Vendégposzt: A 10 legnépszerűbb Star Wars-mellékszereplő a könyvekben

ackbar_mon_mothma_bail_organa_.png

A Star Wars Könyvek Portál szerzője, Eyn összeszedte nekünk a Star Wars-könyvek népszerű mellékszereplőit - az alábbiakban az ő cikkét olvashatjátok:

A 10 legnépszerűbb Star Wars-mellékszereplő olyan hősei a Star Wars-univerzumnak, akik egyetlen filmben, vagy regényben sem kaptak főszerepet, mégis a könyvekben (és képregényekben) fontos szerepük volt. Ebben a cikkben azt a 10 személyt mutatom be, akiket könyvekből - vagy a filmekből is - ismerhetünk, de nem ők voltak az alkotás elsődleges szereplői.

Ezért nem kerülhetett bele az összeállításba például Boba Fett, Windu mester, Quinlan Vos, Starkiller, Thrawn, vagy Corran Horn, mert róluk külön könyvek is szólnak, vagyis vannak olyan regények, ahol nem mellék, hanem kifejezetten főszereplők. Bár alábbi karakterek közül is előfordulnak, akik egyes regényekben főszereplők is (mások mellett), azonban mégsem róluk szól a könyv.

Az interneten számtalan ilyen felsorolás található, ahol megpróbálták sorrendbe állítani a Star Wars-szereplőket és mellékszereplőket népszerűség szerint. Sok helyütt meg is szavaztatták az olvasókkal. Néhány éve én is végeztem ilyen közvélemény kutatást, illetve megszavaztattam Facebook csoportokban a szereplőket több szempontból.

Mindezen tömérdek lista figyelembe vételével alakult ki az alábbi 10 személy listája. Azonban azt nem vállalom, hogy köztük is sorrendet alakítsak ki, mert ahány oldal, és ahány szavazás, annyiféle sorrend található. Így a Star Wars-történelem időbeli sorrendjében mutatom be őket, s szerepüket a könyvekben. 

Heten közülük az új kánon részei, hárman a legendákból származnak. A Star Wars-írók több kötetben foglalkoztatták őket, némelyikük egész sor regényben megjelent. Az alábbi rövid jellemzésükben (ha nem csak legendák) a kánonbeli adatokat veszem figyelembe, illetve ahol a legendákat is, azt jelzem a szövegben.

A listát a folytatásban találjátok!

Satele Shan (legendák)

Satele Shan a Régi Köztársaság egyik legnépszerűbb Jedije, és az egyik legtöbbet foglalkoztatott karaktere. A Régi Köztársaságban játszódó könyvek közül három magyarul megjelent regényben is felbukkan. Először a The Old Republic játék trailerében láttam, s azonnal az egyik kedvencem lett. Személyisége, képességei, legendás élete felejthetetlenné teszi.

Satele Shan ember nő, aki Revan leszármazási ágából, és a Brentaal IV bolygón jött világra, még Yavin előtt 3699-ben. Életének számos nevezetes epizódja volt, mint például az Alderaan-i csata, ahol jókora csapást mért Darth Malgusra, és kapcsolatba került Jace Malcommal, akitől fia született.

Shan
Satele később egészen a nagymesteri fokozatig jutott, s fontos szerepe volt a Köztársaság történetében, valamint a Sith-ekkel vívott harcokban. Az Árulás című regényben az Alderaan-i béketárgyalások egyik közvetítője. Itt csak rövid szerepe van a történetben. Jelentősebb alakja a Végzetes szövetség könyvnek.

Utóbbiban az egyik főszereplő, a kiffari Sigar Konshi mestere. A Megsemmisítés című regényben pedig találkozik a fiával is, aki időközben köztársasági ügynökként dolgozott. De mindezek előtt a The Old Republic - The Lost Suns (2011) című képregénysorozatban jelent meg, amit továbbiak követtek. A karaktere a The Old Republic játékok egyik főszereplője.

Satele Shan a legendák könyvekben:
Paul S. Kemp - Árulás (2011); Sean Williams - Végzetes szövetség (2010); Drew Karpyshyn - Megsemmisítés (2012)


Shaak Ti (legendák, kánon)

Shaak Ti az egyetlen Jedi, akit négyszer is megöltek ☺. Kétszer filmben, egyszer a Lego Star Warsban és egyszer könyvben. A filmbeli jeleneteket törölték. Számomra az egyik legemlékezetesebb a Tomboló erő című regénybeli szereplése. Itt a Vader által küldött Starkiller feladata az ő likvidálása.

A mellékszereplő, nem ember fajú Jedi hölgyek közül őt láttam a legtöbbször szerepelni a népszerűségi listákban.

Ti
Shaak Ti egy togruta Jedi mester nő. A Shili bolygón született, már nagyon fiatalon a Jedikhez került, ahol megfelelő kiképzést kapott. Elérte a mesteri rangot, a klónháború idején tábornokként szolgált, és a tanács tagja is volt. Életének Darth Vader vetett véget a háború végén.

A mozifilmek közül A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja című filmekben volt szerepe. Utóbbihoz több felvétel is készült vele, amelyet aztán később kivágtak. A Vader általi megölése is egy ilyen jelenet, de ez később hivatalosan is kanonikus lett, mint történés. Ezen kívül A klónok háborúja animációs sorozatban is szerepelt.

A filmregények, melyekben szerepelt:
R. A. Salvatore - A klónok támadása (2002); Matthew Stover - A Sith-ek bosszúja (2005)

Legendák regények közül amelyekben szerepelt:
Jude Watson - Jedi Quest: The False Peace (2004) (gyerekkönyv); Jonathan Green - Decide Your Destiny: Crisis on Coruscant (2010) (gyerekkönyv); Rob Valois - The Clone Wars: Defenders of the Republic (2010) (gyerekkönyv); James Luceno - A gonosz útvesztője (2005); Sean Williams - Tomboló erő (2008)

Kánon regények közül amelyikben szerepelt:
Christie Golden - Sötét tanítvány (2015)


Bail Organa (legendák, kánon)

Bail Organa először Az éden pokla című regény történetében tűnt fel egy képernyőn néhány pillanatra (1997-ben), ahol alkirályként mutatkozott be. A Külső űr című 2008-as regényben pedig Kenobival együtt utazott a galaxison túli Zigoola bolygóra. Az ezt író Karen Miller a Klónháborús játszmák két kötetében is sokszor szerepeltette.

De más könyvekben is megfordult, majd a kánon regények közül például a Leia fiatalkoráról szólóban is közelebbről megismerhettük. Az egyik legfoglalkoztatottabb Star Wars-szerző, James Luceno is több regényében szerepelteti.

Organa
Bail Organa, az Alderaan szenátora, azon kevés politikusok egyike volt, aki saját érdekei, és zsebe megtömése helyett, komolyan vette a feladatát. Eredetileg a Köztársaság hű diplomatája, a Birodalom idején viszont egyike azoknak, akik a későbbi lázadást előkészítették.

A béke elkötelezett híve volt, mígnem belátta, hogy a háború elkerülhetetlen. A klónháorú alatt jó viszonyt tartott fenn és együttműködött Padmé Amidalával, később pedig Mon Mothmával. Feleségével, az Alderaan királynőjével örökbe fogadták, és felnevelték Anakin Skywalker kislányát.

A filmek közül A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja mozikban jelent meg - különösen utóbbiban volt több jelenete - illetve rövid ideig a Zsivány Egyesben. Itt mutatták be, amint párjával magukhoz fogadták a későbbi Leia hercegnőt, még csecsemőként. Több szerepe van A klónok háborúja animációs sorozatban, és a Star Wars: Lázadók animációs sorozatban is feltűnt.

A filmregények, melyekben szerepelt:
R. A. Salvatore - A klónok támadása (2002); Matthew Stover - A Sith-ek bosszúja (2005); Alexander Freed - Zsivány egyes: Egy Star Wars történet (2016)

Legenda regényekbeli szerepei:
A.C. Crispin - Az éden pokla (1997); Jude Watson - Jedi Quest: The False Peace (2004); James Luceno - A gonosz útvesztője (2005); James Luceno - Sötét nagyúr (2005); Jude Watson -The Last of the Jedi: Master of Deception (2008); Karen Miller: A klónok háborúja: Külső űr (2008); Sean Williams - Tomboló erő (2008); Sean Williams - Tomboló erő 2. (2010); James Luceno: Darth Plagueis (2012); Karen Miller - Klónháborús játszmák: Árnyak közt (2010); Karen Miller - Klónháborús játszmák II.: Ostrom (2010)

Kánon regények közül amelyikben szerepelt:
Michael Kogge - Droids in Distress (2014); E.K. Johnston - Ahsoka (2016); Beth Revis - A lázadás hajnala (2017); Claudia Gray - Leia, az Alderaan hercegnője (2017); E.K. Johnston - A királynő árnyéka (2019)


Rex százados (legendák, kánon)

Rex százados nem véletlenül az egyik, ha nem a legnépszerűbb klón katona és tiszt a Star Wars-rajongók között. A klónháborús animációs sorozat tette világhírűvé - társaival együtt - s legalább úgy megszerettük, mint Jedi parancsnokait.

Rex százados a Köztársasági sereg egyik klón tisztje, aki a háborúban Anakin Skywalker és Ashoka Tano mellett harcolt. Idővel parancsnok lett, majd a háború után néhány társával titokban eltávozott a Seelos bolygóra. Sok évvel később együttműködött a lázadókkal.

Rebels
Képernyőn A klónok háborúja és a Star Wars: Lázadók című animációs sorozatokban láthattuk. Könyvben a sorozat bevezető, egész estés epizódját leíró, A klónok háborúja alkotásban bukkant fel először. Ezen kívül természetesen képregényekben is megtaláljuk őt.

Legenda regények, amelyekben szerepelt:
Karen Traviss - A klónok háborúja (2008); Veronica Wasserman, Tracey West, Rob Valois - The Clone Wars: Grievous Attacks (2009) (gyerekkönyv); Rob Valois - The Clone Wars: Defenders of the Republic (2010) (gyerekkönyv); Karen Miller - Klónháborús játszmák: Árnyak közt (2010); Karen Miller - Klónháborús játszmák II.: Ostrom (2010); Rob Valois - The Clone Wars: Warriors of the Deep (2011)

Kánon regények, amelyekben szerepelt:
Christie Golden - Sötét tanítvány (2015)


Mon Mothma (legendák, kánon)

Mon Mothma a harmadik mozifilm óta ismert, és A Jedi visszatér regényben volt az első könyvbeli megjelenése. Annak ellenére, hogy a Lázadás korának, majd az Új Köztársaságnak egyik legfontosabb vezetője, a filmekben és a regényekben sem volt annyira előtérben, mint lehetett volna.

Mon Mothma a Chandrila képviselője volt a Köztársaság utolsó éveiben, majd a Birodalom ideje alatt Bail Organával (és másokkal) együtt egy ellenerő létrehozásán fáradoztak. Később a lázadók vezetője lett, majd az Új Köztársaság első kancellárja.

A filmekben először A Jedi visszatérben láthattuk, amikor a lázadók második halálcsillag elleni támadási tervét ismerteti. 2005-ben A Sith-ek bosszúja filmben tűnik fel a fiatalabb verziója, de azokat a jeleneteket, ahol beszélt, kivágták. Ezen kívül a Zsivány Egyesben bukkan fel 2016-ban. De a két, fentebb már említett animációs sorozatban is szerepelt.

A legendák közül számos könyvben előfordul, amelyek az Új Köztársaság korában játszódnak. Először Timothy Zahn híres Thrawn-trilógiájában (ha nem számítjuk a harmadik filmregényt 1983-ból), majd sorban a többi regényben.

Mothma
Filmregények, amelyekben szerepelt:
James Kahn - A Jedi visszatér (1983); Matthew Stover - A Sith-ek bosszúja (2005); Alexander Freed - Zsivány egyes: Egy Star Wars történet (2016)

Legenda regények, amelyekben szerepelt:
Timothy Zahn - A Birodalom örökösei (1991); Timothy Zahn - Sötét erők ébredése (1992); Paul és Hollace Davids - Darth Vader kesztyűje (1992) (gyerekkönyv); Paul és Hollace Davids - A Jedik elveszett városa (1992) (gyerekkönyv); Paul és Hollace Davids - Küldetés Yoda hegyére (1993) (gyerekkönyv); Paul és Hollace Davids - A Birodalom királynője (1993) (gyerekkönyv); Paul és Hollace Davids - A sötét oldal prófétái (1993) (gyerekkönyv); Timothy Zahn - Az utolsó parancs (1993); Kathy Tiers: Különbéke (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Új rend (1994); Dave Wolverton: Szökevények (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Sötét oldal (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Az Erő bajnokai (1994); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: A koréliai rajtaütés (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Seloniai veszedelem (1995); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: A zsarnok erőpróbája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: Wedge játszmája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A Krytos csapda (1996); Kristine Kathryn Rusch: Az új lázadás (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A bactaháború (1997); Barbara Hambly - Callista trilógia: Alkonybolygó (1997); Aaron Allston - X-Wing: Solo Command (1999); Michael Stackpole - X-Wing: Isard’s Revenge (1999); Troy Denning - A Tatuin szelleme (2003); James Luceno - A gonosz útvesztője (2005); James Luceno - Sötét nagyúr (2005); Timothy Zahn: Hűség (2007); Karen Miller - Klónháborús játszmák II.: Ostrom (2010); Sean Williams - Tomboló erő 2. (2010)

Kánon regények közül amelyikben szerepelt:
Claudia Gray - Elveszett csillagok (2015); Jason Fry, Cecil Castellucci - Mozgó célpont: Leia hercegnő kalandja (2015); Chuck Wendig - Utóhatás (2015); Tom Angleberger - Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát! (2015); Chuck Wendig - Utóhatás: Adósság (2016); Chuck Wendig - A Birodalom vége (2017); Beth Revis - A lázadás hajnala (2017); Claudia Gray - Leia, az Alderaan hercegnője (2017); Bizonyos szemszögből (antológia) (2017); E.K. Johnston - A királynő árnyéka (2019)


Biggs Darklighter (legendák, kánon)


Róla nem gondoltam volna, hogy bent lesz az első tízben, mivel filmekben és könyvekben is eléggé mellőzve volt. Igazából (az első mozifilmen kívül) csak képregényben láttam, és az eredeti Csillagok háborúja könyvben volt benne részletesebben. Azonban számos összeállításban szerepel előkelő helyen.

Biggs Darklighter tatuini pilóta volt, Luke kortársa. A Birodalmi Akadémián tanult, azonban később csatlakozott a lázadókhoz. Még a yavini csata előtt a Tatuinon járt és mesélt Luke-nak a terveiről. A csata során azok sorába tartozott, akik életüket áldozták a szabadságért.

Biggs
Az említett regényben van a Tatuinon játszódó rész, amelyben baráti társaságban vannak a fiatalok. Ezen kívül képregényben is olvashatunk Biggs történetéről. Az 1977-es filmből azonban kimaradtak ezek a részletek, csak a végső csata előtt jelenik meg, amikor a felszállás előtt találkoznak Luke-kal.

A képregények Birodalom-sorozatának több 2003-as része is Darklighterről szól.

Biggs Darklighter legendák filmregényben:
Alan Dean Foster - Csillagok háborúja (1976)

Biggs Darklighter a kánon regényekben:
Alexandra Bracken - A hercegnő, a kalandor és a párafarmer (2015); Ryder Windham - Star Wars: A New Hope (2017) (gyerekkönyv); Bizonyos szemszögből (antológia) (2017)


Ackbar admirális (legendák, kánon)


Ackbar admirális 1983-ban, a harmadik Star Wars filmmel vált ismertté. Érdekes, halszerű figuráját kedvezően fogadták a kritikusok és a rajongóknak is bejött. Idővel az egyik legkedveltebb Star Wars figura lett, az internetes felületeken is. Könyvekben is gyakran felhasználták, hiszen régebben a most már legendák közé sorolt Új Köztársaság korában játszódó történetekben, továbbra is katonai vezető maradt.

Gial Ackbar admirális egy Mon Calamari kétéltű férfi, aki a klónok háborúja alatt a Mon Calamari Gárda kapitánya volt. A Birodalom idejében a zsarnoki hatalom ellenes erők egyik tagja lett, majd egy ideig rabszolga. Miután a lázadók megmentették, idővel az egyik legfontosabb katonai parancsnokukká vált, aki a Mon Calamari csillaghajók bevonásával jelentékenyen növelte haderejüket.

Ackbar
Az Új Köztársaság admirálisaként szolgált, majd visszavonult szülőbolygójára. De évtizedekkel később Leia Organa visszahívta őt az Első Rend elleni hadműveletekhez. Részt vett a Starkiller bázis elleni hadműveletek felügyeletében, később a menekülő Raddus hajón volt, amikor az Első Rend erői megsemmisítették azt.

A Jedi visszatér, Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik című mozifilmekben szerepelt. Számos képregényben és regényben is jelen van, nem szólva a különböző video és számítógépes Star Wars-játékokról.

Filmregények, amelyekben szerepelt:
James Kahn - A Jedi visszatér (1983); Alan Dean Foster - Az ébredő Erő (2016); Jason Fry - Az utolsó Jedik (2018)

Legenda regények, amelyekben szerepelt:
Timothy Zahn - A Birodalom örökösei (1991); Timothy Zahn - Sötét erők ébredése (1992); Paul és Hollace Davids - Darth Vader kesztyűje (1992) (gyerekkönyv); Paul és Hollace Davids - Zorba, a hutt visszavág (1992) (gyerekkönyv); Timothy Zahn - Az utolsó parancs (1993); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Új rend (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Sötét oldal (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Az Erő bajnokai (1994); Barbara Hambly - Callista trilógia: A Jedik gyermekei (1995); Kevin J. Anderson - Callista trilógia: Sötétkard (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Seloniai veszedelem (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Leszámolás a középpontban (1995); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: A zsarnok erőpróbája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: Zsiványkommandó (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: Wedge játszmája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A Krytos csapda (1996); Kristine Kathryn Rusch - Az új lázadás (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A bactaháború (1997); Barbara Hambly - Callista trilógia: Alkonybolygó (1997); Timothy Zahn - A múlt kísértete (1997); Aaron Allston - X-szárnyúak: Lidérc osztag (1998); Aaron Allston - X-szárnyúak: Vasököl (1998); Timothy Zahn - A jövő látomása (1998); Aaron Allston - X-Wing: Solo Command (1999); Michael Stackpole - X-Wing: Isard’s Revenge (1999); Walter John Williams - The New Jedi Order: Destiny’s Way (2002)

Kánon regények, amelyekben szerepelt:
Claudia Gray - Elveszett csillagok (2015); Kevin Hearne - A Jedik örököse (2015); Jason Fry, Cecil Castellucci - Mozgó célpont: Leia hercegnő kalandja (2015); Chuck Wendig - Utóhatás (2015); Tom Angleberger - Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát! (2015); Chuck Wendig - Utóhatás: Adósság (2016); Chuck Wendig - A Birodalom vége (2017)


Wedge Antilles (legendák, kánon)

Wedge csak rövid jelenetekben volt látható az eredeti filmtrilógia idején, mégis az egyik legközkedveltebb alakja a franchise-nak. Ez nem kis részben köszönhető más médiáknak is - főleg az általam részletesen bemutatott X-szárnyúak könyvsorozatnak - valamint képregényeknek és játékoknak.

Wedge Antilles egy koréliai pilóta, aki TIE vadászgépen szolgált a Birodalomnál, mielőtt a lázadókhoz állt. Luke-on kívül ő maradt egyedül életben a Vörös osztagból, az első Halálcsillag elleni támadáskor. A második Halálcsillag elleni csatában már ő volt az új Vörös osztag parancsnoka.

A további életútja itt elágazik, mivel az új kánon szerint az utolsó birodalmi csaták után visszavonult a Hosnian Prime-ra, és Norra Wexley-t vette feleségül. A sokkal jobban kidolgozott legendákban a Zsivány Osztag parancsnoka volt, és még számos küldetésben részt vett.

A Csillagok háborúja film végén, a Yavin-i csatában szerepel, A Birodalom visszavágban pedig a Hoth-i csatában vesz részt. A Jedi visszatér moziban a végső csatában, a második Halálcsillag elleni ütközetkor láthatjuk, s néhány jelenetben.

Wedge
Filmregények, amelyekben Wedge szerepelt:
Alan Dean Foster - Csillagok háborúja (1976); Donald F. Glut - A Birodalom visszavág (1980); James Kahn - A Jedi visszatér (1983)

Legenda regények, amelyekben Wedge szerepelt:
Timothy Zahn - A Birodalom örökösei (1991); Timothy Zahn - Sötét erők ébredése (1992); Timothy Zahn - Az utolsó parancs (1993); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Új rend (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Sötét oldal (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Az Erő bajnokai (1994); Kathy Tiers - Különbéke (1994); Barbara Hambly - Callista trilógia: A jedik gyermekei (1995); Kevin J. Anderson - Callista trilógia: Sötétkard (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Seloniai veszedelem (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Leszámolás a középpontban (1995); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: Fekete kard (1996); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: A zsarnok erőpróbája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: Zsiványkommandó (1996); Steve Perry - A Birodalom árnyai (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: Wedge játszmája (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A Krytos csapda (1996); Kristine Kathryn Rusch - Az új lázadás (1996); Michael Stackpole - X-szárnyúak: A bactaháború (1997) Timothy Zahn - A múlt kísértete (1997); Aaron Allston - X-szárnyúak: Lidérc osztag (1998); Michael Stackpole - Én, a Jedi (1998); Aaron Allston - X-szárnyúak: Vasököl (1998); Timothy Zahn - A jövő látomása (1998); Aaron Allston - X-Wing: Solo Command (1999); Michael Stackpole - X-Wing: Isard’s Revenge (1999); Aaron Allston - X-Wing: Starfighters of Adumar (1999); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (2000); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide II: Ruin (2000) ; Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory I: Conquest (2001); Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth (2001); Troy Denning - The New Jedi Order: Star by Star (2001); Elaine Cunningham - The New Jedi Order: Dark Journey (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines II: Rebel Stand (2002); Greg Keyes - The New Jedi Order: The Final Prophecy (2003); James Luceno - The New Jedi Order: The Unifying Force (2003); Aaron Allston - Legacy of the Force: Betrayal (2006); Troy Denning - Legacy of the Force: Tempest (2006); Aaron Allston - Legacy of the Force: Exile (2007); Aaaron Allston - Legacy of the Force: Fury (2007); Aaron Allston - Fate of the Jedi: Outcast (2009); Aaron Allston - X-Wing: Mercy Kill (2012); Sean Williams - Tomboló erő 2. (2010); James S.A. Corey - Tolvajbecsület (2014)

Kánon regények, amelyekben Wedge szerepelt:
Alexandra Bracken - A hercegnő, a kalandor és a párafarmer (2015); Jason Fry - A jedi fegyvere: Luke Skywalker kalandja (2015); Chuck Wendig - Utóhatás (2015); Tom Angleberger - Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát! (2015); Chuck Wendig - Utóhatás: Adósság (2016); Chuck Wendig - A Birodalom vége (2017); Ryder Windham - Star Wars: A New Hope (2017) (gyerekkönyv); Bizonyos szemszögből (antológia) (2017)


Mara Jade (legendák)

Több szavazás szerint a régi hősök közül, akik nem szerepeltek az eredeti filmekben, csak könyvekben, Mara Jade volt a második legnépszerűbb (az első Thrawn). Kétségkívül az egyik legeredetibb személyiség a Star Wars-könyvek univerzumában. Timothy Zahn az Első találkozás című 1994-es rövid történetben mutatta be Mara találkozását Talon Karrdéval. A képregények közül pedig a Mara Jade: A császár keze címűben foglalkozott vele külön.

Mara Jade erőérzékeny, fiatalkorában a császár kezeként dolgozó, vörös hajú, zöld szemű, ember nő. A Birodalom széthullásával Talon Karrde csempész szervezetéhez csatlakozott, s ott jutott vezető szerephez. Később a Luke Skywalkerrel közös akciók során ráébredtek tökéletes összhangjukra. A barátságból később házasság alakult, de még előtte Mara is Jedi lett.

Idővel mesterré vált és született egy fiúk, Ben. A Yuuzhan Vongok elleni háborúban is részt vett. Életének a sötét oldalra állt Jacen Solo vetett véget.

mara-jade-.png
Mara Jade a legendák könyvekben:
Timothy Zahn - A Birodalom örökösei (1991); Timothy Zahn - Sötét erők ébredése (1992); Timothy Zahn - Az utolsó parancs (1993); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Sötét oldal (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Az Erő bajnokai (1994); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: A koréliai rajtaütés (1995); Barbara Hambly - Callista trilógia: A jedik gyermekei (1995); Kevin J. Anderson - Callista trilógia: Sötétkard (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Seloniai veszedelem (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Leszámolás a középpontban (1995); Kristine Kathryn Rusch - Az új lázadás (1996); Timothy Zahn - A múlt kísértete (1997); Michael Stackpole - Én, a jedi (1998); Aaron Allston - X-szárnyúak: Vasököl (1998); Timothy Zahn - A jövő látomása (1998); R.A. Salvatore - The New Jedi Order: Vector Prime (1999); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (2000); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide II: Ruin (2000); James Luceno - The New Jedi Order: Agents of Chaos I: Hero’s Trial (2000); Kathy Tyers - The New Jedi Order: Balance Point (2000); Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory I: Conquest (2001); Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth (2001); Troy Denning - The New Jedi Order: Star by Star (2001); Elaine Cunningham - The New Jedi Order: Dark Journey (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines II: Rebel Stand (2002); Walter John Williams - The New Jedi Order: Destiny’s Way (2002); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant (2003); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic II: Refugee (2003); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic III: Reunion (2003); Greg Keyes - The New Jedi Order: The Final Prophecy (2003); James Luceno - The New Jedi Order: The Unifying Force (2003); Timothy Zahn - Túlélők keresése (2004); Troy Denning - Dark Nest I: The Joiner King (2005); Troy Denning - Dark Nest II: The Unseen Queen (2005); Troy Denning - Dark Nest III: The Swarm War (2005); Aaron Allston - Legacy of the Force: Betrayal (2006); Karen Traviss - Legacy of the Force: Bloodlines (2006); Troy Denning - Legacy of the Force: Tempest (2006); Aaron Allston - Legacy of the Force: Exile (2007); Karen Traviss - Legacy of the Force: Sacrifice (2007); Timothy Zahn - Hűség (2007); Karen Traviss - Legacy of the Force: Revelation (2008) (szellemi alakban); Troy Denning - Fate of the Jedi: Abyss (2009) (szellemi alakban); Christie Golden - Fate of the Jedi: Allies (2010) (szellemi alakban); Timothy Zahn - Válaszutak (2011); Troy Denning - Fate of the Jedi: Apocalypse (2012) (szellemi alakban)


Jaina Solo (legendák)

Ő mindenképpen benne van az első tízben, nekem is az egyik kedvencem volt. Magyarországon - néhány más könyv mellett - főleg az Ifjú Jedi Lovagok című, a fiatalabb korosztály számára készült, hosszú regénysorozatból ismerhettük meg. Roppant megkapó személyisége van, ami nem véletlen, hiszen Amidala unokája, és Leia lánya...

Jaina Solo jedi, Leia Organa és Han Solo leánygyermeke. A Yavin-i csata után 9 évvel született, s később ikertestvérével - Jacen Solóval - együtt Luke nagybátyjuk Yavin i Jedi Akadémiáján tanult. A Yuuzhan Vong háborúban pilótaként is részt vett, ahol közeli kapcsolatba kerül Jagged Fellel.

Neki kellett megállítania a sötét oldalra állt ikertestvérét, így végül csak öccse, Anakin Solo maradt meg testvéreként. Elérte a mesteri címet Jediként, és később hozzáment Felhez, aki időközben az újjáalakult Birodalom császára lett.

jaina-solo-.png
Jaina Solo a legendák könyvekben:
Timothy Zahn - Az utolsó parancs (1993); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Sötét oldal (1994); Kevin J. Anderson - Jedi Akadémia trilógia: Az Erő bajnokai (1994); Vonda McIntyre - A kristálycsillag (1994); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: A koréliai rajtaütés (1995); Barbara Hambly - Callista trilógia: A jedik gyermekei (1995); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: Az Erő örökösei (1995); Kevin J. Anderson - Callista trilógia: Sötétkard (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Seloniai veszedelem (1995); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: Árnyakadémia (1995); Roger MacBride Allen - Korélia trilógia: Leszámolás a középpontban (1995); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: Az elhagyottak (1995); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: Fekete kard (1996); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: Fénykardok (1996); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: A legsötétebb lovag (1996); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: Hazugságok pajzsa (1996); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Ifjú jedi lovagok: Ostrom alatt (1996); Michael P. Kube - McDowell - A Fekete Flotta fenyegetése trilógia: A zsarnok erőpróbája (1996); Kristine Kathryn Rusch - Az új lázadás (1996); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Shards of Alderaan (1997); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Diversity Alliance (1997); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Delusions Of Grandeur (1997); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Jedy Bount (1997); Timothy Zahn - A múlt kísértete (1997); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: The emperor's Plague (1998); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Return to Ord Mantell (1998); Michael Stackpole - Én, a jedi (1998); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Trouble on Cloud City (1998); Timothy Zahn - A jövő látomása (1998); Kevin J. Anderson, Rebecca Moesta - Young Jedi Knights: Crisis at Cristal Reef (1998); R.A. Salvatore - The New Jedi Order: Vector Prime (1999); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide I: Onslaught (2000); Michael Stackpole - The New Jedi Order: Dark Tide II: Ruin (2000); James Luceno - The New Jedi Order: Agents of Chaos I: Hero’s Trial (2000); James Luceno - The New Jedi Order: Agents of Chaos II: Hjedi Eclipse (2000); Kathy Tyers - The New Jedi Order: Balance Point (2000); Trox Denning - The New Jedi Order: Recovery (2001); Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory I: Conquest (2001); Greg Keyes - The New Jedi Order: Edge of Victory II: Rebirth (2001); Troy Denning - The New Jedi Order: Star by Star (2001); Elaine Cunningham - The New Jedi Order: Dark Journey (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines I: Rebel Dream (2002); Aaron Allston - The New Jedi Order: Enemy Lines II: Rebel Stand (2002); Walter John Williams - The New Jedi Order: Destiny’s Way (2002); Walter John Williams - The New Jedi Order: Ylesia (2002); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant (2003); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic II: Refugee (2003); Sean Williams, Shane Dix - The New Jedi Order: Force Heretic III: Reunion (2003); Greg Keyes - The New Jedi Order: The Final Prophecy (2003); James Luceno - The New Jedi Order: The Unifying Force (2003); Troy Denning - Dark Nest I: The Joiner King (2005); Troy Denning - Dark Nest II: The Unseen Queen (2005); Troy Denning - Dark Nest III: The Swarm War (2005); Aaron Allston - Legacy of the Force: Betrayal (2006); Karen Traviss - Legacy of the Force: Bloodlines (2006); Troy Denning - Legacy of the Force: Tempest (2006); Aaron Allston - Legacy of the Force: Exile (2007); Karen Traviss - Legacy of the Force: Sacrifice (2007); Troy Denning - Legacy of the Force: Inferno (2007); Aaaron Allston - Legacy of the Force: Fury (2007); Karen Traviss - Legacy of the Force: Revelation (2008); Troy Denning - Legacy of the Force: Invicible (2008); Aaron Allston - Fate of the Jedi: Outcast (2009); Christie Golden - Fate of the Jedi: Omen (2009); Troy Denning - Fate of the Jedi: Abyss (2009); Aaron Allston - Fate of the Jedi: Blacklash (2010); Christie Golden - Fate of the Jedi: Allies (2010); Troy Denning - Fate of the Jedi: Vortex (2010); Aaron Allston - Fate of the Jedi: Outcast (2011); Christie Golden - Fate of the Jedi: Ascension (2011); Troy Denning - Fate of the Jedi: Apocalypse (2012); Troy Dennig - Crucible (2013)


A legjobb mellékhősök regénybeli szereplései összesítve


Ha összesítjük a fentebbi karakterek regénybeli szerepléseinek számát, 2019-ig bezárólag, akkor a következő a helyzet.

Legenda regények:
1.Jaina Solo 72
2.Wedge Antilles 48
3.Mara Jade 47
4.Mon Mothma 31
5.Gial Ackbar 27

Kánon regények:
1.Mon Mothma 11
2.Gial Ackbar 9
3.Wedge Antilles 8

Összesítve - kánon és legendák:
1.Jaina Solo 72
2.Wedge Antilles 56
3.Mara Jade 47
4.Mon Mothma 42
5.Gial Ackbar 36

Hozzá kell tenni, hogy a legendák 1976-tól, majd 1991-től 2013-ig bezárólag születtek, az új kánon regények pedig csak 2014-től. Viszont az látszik, az írók mely mellék karaktereket szerepeltettek a legsűrűbben.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo