hagyatek_banner_1460x342_b.png

Czerka Fegyvergyár (Legendák)

czerkasymbol.png
Czerka Arms
Általános adatok
Alapító(k): Pollard Seario
Helyszín: Korriban (központ)
Elsődleges feladat: Droid- és fegyvergyártás
Kronológiai és politikai adatok
Besorolás:

Legendák

Bárhol, bármikor... mi ott vagyunk.
- A Czerka Fegyvergyár mottója


A Czerka Fegyvergyár, más néven a Czerka Vállalat, előtte a Czerka Társaság, amit Czerka Bányász- és Iparvállalat néven alapítottak, egy galaktikus méretű cég volt a Galaktikus Köztársaság, a Sith Birodalom, a Galaktikus Birodalom és a Szabad Szövetségesek Galaktikus Föderációja alatt.

 

A cég főleg a Korribanon, a Kashyyykon, a Tatuinon, a Telos IV-en volt érdekelt, valamint kisebb mértékben a Trandoshán, a Tarison a Dantuinon és számtalan egyéb bolygón. A vállalat rengeteg fegyvert exportált a Justa Űrkikötőnek a Mutandán. 

Történelem


A Czerka Vállalat. Évszázadok óta szolgál - egy dicső örökség. Élethosszig tartó munkalehetőségek...
- Egy holotábla a Coruscanton. 

A Jedi Polgárháború korában a Pollard Seario elnök által vezetett Czerka szövetséget kötött a Sith-ekkel; fegyverekkel látta el a vele egykorú Sith Birodalmat, és a Sith-ek különleges kereskedelmi jogokat adományoztak a meghódított bolygókat illetően. Ennek és a korábbi szokásoknak köszönhetően a Czerka etikátlan opportunistaságáról volt híres.

 

Czerkasymbol2A Czerka nem minden üzleti fogása volt sikeres azonban; valójában sok szült pénzügyi katasztrófát. Az egyik példa erre a vuki rabszolga kereskedelem művelése és beintegrálása volt, ami bár törvénytelen volt a Köztársaságban, a jogi kiskapuk lehetővé tették a Kashyyyk elhelyezkedése miatt. Ez a nyerészkedő piacuk akkor ért véget, mikor Revan és Zaalbar nevű vuki társa segített lázadást szítani: a vukik utána gondoskodtak róla, hogy elüldözzék a vállalatot a bolygóról. A Czerka úgy próbálta elsimítani a visszalépést, hogy egy publikus nyilatkozatban úgy fogalmazott, a regionális munkákat "visszafejti", de ezt kételkedés fogadta; a rengeteg életvesztés kérdéseket keltett az "átvezénylésüket" illetően, amire a Czerka nem adott választ.

 

A Czerka egy másik bukott vállalkozása a Tatuin bolygóval kapcsolatos áhítozásuk volt. A lelkes érdeklődésükre válaszul rengeteg előőrs - köztük Anchorhead városa - épült és bányászmunka kezdődött meg. Újabb megdöbbenésükre a Czerka az egyik cég lett a sok közül, amit megtévesztett a Tatuin belső, gyorsan szétmaródó érce. Mindazonáltal egy ilyen befektetést a tisztviselők nem akartak leállítani és a tatuini érc értékesítése folytatódott. Az ügyfelek és a befektetők meggondolták magukat, és a helyi martalóc bandák szintén problémaforrássá váltak a társaság számára. Revan itt is belefolyt a dolgokba, mikor Anchorhead adminisztrátora felbérelte őt, hogy helyi buckalakó törzseket henteljen fel. Az emlékezetét elvesztő Jedi - megbízója tudta nélkül - ügyesen elkerülte ezt azzal, hogy elérte a törzsek főnökeinél, hogy csökkentsék támadásaikat. Valamint a helyi harmathátúakból a cég tudósai "harci harmathátúakat" akartak tenyészteni, amik nagyobbak és agresszívebbek voltak barátságos rokonaiknál. Jóllehet a tudósok végül sikerrel jártak, a projektet kudarccal írták le, mikor a tesztelt horda kitört és végigdübörgött a kutatólaborban. Végül a Czerka távozott a Tatuinról és hátra hagyta homokkúszóit és telepeit.

 

Egy másik vállalkozás jegyében egy munkás kolóniát létesített Dreshdae-n a Sith-ek őshazáján, a Korribanon. A Czerka teherhajókat és készleteket szállított a helyi Sith Akadémiákat a Sith szövetséggel összhangban.

 

A háború utáni években a Czerka egyesülni akart a győzedelmeskedő, ámde megtört Köztársasággal azzal, hogy besegít a Telos IV újjáépítési munkáiba. Így szólt az egyezség: a Czerka munkásokat és befektetést nyújtott a telosi erőforrások kizárólagos kitermeléseiért cserébe, köztük jogokat szerez minden elhagyott hadianyaghoz. A reménybeli siker a vállalatot hasonló szerződésekhez juttathatja a jövőben más rekonstrukciós projekteknél. Ám a Czerka összecsapott a projektet vezető ithoriakkal, valamint a Tőzsdével szövetkező telosi üzletág számos újjáépítési zónánál szerzett irányítást – de hamarosan mind romokban hevert. De ha a Jedi Számkivetett, Meetra Surik nem avatkozott volna közbe, a Telos lett volna a következő, ami elpusztul.

 

A Hidegháborúban, a Sith Birodalom és a Galaktikus Köztársaság közti közvetett konfliktusban a Czerka változatos kereskedésbe fogott a fogyasztható élelmiszer termékektől kezdve a katonai fegyverekig. A cég több csillagrendszert birtokolt, több milliárd egyént alkalmazott és a Köztársasági Szenátusban is képviseltette magát. Szintén egyedi volt, hogy kereskedelmi megegyezésekről tárgyalt a Hutt Kartellel és a független világokkal, büntetlenül lépett át politikai határokat, hogy elképesztő profitot termeljen. Mindenesetre, ha valaki tisztában is volt a Czerka Vállalat üzleti módszereit illetően, nem engedhette meg magának, hogy megszakítja a társasággal való üzletelést.

 

Ezen időszak alatt a Czerka számos kódtörő támadás áldozata volt. A vállalat tisztviselői jutalmat ígértek más hackereknek, ha megszüntetik a biztonsági réseket.

 

A Czerka-féle 7-es Titkos Fegyverdivízió a tatuini Homok-tengerben feltárt egy rakata Elmebörtönt, ami a Bebörtönzöttet tartotta fogva, aki nanotechnológiával az összes alkalmazottat értelmetlen drónná változtatta.

 

Valamikor a Köztársaság a Sith-ek általi következő veresége után, a Czerka mintha el akarná határolni magát múltjától, Czerka Fegyvergyárrá változtatta nevét.

 

A Czerka szabadon adta el a termékeit a Galaktikus Köztársaság napjaiban, például Czerka külhoni karabélyokat értékesített a kaleesheknek a hukokkal folytatott háborújuk alatt, ám kizárólagos szerződést írt alá a Galaktikus Birodalommal hatalomra jutásakor. Ugyanakkor a Czerka lőszereit utángyártva értékesítette néhány raktár, a vállalat hivatalos helyzetétől függetlenül. Az egyik ilyen példa volt a Czerka ZX miniatűr lángszóró, amit a fejvadász Boba Fett használt.

 

Czerka Corporate EnforcerA Galaktikus Polgárháború idején a Czerka a lázadó kalózok törvényes célpontjainak listáján szerepelt. Mikor a Köztársaság letaszította a Galaktikus Birodalmat, a Czerka felbontotta a szerződést a Birodalommal és ismét a galaktikus piacra juttatta terméket, még odáig is elment, hogy folyamatosan gyártási szerződésekre törekedett az Új Köztársasággal. A Czerka maradt a harmadik legnagyobb fegyvert előállító a galaxisban, és csupán a BlasTech és a Merr-Sonn előzte meg. A Czerka gyártott pár energiafegyvert, de betört a sugárvető-mentes személyi fegyverek és a "nem szabványos" lőszerek piacára, például lángszórókat, vibropengéket és golyószórókat is gyártott. 

Hírnév és etika


A Czerka széles körben sikeres, ám gátlástalan társaság hírében állt, legalábbis történelmének elején. Az illegális és etikátlan jövedelemszerzési módszereiket eltűrték, néha bátorították az ágazati tisztviselői, amíg a kreditek zavartalanul özönlöttek és nem került sor információszivárogtatásra. Hasonlóan az ügyfeleik elnézték ezeket a nyerészkedő piaci tevékenységek kedvéért. Ráadásul, ahogy egy ilyen cégtől várható, szóbeszédek kaptak szárnyra a haszonlesésről; főleg arról, hogy a Czerka tisztviselői hozzájárultak a telepesek éhezéséhez a magas árak miatt. Azonban ez az ellenszenv nem veszélyeztette a Czerka bevételeit.

 

A Régi Köztársaság korában a Czerka egy huttok által üzemeltetett haláljátszma, a huttlabda szponzora volt, rengeteg halálcsapdát szállítva le, amiket a népszerű sportnál használtak fel. A Czerka egyik legvakmerőbb projektje a HK-51-es orvgyilkos droid megalkotása volt, amit HK-47 alapján modelleztek. Egy nagy rakománynyit rendelt belőlük a Sith Birodalom, de az áru eltűnt valahol a Belsavis felett.

 

A Czerka szintén érdekelt volt a tiltott rabszolga kereskedelemben. A Jedi Polgárháború idején a Kashyyyk vukijai - akikre vadállatokként tekintettek állati beszédük és megjelenésük miatt - volt az egyik kezdeti forrás. A vukik erőszakos ellenállása megerősítette a nézetet. Mindazonáltal a bitorló Chuundarral folytatott tárgyalások által kölcsönös segélyegyezmény jött létre, amiben a Czerka fegyverekkel támogatta őt, amivel bebetonozhatta hatalmát és rabszolgákkal látta el a Czerkát. Ez az egyezmény akkor ért véget, mikor Revan összeszövetkezett Chuundar leváltott apjával, Freyyrral és lázadást szított. Chuundart megölték és a Czerkát elkergették.

 

Dern1A Telos IV-en a Czerka törvénytelen tettei napvilágra kerültek és visszahatást keltettek az egész vállalatra nézve. Jana Lorso hatásos vezetése alatt túlkapások jelentkeztek az ithoriak körében, Chodo Habat rekonstrukciós csapatának befolyási körzetében. A Tőzsdével való szövetség és a Telos saját törvényeinek ügyes kiaknázásának hatására Lorso folyamatosan háttérbe szorította az ithoriakat. Meetra Surik érkezése mindezt megváltoztatta. Barátságot kötött Chodóval és tömegével, információt gyűjtött és nyilvánosságra hozta a Czerka tevékenységét.

 

A vád a következő bizonyítékokon alapult:

 

 1. A bizonyíték a nagyszámítógépből származik (rámutatva egyéb dolgok mellett, hogy a Czerka szövetségben áll a Tőzsdével);
 2. A Tőzsde ithori személyzetének megrohamozása, az ithoriak új droid-információjának ellopási kísérlete a Czerkának (amivel csak annyit értek el, hogy az összes orvgyilkos odaveszett a kísérletben, míg a védelmezők csak kisebb sérüléseket szenvedtek);
 3. Batono, egy korábbi Czerka-alkalmazott és fedélzeti tisztből lett TBE (Telosi Biztonsági Erők) tudósító vallomása;
 4. A Czerka meghiúsult próbálkozása, hogy lefizesse Meetra Surikot Batono meggyilkolásáért, és:
 5. Ugyanezen későbbi próbálkozásuk két zsoldos által (akiket Surik ölt meg, valamint Atton Rand és Kreia);
 6. Egy Czerka-alkalmazott és egy feketepiaci díler, Samhan Dobo letartóztatása egy találkozó alatt, ahol a TBE Surik segítségével legyőzte Samhant és mindkettejüket őrizetbe vették, valamint az alkalmazott vallomása a letartóztatás előtt, ami több Czerka-tagot is kapcsolatba hozott a feketepiaccal;
 7. Az ithori Újjáépítési Zónák könyörtelen hozzácsatolása a Czerkához, ami mellett Bao-Dur és az Ebon Hawk csapata tanúskodott;
 8. És ami a legmeggyőzőbb a sok közül, a Czerka égbekiáltó próbálkozása az összes ithori megölésére, ami rengeteg ithori halálához vezetett. Chodo Habat, Moza és a többi ithori csak azért maradt életben, mert időben érkezett Meetra Surik, aki végzett az összes zsoldossal.

 

A végén a Czerka azt a parancsot kapta, hogy hagyjon el minden telosi területet és álljon törvény elé, amit teljesen eltörölt a Telos IV-es csata. 

Képviselők


 • Jana Lorso
 • Ismeretlen Czerka Vállalati protokolltiszt - (Tatuin)
 • Janos Wertka - (Kashyyyk) 

A színfalak mögött


A Czerka Fegyvergyárat először a The Rebel Alliance Sourcebookhoz hozták létre a West End Games gondozásában, amit a Star Wars Legendák-beli Star Wars: The Roleplaying Game kiegészítőjének lett szánva. A Legendák Star Wars: Knights of the Old Republic videojátékban, és a Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords című folytatásában feltűnik, bár nem mint elsődleges gonosz, hanem egy alkalmi ellenséges csoport képében. A Czerkát egy erkölcstelen cégként mutatják be; nem csak hogy összeálltak a Sith-ekkel, hanem a szokásos alattomos módszereik, például a riválisoktól való lopás, tisztán üzleti motivációból való cselekvés, az erőszakos és rabszolgatartáson alapuló munkaviszony, zsoldosok felbérlése, fegyvercsempészet, stb is a számlájukra írható. Gyakran ajánlanak munkát a játékosnak, amik általában "piszkosnak" számítanak.

 

A Czerka Fegyvergyár neve egy félreérthetetlen utalás a valódi Česká zbrojovka cseh fegyvergyártóra, illetve a CZ rövidítésre. 

Megjelenések


 • A régi Köztársaság lovagjai 12: Újra együtt 2 (Csak említve)
 • The Adjudicator Special Report: Tools of the Trade (Csak említve)
 • The Adjudicator Special Report: The Colonies (Csak említve)
 • The Betrayal of Darth Revan (Csak említve)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic
 • "Czerka 431" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • "Permanent Demotion" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords
 • Halálbolygó (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic
 • Star Wars: The Old Republic: Rise of the Hutt Cartel
 • Star Wars: The Old Republic: Galactic Starfighter (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic: Galactic Strongholds (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic: Shadow of Revan (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic: Knights of the Fallen Empire (Csak említve)
 • Star Wars: The Old Republic: Onslaught
 • A megtévesztés leple (Csak említve)
 • The Replacements (Csak említve)
 • Star Wars 7: Outlander, Part 1
 • Star Wars Adventures 6: The Warlords of Balmorra
 • "A Trooper's Tale" — Star Wars: The Clone Wars Comic UK 6.8
 • Star Wars Galaxies: An Empire Divided
 • Star Wars Missions 13: Prisoner of the Nikto Pirates
 • Dark Nest II: The Unseen Queen (Csak említve) 

Források


 • The Rebel Alliance Sourcebook (Először említve)
 • Planets of the Galaxy, Volume One
 • The Star Wars Planets Collection
 • Heir to the Empire Sourcebook
 • The Rebel Alliance Sourcebook, Second Edition
 • "Rebel Privateers!" — Star Wars Adventure Journal 2
 • Galladinium's Fantastic Technology
 • "Rebel Privateers!" — The Best of the Star Wars Adventure Journal, Issues 1-4
 • Wretched Hives of Scum & Villainy
 • Pirates & Privateers
 • Gundark's Fantastic Technology: Personal Gear
 • The Essential Guide to Weapons and Technology
 • Rules of Engagement: The Rebel SpecForce Handbook
 • Boba Fett's Armor: An Essential Guide to a Walking Weapon
 • Arms & Equipment Guide
 • "Arms & Equipment Guide Extras!" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • "Arkanian Chill" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • The Official Star Wars Fact File 39 (MAN1, Weapons Manufacturers)
 • "Darth Malak" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Knights of the Old Republic II: The Sith Lords: Prima Official Game Guide
 • "Fringe Benefits" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Unknown Soldier: The Story of General Grievous
 • The Story of General Grievous: Lord of War a Hyperspace-n (tartalom eltávolítva a StarWars.com-ról és nem elérhető)
 • The New Essential Guide to Droids
 • The New Essential Guide to Weapons and Technology
 • Star Wars Galaxies: The Complete Guide: Prima Official Game Guide
 • "Alliance and Empire Preview 4" a Wizards.com-on (eredeti cikk link, háttérlink)
 • Threats of the Galaxy
 • Knights of the Old Republic Campaign Guide
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • The Essential Atlas
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 26
 • Star Wars: The Official Starships & Vehicles Collection 27
 • Scavenger's Guide to Droids
 • Galaxy of Intrigue
 • The Unknown Regions
 • Trandoshan a The Old Republic Holonet-en (link elavult; háttérlink)
 • Star Wars: The Old Republic Explorer's Guide
 • Star Wars: The Old Republic Encyclopedia
 • Game Update 2.3 is Now Live on PTS! a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • Facilities: Take a Virtual Tour a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • A Letter from Special Executive Rasmus Blys a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • WORK WITH PRIDE. WORK WITH CZERKA a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • CZ-198 and the State of Czerka Corporation a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • CZ-198 — Meet the Staff a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • TITANS OF INDUSTRY a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • Be the Weapon! Be the Asteroid! a The Old Republic hivatalos honlapján (háttérlink)
 • Malar, Bane a Databank-on (tartalom mára elavult; háttérlink)
 • Star Wars: Edge of the Empire Core Rulebook
 • Enter the Unknown
 • Dangerous Covenants
 • Viva Space Vegas! The History of the Marvelous Wheel, Part 2 a StarWars.com-on (cikk) (háttérlink)
 • Lords of Nal Hutta
 • Fly Casual 

A Szerző: owokaleyo1992

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000