Egy betegség, ami elvághatja a Jediket az Erőtől

sskeer.png

A Köztársaság Fénykora multimédiás projekt eddig is temérdek információval szolgáltatott az éra Jedijeiről, akik nemesebbek, bölcsebbek voltak és közelebb álltak az Erőhöz, mint az előzmény filmekben bemutatott utódaik. Picit másmilyen is volt maga a Rend működése is, némileg lazább, kevésbé dogmatikus szabályozást iktattak be itt, a viszonylagos béke és a nyugalom korában. Például nem vitték szükségszerűen a padawanokat harcba, de a túlkoros és potenciális tanítványjelölteket sem hagyták feltétlenül elveszni.

A Köztársaság Fénykorában jóllehet ugyanúgy meg lehet találni a legváltozatosabb vérmérsékletű Jediket. Egyikük a félkarú Sskeer, a labilis természetű trandoshan Jedi-mester, és itt meg kell jegyezni, eleve nem szokványos, hogy a Jedik értékeivel ellentmondó hagyományokkal és faji berögződésekkel rendelkező trandoshanokat befogadna a Rend, főleg hogy mesteri rangra emelkedjen egyikük, ahogy azt A Jedik fénye című regény írja. A Köztársaság Fénykora képregény 12. számában magyarázatot kapunk, miért ennyire fogékony Sskeer a dühkitörésekre, és milyen velejárója van a jelenségnek. A mester padawanjának, Keeve Trennisnek részletezi, hogy egy úgynevezett Magrak-szindrómáról, egy ritka, ám erős, a trandoshan agyat megtámadó betegségről van szó. Éppenséggel Sskeer is ebben szenved: elméje automatikusan próbálja kezelni a kórt, amely mellékhatásaként elvesztheti az illető az Erővel való kapcsolatát, és ez az állapot akár maradandó is lehet.

 

Sskeer elméje látszólag annyi energiát öl a gyógyulás elérésére, hogy nem marad elég ereje kapcsolódnia az Erőhöz. A betegség annyira felzaklatja Sskeert, hogy az elméje szüntelenül próbál előállni egy gyógymóddal (mivel a harag és az agresszió a düh és a gyűlölet rokonai, amik pedig a sötét oldal ismérvei), még ha ez azt is jelenti, hogy végleg elveszíti az Erővel való kapcsolatát. Egy sötét oldallal átitatott trandoshan elméje valószínűleg nem vetne gátat a betegség terjedésének, ennél fogva zaklatottság sem merülne fel az Erő-kapocs elvesztése iránt.

 

Jóllehet, maga a Magrak-szindróma csak a trandoshanoknál fordul elő, a fény többi képviselőjének is lehet félnivalója az elmét megtámadó rendellenességektől, ugyanis az Erő uralása nagyban függ a mentális állapottól is. Más módon az Erőhöz való kapcsolódás semlegesítése egyébiránt már felbukkant ebben az érában, mégpedig a Nagy Egyengető (Great Leveler) nevű Nihil-bestia, ami először a Jedik Erő-kapcsát veszi célba, a reménybe vetett érzelmeiket átalakítja félelemmé, majd kővé dermeszti őket.

Lopakodo Elorendelheto

A Szerzőről

owokaleyo1992

owokaleyo1992

"To defeat an enemy you must know them. Not simply their battle tactics, but their history, philosophy, art." - Grand Admiral Thrawn
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo