Meghalt Alan Ladd Jr., a Star Wars megmentője

alan_ladd_jr_dies_oscar_winning_braveheart_producer_star_wars_shepherd_a.jpeg.jpg

Meghalt Alan Ladd Jr. producer, aki zöld utat nyitott George Lucasnak a 20th Century Fox kreatív ügyvezetőjeként majd később elnökeként, hogy elkészítse a Star Wars-t.

 

Alan Ladd Jr George Lucas TallLadd 1973-ban került kapcsolatba először Lucasszal az Amerikai Graffiti c. filmje kapcsán, és eme találkozó alatt dobta be a filmrendező a The Star Wars nevű űrfantasy film ötletét. Bár Ladd-nak még nem volt korábban ilyen filmmel dolga, bízott a filmkészítőben, és rábólintott a szerinte tehetséges Lucas elképzelésére. Jóllehet Lucas rengeteg problémával és késéssel küszködött a forgatás alatt, és a Fox felelős vezetői is többször le akarták állíttatni a forgatást, Ladd mindvégig kiállt a rendező mellett. Így amikor moziba kerülhetett a később világsikert arató alkotás, az első nyilvános vetítésen Ladd örömkönnyeket hullatott a közönség tapsvihara hallatán.

 

1979-ben, mikor már A Birodalom visszavág készítése folyamatban volt, Ladd távozott a Foxtól és megalapította saját filmgyártó cégét, a The Ladd Company-t, ami 2007-ig működött, és 1985-ben pedig az MGM/United Artists stúdió elnök-vezérigazgatója lett. A Star Wars-on kívül olyan kultfilmek producereként fűződnek a nevéhez, mint A nyolcadik utas: a Halál (1979), Szárnyas fejvadász (1982), Willow (1988), Űrgolyhók (1987), Thelma és Louise (1991), és a Hideg nyomon (2007). A filmjei több, mint 50 Oscar-díjat zsebeltek be, köztük a Tűzszekerek (1981) és A rettenthetetlen (1995) a legjobb film kategóriájában nyertek elismerést.

 

Alan Ladd Jr. 2022. március 2-án hunyt el, 84 éves korában.

 

Nyugodjék békében!

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo