köztársaság erőit a védelemmel kapcsolatban azzal, hogy szándékosan lecsökkentette a pajzsokat, hogy szimulálja a bombázás sikerességét. Amint az Új Köztársaság erői belemerültek az atmoszférába, aktiválta csapdáját, újból működésbe helyezte a pajzsokat az eredeti energia megkétszerezésével és ellentámadást indított, ami rengeteg veszteséget okozott az Új Köztársaság erői számára. Kre'feyt megölték és az Új Köztársaság flottája 10 percnyi csata után kénytelen volt visszavonulni. 

Előzmény


Bothan felderítés 

A bothanok. Azok szokták lehallgatni a Holonet-csatornákat. Ha teletöltöm őket információkkal, akkor boldogok.
- Evir Derricote. 

YU 6.5-ben a Galaktikus Birodalom még mindig uralta a lakott bolygók többségét, valamint a fontosabb mélymagi világokat is. Az Új Köztársaság elkötelezett volt amellett, hogy a leghatékonyabb út a Birodalom elpusztítására a Coruscant elfoglalása lenne, ami a kormányhatalom és fennhatóság univerzális szimbóluma volt a galaxisban. Az Új Köztársaság erői birodalmi fennhatóság alatt lévő bolygókat kezdtek el zsákmányolni, hogy azok ugródeszkaként szolgáljanak a Coruscant megtámadásához. Mivel a Pyria-rendszer közel helyezkedett el a Galaktikus Maghoz, az Új Köztársaság Ideiglenes Tanácsa szerint a birodalmi irányítású bolygó, a Borleias kulcsfontosságú lehet a Coruscant elleni támadáshoz.

 

Laryn Kre'fey - egy bothan tábornok, aki a Bothan Kémhálózat szerepénél nőtte ki magát a második Halálcsillag terveinek megszerzésénél az endori csata előtt - lett megbízva a bolygó megszállásának előtervezésével. Kre'fey remélte, hogy gyorsan és döntően el tudják foglalni a bolygót, így az Ideiglenes Tanács neki fogja adni a Coruscant inváziójának vezetését. Kre'fey megparancsolta a bothan kémeknek, hogy kutassák át a kis borleiasi bázisról jövő HoloNet-üzeneteket a létesítmény védelmének felmérése érdekében.

 

A Bothan Kémhálózat bizton állította, hogy a bázis egy elhárító pajzsgenerátorból, négy nehéz ionágyúból, földi lézerütegekből és két TIE-osztagból, egy TIE/LN vadászosztagból és egy TIE-elfogóvadász osztagból áll. Bár a pajzs projektorokat kibővítették a Lázadók Szövetsége idején, a bothanok eltökélten állították, hogy ez csak azért van, hogy a Szövetség ne kacérkodjon a Borleias elfoglalásával. Szerintük a védelem nem jelent gondot és könnyű áttörni, és Kre'fey két bothan ezredesével és egy parancsnokával elkezdtek kigondolni egy offenzív támadást.

 

Titkos birodalmi védelmek 

Amióta csak létezik a Biotikai Állomás, én elleneztem a Borleias elleni lépéseket, és eszerint is cselekedtem.
- Evir Derricote. 

Alderaan_Biotics_facility_(Borleias).pngUgyanakkor a bothanok nem tudták, hogy a birodalmi tábornok, Evir Derricote, aki fenntartotta a bázist, titkos védelmi erőket telepített, hogy az általa ott működtetett feketepiaci Alderaani Biotikai Intézetet védje a személyes profit érdekében. Mivel eltitkolta vállalkozását birodalmi felettesei elől, Derricote jobban összetartotta a számítógépes védelmet, mint a Coruscanton kívüli legtöbb birodalmi kirendeltség. Tulajdonképpen Derricote tudott a Bothan Kémhálózat kémkedéséről, és szándékosan hamis információkkal etette a kémeket. Ezért nem tudtak a kiegészítő védelmi erőiről, ami két extra TIE-elfogóvadász osztagot és egy energiafejlesztőt tartalmazott, ami aktiváláskor megkétszerezte az elhárítópajzs erejét. A TIE-pilóták tapasztaltabbak voltak a megszokottnál, és több időt töltöttek a szimulátorokban, mint a hasonló kirendeltségek pilótái.

 

Derricote már számított egy Borleias elleni támadásra, mióta felfedezte az Aldeeraani Biotikus Intézet létesítményét. Tulajdonképpen a tábornok alig várta a konfliktust; személyesen vezette a 181-es Birodalmi Vadászosztagot győzelemre a Derra IV-es csata alatt YU 3-ban, és már kiéhezett egy újabb harcra az ellenséggel. Amikor a Birodalmi Hírszerzés ügynökét, Kirtan Loort a Borleiasra küldte a Birodalmi Hírszerzés igazgatója, Ysanne Isard, még inkább megalapozta Derricote tábornok meggyőződését arról, hogy az Új Köztársaság offenzívája a küszöbön áll, és ennek fejében kezdett el felkészülni.

 

Loor, aki felfedezte Derricote titkos védelmét a Borleiasra megérkezvén, előzetesen arról elmélkedett, hogy a bolygó azon kéttucatnyi világ közé tartozik, amit az Új Köztársaság megcélzott, hogy bejutást nyerjen a Magvilágok közé a Coruscant elleni támadáshoz. Loor tévesen azt vélte, hogy Isard is ugyanerre a következtetésre jutott és a Borleiasra parancsolta őt a bolygó védelmének megsegítésében. Tulajdonképpen Isard csak azért küldte el Loort, hogy kémkedjen Derricote után, akiről úgy vélte, hogy olyan kertészeti és természettudományi ismeretek birtokában van, amivel egy biofegyvert tud előállítani az Új Köztársaság ellen. Loor megosztotta ezt az elméletet Isarddal, aki egy több erőforrással rendelkező, nagyobb véderőt küldött a támadás leverésére és az Új Köztársaság erőinek elpusztítására.

 

Laryn Kre'fey terve 

Laryn Kre'fey tábornok vagyok, és röviden ismertetni szeretném a hadműveletet, amely bátor harcosaink előtt megnyitja az utat a Coruscantra.
- Laryn Kre'fey. 

Laryn Kre'fey szerint űrből irányuló bombázás volt a legjobb megközelítés a bázis megszerzéséhez. Az Emancipator - az egyik azon két Imperial-osztályú csillagromboló közül, amit a lázadók elfogtak az endori csatában és megjavítottak - fogja vezetni a támadást azzal, hogy a bázis pajzsait turbólézerekkel és iontüzekkel töri meg. Kre'fey elkötelezett volt amellett, hogy az elhárítópajzsok gyengék a légi bombázás ellen, még ha a pajzs lefedési átmérőjét kisebbre zsugorítják is a teljes bázisétól, hogy csupán a lényeges földi létesítményeket védje.

 

KrefeyMikor a pajzs megszűnt, Horton Salm tábornok elindítja a Védőszárnyát, ami a Bajnok, az Őrző és a Gondnok Y-szárnyú osztagokat tartalmazta. A Védőszárny - ami a módosított Mon Valle szállítócirkálóból indul - a birodalmi létesítményeket és véderőket fogja bombázni. A Zsivány Osztag, a Wedge Antilles vezette elit X-szárnyú osztag az Eridain CR90-es korvettből fog startolni és az Y-szárnyúkat fogja védelmezni a birodalmi bázis TIE erőitől.

 

Ha a földi ellenállást jelentősen meggyengítették az Y-szárnyúak, három támadó kompot indítanak a módosított Corulag szállítócirkálóról, hogy a kommandós egységeket a bolygóra tegyék. Mindegyik komp három utat fog megtenni a bolygóra egyenként 40 kommandóssal, míg a teljes, 960 létszámú katonát a bázishoz nem szállítják az Új Köztársaság hódításának teljesítésére. A kommandósok között ott volt Kell Tainer, aki pilóta lett Wedge Antilles Lidérc Osztagában YU 7.5-ben.

 

A tervet az Ideiglenes Tanács elé terjesztették, mielőtt még más, az Új Köztársasági Véderőbe tartozó tiszt, köztük Ackbar admirális főparancsnok, lehetőséget kapna bírálni azt. A Tanács elfogadta a tervet, részben Borsk Fey'lyának, egy bothan tanácsosnak köszönhetően, akinek távoli rokona volt Kre'fey.

 

Kre'fey úgy érezte, hogy a meglepetés ereje döntő lehet a támadás sikerességében. Mivel újabban információkat szivárogtattak Ysanne Isardnak, aki felgyorsította kémelhárítási erőfeszítéseit az Új Köztársaság ellen a hónapok alatt, a bolygó és a rendszer nevét, valamint egyéb alapvető információkat a küldetés paramétereiről eltitkoltak a csatában részt vevő katonáktól, beleértve Horton Salmot és Wedge Antillest. A Borleiast csak a Fekete Hold fedőnevén illették, amit a bolygó egyetlen holdjáról neveztek el. Ezeket a tényezőket sikeresen elrejtették Erisi Dlarit elől, aki Isard számára kémkedett, miközben a Zsivány Osztagban szolgált, nehogy bármely fontos információval lássa el a Birodalmi Hírszerzést a támadásról.

 

Kételyek Kre’fey tervével kapcsolatban 

"Nekem ez nem tetszik."
"Hogy magának mi tetszik és mi nem, az másodrendű kérdés, parancsnok. Az Ideiglenes Tanács elfogadta a tervet, ennyi legyen elég."
"Lehet, hogy ők elfogadták, de nem ők fognak repülni, tábornok."
"De én is ott leszek, parancsnok, mégpedig az első transzportban. Én fogom mutatni az utat a Fekete Holdig. Remélem, nem kételkedik a bothanok bátorságában."
- Wedge Antilles és Laryn Kre'fey. 

Laryn Kre'fey katonai tiszteknek mutatta be a tervet egy eligazítás alatt a Home One fedélzetén, Ackbar egyik MC80-as csillagcirkáló zászlóshajóján. Kre'fey azt tanácsolta a tiszteknek, köztük Ackbarnak, Wedge Antillesnek és Horton Salmnak, hogy a küldetésnek 15 napon belül le kell zajlania, mindössze kéthetes felkészülést hagyva a pilótáknak és kommandósoknak. A rövid tréningidőszak részben hátrányba kerítette a Zsivány Osztagot, mivel az osztag 2 pilótája hiányzott Lujayne Forge halála és Tycho Celchu felfüggesztése miatt, akiről azt gyanúsították, hogy egy birodalmi ügynök; a shistavani pilóta, Riv Shiel is súlyos sérülések dacára repült. Salm több időt javasolt, ami szükséges a csatára való felkészüléshez, de visszakozott, amikor Kre'fey, aki előzetesen hadilábon állt a tábornokkal, azzal fenyegetett, hogy a Védőszárnyat egy másik bombázó szárnnyal helyettesíti.

 

Wedge1 NegtcBár Antilles nem sejtett csapdát a Borleiasnál, érzése szerint a védelem furcsa abban, hogy túl erős egy rejtett világnak, viszont túl gyenge egy olyannak, amivel közelebb juthat az Új Köztársaság a Coruscanthoz. A parancsnok megkérdőjelezte a bázisról szerzett hírt és számos aggodalmat nyilvánított ki Kre'fey tervével kapcsolatosan, amiről azt gondolta, hogy túl sok minden függ a légi bombázástól, és inkább egy földi támadást kezdeményezne. Félt attól, hogy a bázis ionágyúi annyira lelassíthatják a bombázást ahhoz, hogy időben erősítést küldhessen az ellenség a környező rendszerekből, hogy a Pyriára érkezzenek és megakasztják a támadást.

 

A büszkeségéről híres Kre'fey nem fogadott el egyetlen kritikát sem. Mikor Antilles kérdezte, hogy az elhárítópajzsok még akkor is eléggé erősek a bombázás ellenállásához, ha az ionágyúk éppen nem működnek, Kre'fey ezt a taktikát nem gondolta előre és nem építette bele a tervébe, mindazonáltal nem értékelte újra a tervét és bizonygatta, hogy nem lesz probléma. A hezitáló válaszadás erre az apró aggályra megrázta a számos jelenlévő katonai tiszt magabiztosságát.

 

Antilles amellett is kitartott, hogy túl sok alapvető információt hallgattak el a katonai tisztektől. Ackbar egyetértett, és utasította Kre'feyt, hogy több sajátos információt nyújtson, és még addig is elment, hogy lefújja a műveletet, ha nem teszi, az Ideiglenes Tanács jóváhagyása ellenére. Kre'fey vonakodva bár, de teljesítette a parancsot, bár a Borleias mibenléte és helyzete titokban maradt, és a koordinátákat csak a csata napján, felszálláskor közlik. Az alapvető birodalmi létesítmény szimulációs csomagjait átadták az X- és Y-szárnyú pilótáknak, akik a következő két hetet tréninggel töltötték a Kolóniák Noquivzor világán, ahonnan a flotta indítja majd a közvetlen támadást.

 

Judder Page, az elit Page Kommandósai Különleges Erőinek parancsnoka személyesen javasolta Kre'feynek, hogy három hétre halassza el a csatát. Akkor a bolygó orbitális pályáján egy meteoreső fog elhaladni, amit Page fedezéknek akart felhasználni, hogy a kommandósait levigye a bolygóra a bázis elleni földi felderítő küldetéshez. Kre'fey nem helyeselte a tervet, mivel a bolygó holdja blokkolná a belépési és kilépési vektorokat, ami elmondása szerint veszélyes kockázatot jelentene a küldetésnek; Page ugyanakkor gyanította, hogy a bothan tábornok egyszerűen nem szeretné késleltetni a támadást.

 

Miután a kéthetes kiképzés véget ért, Laryn Kre'fey tájékoztatta a pilótákat a következő küldetésről. Bár próbálta feljavítani moráljukat és megígérte nekik, hogy a jövőbeli generációk megéneklik majd a teljesítményüket, a pilóták megosztották aggodalmukat a pontos információ és általános terv hiánya miatt. Corran Horn, a Zsivány Osztag pilótája részben kényelmetlennek érezte magát a küldetésről a fokozott, látens Erő-érzékeny ösztönei miatt.

 

A csata


Új Köztársasági bombázás 

A bolygón az ellenállás megszűnt. Ideje felmarkolni a zsákmányt.
- Laryn Kre'fey. 

Az új köztársasági flotta a Noquivzortól a Pyria-rendszerbe ugrott és megkezdte a támadást. Ugyanakkor a bolygó és a rendszer identitása titok maradt; Kre'fey intézkedett, hogy a koordinátákat letöltsék és kitöröljék az asztromechanikai droidokból és a navigációs komputerekből a művelet előtt és után. Az Emancipator - amit a mon calamari Ragab admirális parancsnokolt - a tervek szerint turbólézer zárótüzet zúdított a Borleias bázisának pajzsára. A félgömb alakú pajzs elhárította a lövedékek nagy részét a környező bolygófelszínre, lángra lobbantva a környező dzsungelt és néhány épületet, amitől a csillagvadász pilóták nyugtalanok voltak, mert nehezítheti az Y-szárnyú bombázást.

 

Evir DerricoteBár Kre'fey örült, mert a pajzsok a vártnál gyorsabban szűntek meg és a bázis ionágyúi nem tüzeltek vissza az Emancipatorra. Horn maga is ellenőrizte a pajzsokat azzal, hogy az R2-es egységével, Füttyössel felmérte a pajzs méretét, valamint a földi és légi áramlatokat és más planetáris információt. A droid úgy gyűjtötte be ezt az információt, hogy felhasználta a bűnügyi nyomozás és kriminalisztika áramkörét, amit még a múltban használt a Koréliai Biztonsági Erőknél, amiről az Új Köztársasági parancsnokok nem tudtak és nem engedtek volna.

 

Az Új Köztársaság tudomása nélkül Derricote megparancsolta a személyzetének, hogy fokozatosan csökkentsék a pajzsot 7 vagy kevesebb véletlenszerű százalékban; mikor a pajzs elérte a 75 százalékot, Derricote félerősségűre állíttatta, majd 20 százalékra, végül nulla energiára. Kirtan Loor aggódott, hogy a flotta lerombolja a bázist, mielőtt Derricote titkos véderői meg tudnák védeni őket, de a tábornok nem mutatott ekkora aggodalmat. Tulajdonképpen a bázis jelentősen kevesebb veszteséget szenvedett, mint azt Derricote várta, mert Kre'fey túlnyomóan turbólézerekről iontűzre váltott, ami kevesebb kárt okoz a bázison, amit elfoglalni tervezett.

 

Kre'fey úgy vélte, hogy a birodalmi ionágyúk azért nem lőttek még, mert semlegesítették, és hogy a bázis lényegében megadta magát, ami megmagyarázta a TIE támogatás hiányát. A tábornok így indokoltnak tartotta a Védőszárny visszaküldését a Noquivzorra és elindította a Zsivány Osztagot, hogy helyettük kísérjék a kompokat; Kre'fey szerint a megmozdulás meghaladja a szükségtelen késedelmet, de valójában a bothan remélte, hogy meg tudja előzni, hogy a riválisa, Salm bármely dicsőséget kapjon a várható győzelemből. Az összes pilóta hallhatóan kételkedett a döntésben, de elfogadták a parancsot. Ugyanakkor Salm nem szándékozott hazatérni, és a Védőszárnyat az Emancipator közelébe vitte, hogy ne érje vád amiatt, hogy nem tudott fénysebességre gyorsítani.

 

Az X-szárnyúak az S-szárnyakat támadó helyzetbe állították és megkezdték a kíséretet, míg az Emancipator felemelkedett a bolygóról, hogy fedezéket nyújtson a beavatkozó birodalmiak ellen. A csillagromboló figyelt, nehogy feltartóztassa a támadó TIE-kat és elpusztítsa a felszálló létesítményeket, mert Kre'fey nem akarta jobban a szükségesnél jobban megrongálni a zsákmányát. A nyolc támadó komp a Corulagról szállt fel, az egyiken maga Kre'fey tartózkodott; a tábornok utasította a hajót, hogy elsőnek szálljon le a bolygóra, így ő léphet elsőként az elfoglalt bázisra.

 

Birodalmi csapás 

A lázadók támaszpontként akarják felhasználni ezt a bázist, ez az oka a támadásuknak. Ha pedig kell nekik, fizessék meg az árat, amit kiszabtam érte.
- Evir Derricote. 

Battle Of BorleiasAkkor Evir Derricote aktiválta csapdát, a pajzsot 200 százalékra állíttatta vissza az eredeti energia függvényében a titkos pajzsgenerátorának köszönhetően. A szunnyadó birodalmi ionágyúk tüzet nyitottak, az első lövedék közvetlenül Laryn Kre'fey támadó kompját kapta el. A semlegesített komp a légkörbe kezdett mélyrepülni és a megújult pajzsnak ütközött, elpusztítva a hajót és megölve a fedélzeten lévő Kre'feyt és a 40 kommandóst. Utána Derricote elindította a TIE-vadászait és az egyik TIE-elfogóvadász osztagát a pajzs kupolakerületének indítócsatornáiból.

 

A rangidős tisztet megölték az akcióban, így Wedge Antilles vette át a vezetést és a kompokat visszarendelte a bolygóról, és utasította őket, hogy vegyenek kitérő manővert, amíg a hiperűrbe nem tudnak menekülni. A Zsivány Osztag feladata a védelmezésük volt, és az X-szárnyú pilóták protontorpedókra váltottak és tüzet nyitottak a TIE-okra, miközben a bázis iontüze folytatta a flotta szétzúzását. Az Emancipator ionkárt szenvedett és az egyik lövedék majdnem hatástalanította az egyik kompot; Peshk Vri'syk csillagvadásza találatot kapott és megsemmisült, azonnal megölve a Zsivány Osztag pilótáját.

 

Másodpercnyi csillagvadász harc után, ami számos TIE megsemmisítésével végződött, a Zsivány-pilóta, Andoorni Hui oldalsó stabilizátora kárt szenvedett, ami akadályozta, hogy megfelelően kitérjen az ellenfelei elől. Míg Corran Horn próbált segíteni Huinak, a rodiai pilóta nem tudott kitérni az egyik TIE-elfogóvadász elől és megsemmisült. Miután azonnal megsemmisítették Hui gyilkosát, Horn és gand szárnysegéde, Ooryl Qrygg kénytelen volt a Devoniant - a Judder Page-t szállító támadó kompot – védeni négy TIE-elfogóvadász támadásától.

 

SalmA TIE-ok megsemmisültek egy intenzív vadászharc után, de előtte Qrygg kénytelen volt katapultálni az X-szárnyújából. A gand jobb kezét könyöknél leszakította az egyik X-szárnyú S-szárnyának törmeléke. Ez idő alatt Erisi Dlarit és Nawara Ven Zsivány-pilóták kénytelenek voltak katapultálni a csillagvadászaikból. A megmaradt pilóták megriadtak, hogy a durva csata durva miatt nincs lehetőség kimenteni a katapultált pilótákat, de Tycho Celchu - aki fel volt függesztve a harcból, de figyelte a csatát a fegyvertelen Forbidden Lambda-osztályú kompjában - a harci zónába repült, hogy felvegye őket.

 

A megmaradt hét támadó komp sikeresen a hiperűrbe menekült a Corulaggal együtt, de az ionágyúk sikeresen hatástalanítottak a Mon Valle-t, mielőtt elhagyhatta volna a rendszert. Amint az Emancipator és az Eridain fokozatosan egy kifelé tartó menekülési vektor felé haladtak, Derricote kiküldte a megmaradt két TIE-elfogóvadász osztagát. A maradék Zsivány-pilóták - Antilles, Horn, Riv Shiel, Bror Jace, Gavin Darklighter és Rhysati Ynr - harcba szálltak a TIE-okkal, hogy megvédjék a Forbiddent a kimentési művelete alatt, és hogy fedezzék a menekülő vezérhajókat.

 

Visszavonulás 

Két hónap előkészület, és tíz perc alatt odaveszett az osztag fele. Valaki nagyon rossz tréfát űzött velünk, és a barátaink fizettek meg érte.
- Corran Horn. 

A négy az egyhez létszámhátrányban lévő Zsiványok épphogy megmenekültek a Védőszárny közbeavatkozásával, ami nem ugrott ki a rendszerből, és nem észlelték a TIE-elfogóvadászok vagy a bázis földi szektorai sem, mivel az Emancipator mögött voltak. Bár az Y-szárnyúak nem voltak túl gyorsak egy vadászharchoz, a masszív tűzerejük segítségével hat elfogóvadászt pusztítottak el a Védőszárny első támadórohama alatt.

 

A megcsappant megmaradt TIE-ok visszavonultak, így a birodalmiak helyette az ionágyúikkal koncentrálhattak a megmaradt hadihajókra. A Forbidden befejezte a túlélő pilóták felszedését és felkészült a hiperűrugrásra a csillagvadász osztagokkal együtt. A hatástalanított Mon Valle megsemmisült a megszaporodott ionágyú-lövedékek által. Mivel már nem állt az elfogóvadászok támadása alatt, az Eridain elég ideig a háttérben maradt a Mon Valle-t elhagyó mentőkabinok felvételére, majd a flotta a hiperűrbe ugrott, így végül megsemmisítő veszteséggel kellett számolniuk az Új Köztársaság erőinek. Az első borleiasi csata csupán 10 percig tartott.

 

Utóhatás


Azonnali reakciók a csatára 

Ez az egész csak szemfényvesztés volt, már azelőtt, hogy Kre'fey hazarendelte az Y-szárnyúakat.
- Judder Page. 

Ysanne Isardot, aki már tudott Evir Derricote kertészeti és természettudományi dolgairól, lenyűgözték a férfi által demonstrált katonai taktikák az első borleiasi csatában, valamint a leleményesség, amit a bázis titkos védelmi rendszerének felállításával mutatott meg. Derricote-t a Pyria-rendszerből hazarendelte a Coruscantra, ahol közvetlenül Isard alatt dolgozik majd a Krytos-vírus kifejlesztésében, egy pusztító, idegeneket megcélzó betegségen, amit a Coruscant polgárai közt akart szétterjeszteni, miután az Új Köztársaság elfoglalta a bolygót, amit Isard elkerülhetetlennek vélt. Így kevesebb érdekeltséget érzett az olyan világok megvédésénél, amelyek az Új Köztársaságnak belépést jelentenek a Magba, ami a Borleiast még sebezhetőbbé tette a jövőbeli támadásokat illetően.

 

Valamikor a visszavonulás után az Új Köztársaság erői megtudták, hogy az Eviscerator - egy Imperial II-osztályú csillagromboló - a Pyria-rendszerbe ugrott néhány órával a flotta menekülése után. A bolygót sikeresen elfoglalták, az Eviscerator valószínűleg elpusztította az egész új köztársasági csapásmérő erőt és visszafoglalták a bolygót. Wedge Antilles oda akarta ajánlani Horton Salmnak a Koréliai Keresztet a Zsivány Osztag megmentésében tett szerepéért, de Salm, akinek merev ragaszkodása volt a fegyelemhez, beismertette Antilles-szel, hogy nem tartotta be Laryn Kre'fey közvetlenül neki intézett parancsát, hogy ugorjon a hiperűrbe.

 

Erisi Dlarit, Nawara Ven és Ooryl Qrygg baktatartályokban felépültek a sérülésekből a tanácskozások után a Noquivzornál; a bakta felgyorsította Qrygg gand gyógyító képességeit és ezzel sokkal gyorsabban vissza tudta növeszteni a karját a megszokottnál. Riv Shiel is bejelentette magát orvosi kezelésre Gavin Darklighter unszolására, megrövidítve a Zsivány Osztag pilótáit és morálját.

 

Egy új terv kiötlése 

Ha meg akarjuk szerezni a Fekete Holdat, van rá lehetőségünk.
- Corran Horn. 

JpnMíg rávilágított Laryn Kre'fey taktikai hibáira, Corran Horn és Judder Page megbeszélték az elméleteiket, hogy a Bothan Kémhálózatnak miért nem sikerült felfednie a védelmi rendszereket a jól ismert számítógépes ismereteik ellenére, és abban maradtak, hogy Evir Derricote maga a Galaktikus Birodalom elől is rejtegeti a titkot. Page rávilágított, hogy ha több fontosabb információ állna rendelkezésre a még ismeretlen bolygóról, vagy ha egy földi felderítő küldetést engedélyeznének, az Új Köztársaság erői találnának egy módot, hogy áttörjék Derriscote védelmét és elfoglalják a bázist.

 

Füttyös informálta a párost, hogy mialatt kiszámította a bolygó szélviszonyait, felfedezte a terület csillagtérképét, ami elárulta, hogy a bolygó a Borleias volt. Füttyös az Alderaani Biotikai Intézet létesítményét is felfedezte, az elhárítópajzs második pajzsgenerátorának forrását. Horn és Page szerint egy csillagvadász protontorpedókkal el tudná választani a két létesítmény közötti összeköttetést, és így a Borleias bázisának védelme újra az eredeti becslésekre esne vissza.

 

Ketten jelentették ezt az információt Wedge Antillesnek és Horton Salmnak, akik egy új tervet eszeltek ki és jelentették Ackbar admirálisnak. Az új köztársasági erők egy támadást színlelnének a Jagga II-n, egy gázóriásnál a Venjagga-rendszerben, ami néhány órányira van a Borleiastól, hogy az Evisceratort kicsalogassák a Pyria-rendszerből, majd új támadást indítanak. Ackbar elfogadta a tervet, ami végül egy sikeres új köztársasági győzelemhez vezetett a második borleiasi csatában.

 

Kiszivárogtatás utáni nyomozás 

Tehát felmerülhetett a gondolat, hogy aki elárulta önöket a Borleiasnál, az volt az áruló a Coruscantnál is, ugye?
- Halla Ettyk. 

Azon aggodalmak hatására, miszerint a biztonsági szivárgások vezettek a borleiasi vereséghez, az Új Köztársasági Hírszerzés igazgatója, Airen Cracken nyomozást indított egy birodalmi ügynök után, aki a Zsivány Osztag és a Védőszárny soraiba férkőzött. A gyanú Tycho Celchura terelődött, akit YU 5-ben elfogtak és bebörtönözték Isard Lusankya börtönében; a legtöbben, akik túlélték a börtönt, gyakran átmosták az agyukat, hogy birodalmi kémek legyenek, vagy magáért a Birodalomért haljanak meg. Ugyanakkor Cracken nyomozása alatt nem sikerült bizonyítékot felmutatni a kémekről és szivárogtatásokról a csatával kapcsolatban.

 

Bár míg Horton Salm, Celchu állandó kritikusa is igazolta, hogy a pilóta túlságosan el volt szigetelve a csata megtervezésétől ahhoz, hogy bármely fogékony információt megtudhasson, az első borleiasi csatát ellene használták fel néhány hónappal később a hazaárulási perében. Halla Ettyk ügyész próbálta összemosni a vereséget és a híresztelt gyanúkat azzal, amit ő áruló viselkedésmódnak írt le. De Nawara Ven, aki Celchu védő ügyvédeként szolgált, képes volt a csatát a javára fordítani úgy, hogy Celchu bátor tettét hangoztatta, amikor a fegyvertelen Forbiddennel kockáztatta életét, hogy megmentse a katapultált pilótákat, beleértve Vent is.

 

Hagyaték 

Celchu: "Stimmelne, nem? Az Endor, a Borleias és most ez."
Antilles: "Nyugi! A Borleiasról nem is a bothaiak tehettek... nem teljesen."
- Tycho Celchu és Wedge Antilles. 

Az első borleiasi csata a vereség és rossz katonai tervezés fogalmainak jelképévé vált. Laryn Kre'fey hagyatéka és a Kre'fey családnév hírneve részben homályba merült a csata által, mivel a bothan tábornokról széles körben gondolták azt, hogy legalább részben felelős volt a kudarcért. Laryn egyik unokája, Karka Kre'fey fizikai harcokba ment bele Laryn kritikusaival, hogy megvédje a Kre'fey-becsületet; egy másik unoka, Traest Kre'fey egy új köztársasági és galaktikus szövetségi admirális lett, de folyamatosan küzdött a nagyapja baklövésének hagyatékával. A csata a bothan faj szégyenfoltjává vált a köztudatban és részben Borsk Fey'lya miatt, aki remélte, hogy Kre'fey győzelmével bővül a lista, ami a bothanokat a mon calamarikkal egyenlő szintre emeli a katonai presztízsben. Helyette a borleiasi győzelmet használták fel Fey'lya ellen referenciaként az Ideiglenes Tanács ülésein, amikor népszerűtlen vagy ellentétes tervvel állt elő. 

A színfalak mögött


Az első borleiasi csatát Michael A. Stackpole alkotta meg, és az X-szárnyúak: Zsiványkommandóban, az X-szárnyúak sorozat első regényében szerepel. 

Megjelenések


 • X-szárnyúak: Zsiványkommandó (Első megjelenés)
 • X-szárnyúak: Wedge játszmája (Csak említve)
 • X-szárnyúak: A Krytos csapda (Csak említve) (Először azonosítva, mint "első borleiasi csata")
 • X-Wing: Isard's Revenge (Csak említve)
 • A múlt kísértete (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (Csak indirekt megemlítés) 

Források


 • Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Guide to Planets and Moons
 • The Official Star Wars Fact File 76 (ROG7-8, Rogue Squadron)
 • The Official Star Wars Fact File 108 (PUL2, Pulsar Skate)
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Atlas

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000