728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Több Star Wars-fogalom is bekerült az Oxford Angol Szótárba

luke_ep_iv.png

Bár a Star Wars univerzumában az öreg Ben Kenobi szótárában nem szerepel a "szerencse" szó, ezzel ellentétben a mi valódi galaxisunkban a mérvadó Oxford Angol Szótár (angolul Oxford English Dictionary, röviden OED) több frissítésen és bővítésen esett át a napokban, Star Wars-témájú érdekességekkel is.

 

Az egyik kifejezés a “Jedi”, ami magyarra fordítva a következő definíciót kapta: “A Star Wars-filmek fiktív univerzumában: hősies, képzett harcos szerzetesek rendjének tagja, aki képes használni az Erő nevezetű rejtélyes energiamezőt.”

 

Ebből következik, hogy mi is az “Erő” (“Force”)? Ez a szó már korábban is szerepelt a szótárban, de ezzel most frissült a Star Wars-hoz kapcsolható jelentésével is: “egy misztikus, univerzális energiamező.” Az “elmetrükk” (“Mind Trick”) kifejezést szintén kibővítették azzal, hogy “lásd a Jedinél.”

 

Szintén friss Star Wars-eredetű szavak a “Padawan” (“egy Jedi-tanítvány”) és a fénykard (“lightsabre”), utóbbi az angol írásmódjával, minek magyarázata: “egy kardra emlékeztető fegyver, ám a penge helyén egy pusztító fénynyaláb található.”

 

Forrás: Entertanment Weekly

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

2 Hozzászólás

 • Steery
  2019 okt 21 : 18:11
  Beküldte: Steery

  42 év után "villámgyorsan" reagáltak a szótár készítői és frissítették az adatbázisukat. Eddig nyilván az erő sötét oldala akadályozta dolgukat. És nyilván Palpatine ármánykodása az is, hogy a Sith-ek bezzeg nem kerültek be a szótárba, mintha rég kihaltak volna.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 okt 21 : 20:38
  Beküldte: SonOfMurglak

  egy szótárba csak a köztudatban, hétköznapi nyelvhasználatban szereplő szavak kerülnek be. enyhén szólva vicces lett volna, ha egyből a New Hope premierjét követően beveszik ezeket, amikor a széles közönségnek fogalma nem volt arról, hogy eszik vagy isszák a Jediket... 01
  és nyilván úgy ítélték, hogy a "Sith" szó nincs úgy a köztudatban, köznyelvi használatban, mint a Jedi.

  0 0

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 13
 • Tagok: 0
 • Összes tag:498
 • Legújabb:BaniKing
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57