Kritika: A célpont: Vader

Target_Vader_2_cover.jpg

Kedvenc messzi-messzi galaxisunk egy különleges színfoltját jelenti a fejvadászok világa. Ők már a kezdetektől részei a franchise-nak, hiszen az Egy új remény ikonikus jelenetében szereplő Greedo is ezt a mesterséget űzi. Ugyanakkor az első Star Wars-történet, amelyben egy fejvadász a statisztaszerepnél többet kapott, nem mozgóképen, hanem a képregények lapjain elevenedett meg. Hónapokkal azelőtt, hogy Boba Fett tiszteletét tette a hírhedt Holiday Special-ben, a Marvel – amely annak idején több eredeti karakter megteremtésével is színesítette a Star Wars világát – bemutatta a rajongóknak Beilert Valance-t, a kiborgot. (A figura egy John Ford-western címszereplőjéről, Liberty Valance-ről kapta a nevét.)

Valance 1978-79-ben tűnt fel néhány Marvel-füzetben, de aztán később már nem termett neki babér a Legendákban. Most azonban, hogy több évtized után már ismét a Marvel adja ki a Star Wars-képregényeket, elővették a kiborg fejvadász karakterét, és miután szerepeltették a Han Solo – A birodalmi kadét című képregényben, saját sorozatot is kapott. A célpont: Vader ugyanis elsősorban Valance sztorija.

A történet szerint Darth Vader egy titokzatos bűnöző szindikátus, a Rejtett Kéz után kezd nyomozni, amely viszont néhány fejvadászt bérel fel, hogy végezzenek a Sith Nagyúrral. A csapat tagjait úgy válogatják össze, hogy olyanok legyenek köztük, akiknek oka van utálni a Birodalmat, éppen ezért a pénzen kívül van még plusz motivációjuk is. Az élükre pedig Valance áll, aki egykor katonaként szolgálta a rendszert, és hitt is benne, hogy azután keserűen csalódjon.

Target Vader
A célpont: Vader tehát alapvetően egy klasszikus akciósztoriként indul: néhány hős megpróbál elintézni egy rosszfiút. De szerencsére egyáltalán nem ilyen egyszerű a történet, több csavar is van benne, így annak ellenére is meg tudja lepni az olvasóját, hogy kezdettől fogva tisztában van vele, a fejvadászok nem fogják elérni a céljukat. (Hiszen ismerjük Darth Vader sorsát – tudjuk, hogy mikor és hol fog meghalni.) Végül is a cselekmény egészen más irányba megy el, mint amire eleinte számítanánk, és bár a történet megoldása végül is a szerencsének köszönhető, összességében hatásos a befejezés.

Ugyanakkor itt a fő hangsúly igazából nem is magán a cselekményen van, hanem a karaktereken, közülük is elsősorban Valance-en. Tulajdonképpen ez a képregény is azt csinálja, amit a The Mandalorian: humanizálja a fejvadászokat, akik a Star Wars-univerzumban általában egyszerűen hidegszívű gyilkosokként és zsoldosokként szoktak megjelenni. Itt valamennyit felvillantanak a karakterek múltjából, amivel azért némileg árnyalják is a személyüket.

Target 2
A legtöbb figyelmet persze Valance kapja, aki ugyan nem visel beskar páncélt, így külső megjelenésében nem annyira személytelen, mint Mando, viszont eleinte pusztán egy durva gyilkológépnek tűnik, akit csak a pénz mozgat – aztán amikor jobban megismerjük, kiderül, hogy a Terminator-külső mögött több rejtőzik, mint elsőre gondolnánk. A képregény flashbackjei pedig egyúttal azt is bemutatják, hogyan vált szinte teljesen géppé, és miért fordított hátat a Birodalomnak sokévnyi szolgálat után. Valance személyében tehát egy érdekes, összetett főszereplőt kapunk, aki ugyan elég kegyetlen ahhoz, hogy megfeleljen annak a képnek, amit eddig a Star Wars a fejvadászokról kialakított, de közben mégis egy egészen emberi antihős.

A pörgős sztori remek rajzokon elevenedik meg, az akciójelenetek nagyon látványosak, és egészen filmszerűek. Külön ki kell emelni Vader megjelenései, amik elképesztő hatásosak. Van több olyan kép is a füzetben a Sith Nagyúrról, amelyeket el tudnék képzelni poszterként a szobám falára. Emellett nagyon jól sikerült a főszereplő karakterdizájnja: egyrészt nagy vonalakban megőrizték a régi, Legendákból ismert Valance-figura legfőbb jegyeit, másrészt viszont közben "modernizálták" is, így jobban illik a Star Wars világába, mint a '70-es évekbeli változat. Talán csak annyi szépséghibája van a megvalósításnak, hogy az utolsó két füzetre megváltozik a stílus, és inkább rajzfilmszerűek lesznek a képek. Személy szerint jobban örültem volna, ha nem változtatnak rajta, de azért nem rontja el az összképet.

A célpont: Vader megrendelhető itt a Szukits könyvkiadótól.

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

A Jedik Fenye 320x1358

Hirdetés

Bukott Rend 01 320x1358