Elhunyt Peter Mayhew, Csubakka megformálója

Peter-Mayhew.jpg

Szomorú napra virradtunk május 4-e előtt. :( A közelmúltban Kenny Baker (R2-D2) és Carrie Fisher (Leia hercegnő) után a Star Wars egy újabb nagyágyúja egyesült az Erővel 2019. április 30-án: a 74 éves Peter Mayhew, aki Csubakkát alakította mindhárom trilógiában (bár Az utolsó Jedikben már csak konzultánsként vett részt, a vuki bundát Joonas Suotamónak adta át).

Peter Mayhew 1944. május 19-én született Angliában, London Barnes nevű kerületében, legtöbben a Star Wars-filmekben nyújtott alakításából ismerik. De még a Star Wars előtt Mayhew elvállalt egy Minótaurusz-szerepet a Szindbád és a tigris szeme című filmben, ami felkeltette a producerek figyelmét az akkor 218 centiméter magas színészről. A 20th Century Fox stúdiótól kapott egy telefonhívást, hogy vegyen részt egy interjúban az egyik karakter megformálásához. Ez volt a Star Wars: IV. rész: Egy új remény.

 

A helyszínen Mayhew megpillantotta a Ralph McQuarrie által készített karakterfestményeket, köztük volt Csubakka, a nyolc lábnál magasabb, kék szemű vuki, akire jelölték is. A film rendezője, George Lucas és a producer Gary Kurtz egy rövid társalgás és felmérés után ki is választották a szerepre. Érdekesség, hogy a szerepre David Prowse is esélyes volt, azonban a később Darth Vadert játszó színész inkább a gonosz szereplő mellett döntött. Eredetileg a vuki rövidnadrágot és mellényt viselt volna Lucas javaslatára, nehogy állatnak tűnjön.

 

Az első jelenetet a tatuini 94-es dokkban vették fel, mikor Han Solo a hutt Jabbával tárgyal. A szerep előtt Mayhew megtermett állatok mozgását tanulmányozta az állatkertekben, hogy legyen valamilyen elképzelése róla, milyen mozgáskultúrával rendelkezzen Csubakka. Azonban a vuki hangját nem Mayhew szolgáltatta, hanem a film hangszerkesztője, Ben Burtt, aki különböző állatok (rozmárok, medvék, tigrisek, tevék és borzok) morgását keverte össze.

 

A Csubakka-jelmezében Mayhew számos reklámban és műsorban (Donny and Marie, The Muppet Show) jelent meg, valamint kórházakban látogatott meg beteg gyerekeket jótékonyságból. Bár élete nagy részét Texasban töltötte, a háromgyerekes Peter Mayhew a feleségével, Angie-vel járta a világot és adott autogramot számtalan rendezvényen, köztük a legtöbb Star Wars Celebration-ön annak ellenére, hogy mozgásszervi betegségekkel küszködött. Peter Mayhew még Dave Filonival is konzultált, mikor Csubi feltűnt a Star Wars: A klónok háborúja animációs sorozat 3. évadának végén.

 

Peter Mayhew halálát családja tette közzé egy Twitter-bejegyzésben

[A Star Wars] volt a legjobb dolog, ami életemben megtörtént. Az elmúlt 25 évben költségmentesen bejárhattam a világot, ráadásul fizettek is érte. Bármikor kiállhattam a nyilvánosság elé úgy, hogy nem ismertek fel. Ha mégis úgy akarom, hogy felismerjenek, úgy lesz. A Star Wars egy hatalmas dolog számomra, örökké elkötelezettje maradok.
-Peter Mayhew 

Nyugodjék békében! Köszönünk mindent!


Fisher

Joonas

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo