Egy népszerű Snoke teória

snoke.jpg

Azt persze elsőként szögezzük le, hogy jelen esetben mindössze egy teóriát vázolunk és ezt próbáljuk több ténnyel, elmélkedéssel és igazolással alátámasztani. Már a Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő bemutatóját megelőzően rengeteg pletyka ütötte fel a fejét, hogy ki lehet valójában az új trilógia fő gonoszát megtestesítő Snoke, Legfőbb Vezér. Ő az akinek kilétét jelenleg homály fedi és karaktere a legtöbb fanatikus agyát megmozgatta, köztük a miénket is. A tovább mögött spoilerekkel folytatjuk, így tényleg csak az olvassa el, aki nem fél tőle, hogy információk birtokába kerül, mely netán a későbbiek csökkentik a megjelenő tartalmak élvezetét.

Ezra01

Akkor tehát lássuk; Snoke, Legfőbb Vezér nem más, mint Ezra Bridger, a Star Wars Lázadók animációs sorozat főszereplője.

Most biztos sokan a fejetekhez kaptok, hogy mi ez az abszurd állítás, de mielőtt teljesen elvetnétek az ötletet, lássuk mi támasztja ezt alá.

A megjelent hivatalos hírek és információk alapján annyit biztosan tudhatunk Snoke-ról, hogy szemtanúja volt a Birodalom felemelkedésének és bukásának. Ezzel máris behatároltunk egy olyan időpontot, amikor Ezra Bridger is tevékenykedett, elsőként a Lothal bolygón, majd később a Szellem csillaghajó fedélzetén. Fontos megjegyezni, hogy Ezra és Luke Skywalker egyidősek, hisz mindketten a yavini csata előtt 19 évvel születtek, a Birodalom megalapításának idején, így a Star Wars: Az ébredő Erőben is egy korban járnának, ezzel szembe állítva egymással a két hasonló korú karaktert. A Latino Review weboldal még 2014-ben lehozott egy pletyka cikket, melyben azt állították, hogy az új film fő gonosza "Palpatine császár egyik volt tanítványának a tanítványa". A jelenlegi hivatalos kánon szerint Darth Sidious mindössze három tanítványt tudhatott magáénak, az egyik Darth Maul, a másik Darth Tyranus (Dooku gróf) és természetesen az az Anakin Skywalker, aki később Darth Vaderré vált. Aki nyomon követi a Star Wars Lázadók animációs sorozatot és annak is a hivatalos nyelven futott részeit, az már megtudhatta az évadzáró epizódokból, hogy Darth Maul karaktere a Klónok háborúja sorozaton át, még mindig életben van és nem kisebb célt tűzött ki magának, mint hogy Ezrát a sötét oldal felé fordítsa és tanítványának fogadja. A részben többször is elhangzik, ahogy az idős zabrak tanítványának nevezi a fiatal fiút és a végén sötét esküt tesz Kanannak is, hogy megszerzi magának a őt. Ha ez sikerülne neki, máris párhuzamba lehetne állítani a korábbi pletykával, hogy ki is Snoke. A rész utolsó jelenetében pedig a sötét oldal utat tör magának Ezrában és a fiú kinyitja a titokzatos Sith holokront és megkezdi utazását.

Ezra Bridger karaktere potenciális jelölt arra, hogy elbukjon és a sötét oldal szolgája legyen. Mondhatnánk, hogy a mi generációnk hőse Luke Skywalker, a mostaniaké pedig Ezra Bridger, de úgy gondolom ez téves felvetés. A mostani generáció Star Wars hőse egyértelműen a filmek főszereplője Rey lesz. Míg az előzmény-trilógia egy bukott hős útját mutatta be, addig az új generáció is kapott egy bukott hőst, feltételezhetőleg Ezra Bridgert. Míg az előzmények bukott hősének a fiával kellett szembe néznie, akit korábban elrejtettek előle, addig a Star Wars Lázadók bukott hősének, majd a lányával kell szembe néznie, akit szintén elrejtettek előle. Na most biztos megakadtatok, de erre majd térjünk vissza később. :]

Ha Ezra Bridger elbukott a sötét oldalon, pár évaddal később pedig megvívta a később legendássá vált párbaját Kanan Jarrus-szal, ahol súlyos sérüléseket szenvedett (például a fején), majd távozott az Ismeretlen Régiókba vagy a Vad Űrbe, az megmagyarázná miért nem hallottunk róla az eredeti trilógia idején, annak ellenére sem, hogy Leia hercegnő tudott az Ezra nevezetű Jedi padawanról. Nyilván ebben az időben a fiúnak esélye sem lett volna Palpatine ellen, inkább úgy döntött, hogy elbujdosik, erőt és tudást gyűjt. Az is tény, hogy Kanan megvakul az évadzáróban és szemét lefedi, ez egy fajta utalás és tisztelgés Rahm Kota előtt, aki a The Force Unleashed játékban és könyvben Starkiller mestere volt. Akár csak Starkillert, Ezrát is ugyanúgy vonzza a sötét oldal és mindketten egy vak mestert tudhatnak maguk mögött. Ráadásul a két történet időben is pont ugyanakkor játszódik, csak míg a The Force Unleashed már nem a kánon része, addig a Lázadók sorozat igen.

Ezra02


Ahogy nyomon követjük a sorozatot, láthatjuk hogy Ezra magát okolja szülei halálával kapcsolatban, hogy az ő lázadó tettei miatt történt ez. Azt is láthatjuk, hogy Ezra ereje egyre nő, miközben folyamatosan arra törekszik, hogy mindenkit megvédjen és megmentsen a haláltól. Ezen tettei nagyon hasonlítanak Anakin Skywalkerére. Miután Ahsoka megmutatja holokronját és benne Anakin tanításait, a fiú láthatóan a Kiválasztott megszállottja lesz. Talán így még sem Kylo Ren fejéből pattant ki a nagyapi imádata. Végül Ezra megtalálja a Sith holokront, ahol egy Öreg Mester azt ígéri neki, hogy a tanításaival elég erős lehet ahhoz, hogy megmentse a barátait. A Malachoron Ezra talál egy keresztvasas fénykardot, ami mint tudjuk a Star Wars VII. rész: Az ébredő Erő védjegye. Mondhatnánk azt, hogy a Disney meglovagolja a filmet és ez nem több, mint egy újabb lehúzás, de talán utalás is lehet arra, hogy Ezra itt találkozott a pengével. Amikor Snoke-ká vált, feltehetőleg utasíthatta Kylo Rent, hogy látogassa meg a Malachort és készítse el a saját fénykardát, vagy alapból ötletet adott hozzá, hogy ilyen kinézete legyen. Az is lehet, hogy maga Ezra is ilyen fénykardot készített később, miután az első fénykardja a második évad fináléjának áldozata lett.

Természetesen az elméletek és tények mellett, a teória kedvelői rámutatnak a Snoke és Ezra közötti külső hasonlóságokra is. Hasonló orr, hasonló száj és a szintén kék szemek. Tehát még ha Snoke arca el is torzult a sötét oldaltól és sérülésektől, nagyban hasonlít a lázadó fiúéra. Ha pedig, amikor Ezra elbukik és a sötét oldal szolgája lesz, megöli a Szellem hajó teljes legénységét, az szintén megmagyarázná, miért nem láthatjuk őket az eredeti trilógia idején. Itt pedig visszaugorhatunk egy korábbi elméletre; az egyértelműen látszik, hogy Ezra fülig szerelmes Sabine Wrenbe. Ha később a szerelem viszonzásra talál, születik egy lányuk, akit mondjuk elrejtenek Ezra elől, aki időközben Snoke lett, akkor meg is kaptuk azt, hogy kicsoda Rey. Ahogy írtuk az eredeti trilógiában apa küzdött fiával, itt pedig megküzdhet apa a lányával. A történet alapjaiban így hasonlítana Anakin Skywalker életútjára, ami az eddig feltűnt hasonlóságok után nem volna túl meglepő. A sorozatban Ahsoka által egyre többet kerül előtérbe az, hogy ő nem Jedi és Maul is megjegyzi azt, hogy ő nem Sith. Azt pedig szintén tudjuk, hogy Snoke sem Sith.

Ezra03


Az, hogy Ezra egyenlő Snoke-kal egy bátor lépés lenne a Disney részéről, de megmutatnák vele azt is, hogy képesek lépni és nem a nagyon fiatal generáció számára készítenek Star Wars tartalmakat. Más részről így a sorozatot összekapcsolnák az új filmekkel, ami egy parádés fordulatot eredményezne. Bár a rajongók kérdéseire válaszolva, Pablo Hidalgo ugyan kijelentette, hogy Ezra nem Snoke, ez még is csak egy olyan információ amit a Lucasfilmnél nem lőhetnek le előre, így még is mit kellett volna mondania? Ha Ezra nem is Snoke, valamilyen kapcsolat akkor is van a sorozat és az új filmek között, nem véletlen, hogy ilyen utalásokat tesznek rá. Én a magam részéről a fentiek miatt is szeretném, ha ez lenne, hisz egy meglepő fordulat lehetne a sorozatban, az új generációnak pedig már meg van a maga Jedi hőse és semmi szüksége kettőre. Ti mit gondoltok?

A Szerzőről

Kira

Kira

"A lelki béke hazugság, csak a szenvedély létezik."
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo