Sorozatfigyelő: Kezdett a The Mandalorian

mando-series-2.jpg

Túl vagyunk az első élőszereplős sorozat, a The Mandalorian premierjén. A pilot epizódban keveredett az ismerős és az ismeretlen: természetesen rengeteg visszautalás és easter egg volt benne, de azért megjelentek újdonságok is. Ezekre az utalásokra és az új dolgokra fókuszálva vesézzük ki (a folytatás tehát erősen spoileres!).


Az ismerős elemek

Az első részben lényegében csak annyit láttunk, hogy a főszereplő mandalóri fejvadász elfog elvégez két megbízást. A jól ismert elemek köszöntek vissza, nagyjából ugyanúgy zajlott az egész, ahogyan mondjuk A klónok háborújában is láttuk: vagy körözést adtak ki egy személyre, akit azután a fejvadászok felkutattak, vagy pedig valamilyen magánszemélytől kapott illegális megbízást a vadász.

Emellett a fejvadászok szakmájának keretei nagyjából úgy lettek bemutatva, ahogyan annak idején a 90-es években megjelent Történetek a fejvadászokról kötet és a Fejvadász háborúk-trilógia is bemutatta: azaz van egy Fejvadász Céh (ennek a vezetője a sorozat egyik új karaktere, Greef Karga), és úgy tűnik, a Fejvadász Krédóból ismert szabályok is érvényesek (hiszen IG-11 arra hivatkozik, hogy mivel már megkezdte a letartóztatást, őt illeti a zsákmány).

Fontos szerepet kap a Beskar acél, és kihangsúlyozzák, milyen fontos ez a mandalóriak számára. Ezen kívül megemlítik a legendás Mythosaurt, az egykor a Mandalore bolygón élő állatfajt - és még a Boba Fett vállpáncéljáról ismert Mythosaur-koponya szimbólum is feltűnik.

Már a főhős fegyverét is a hírhedt Holiday Special ihlette, és Jon Favreau elmondta, hogy inspiráció volt számukra annak Boba Fettet bemutató animációs betétje. Azt a részt, amikor a tengeri szörny támad a hajóra, és azután a fejvadász sokkolja a lényt, egyértelműen a rajzfilm ihlette; emellett Boba Fettet is láthattuk egy állat hátán lovagolni a Holiday Specialben. És még az Élet Napját is megemlítik.


Feltűnik az eredeti trilógia több ismert értelmes faja: az elején a kocsmában látunk egy rodiait, és trandoshaiakat, a főhős egyik támadója egy quarren, a siklót egy kubaz hívja neki, a piacon játszódó jelenetben feltűnik pár Jawa, a főhős segítője egy ugnaught, a végén pedig IG-11 egy csapat niktóval végez. És persze meglepetésre Yoda egyelőre ismeretlen faja is feltűnik. A Huttokat pedig a Hutt nyelv idézi meg. Ezen kívül feltűnik két kowaki majomgyík, és persze fontos szerepet kapnak a blurrgök, az Ewok-filmekből, A klónok háborújából és a Lázadókból ismert hátasok.

Az ismerős droidok közül asztromechet és gonk droidot, és a Jabba palotájánál is látott TT-8L/Y7-es kapuőr droidot fedezhetjük fel.

Végül, de nem utolsó sorban egy apró részlet, aminek nagy jelentősége lehet: a fejvadász birodalmi megbízójának társaságában látott tudós vállán egy olyan kaminoi szimbólum látható, amelyet A klónok támadásában láthattunk Jango klónjainak ruháján - ez azt sugallja, hogy a férfi klónozással foglalkozik.


Az újdonságok


A sok ismert lény mellett szerepel a pilotban egy új faj is: elhangzik, hogy a férfi, akit a főhős az elején elfog, egy mythrol - és hozzá hasonlóval korábban még nem találkozhattunk a messzi-messzi galaxisban.

A fejvadász munkáját egy nyomkövető könnyíti meg, emellett egy-egy korongot is kap minden munkához, amely a célpont hologramképét rejti. Ezeken kívül a célszemélyekhez egy-egy kódszám is tartozik, amely a beazonosításukban segít. A korábbi fejvadász-sztorikban ilyesmi nem szerepelt, ezek tehát érdekes új adalékok a vadászok szakmájához.

A sorozat 9 évvel a yavini csata után, azaz 5 évvel az endori ütközet és 4 évvel a Birodalom végét jelentő jakkui csata után játszódik. A Galaktikus Birodalomnak tehát csak kisebb maradványai léteznek - éppen ezért nem meglepő, hogy a fizetőeszközét, a kreditet nem nagyon használják. Helyette Karga "Calamari Flannel", a Mon Calamarik pénzével fizeti ki a fejvadászt. Ez a valuta itt mutatkozott be - és a használata azt sejteti, hogy az Új Köztársaságnak még nincs saját pénzneme.

A főhős hajójának érdekessége, hogy képes a karbonfagyasztásra - úgy tűnik, a lefagyasztott Han Solo elég ideig volt kiállítva Jabbánál, hogy híre menjen, és egyes fejvadászok átvegyék a módszert.


Érdekesség


Többször is elhangzik, hogy a csecsemő, akiért a mandalórit elküldték, 50 éves - és a sorozat idővonalbeli elhelyezkedésének ismeretében kiszámítható, hogy eszerint a yavini csata előtt 41 évvel született, azaz Anakin Skywalkerrel egy időben!


Kérdések az epizód kapcsán


Természetesen a legnagyobb kérdőjel, hogy ki lehet a "bébi Yoda", és van-e köze a Jedik egykori Nagymesteréhez, vagy a másik hasonló fajú Jedihez, Yaddle-höz. Rokonuk, esetleg klónjuk? És vajon miért kell a birodalmiaknak? Emellett az is kérdés, hogy vajon IG-11-et valaki más küldte-e érte - hiszen a főhőssel ellentétben ő azt a parancsot kapta, hogy végezzen a csecsemővel. S ha már IG-11: a sorozat marketingjében fontos szerepet kapó droidot vajon most láttuk utoljára, vagy később visszatér?

Ti mit szóltatok az első részhez? Észrevettetek valamilyen utalást, amiről nem írtunk a cikkben? És mit gondoltok a befejezésről?

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo