Sorozatfigyelő: The Mandalorian 3. rész

mandalorian_chapter_3_pic.png

A Tha Mandalorian harmadik epizódjában a másodikhoz hasonlóan a már korábban látott helyszíneken jártunk, így ezeken nem nagyon lehetett újdonságot felfedezni, ugyanakkor ismét voltak szellemes Star Wars-utalások - ezeket szedtük össze a folytatásban (ami így most is spoileres!).


Az ismerős elemek

Ennek a résznek a címe The Sin (azaz "A bűn"), ami kétféleképpen értelmezhető - és ezzel tökéletesen megragadja, hogy milyen morális dilemmával néz szembe a főszereplő. Lehet úgy is értelmezni, hogy a bűn az volna, ha hagyná, hogy a birodalmiak azt csináljanak az általa felkutatott gyermekkel, amit akarnak; és úgy is felfoghatjuk, hogy maga a mandalóri követett el bűnt, amikor megszegte a fajvadászok Krédóját (amelyre már az első epizódban is utaltak). Választania kellett, hogy megvédi a "bébi Yodát", vagy tartja magát a Céh szabályaihoz - és végül is az előbbi mellett döntött, aminek persze következményei voltak (és valószínűleg még lesznek is).

Az epizódban két humoros easter egg is van, az egyik talán az eddigi legzseniálisabb utalás az egész sorozatban: a tároló, amelyben a megbízója átadja a mandalórinak az ígért beskart, úgy néz ki, mint az, amelyet A Birodalom visszavág egyik hírhedt mellékszereplője is cipelt: a férfit a Bespinen láthattuk, amikor a helyiekkel együtt ő is menekült a birodalmiak elől, kezében egy szerkezettel, ami a valóságban egy jégkrémgép. A karaktert sokáig egyszerűen "Ice Cream Guy", azaz "jégkrémes fickó" néven emlegették, aztán végül a népszerűsége miatt rendes nevet is kapott, ő lett Willrow Hood. Most pedig a The Mandaloriannek hála már azt is tudjuk, hogy mi az, amit a hóna alatt cipel.

A másik vicces kikacsintás, hogy amikor a főszereplő visszamegy a birodalmiakhoz, és a szemétben megtalálja a "bébi Yoda" kosarát, előtte elhalad egy falhoz támasztott rúd mellett, ami pont úgy néz ki, mint az, amellyel Hanék annak idején az Egy új reményben megpróbálták kitámasztani a szemétzúzó falait.

A már korábban látott robotok után most megjelent egy birodalmi vallatódroid, és ismét jó néhány ismerős fajjal is találkozhattunk. Ugyan csak hologramképen, de megjelent egy Mon Calamari, egy Twi'lek, és a társaságában Az utolsó Jedik Canto Bight-i kaszinójának egyik új faja, egy Keteerian. Láthattunk továbbá Zabrakot, a Solóban debütáló rovarszemű Melbut, és egy Kyuzót, mint amilyenek a jakkui sivatag rendfenntartói is voltak.

Egy ezeknél könnyebben kiszúrható utalás volt az, amikor a Céhet vezető Greef Carga azt mondta a főszereplőnek, hogy "Én vagyok az egyedüli reményed" - kifordítva Leia híres sorát.


Az újdonságok

Ezúttal már nem csak a fegyverkovács, de egy másik mandalóri is megszólalt - és ő azután az epizód végén is nagyobb szerepet kapott, amikor a Törzs a fejvadász segítségére sietett. Ő az, akit a merchandisingban "nehézfegyverzetű gyalogos" néven emlegettek. A karakter neve Paz Vizla (nem elírás, tényleg nem "Vizsla" a családneve), a hangját pedig nem más kölcsönzi, mint a sorozat alkotója, Jon Favreau - aki egyébként A klónok háborújában Pre Vizslát is megszólaltatta.


Kérdések az epizód kapcsán

A harmadik rész kapcsán a legnagyobb kérdés az, hogy ezek után mihez tud kezdeni a főhős fejvadászként. Hiszen ahogy korábban a jó híre is elterjedt, ugyanolyan gyorsan elterjedhet az is róla, hogy megszegte a szakmája egyik fő szabályát. Emellett az is kérdéses, hogy mihez kezd Greef Carga - hiszen nem valószínű, hogy ne próbálna a későbbiekben valami módon bosszút állni. Talán felkeresi azt a birodalmi frakciót, amelyhez a meg nem nevezett Kliens is tartozik, és velük szövetkezik a mandalóri ellen? Na és mi lehetett a terve a birodalmiaknak a "bébi Yodával"? Na és mi lesz a Törzs többi tagjával? vajon őket viszontlátjuk még? Végül, de nem utolsó sorban: hogyan élte túl a főhős a visszaemlékezésben látott Szeparatista támadást?

Ti mit szóltatok a harmadik részhez? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? Bennetek milyen kérdések merültek fel? És mit gondoltok, hogyan tovább?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo