Kritika: Lázadók és zsiványok

rebelroguecover.jpg

Vége felé közeledik a Marvel Star Wars képregény sorozata, időben legalábbis már majdnem a Hothnál vagyunk, messze a Yavintól, a Lázadók és zsiványok címmel megjelent képregénykötet pedig folytatja a Halálcsillag megsemmisülése után felvett történetszálat.

Arról persze el lehetne vitatkozni, hogy jó ötlet-e egyáltalán fel/kitölteni történetek sokaságával a IV. és az V. rész között eltelő három évet, hiszen talán vannak dolgok, amiket jobb teljesen a rajongók fantáziájára bízni, meg aztán például kell-e feltétlenül tudnunk azt, hogy vacsorázott-e valaha Luke Skywalker cukrozott patkánymajmot Yavin és Endor között, vagy csak parazitákat próbáltak helyette lenyomni a torkán gyanúsan vámpírra emlékeztető lények a sok jóra amúgy sem utaló, Sikolyok Fellegvára elnevezésű épületkomplexumban.

Más részről viszont, ha jó történeteket tudnak írni, és hozzáadni valami egyedit és értékeset az általunk ismert univerzumhoz és karakterekhez, akkor miért ne tehetnék és miért ne tennék meg?

Számomra a Marvel már a Vader sorozattal, a benne a címszereplő által az alvilág legmélyéről előrángatott Dr. Aphrával, majd az ő saját sorozatával bőven bebizonyította, hogy képes minderre, mondhatni érti a dolgát, nem véletlenül gyárt képregényeket 1939 óta, ami 2021-ből visszanézve szinte már mesebeli dátumnak tűnik.

Amúgy meg, ami azt illeti, A klónok háborúja sorozat, amely átélhetővé teszi a II. és a III. rész között megtörténő legendás háború mindennapjait, szintén hasonló időkitöltésre vállalkozott annak idején, és a mozifilmet valamint az első évad első részeit követő nem túl kedvező fogadtatás ellenére, most mégis nagyjából ott tartunk, hogy abban, hogy zseniális sorozat, és a valaha létezett egyik legjobb Star Wars "termék" volt, nagyjából a rajongók nagy többsége egyetért, akárhol helyezkedjen is el a Lucas (vagy) Kennedy tönkretették a gyerekkoromat - Még az is zseniális volt, hogy Greedo lőtt először tengelyen. 

Rebelrogue3

 

A sikerhez egyébként is sok minden adott volt a kezdetektől fogva. Az eredeti trilógia klasszikus karakterei népszerűek, együtt és külön-külön is jól funkcionálnak, lehet őket össze-vissza rakosgatni egymás mellé oda és vissza, de csapatként is tökéletesen működnek együtt, még akkor, annak ellenére, vagy éppen azért is, ha és mert még nincsenek tökéletesen összecsiszolódva.   

Ebben a kötetben ezúttal ismét szétszakították a csapatot, de nem a szokásos felállásban, hanem olyasformán, hogy miközben Hant és Leiát megint egymás mellé sodorja a sors, jelen esetben egy Rieekan tábornok által adott küldetés formájában, addig Csubakka és Thripio viszi el a Falcont, Luke pedig Artuval indul lázadó bajtársai megsegítésére egy sivatagbolygóra.

 

A történet annak ellenére is jó, hogy a dramaturgia egyszerű. A hősök három különféle küldetésre indulnak, ahol természetesen nem várt bonyodalom várja őket és/vagy váratlan fordulat zavarja meg a terveiket, erre kell reagálniuk, és saját skilljeikre, szerencséjükre, egymásra, vagy akár váratlan segítőikre és akadályozóikra támaszkodva megoldaniuk a felmerülő problémákat.

Közben össze-vissza ugrálgatunk kicsit a három szál között, mire az egyikben kicsit el lehetne merülni jobban, hopp ott is vagyunk rögtön a másikban, mivel azonban a legtöbbször a Star Wars és egyéb több szálon futó regények is pontosan így csinálják, ráadásul a megszokott csapatot látjuk, csak nem együtt, így mindez egyáltalán nem válik a történet kárára. 

Rebelrogue2

 

A Csubakka - Thripio páros egész jól működik együtt, sokkal jobban, mint azt A Birodalom visszavág alapján feltétlenül várná az ember, mindez pedig egy nem szokványos kaland díszletei között. A három történetszál közül talán ez a legérdekesebb, de ez nagyon nagy mértékben az egyéni ízlésen múlik, mivel azonban a legkisebb spoiler is túl sok mindent elárulna belőle, inkább csak annyit írok róla, hogy Csubi és Thripio egy igazán különleges bolygóra vetődnek, ahol kettőjük közül a droid lesz az, akit a múlt kísértetei végül próbára tesznek.

Közben pedig természetesen ha nem is túl erőltetetten, de Han és Leia is hozza a szokásos kötelezőt, amit elvárhat tőlük az olvasó, azt a se veled, se nélküled, rettenetesen idegesítesz, de szeretlek kapcsolatot, egymás oda-vissza szurkapiszkálásával, ami jellemző volt rájuk eddig, meg az lesz majd a jövőben, minden bizonnyal még házastársként is.

Akár fárasztóak is lehetnének, de hát ők mégiscsak Han és Leia, nem pedig a megközelíthetetlen, rejtélyes, menő srác és félénk, naiv, aranyszív kislány az osaka-alsói kilencedik béből, valamely véletlenszerűen kiválasztott romantikus animéből. 

Külön piros pont a rajzolóknak, hogy Hannak mindig képesek őszintén döbbent, Leiának pedig még őszintébben leiás arcot varázsolni, valahányszor éppen nem tetszik neki valami.

Rebelrogue1

 

Összegezve tehát, a történetek érdekesek, a karakterek pedig hozzák a formájukat.

Egyedül valahogy gyerekkorom kedvenc hősét éreztem kissé gyenge láncszemnek. 
Lehet persze, hogy mindez csak az én személyesen benyomásom, mindenesetre számomra Luke, - a yavini csata bátorságmedál legmagasabb fokozatával kitüntetett hőse, a Felkelők Szövetségének legendás Skywalker parancsnoka, apja fénykardjával az oldalán, nem sokkal Hoth előtt kicsit valahol még mindig egy tatuini parasztfiú, aki bátorsága és nagy szíve mellett - a sorozatnak ebben a részében is olyan kis elveszett és naiv, mintha nem egy háború kellős közepén kellett volna véglegesen felnőtté válnia tulajdonképpen egyik napról a másikra, és mintha még mindig nem igazán értené, hogyan is működik a galaxis a valóságban.

 

Ez a képregénykötet bár természetesen egy hosszú történet egyetlen, nem sokkal a vége előtti fejezete, (egészen pontosan a tizenkettedik, a 68-72. számokat magában foglaló gyűjtemény) önmagában is élvezhető, leszámítva azt, hogy jó érzékkel és természetesen mindhárom szálon cliffhangerrel zárul, és mint minden cliffhanger, folytatásért kiált.

Mindenesetre mindenképpen szórakoztató olvasmány és tökéletesen illeszkedik a sorozat korábbi darabjaihoz, mind történetben, mind pedig hangulatban.  

 

A háború pedig folytatódik tovább.

A Star Wars képregénysorozat 12. része, a Lázadók és zsiványok megrendelhető itt a Szukits könyvkiadótól.

A Szerzőről

Ashla

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo