728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Sorozatfigyelő: The Mandalorian 6. rész

mando-chapter-6.png

Az előző rész után most megint visszavettek a The Mandalorianben, és kevesebb volt a látványos utalás a hatodik epizódban, amelyben a főhős egy zsoldoscsapathoz csatlakozva próbál megszöktetni egy foglyot, de azért jó néhány apróságot ki lehetett szúrni most is - részletek a folytatásban!

A korábbi epizódok utalásait pedig itt találjátok:

1. rész / 2. rész / 3. rész / 4. rész / 5. rész


Az ismerős elemek

A komikus Bill Burr által megformált Mayfeldről kiderül, hogy birodalmi katona volt, és amikor a mandalóri megkérdőjelezi a képességeit, felháborodva közli, hogy nem rohamosztagos, hanem mesterlövész volt - ami egyértelmű kikacsintás a rajongók felé, hiszen a rohamosztagosok híresen rosszul céloznak.

Mayfieldhez kötődik két másik easter egg is: megemlíti Az utolsó Jedik egyik helyszínét, amikor a fejvadász hajóját, a Razor Crestet egy Canto Bight-i játékgéphez hasonlítja; emellett említést tesz jar Jar fajáról, a gunganekről, és még a beszédüket is utánozza.

A zsoldoscsapatban levő droid neve Zero, ami talán a Darth Vader-képregénysorozat egyik karakterére, Triple-Zerora való utalás.

Az epizód horrorfilmekre emlékeztető vége (amikor a mandalóri egyesével elkapja a csapat tagjait), felidézi a Halálosztag című regényt, amely szintén horrorelemekkel fűszerezett, és eg börtönhajón játszódik.

Xi'an, a Twi'lek csapattag megemlíti az Alzoc III nevű jeges bolygót, amely először a Star Wars: Jedi Knight II: Jedi Outcastben szerepelt.

A börtönhajó radartányérja olyan, mint amilyet az Ezeréves Sólyom kap Az ébredő Erőben, és a Sólymot idézi az a nyílás, amelyen át a csapat feljutnak a hajóra.

A rabok között látunk egy ardenniait - ilyen fajú volt a Solóban Rio Durant, akit a The Mandalorian alkotója, Jon Favreau szinkronizált.

Az ismerős fajok mellett ezúttal is láthatunk ismerős robotot is: a csapat egy ponton belebotlik egy egérdroidba.


Az újdonságok

Az epizódban szereplő börtöntranszporthoz hasonlót most láthattunk először.

Ahogyan új köztársasági katonát is - bár neki a sisakja ismerős, hiszen olyan, mint amilyet az alderaani katonák hordtak az Egy új reményben.

De itt mutatkoznak be a köztársasági rendfenntartó droidok is - róluk egyébként a coruscanti rendőrdroidok juthatnak eszünkbe.

A droidokon és a katona egyenruháján is látható egy köztársasági szimbólum - méghozzá az, ami a Legendákban az Új Köztársaság jelképe volt. Az eddigi kánon-művekben az Új Köztársaság nem ezt a logót használta, így egyelőre nem világos, hogy ez itt egy korai változatként szerepel, vagy esetleg ez a köztársasági rendőrség saját jelképe.


Érdekességek

Az egyik régi ismerős fajhoz, a devaronihoz tartozó Burgöt az a Clancy Brown szólaltatja meg, aki Savage Opress hangja volt A klónok háborújában, és Ryder Azadié a Lázadókban.

A katonasisakon aurebesh betűkkel az van ráírva, hogy "DC1" - ez pedig jó eséllyel a "Department of Corrections" rövidítése lehet (ez a Büntetésvégrehajtási Minisztérium amerikai megfelelője).

A köztársasági katonát az a Matt Lanter játssza, aki A klónok háborújában Anakin szinkronhangja.

A rész végén megjelenő három X-szárnyú-pilótát a széria rendezői alakították: Rick Famuyiwa, Deborah Chow és Dave Filoni [az ő karakterének a neve is egy easter egg: a vezetékneve Wolfnak, azaz Farkas - Filoni ugyanis köztudottan imádja ezeket az állatokat].


Kérdések az epizód kapcsán

Ezúttal talán csak annyi kérdéses, hogy vajon a fejvadász által életben hagyott három zsoldost viszontlátjuk-e még később? Ti mit gondoltok erről?

Nektek hogy tetszett a hatodik rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"Yeah, I know the song. We take what we are given. We must do what we must."
A Szerző cikkei

10 Hozzászólás

 • Pablito
  2019 dec 18 : 16:43
  Beküldte: Pablito

  Az első két rész után, számomra kisebb mélyrepülés volt a sorozat folytatása, de ez a rész újra kifejezetten tetszett. Jónak tartom az univerzum építéssel kapcsolatos ötleteket, tetszenek az új szereplők, kifejezetten üdvözlendő, hogy nem igyekeznek lépten nyomon ismerős karaktereket belenyomkodni a sorozatba, elvileg egy egész galaxis áll a rendelkezésükre. A twi'lek nőtől egyenesen kirázott a hideg. Bib Fortuna sem volt egy hímestojás, de ez a nő már-már ijesztőre sikerült. 08
  Amit viszont hiányolok az a történet valamerre haladása. Van még két részük kezdeni ezzel valamit, máskülönben az első évad történéseiben annyi kapocs lesz, hogy adott a főhős és valahol mindig ott botorkál a környéken "Baby Yoda".
  Bár azt is el tudom képzelni, hogy az első évad csapongása után, majd a második nyújt valamiféle történetvezetést, de nem egy szokványos felépítés eddig az biztos.

  1 0
 • Gyeze
  2019 dec 18 : 17:46
  Beküldte: Gyeze

  7. résszel elégedett leszel 05

  0 0
 • Pablito
  2019 dec 18 : 18:25
  Beküldte: Pablito

  Igen a komment után vettem észre, hogy kint a 7. rész, végre úgy fest valamiféle keretbe lesz foglalva mégis a dolog.

  0 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 19 : 00:14
  Beküldte: SonOfMurglak

  Látom sokaknak nem jön be ez az epizodikus jelleg, akik nem szeretik a sorozatot, mind erre panaszkodnak, hogy "nem halad a sztori". Ezt igazából azért nem értem, mert hát nem egy ilyen sorozat van... nem törvényszerű, hogy minden sorozatnak egy nagy folytatásos sztorinak kell lenni. Én a magam részéről szeretem az ilyen Star Trek / Farscape / Orville típusú szériákat, amiknél van ugyan egy keret, de különálló kis történetekből áll az egész. És szerintem a Mandalorianben egyébként is jók voltak eddig ezek a kis epizódok - egyik ezért, másik azért.

  0 0
 • Pablito
  2019 dec 19 : 09:05
  Beküldte: Pablito

  Az HBO, Showtime, majd később a Netflix által elindított sorozatőrület legnagyobb támogatói mindig azt hangoztatják, hogy na de ez a jövő, mármint az online streamingen felül a sorozat formátum, mondván van idő kibontani a történetet, nem kell időkorlátok közé szorítani, meg karakterfejlődés és stb.
  Na ebben az esetben ebből még nem sokat kaptunk. Összességében azért örülök, hogy van élőszereplős sorozat, meg nem is tartom rossznak, csak valahogy magát a Star Warst tartom többre hivatottnak annál, minthogy történetmesélés helyett inkább kevésbé összefüggő rövid történetek sokasága legyen.
  Azért ha megnézzük, a legfelkapottabb (legjobb?) sorozatok amik mostanában taroltak, mind történet orientált módon lettek elkészítve, nem a korai kétezres évek önálló epizód jellegével.

  1 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 19 : 09:17
  Beküldte: SonOfMurglak

  Oké, de mots komolyan... az, hogy sokan ezt az érvet szokták meg felhozni a streaming mellett, az már kötelezi is az alkotókat, hogy minden sorozat ilyen legyen? Attól, hogy most ez a divat, a klasszikus epizódjellegű sorozat már hirtelen rossz??  Egy epizódjellegű sorozaton számon kérni, hogy "nem halad a sztori", az lényegében egyenlő azzal, hogy egy alkotáson egy tök más műfaj jellegzetességét kérjük számon... Ez számomra értelmetlen.

  0 0
 • Pablito
  2019 dec 19 : 10:13
  Beküldte: Pablito

  Nem lesz ettől automatikusan rossz, viszont kihagyott ziccer, és az éra amikor játszódik egyelőre, pár ilyen-olyan könyvön kívül, érintetlen. A spin-off filmek, a készülő Kenobi sorozat, vagy a Rebels, mind-mind a prequel és az ot közti időszakba akarnak valami maradandót alkotni, ahol hála a megszámolhatatlan könyvnek, képregénynek, már annyi történet el lett mesélve, hogy lassan kiderül, hogy a közte eltelt kb. 18 évben, ezeknek a nyomorultaknak még egy szabad vasárnapjuk sem volt. Ha valahova megkötés nélkül lehetett volna felépíteni valami újat, valami eredetit az pont a Jedi visszatér és az Ébredő erő közti időszak lehetett volna. Persze várjuk ki a végét, temetni semmiképpen nem temetem a dolgot, egész egyszerűen többet, de talán csak mást vártam.
  A klasszikus epizódjellegű sorozatok meg sosem tudtak akkora népszerűséget összehozni, mint a másik irányzat, és nem feltétlenül a jelenre gondolok, a Breaking Bad, Trónok és hasonló újkeletű sorozatok előtt, egész amerika rajongott a The Wire és a The Sopranosért, amik már nem különálló epizódokkal operáltak, hanem évadokon átívelő történetmeséléssel.
  Persze a disney szakemberei nyilván jobban tudják mi kell a népnek, vagy legalábbis mivel lehet profitot maximalizálni, és még az is lehet, hogy az én elvárásaim irreálisak, elvégre a "látványfilmek", és a megszámolhatatlan folytatással rendelkező képregény filmek korát éljük.

  1 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 19 : 10:44
  Beküldte: SonOfMurglak

  Pablito: Abban egyetértek, hogy jó volna feltárni azt a korszakot, és szerintem foglalkoznak majd a jövőben azzal is, de ezzel várni akartak a IX. megjelenéséig, mert amikor már tudják az emberek, mi hogy alakult, akkor lehet magyarázni a dolgokat.
  A mando esetében egyértelmű volt, hogy egy konkrét személyre fókuszál, meg az alvilágra, szóval a galaxis átalakulása csak a háttérben lesz jelen. Viszont azért pl. ezt szerintem szépen és ügyesen behozta. Azért szépen össze lehet rakni, mi zajlik... A birodalmi pénz elértéktelenedett, az egykori tisztek még hadurakként küzdenek, a Köztársaság már átment "békefenntartóba" - ugye megjelent a börtönhajó is. Ahhoz képest, hogy nem ez a fő téma, szerintem jól behozták a galaxis állapotát is a sorozatba.
  Azt nem tudom, mire alapozod, hogy epizódjellegű sorozatok sose tudtak akkora népszerűséget összehozni... sci-fi példának ott van a Trek, minden idők egyik legnépszerűbb sorozata, de a krimik, rendőr- és kórházsorozatok is többnyire epizódjellegűek. Szóval szerintem bőven van ezeknek is popularitása. Tény, hogy az utóbbi idők legtöbbet emlegetett sikersorozatai ilyen folytatásos szériák, de van ott hely szerintem a Mandalorianhez hasonlóknak is.
  Amúgy szerintem az Obi-Wan már ilyen egy nagy sztori lesz az egész. A Cassiant majd meglátjuk...

  0 0
 • Pablito
  2019 dec 19 : 12:24
  Beküldte: Pablito

  Igaz, hogy mondjuk a vészhelyzet, meg a CSI is népszerű, sőt még a rém rendes családnak is megvan a maga népes rajongótábora, de azok azért nálam legalábbis más kategóriába tartoznak, még ha a legutolsó bagatel példa is volt. Star Trek ügyben nem tudok nyilatkozni, minimálisan sem tudott megfogni soha. Valószínűleg gyerekkoromra vezethető vissza, jobban tetszett a rohamosztagos páncél, mint a pizsama. 01
  Summázva az egészet akkor; mást vártam, még mindig jobb mint a semmi, sőt... de azért bízom egy másfajta folytatásban, habár az eddigi utolsó két rész nagyon betalált nálam.

  1 0
 • SonOfMurglak
  2019 dec 19 : 12:41
  Beküldte: SonOfMurglak

  a Treket is arra hoztam példának, hogy népszerű-e, függetlenül attól, hogy mi milyennek gondoljuk 08
  nyilván ha nem olyan, amilyet vár az ember, az csalódás...
  én azt gondolom, hogy valószínűleg a folytatás is ilyen lesz a Mando esetében, hogy évadok elején-végén 2-2 rész a keretsztoriról, azon kívül meg kis különálló epizódok. így meg végül is a két formulát keverik.

  0 0

 • Goten56

  Star Wars IX. rész

  Hol tudtad megnézni? Már meg is jelent DVD-n? Ha elhúzódik a munkanél[tovább...]
  Írta: Goten56 1 hete
 • Steery

  Star Wars IX. rész

  Többször is alaposan megnéztem a Skywalker korát és megdöbbentő menny[tovább...]
  Írta: Steery 1 hete
 • Darth Law

  Képregények

  Szerintem nincs. Elég komoly melók vannak vele, és igazából nem nagyo[tovább...]
  Írta: Darth Law 1 hónapja
 • netboyszi

  Képregények

  Valahol vannak a neten star wars képregények rajongói fordításoban? A[tovább...]
  Írta: netboyszi 1 hónapja
 • Steery

  Star Wars: Underworld

  Íme 5 perc az SW Underworld sorozat leforgatott 50 órányi képanyagábó[tovább...]
  Írta: Steery 1 hónapja

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 3
 • Tagok: 0
 • Összes tag:492
 • Legújabb:shifty
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57