Ezekkel a könyvekkel hangolódhatsz a Kenobi-sorozatra

kenobi_archives.jpg

Május 25-én startol az idei év egyik legvárósabb sorozata a Disney Plus streaming szolgáltatón, az Obi-Wan Kenobi széria Ewan McGregor és Hayden Christensen visszatérésével. A Lucasfilm háza táján igyekeznek a témához igazodva lázban tartani a kánont kedvelő közönséget, egy képregényt és egy könyvet már be is harangoztak, ami a címszereplőről fog szólni. Ennek apropóján összeszedtünk néhány regényt, ami Kenobi mesterrel foglalkozik, főleg Legendák-címeket, amik segítségével az olvasás világába merülve kitölthetjük ezt a nagyjából 3 hónapot, és fokozatosan ráhangolódhatunk a sorozatra.

Kenobi

 

Kenobi K NyvTalán így előzetesen John Jackson Miller regénye passzolhat a legjobban hangulatban és témában az Obi-Wan Kenobi sorozathoz. Jóllehet a széria 10 évvel játszódik A Sithek bosszúja után, a Kenobi szinte rögtön a III. rész után veszi fel a fonalat. A Ben Kenobi álarca mögé bújó Jedi-mesternek nem csupán a barátságtalan sivatagbolygó viszontagságaival kell harmonizálnia és gyökeret vetnie, hanem feldúlt lelkében is békét kell teremtenie a mustafari dráma után. A könyv a címszereplőn kívül rengeteg információval szolgál a Tatuin lakosairól, élővilágáról, a buckalakók kultúrájába is rendesen belemélyedünk, illetve a kies sivár vidék mindennapjainak bemutatása is segít, hogy az olvasó otthonosan érezze magát a Tatuinon. Persze ez nem jelenti azt, hogy bonyodalom- és akciómentes lenne a könyv, és karakterdrámából is kapunk dögivel.

A gonosz útvesztőjeGonosz Tveszt Je

 

Az elejétől a végéig izgalmas könyv a Klónháború végnapjaival nyit. A Peremvidék ostromában részt vevő Obi-Wan és Anakin a Cato Neimoidia bolygót veszi be a klónsereggel, ám a szeparatisták egyik kulcsfigurája, Gunray helytartó kicsúszik a kezük közül. Viszont amit a támaszponton találnak, az fontos nyom lehet a Sith-nagyúr, Darth Sidious azonosításában és megtalálásában, akit a Jedik már 3 éve keresnek. James Luceno alkotása ízig-vérig előzmény-trilógiás hangulatot áraszt magából Grievous tábornokkal, Mace Winduval, Dooku gróffal és bő adagnyi akcióval, intrikával fűszerezve. A gonosz útvesztője rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Star Wars-könyvrajongók körében, ami egyben fontos, kielégítő, információdús felvezetése is a III. résznek.

 

Mester és tanítványa

 

Mester S Tan Tv NyaAz új kánon egyik legkiemelkedőbb szerzője, Claudia Grey tárja fel mélyebben Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi kapcsolatát, ám ez a regény egyik szelete. Nem csak azt mutatja be, hogyan csiszolódik össze a fiatal Obi-Wan a mesterével, mert a kezdetben döcögős kettejük viszonya, hanem bírálattal is él a Jedik rendszerét és elveit illetően. A Tanács által szintén kritizált Qui-Gon lehetőséget kap, hogy a testület tagjává váljon és ezáltal megreformálhassa azt, azonban ennek egyik feltétele, hogy le kell mondania Obi-Wan tanításáról. Így a próféciáktól lázban égő mester vállára nagy nyomás helyeződik, akinek mérlegelnie kell, hogy döntésével milyen kilátásba helyezheti a Jedik jövőjét. A Mester és tanítványa egyik fő szála a Pijal bolygón kialakult konfliktus, ahol Dooku egykori tanítványa, Rael Averross kéri a Jedik segítségét. Hamarosan rá kell döbbenniük, hogy olyan szövevényes problémával van dolguk, ami nem megszokott, megpróbáltatásokkal teli cselekedeteket kényszerít ki a béke fenntartóiból.

Az álmok bolygója Lmok Bolyg Ja

 

Az álmok bolygója című Legendák-regény 3 évvel játszódik a Baljós árnyak után. Obi-Wanra és Anakinra a Tanács egy mentőküldetés végrehajtásának feladatát tűzi ki: egy Vergere nevű padawant kell megtalálniuk, aki egy rejtélyes bolygón, a Zonama Sekoton tűnt el, ahol többek között élő, szerves hajókat állítanak elő. Greg Bear írásában a nem csak mesterként, hanem apafiguráként helytállni próbáló Obi-Wan és a régi életéhez még szorosan kötődő Anakin kapcsolatába merülhetünk el mélyebben, illetve a történetben az ekkor még véderő parancsnoki posztot betöltő Tarkin is nagy szerepet játszik, aki a Jedik útját keresztező terveket sző, hogy karrierjét a magasságba repítse.

Sötét nagyúr

 

S T T Nagy RHa elragadott A gonosz útvesztője, akkor a Sötét nagyúr is garantáltan tetszeni fog. Jóllehet ez nem kimondottan Kenobi-regény annak ellenére, hogy Anakin volt mestere egy cameo erejéig feltűnik benne, mégis mivel az évszázad összecsapásaként harangozták be Obi-Wan és Vader újbóli találkozását, a rossz útra tért tanítvány is megérdemel egy saját történetet, nem is akármilyet. James Luceno zseniális regényében szintén egy átalakulás megy végbe, ezúttal a másik oldalról: a mindenét elvesztő újdonsült Sith-nagyúr szemszögébe és gondolataiba merülve megtudhatjuk többek között, milyen is abba a barátságtalan géptestbe bezárva létezni, minek köszönhetően muszáj változtatásokat véghez vinnie, hogy új életéhez alkalmazkodjon - bár Vader párszor még azt is megkérdőjelezi, hogy ez élet-e egyáltalán. Mindenesetre nincs ideje csüggedni és a múlton elmerengeni, hiszen Palpatine császárt és a Birodalmat szolgálva meg kell tisztítania a galaxist a Köztársaság utolsó maradványaitól, ez esetben egy túlélő Jedikből álló csoporttól, kiknek célja a Rend újjáépítése.

 

A Cestus-csapdaCestus Csapda

 

Egy klónháborús írományban kell helyt állnia Kenobinak, de ezúttal nem Anakint tudhatja maga mellett, hanem a nautoli Kit Fisto mestert. A missziójuk egy Jedi-gyilkos biodroidokat előállító gyár megtalálása és megsemmisítése a szeparatista érdekeltségű Ord Cestus bolygón, a levesükbe pedig Dooku tanítványa, Asajj Ventress igyekszik beleköpni. Steven Barnes történetében Obi-Wan belső békéjébe, gondolataiba, lelki egyensúlyába, de még a diplomácia érdekében bevetett tánctudásába is belekóstolunk. A Cestus csapdából a Jedik és a klónok közti kapcsolat bemutatása és érdekességeire való rámutatása sem maradhat ki, hogy morális témákkal szolgáljon a klón harcosokat illetően, nem mellesleg a bolygó értelmes, rovarszerű őslakosait is megismerjük.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo