Vérnyomáscsökkentő: ez a helyzet Boba hajójának nevével

sw_slave_1.jpg

Az utóbbi napokban bejárta a netet a hír, hogy állítólag "a Disney átnevezi a Slave 1-et"... Ami természetesen jól felkorbácsolta az indulatokat. Ez az eset pedig nagyon jól példáz egy jelenséget, ami sajnos már régóta jelen van a Star Wars környékén. Általában nem szoktunk ezekkel foglalkozni, de mivel ebben az esetben a kánon is érintett, ezért most úgy gondoltam, jó lenne tisztázni, mi a helyzet Boba Fett hajójának nevével, és egyúttal általánosságban is szólni pár szót a Star Wars-hírek és -álhírek terjedéséről.

Ami Boba hajóját illeti, egyelőre a következőket tudjuk: a Lego nyáron megjelenő új készletén nem a "Slave 1" elnevezés szerepel, hanem pusztán a "Boba Fett's Starship", azaz "Boba Fett űrhajója" felirat. Önmagában valószínűleg senki nem ütközött volna meg ezen. Már csak azért sem, mert a játékgyár eddigi gyakorlata is az volt, hogy több esetben a jármű tényleges neve helyett inkább a tulajdonos nevét tüntette fel. Így például a "Soulless One" Lego-makettjének elnevezése "Grievous tábornok űrhajója" volt; a "Night Buzzard" simán "A Ren Lovagok szállítóhajója". De nem volt "Finalizer" nevű készletük sem, csak "Első Rendi csillagromboló".

Lego Star Wars Boba Fetts Starship
Megjelent viszont egy rövid hír, miszerint a Lego a "Slave 1" nevét a Disney kérésére hagyta el: a JediNews írt arról, hogy megkérdezte a Lego Star Wars-tervezőcsapatának vezetőit, akik azt mondták, a stúdió "nem akarja többet használni a nevet". Ezt aztán számtalan szenzációhajhász oldal olyan szalagcímekkel hozta le, hogy "a Disney átnevezi a Slave 1-et". Ami viszont jelen tudásunk szerint egyelőre nem bizonyított tény, egyelőre most még valószínűbbnek tűnik, hogy pusztán a Star Wars-termékek esetében ejtik ezt a nevet, így a Lego-készleteken és más modellek csomagolásain már nem találkozhatunk vele a jövőben. A hivatalos Star Wars-oldalon továbbra is "Slave 1" a hajó neve (az adatlapja url-jét ugyan megváltoztatták "Boba Fett's Starship"-re, ami viszont még szintén nem perdöntő bizonyíték, ugyanis nyugodtan lehet, hogy csak a keresőoptimalizálás volt a céljuk; hiszen valószínűleg a legtöbben, ha rá akarnak keresni, azt írják a Google-be, hogy "Boba Fett űrhajója").

Slave 1 Sw Databank
És hogy mi a logika abban, hogy egy járművet "Grievous tábornok űrhajója" vagy "Boba Fett hajója" néven emlegetnek, ahelyett, hogy a becsületes nevét ráírnák? Mindössze annyi, hogy a játékokat minél szélesebb rétegeknek el szeretnék adni, nem csak azoknak a rajongóknak, akik névről ismernek minden járművet a messzi-messzi galaxisban. Aki ugyanis csak a filmeket látja, és nem olvas utána, az az Ezeréves Sólymon kívül nem feltétlen kell hogy tudja más hajók neveit. Másrészt a Legókat és más játékokat gyakran szülők veszik a gyerekeiknek, akik közül sokan valószínűleg nem fogják tudni a hajó nevét, míg a szereplőket még éppen meg tudják nevezni. Illetve adott esetben olyan is előfordulhat, hogy valamilyen védjegy-vita miatt kell elhagyni a nevet: ez történt például a "Razor Crest" esetében is, amiből Európában "Mandalori fejvadász transzport" lett.

Mando Starship Lego
De tegyük fel, hogy később kiderül: a Disney valóban megváltoztatja Boba hajójának a nevét. Ebben az esetben viszont nem kell feltétlenül külső megfontolást keresni az átnevezés mögött. Sokan az állítólagos névváltoztatás hírére felhördültek, és biztosra vették, hogy arról van szó: a Disney-nek "ciki" a "Slave", azaz "rabszolga" elnevezés, mivel az utóbbi években az amerikai közbeszédet eluralta a rasszizmus-vita. Ezt az elméletet viszont cáfolja, hogy az utóbbi években, amióta a Disney a Lucasfilm tulaja, egyáltalán nem féltek rabszolgákat mutatni, a rabszolgaságról beszélni: a Lázadókban és a Solóban is voltak rabszolgák, az Ellenállás egyik karaktere egy volt rabszolga, az éppen futó The Bad Batch-ben pedig visszatértek a Clone Wars rabszolgatartói, a zygériaiak. Magyarul véletlenül sem igaz, hogy a Disney félne a rabszolgaság témájának akárcsak az emlegetésétől is.

Zygerrian Commander Bad Batch
Ellenben az látható, hogy Boba Fett karakterét újra akarják gondolni. Egyrészt újszerű kinézetet kapott a fekete köpennyel és az újrafestett páncéllal. Másrészt a The Mandalorianben a korábbi negatív szerepe helyett a főhős segítőjeként tűnt fel, azaz pozitívabb karakterként, mint az eddigiekben. Ráadásul a sorozat második évadának vége alapján úgy tűnik, felhagy a fejvadász szakmával, ás gengszterfőnök lesz belőle: átveszi az uralmat Jabba egykori birodalmának maradéka felett. A karakter hajójának az átnevezése nyugodtan része lehet a figura újraértelmezésének (nem mellesleg sokkal kisebb változtatás is lenne, mint az összes többi).

A lényeg tehát az, hogy nyugodjon meg mindenki, mert egyelőre még nem lett átnevezve a "Slave 1", de ha mégis úgy lesz, annak is valószínűleg lesz valami magyarázata, és nem azért történik, mert a Star Warsból ejteni akarják a rabszolgaság témáját.

New Boba
És akkor a végére egy (nem mellékes) megjegyzés a Star Wars-szal kapcsolatos álhírek és félinformációk terjedéséről:

Az a helyzet, hogy a különböző portálok tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a rajongók egy része azonnal ugrik, ha egy olyan Star Wars-témájú szalagcímet lát, ami arról szól, hogy a Disney megváltoztat valamit. Mivel őket csak a kattintások érdeklik, így ezt szépen ki is használják. Közben viszont sokan nem is olvassák el a hírt se (nemhogy még utánanézzenek, hogy milyen forrásból származik az infó), csak a szalagcímeket, így aztán nagyon hamar még a félinformációt is elferdítik... Így lesz abból a hiányos alapinfóból, hogy "A Disney kérte a Legót a Slave 1 név elhagyására" az, hogy "A Disney átnevezi Boba Fett hajóját, a Slave 1-et". Szóval ha másért nem, a saját nyugalmatok érdekében tegyétek meg magatoknak azt a szívességet, hogy ha olyan Star Wars-szalagcímet láttok, ami felháborítóan hat számotokra, akkor először olvasatok utána, mielőtt feleslegesen mérgelődni kezdtek.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo