Így kezelték a túlkorosokat a Jedik a Köztársaság Fénykorában

anakin_the_phantom_menace_TALL.jpg

Az előzmény trilógiából tudjuk Anakin példája alapján, hogy a Jedi Rend nem szívesen vett magához pár esztendősnél idősebb Jedi-jelöltet, mivel nehezebb elültetni bennük a Jediség magvait és kiirtani az elveikkel össze nem egyeztethető kialakult berögződéseket, de Anakinnál a magas midiklorián szám és a Kiválasztottról szóló prófécia lett nagy nehezen a perdöntő, hogy a Tanács szemet hunyjon.

A Baljós árnyak előtt 200 évvel játszódó The High Republic Adventures képregénysorozat ugyanilyen esetet hoz fel. A történet ott kezdődik a Nagy Hiperűr Katasztrófa idején, mikor Zeen Mrala, szüleihez hasonlóan az Ösvény Vénei nevű vallásos csoport fiatal és potenciális tagja, valamint egy Lula Talisola nevű padawan ifjakat és padawanokat ment meg, miután véletlenül belekeveredtek egy Nihil tűzharcba a Trymant IV-en. A tette miatt Zeent kicsapják a csoportból, mivel azok ellenezték és tiltották az Erő használatát, majd a fiatal Jedihez csapódik, ami felkelti Yoda figyelmét, aki a többi mesterrel megtárgyalta a fiatal Zeen Jedivé válásának kérdését. Közben a Trymant IV a hiperűr katasztrófa következtében kibillent pályájáról, és ki lett téve a két orbitális napnak, mitől elsivatagosodott.

 

Zeen Mrala 1568480 NormalA tanácstagok az esetet abból a szempontból közelítették meg, hogy mi lenne a legjobb Zeen számára, azzal ellentétben, mint ahogy Anakinhoz állt hozzá a testület évszázadokkal később. Anakinnál a kibontakozott érzelmi kötődéseket és a sötét oldalra való potenciális átállás veszélyét kifogásolták. A régi időkben egy köztes megoldást választottak: Zeen Kantam Sy Jedi-mester nem hivatalos második tanítványa és Lula Talisola padawantársa lett, ezzel a Kódex "Nem taníthatsz egyszerre kettőt" szabályát is megkerülték egy kiskapuval, hivatalosan egy Erő-érzékeny tanonc státuszában állt. Mrala a Jedik között természetesebben és felszabadultabban tudta kamatoztatni adottságait, amit előző otthonánál nem tehetett meg, illetve Mrala azt is beismerte, hogy sosem érezhette otthon magát ott, mivel sosem vállalhatta fel Erő-érzékenységét.

 

Ehhez hozzátartozik az is, hogy a Köztársaság Fénykora idején a Jedik szabályai némileg lazábbak voltak, mint amiket az előzmény trilógiában ismerünk, a Jedik bátran köthetnek barátságokat és formálhatnak kötelékeket addig, amíg azok nem ütköznek kötelességükkel. Bár Mrala sorsa bizonytalan, mert a karaktere kibontás alatt van, mindenesetre óhatatlanul felvetődnek a "mi lett volna, ha" kérdések: vajon Anakin ugyanarra a sorsra jutott volna, ha az ő esetét olyan lazán kezelik, mint Mraláét? És vajon Yodának eszébe jutott-e ez, mikor a fiatal Skywalker ott állt előtte Qui-Gonnal a tanácsteremben? Vajon ha nála a kevesebb megkötés hála engedélyezték volna a tiltott érzelmek gyakorlását, kevesebb frusztráció halmozott volna fel benne? És ha igen, Darth Sidious mit kezdett volna ezzel a jóval előnytelenebb pozícióval Anakin átállítása ügyében?

Darth Vader Fekv

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo