Legendák és kánon: Boba Fett menekülései a sarlakkból

boba_sarlacc_series.png

Korának leghíresebb fejvadásza, Boba Fett tavaly év végén tért vissza a képernyőkre Temuera Morrison megformálásában a saját sorozatában, amiben nyomon követhetjük élettörténetének folytatását, karakterfejlődését. A The Book of Boba Fett igyekszik választ adni bizonyos kérdésekre, például mivel töltötte A Jedi visszatér és a The Mandalorian közti 5 évet, amíg vissza nem szerezte a páncélt; miért jött az a gondolata, hogy átveszi Bib Fortuna helyét és válik bűnvezérré; hogyan alakult az alvilág helyzete a Tatuinon; vagy éppen Fett hogyan mászott ki a sarlakk gyomrából.

 

Han Solo szerencsés mozdulata Boba Fett karrierjének egyik mélypontját jelentette, és a rajongók közt népszerű karakter nem végezhette így. Az áldozatait ezer évig emésztő szörny nem jelentette számára a végállomást, Boba Fett leleményes és túlélő természete lehetővé tette, hogy élő gyomorrontásként funkcionálva kiszabaduljon a fenevadból, ami a Star Wars 45 éves történelmében kapott pár különböző feldolgozást. Jelen cikkünkben összeszedtük, hogyan történt meg nála ez az áttörés a legendákban és a kánonban.

1. Star Wars képregény (Marvel, 1983)

 

RCO008 1462484505A klasszikus, 108 számot megélt Star Wars Marvel képregénysorozat 81. számában találkozhatunk Boba Fett menekülésének legrégebbi verziójával. Az 1983 decemberében megjelent rész nem sokkal A Jedi visszatér eseményei után játszódik, és a képkockákon egy a sarlakk gyomrából kilövellő alakot láthatunk, aki lezuhanva elterül a Tatuin perzselő homokján. Rövidesen jawák környékezik meg a testet, akik droidnak hiszik Fettet. Később a történetben kiderül, hogy a sarlakk szabályosan kiokádta a fejvadászt magából, és a bent töltött idő alatt Bobának amnéziája lett. Han és Leia is bekapcsolódik a történetbe, akik R2-t akarják visszaszerezni a guberálóktól. Ennél a jawa-csoportnál tartózkodik Fett is, akit Han egyből felismer, de a fejvadász először nem tudja az emlékezetvesztése miatt, hogy kicsoda a csempész, majd csak akkor, mikor a homokkúszó lassan már belezuhan a sarlakk vermébe. Han próbál segíteni Fettnek kimászni a járműből, de végül az egész Fettestül beleveszik a szörnybe - így Boba Fett megmenekülése kérész életűnek bizonyult, ismét visszajutott a startmezőre.

 

2. Sötét Birodalom képregény (1991)

 

Boba Fett Alive A Dark Horse egyik legendás, sötét tónusú kiadványában, a Sötét Birodalomban is tiszteletét teszi a zöld mandalori páncélos alak, amely sztori többek között Luke sötét oldalra való átállását és Palpatine feltámadását is jegyzi. Ebben a képregényben nem láthatjuk magát a folyamatot, hanem az eredményt Fett hirtelen feltűnésével: Han Solo történetesen és kötelező módon összefut a zsoldos életbe visszaszokott és keresett fejvadásszal, de a csempész megdöbben azon, hogy Boba életben van, ami ellentmond az előző pontban taglalt történetnek, bár a Legendákban megszokottnak számítanak az ilyen kontinuitási hibák. Fett vérdíjat tűz ki Han Solo fejére, ám a koréliai kétszer is meglóg előle, második alkalommal ráadásul újabb megalázó vereséget szenved: Csubakka leveszi a fejvadász sisakját, majd beindítja a rakétáit és a lökettől Fett a mennyezetnek csapódik. A vuki utána trófeaként elkobozza az ájult Boba sisakját.

 

3. Történetek Jabba palotájából novelláskötet (1996)

 

Boba BarveA Jedi Akadémia-trilógiáért felelős Kevin J. Anderson összekötő munkájával 1996-ban megjelent A Jedi visszatérhez fűződő novellákat tartalmazó Történetek Jabba palotájából, a Mos Eisley mesék és a Történetek a fejvadászokról könyveket folytatva. Jelen kiadványban Az ötlábú barve esete című rövid történet foglalkozik Boba karakterével, kinek szabadulása itt is más megközelítéssel van megvilágítva. J.D. Montgomery tollából először kapunk képet arról, hogy miket élt át Fett a sarlakk bendőjében, de még a szörny legendáját is felturbózza. Boba felébred a nyálkás belsőben, és ráeszmél, hogy a csápoktól nem tud mozogni, és az emésztőnedvek rendesen megrongálták a páncélzatát. Ráeszmél, hogy telepatikusan képes kommunikálni a szörny vacsoráival, főleg Susejóval, a sarlakk legelső étkével. Susejo az elméjével némiképp irányítani tudja a sarlakkot, ami beizzítja Fett rakétáit és ez néhány gránát bevetésével egyetemben elég löketet ad neki a szabadsághoz. Ugyanakkor egyes történészek szerint a sarlakk egy félig értelmes lény, és illúziókat vetít ki az áldozatok felé, hogy szellemileg kínozza őket. Később egy tudományos elemző birtokába jutott Fett sisakja, ami felvette Fett és Susejo beszélgetését, ám a kamera érdekes módon senkit nem mutatott és azt az érzetet keltette, hogy a fejvadász magában beszél.

 

4. Fejvadász háborúk könyvtrilógia (1998)

 

Mandalorianarmour CoverK.W. Jeter az alvilág játszmáira összpontosító regénysorozata a VI. rész történéseivel egy időben játszódik. Az első regény, A mandalori páncél rögtön a Dűne-tengerben lefolyt csetepaté roncsait kutató Dengar nevű zsoldossal nyit, aki a Klónháború alatt már együtt dolgozott Jango fiatalkorú "utódjával". Dengar talál rá a súlyos sérüléseket szenvedett és halál közeli állapotban lévő Fettre nem messze a sarlakktól, ami szintén megsínylette kettejük találkozását: halálos sebesülést szenvedett Bobának köszönhetően és orrfacsaró bűzt áraszt magából. (Ez a sztori egyébként a Történetek a fejvadászokról című novelláskötetben is szerepel.) Boba pátyolgatására ugyanakkor kevés az idejük, mert az alvilági Xizor herceg általi szervezkedés következtében más éles tekintetű opportunisták a túlvilágra akarják küldeni őket.

 

5. Utóhatás könyvtrilógia (2015-2017) és a The Mandalorian sorozat (2020)

 

Cobb VanthAz új kánonban eleinte csupán enyhe utalások lettek elejtve, de ezek is inkább a páncélt illetően. Chuck Wendig Utóhatás-trilógiájában kalandos úton új gazdára talált a beskar ruházat Cobb Vanth személyében, aki jawáktól felvásárolt egy savtól mart, de ütőképes mandalori felszerelést és önként kinevezi magát a hely seriffjének. Emellett az is meg van említve, hogy Jabba vitorlásbárkájának felrobbanása súlyos sebesülést okozott a sarlakknak, a gyomrában egy hatalmas seb keletkezett. A könyvben leírtakhoz képest a páncél útja némi apró változtatással a The Mandalorian második évadában vizuálisan is el lett mesélve, ami egyben tovább is viszi a Timothy Olyphant által alakított Vanth történetét. Din Djarin 5 évvel Jabba halála után Mos Pelgóba téved, ahol a Boba páncéljával ékeskedő igazságosztóval fut össze, és követeli az elorozott páncélt, mert azt csak mandaloriak viselhetik, Vanth viszont nem az. Miután sikerül leszámolniuk a települést fenyegető krayt-sárkánnyal, Cobb Vanth átadja a felszerelést a mandalorinak. És eme epizód végén lengetik be, hogy Boba Fett hivatalosan is túlélte a fiaskót, aki régi becses tárgyai nyomába szegődik, majd pár epizóddal később a Tythonon ismét birtokba veszi azt.

 

6. The Book of Boba Fett (2021)

 

Book Of Boba Fett SarlaccMiután Din Djarinékkal elváltak útjaik, Boba Fett és Fennec Shand ellátogatnak a néhai Jabba palotájába, ahol Bib Fortuna, a hutt korábbi udvarmestere uralkodik, de az ex-fejvadásznak köszönhetően már csak pillanatokig: Fortunát lelőve átveszi a helyét a trónon. Ezzel a stáblista utáni jelenettel zárult le a The Mandalorian második szezonja, ami megalapozta a tavaly decemberben induló The Book of Boba Fett sorozatot. Az első epizód elején egy baktafürdőzés közbeni flashback-jelenet tolmácsolásában mutatják be a nagy szökést, itt Fett szabályosan utat éget magának a szörny belei és csápjai között, majd egy vakond módszerével tör a felszínre.

 

A sorozatban elmesélt szabadulást figyelemmel kísérve leszögezhető, hogy pár elem visszaköszön a Legendákból, noha több helyen is eltérés mutatkozik meg a két univerzum elmesélései között, főleg Boba életútját illetően:

 

  • Nem volt egyedül a sarlakk gyomrában: A Legendákban is volt társasága Susejo, az első áldozat személyében, bár ő más történetek szerint inkább délibáb lehetett Boba fejében. A Boba-sorozat viszont egy valódi testet, egy rohamosztagos hullát dob be, ami szükséges volt a túléléshez. És maga a tatuini sarlakk a Legendákban elpusztult, a kánonban "csak" sérülést szenvedett.

 

  • A keselyű jawák: A kijutott, ámde teljesen legyengült Fett a Legendákban egyrészt a jawákhoz kerül, másrészt más fejvadászok veszik kezelésbe. Ezzel szemben a sorozatban csak a páncélzatát szedik le az ócskások, és a homokon hagyják, majd ekkor találnak rá a buckalakók.

 

  • Az egészségügyi állapota: A Legendák két története egyrészt egy rövid ideig amnéziás, de testileg látszólag teljesen ép Fettet ábrázol, az évekkel későbbi sztorik ezzel szemben egy élet-halál határán egyensúlyozó emberről mesélnek. A későbbi elbeszélésekből kiderül, hogy a sarlakk következtében gyógykezeléseken esett át a rákos megbetegedés kialakulása ellen, az egyik lába pedig amputálva lett, ezt egy protézissel pótolták. A kánonban eleinte Bobának gyógyulnia sem volt ideje a taszkenek gyengédnek közel sem nevezhető bánásmódja miatt, ám ez nem jelentette azt, hogy nem merültek fel maradandó károsodásai: elég ránézni a testét borító hegekre, az 5 évvel későbbi önmaga gyakran szorul bakta-fürdőre, és a küzdő képességeiben is nyomot hagyott az organikus száműzetés.

 

  • Utóélet: Boba Fett a Legendákban sem volt mindig fejvadász, a bűnvezéri poszt helyett viszont a Mandalore (avagy a mandalori nép vezére) címet vette fel egy másik mandalorinak, Fenn Shysának tett ígéretéhez híven, aki megmentette Bobát a haláltól. A mandaloriak vezéreként végigharcolta a Yuuzhan Vong háborút, eleinte a másik galaxisból érkezőknek tett szolgálatot pénzért, majd az Új Köztársaságot segítette. A későbbiekben egészségügyi állapota egyre romlott, és unokájával, Mirta Gevvel hajtottak végre rengeteg küldetést. Külön érdekesség ehhez, hogy egyszer békét kötött Han Solóval, akivel megegyezve kijelentették, hogy nem ölik meg egymást, és pár alkalommal még a koréliaival egy szövetségben is mentek misszióra. Fett és a Solók kapcsolata szorosabbra fonódott, mert Boba segített kiképezni Han lányát, Jaina Solót, hogy levadássza fivérét, a sötét oldalra áttért Darth Caedust. A kánonban pedig eddig, a cikk írásakor csak három epizód jelent meg a The Book of Boba Fettből, és csak találgatni tudunk, merre viszi a sors az ex-fejvadász életútját, aki nagy adag kóstolót kapott a taszkenektől. Mindenesetre mindkét univerzumban árnyalták a karakterét, és pozitívabbnak ábrázolták későbbi jellemét, mint ami az eredeti trilógiában kialakult a szűkszavú zsoldos körül.


Fejvadaszok Elorendelheto

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo