Elhunyt Dave Wolverton, a Szökevények írója

dave_wolverton.jpg

Sajnos szomorú hírről kell tudósítanunk az év elején. Január 14-én, 64 éves korában meghalt Dave Wolverton (más néven David Farland) New York Times bestselleres amerikai sci-fi és fantasy szerző és tanár, miután sztrókot kapott és kómába került. Halálhírét fia, Spencer közölte Wolverton hivatalos Facebook-oldalán. Dave Wolverton első Star Wars-regénye az 1994-es Szökevények volt (különös egybeesés, hogy a múltkori The Book of Boba Fett részben utaltak a műre), ami mérföldkőnek bizonyul a Star Wars-irodalomban, hiszen neki köszönhetjük többek között a rankorháton lovagoló dathomiri éjnővéreket, a Dathomir bolygót, a hapanokat, a Zsinj nevű birodalmi hadurat.

Wolverton Dave   Sz Kev NyekKövetkező alkotásai három rövid történet a népszerű Mos Eisley mesék (A kalapácsfejű meséje), a Történetek a fejvadászokról (Dengar története) és a Történetek Jabba palotájából (A quarren Tessek története) című novelláskötetekből, majd 2000-ig gyermek és ifjúsági könyvsorozatokhoz adta a nevét, köztük a Magyaroroszágon is futó, a tizenéves Obi-Wan Kenobiról szóló Jedi-növendék sorozat első két száma is az nevéhez fűződik, Az ébredő Erő és A rejtett múlt (utóbbinál Jude Watson mellett társszerzőként).

 

Dave Wolverton 1985-ben kezdte meg írói karrierjét, rövid történeteivel keltette fel magára a figyelmet, köztük a On My Way to Paradise című novellával díjat is nyert, amit regényre bővített és további elismeréseket szerzett, például a Philip K. Dick-díjat. 1998-ban egy szeánsz alatt annyi könyvet dedikált, hogy azzal világrekordot is döntött. Egyik legnépszerűbb és legsikeresebb regénysorozata a The Runelords volt, amivel New York Times bestseller szerzővé avanzsálódott. Brighamben egyetemi professzorként a jövő tehetséges íróit tanította a kreatív írásra. A film- és játékiparban is szerencsét próbált, másodállásként videójáték kreatív konzultánsként tevékenykedett, például az ő elméjének szüleményei a Starcraft: Brood War stratégiai játékban megjelenő lurker lények.

 

Nyugodjék békében!

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo