Sorozatfigyelő: The Mandalorian 5. rész

the-mandalorian-season-1-chapter-5-images-5.png

Az eddigi részek közül egyértelműen a The Mandalorian ötödik epizódja volt az, amely a legtöbb utalást tartalmazott. Ezúttal nemcsak egyes fajok, droidok vagy tárgyak voltak ismerősök, de egy ikonikus helyszínre is eljutottunk - és rengeteg esetben a beállítások is az eredeti trilógia, pontosabban az Egy új remény előtt tisztelegtek. Részletek (és spoilerek!) a folytatásban! [Aki a korábbi epizódok kivesézéséről lemaradt, nézze meg az első, második, harmadik és negyedik részről írt cikkünket is!]

Az ismerős elemek

A fejvadász menekülésének következő állomása Tatooine, az első klasszikus planéta, ami feltűnik a szériában. Mos Eisley-ban száll le, ahol ugyanazt a kantint keresi fel, amelyet annak idején Luke és Obi-Wan. Itt aztán összeakad egy fiatal fejvadásszal, aki ugyanott ül, ahol annak idején Han Solo - ráadásul a lábát is felrakja az asztalra.

Bizonyos változások történtek a bolygón. Egyrészt jóval kevesebben mászkálnak az utcán. Ez összefügghet egyrészt azzal, amit a csapos említ a mandalórinak - vagyis hogy a Fejvadász Céh központja már nem itt van -, másrészt Jabba halálával, és bűnszervezetének eltűnésével. De az is lehet, hogy ez csak egy kikacsintás a készítők részéről: az Egy új remény eredeti változatában ugyanis még hasonlóképpen kihaltak voltak Mos Eisley utcái, csak a későbbi, felújított verziókban jelent meg nagyobb tömeg.

Egy másik változás, hogy a kantinban, ahová annak idején Luke robotjait nem akarták beengedni, ezúttal már EV-droidok szolgálnak fel - ez egy amolyan belső poénként fogható fel.

A klasszikus robotok közül egy WED-15-ös karbantartót láthatunk, valamint a jó öreg R5-D4-et, akit annak idején a Jawák el akartak adni Owen bácsinak.

De az előzménytrilógia is megidéződik, hiszen feltűnik három DUM-sorozatú szereplődroid, és két sikló, amelyek arra emlékeztetnek, amelyet Anakin használt A klónok támadásában.

A hangár tulaja szabakkot játszik a droidjaival.

Az ismerős lények közül láthatunk egy harmathátút, amilyet annak idején a sivatagban járőröző rohamosztagosok is használtak, az értelmes fajok közül pedig a tuskenek tűnnek fel, akikről ezúttal kiderül, hogy jelbeszéddel tudnak kommunikálni az idegenekkel.

Amellett pedig, hogy ismerős helyszínen játszódik a rész, egy másik ismerős bolygó neve is elhangzik: említik Corelliát; valamint a Baljós árnyakban szereplő várost, Mos Espát is említik.

A mandalóri Obi-Wan ikonikus mondatát idézi, amikor azt mondja a tapasztalatlan fejvadásznak, hogy nem érdemes nappal támadni a célszemélyre, amíg övé az előnyösebb pozíció (az angol eredetiben a "high ground"); valamint egy Boba Fett-szállóigét is, amikor azt mondja, hogy a nő semmit nem ér nekik holtan.


Az újdonságok

Korábban már láthattunk nem egy fizetőeszközt a Star Warsban, ebben a sorozatban is szerepeltek már egyes pénznemek, de most látható először az Új köztársaság valutája. A kezdő fejvadász kezében látható érme érdekessége, hogy az ezen látható címer az Új Köztársaság Legendákbeli szimbólumát idézi: a Lázadók főnix-logóját apró csillagok veszik körül.

Egészen eddig nem lehetett tudni, hogy mi a neve annak a bolygónak, ahol a mandalóri a megbízásait kapta, és a törzse bujkált, de most megnevezték: mint kiderült, a planéta neve Nevarro.


Kérdések az epizód kapcsán

Ezzel a résszel kapcsolatban talán csak az kérdés, hogy vajon ki lehet a titokzatos karakter, aki a végén letérdel a lelőtt nő holtteste mellé. Vajon ismerős, vagy új szereplő? Ti mit gondoltok?

Nektek hogy tetszett az ötödik rész? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo