John Williams nem szerez több filmzenét

johnwilliams_pic.png

Idén februárban lett 90 éves John Williams, korunk egyik legismertebb és legelismertebb zeneszerzője. A Star Warson kívül több ikonikus filmes alkotásnak komponált fülbemászó muzsikákat, mint például A cápa, Superman, Schindler listája, Harmadik típusú találkozások, E.T., Reszkessetek betörők, Jurassic Park, Indiana Jones, Harry Potter, Ryan közlegény megmentése, stb. Az ötszörös Oscar-díjas, a hússzoros Grammy-díjas Williams még napjainkban is aktív, legutóbb az Obi-Wan Kenobi főcímzenéjét alkotta meg, következőleg pedig az Indiana Jones 5-ön fog dolgozni. Egy friss interjújában a maestro ugyanakkor elhintette, hogy valószínűleg ez lesz az utolsó filmes projektje. Viszont elmondása szerint magáról a zenéről mond le teljesen, továbbra is fog  a műfajjal foglalkozni és koncertezni. Példának okáért a csellista Yo-Yo Ma közreműködésével nemrég megjelent közös albumuk "A Gathering of Friends" címmel, amin olyan filmzenék átdolgozott számai találhatóak, mint a Shcindler listája, München, vagy a Lincoln.

 

John Williams interjúját a következő szavakkal zárta:

Megadatott számomra a lehetőség az életre és hogy megértsem, a fizikai létnél több dolog is rejlik a világban. Nem vallási alapon mondom (nem is vagyok az egyébként), de létezik egy spirituális élet, egy művészi élet, egy világ, ami a mindennapi valóság hétköznapjai felett van. A zene képes az ember gondolkodását a költészet szintjére emelni. Töprenghetünk azon, hogy milyen fontos a zene az emberiség számára. Mindig szeretek elgondolkodni, hogy a zene a legősibb nyelv, és valószínűleg azelőtt ütöttünk dobokat és fújtunk bele a nádba, hogy megtanultunk volna beszélni. Szóval az emberiség lényeges része a zene. Ez adta az életet számomra.

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo