hagyatek_banner_1460x342_b.png

Baktaháború (Legendák)

Előző: Coruscant-hadjárat
Következő: Vadászat Zsinjre
Bacta_War.jpg
Bacta War
Konfliktus(ok): Galaktikus Polgárháorú
Idővonal: YU 7,5
Helyszín(ek): Thyferra
Végkifejlet: Új Köztársasági győzelem
Hadviselők:
 • Új Köztársaság
 • Zsivány Osztag
 • Thyferrai ellenállás
  • Ashern csoport
  • Zaltin csoport
 • Csempészek


 • Zsinj Birodalma
Parancsnokok: Új Köztársaság / Zsivány Osztag / Thyferrai ellenállás / Csempészek:
 • Wedge Antilles
 • Iella Wessiri
 • Elscol Loro
 • Booster Terrik
 • Pash Cracken

Galaktikus Birodalom / Thyferrai kormány:
 • Ysanne Isard
 • Fliry Vorru
 • Erisi Dlarit

Zsinj Birodalma:
 • Zsinj
Esemény(ek):

Legendák

Én azért csatlakoztam a Zsiványkommandóhoz, hogy a Császár zsarnoksága ellen küzdjek. Csak mert a Coruscant most már a miénk, ez nem jelenti azt, hogy a harcnak vége. Lehet, hogy az Új Köztársaság nem csaphat le a Thyferrára, de vannak még Lázadók, akik ezt megtehetik.
- Wedge Antilles. 

A Baktaháború egy kicsi, de annál fontosabb konfliktus volt YU 7-ben. A Baktaháború a Középső Gyűrűben található bakta-kitermelő bolygó, a Thyferra elfoglalásához vezetett, valamint annak újbóli visszavételéhez a korábbi Zsivány Osztag tagjai, köztük Wedge Antilles és Corran Horn  által. 

Előzmény


A Baktaháború azután tört ki, miután az Új Köztársaság megszerezte a Coruscantot, és a Birodalom vezetője, Ysanne Isard elrepült a bolygóról a Lusankya csillag-csatahajójával. Isard szándékosan létrehozott egy bénító vírust, a Krytos vírust, ami csak nem-emberi fajokat támadott meg. Tudta, hogy a Thyferrával a kezében ellenőrizheti a galaxis életmentő bakta-utánpótlását. Elvitt egy flottát a Lusankya zászlóshajójával a Thyferrára, ahol (nem egyetértve azzal) a Xucphra vállalat éppen egy bolygóméretű puccsot kezdeményezett, majd irányító pozícióban hagyta őket a versenytárs Zaltin vállalattal a zűrzavarban. Isard gyorsan a Xucphra üzemi főtisztje lett, a rendelkezésre állt számára a galaxis bakta-utánpótlásának alapvető irányítása, annak ellenére, hogy – technikailag – nem volt több, mint a vállalat egy új tisztviselője. Fliry Vorru korábbi moff is leszerződött, mint pénzügyi főhivatalnok, valamint a Zsivány Osztag kémje, Erisi Dlarit átvette a vezető pozíciót az újonnan megalakult Thyferrai Honi Véderőben.

A Zsivány Osztag szükségesnek tekintette a Thyferra elfoglalását Isard erőitől. Corran Horn-nak is volt egy személyes küldetése: miközben a Lusankyán bebörtönözték, megígérte egy korábbi rabnak, a híres Jan Dodonna Lázadó tábornoknak, hogy ki fogja szabadítani Jant és a többi rabot. Ahogy a Lusankya most már a Thyferra orbitális pályája körül keringett, úgy látta, hogy hatásos lenne két legyet ütni egy csapásra: kiszabadítani a foglyokat és elvenni a Thyferrát a Birodalomtól.

Sajnálatos módon, az Új Köztársaság nem akarta engedélyezni a küldetést, azt a hitet tartották szem előtt, hogy Zsinj hadúr nagyobb fenyegetést jelenthet. Nem is léphettek fel katonai akcióval egy olyan bolygó ellen, amit nem sanyargatja nagyobb veszély, mint egy köntörfalazó vállalat felsővezetői. Ennek eredményeképpen Corran Horn visszadobta rangját; az osztag maradék tagjai, köztük Wedge Antilles vezető, követték a példáját. Az egyetlen kivétel Pash Cracken volt, aki visszatért a régi A-szárnyú egységéhez kapitányként. Míg Cracken követni akarta a Zsiványokat, Wedge megkérte Crackent, hogy maradjon ott, ahol van (Cracken apja volt az Új Köztársasági Hírszerzés feje, és Wedge tudta, hogy senki sem hinné el, hogy a Zsiványok annyira önfejűek lettek, hogy Pash is velük tartana). 

A háború


Miután kiléptek az Új Köztársaságból, Antilles Zsiványainak el kellett hagyniuk a főhadiszállásaikat. Néhány állampolgár felajánlotta az irodáit, hogy éljenek ott, de a Zsiványok biztonsági okokból elkezdték a saját bázisuk keresését. Időközben Cracken kapitány megparancsolta egy űrállomás elpusztítását a Yag'Dhul felett, amit egykor Zsinj hadúr irányított. Ironikus módon, a Zsiványok megtámadták az állomást egy korábbi küldetésük során, hogy égetően szükséges baktát lopjanak el Zsinjtől. Cracken felajánlotta az állomást a Zsiványoknak, akik elfogadták, és hamis jelentéseket tettek közzé arról, hogy az állomás elpusztult.

Mivel az Új Köztársaság a Zsivány Osztagra úgy tekintett, mint a katonai erejének szimbólumára, gyorsan megalapított egy új, hivatalos Zsivány Osztagot a sajátjaiból. Ezt az új osztagot új felszerelésekkel szerelték fel, és az összes Zsivány X-szárnyúját és más felszerelést sérült maradvánnyá nyilvánították és eladásra ajánlották ("sérült" mert mindegyikük PL-1-esek hiányában szenvedett, ami az Új Köztársaság katonai „pilóta” elnevezése volt). Tycho Celchunak sikerült összelapátolnia őket, és a Zsiványok technikai személyzete, akik meghallották a lebonyolítás hírét, felmondtak és magukkal vitték a felszerelést. Amíg ez zajlott, Wedge Antilles, Corran Horn, Mirax Terrik és Ooryl Qrygg számos titkos raktárt találtak X-szárnyúkhoz való alkatrészekkel és fegyverekkel szerte a galaxisban. Ennek eredményeképpen az osztagnak lett saját vadászuk és alkatrészekben is bőséggel el voltak látva. Ezt megalapozva Tycho Celchu odaajándékozta a kreditekben terjedelmes bankszámláit az erőfeszítésekhez, amiket arra próbáltak felhasználni, hogy birodalmi kémkedéssel vádolják őt. Még a megmaradt Z-95-ös Fejvadászaikat is eladták, amiket a Coruscant elfoglalásához használtak, most már történelmi kincseknek számítottak a galaktikus történelemben kivett részük miatt. Mirax Terrik apján, a csempész Booster Terriken és Talon Karrdén keresztül, az osztag most már képes volt felvásárolni azokat a szükséges felszereléseket, amik a Thyferra megtámadásához kellettek. Végül, egy teljes, twi’lek pilótákkal által vezetett osztaggal és a rendelkezésükre készített chir'daki vadászokkal (egy TIE vadász pilótafülke, amit egy X-szárnyú S-szárnyaival, hajtóműveivel és lézerágyúival egészítettek ki) gyarapodtak.

Elscol Loro és Sixtus Quin segítségével a Zsiványoknak sikerült szövetséget kötniük az Ashern-nel, egy vratix ellenálló csoporttal és a Zaltin vállalat maradványával. Ezek a csoportok számos terrorista és felkelő támadást hajtottak végre, többek között a Dlarit család birtokába is beosontak és Erisi apja ruháit is ellopták egy kamera előtt. Időközben az űrben a Zsiványok számos „üss és fuss” támadást hajtottak végre a thyferrai bakta konvojok és finomítók ellen. A lopott baktát arra használták, hogy pénzeljék a háborújukat, és sokat adományozzanak az Új Köztársaságnak a Krytos vírus elleni küzdelem segítésére. Időközben Isard azzal vágott vissza, hogy megpróbálta kétszer is elpusztítani a Zsiványokat és teljesen felszámolni egy kolóniát a Halaniten, mivel lopott baktát fogadtak el Antiles Zsiványaitól.

Az „üss és fuss” rajtaütéseken, veszteségeken és óvatos tervezésen keresztül, a Zsiványok képesek voltak lefaragni Isard csillagromlókból álló flottáját. A kisebb Victory-osztályú hajója, a Corruptor elpusztult egy elhibázott alderaani rajtaütésnél, ahol Ait Convarion kapitány TIE-osztaga (amit kizárólag a zöldfülű thyferrai sereg tagjai vezettek) és a hajója ellen túlerőnek bizonyult a Zsiványok profi repülése, összehangoltsága és protontorpedók sortüzei. Később Antilles megvesztegette Sair Yonka kapitányt, hogy az Avarice nevű Imperial-osztályú csillagrombolóról disszidáljon. Végül a Lusankya maga mozgásba lendült Isard megmaradt, testőrként használt Imperial-osztályú csillagrombolójával, a Virulence-szel, amikor Antilles intézkedett, hogy a Yag'Dhulnál lévő űrállomásuknak a helyét a Thyferrán megtudják. Ott, Booster rászedte a Lusankya kapitányát, Joak Dryssót, hogy hagyja el a Virulence-t és térjen vissza a Thyferrára, ahol Antilles, a Zsiványok, egy teherhajókból álló kisebb flotta, valamint Yonka újonnan elnevezett Freedomja várakozott.

A Corruptor megsemmisült azzal, hogy belécsapódott az egyszemélyes X-szárnyú vadászok torpedóinak és rakétáinak összehangolt, halálos zárótüze. Ezt az a tény könnyítette meg, hogy Isard egész vadászpilótáinak egyesített ereje, csupán néhány kivétellel, nem rendelkezett tapasztalattal. Hogy felpörgessék ezt az akciót a Lusankya ellen, Wedge és Booster ellátták a teherhajó flottájukat rakétakilövőkkel, és nyolcvan körből álló sortűz érte azonnal a csillag-csatahajót. (A már szükségtelen rakétavetők irányító érzékelői Booster blöfféhez kellettek a Yag'Dhul-nál.) Egy kis szerencsével Pash Cracken egész A-szárnyú egysége, három osztaga, rábukkant Booster patthelyzetére a Virulence-szel; Varscha parancsnoki tiszt feladta hajóját, valamint Terrik és Cracken azonnal elindultak, hogy csatlakozzanak a Thyferrán zajló csatájához. Eme erők és Drysso kapitány bimbózó nagyzási hóbortja között, a Lusankya végül túlerővel nézett szembe és megadta magát Wedge Antillesnek.

A felszínen Quin, Loro és Iella Wesiri egy vratix lázadókból és biztonsági erőkből álló támadást vezettek a Zaltin vállalat támogatásával a Xucphra vállalat főhadiszállásán. Bár erőinek sikerült elfognia Fliry Vorrut, Isard elmenekült a bolygóról egy továbbfejlesztett Lambda-osztályú kompban, és Dlarit Elit Osztaga kísérte el. A Zsiványok tagjai, főleg Corran Horn, Tycho Celchu és kísérőik (a gand Ooryl Qrygg és a twi'lek Nawara Ven) elmentek, hogy elfogják a kompot. Horn személy szerint Dlarittal foglakozott, és (Celchu protontorpedóinak hozzájárulásával) sikeresen elpusztította Isard kompját is. (Azonban senki sem fedezte fel, hogy Isard valójában nem tartózkodott a kompon.) 

Utóhatás


A csata után a Zsiványok felismerték, hogy a felmondás "véletlenül" elkeveredett, a munkájukat egy hivatalos új köztársaság által kivitelezett küldetéssé nyilvánították. A Zsiványoknak megadták azt a lehetőséget, hogy visszacsatlakozhassanak az Új Köztársasághoz hivatalos egységként, és ezt a lehetőséget mindenki elfogadta. Az első küldetésük az volt, hogy vezetésükkel kutatómunkát dolgozzanak ki a Lusankya foglyait illetően, akiket, amint kiderült, átcsoportosítottak más helyekre hónapokkal ezelőtt. (Kiderült, hogy a hajó börtönblokkja törést szenvedett a harc során). Booster Terrik, aki nem volt hajlandó átadni a birtokában lévő Virulence-t Airen Crackennek és az Új Köztársaságnak, kompromisszumot kötött Corrannal és Talon Karrdéval: elismerte, hogy megtartja a Virulence-t, amit az Errant Venture-re nevezett el, és egy mobil kereskedő helyőrséggé alakította át, de megfosztották minden fegyverzetétől. Végezetül Wedge, mint a Lusankya kapitánya (amely pozíció állandóvá vált), összeadta Corrant and Miraxot.

Az Ysard embargója miatti rövid baktahiány életeket követelt sok új köztársasági orvosi létesítményben. YU 19-re, a Caamasi Dokumentum Krízis ideje körül, ezek az intézmények szigorúan szabályba vették, hogy annyi baktát halmozzanak fel, amennyit csak lehetséges, és még a páciensek fülcsatornájából is kiszívtak minden értékes cseppet, miután kiszedték őket a kezelés után a tartályból. 

Csaták


Megjelenések


 • X-szárnyúak: A Bactaháború (Első megjelenés)
 • X-szárnyúak: Lidérc osztag (Csak említve)
 • A Forest Apart (Csak említve)
 • X-Wing: Isard's Revenge (Csak említve)
 • A múlt kísértete (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (Csak említve)
 • The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth (Csak említve) 

Források


 • The Essential Guide to Weapons and Technology
 • Star Wars Encyclopedia
 • "Rogue Leaders" — Star Wars Galaxy Collector 4
 • Handbook 2: Crimson Empire
 • The Official Star Wars Fact File 87 (ANT7, Wedge Antilles)
 • "Star Wars Episode VII: Rise of the New Republic" — InQuest Gamer 50
 • The Essential Chronology
 • Rebellion Era Sourcebook
 • "Who's Who in Rogue Squadron" — Star Wars Insider 59
 • The New Essential Chronology
 • The Complete Star Wars Encyclopedia
 • Starships of the Galaxy, Saga Edition
 • Galaxy of Intrigue
 • The Essential Guide to Warfare
 • The Essential Reader's Companion

A Szerző: owokaleyo1992


Az értékeléshez be kell jelentkezned.
0/5 : Nincs értékelve

Navigáció

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000