Dokumentumfilm Az Utolsó Jedikről

trailer_the_force_of_sound_abc_n.jpg

The Force of Sound címmel látott napvilágot egy 26 perces dokumentumfilm az ABC hírportálnak köszönhetően. A filmben Az Utolsó Jedik kulisszái mögé leshetünk be, azon belül is a hangeffektek készítésének folyamatába. Különösen izgalmas azoknak akik kíváncsiak arra, hogy a készítők hogyan hozták létre a porgok vagy éppen BB-8 különleges hangját. A filmben központi szerepe van a Skywalker Ranchnak, ahol az Oscar-díjra jelölt csapat összeállította a VIII. epizód hangi világát. A stáb már a forgatás ideje alatt is rögzít hangokat, azonban - ahogyan az a filmből is kiderül - a feladat oroszlán része utómunka. Szinte mindent utólag kellett újra alkotniuk a művészeknek.

Ez csak egy rövidebb előzetes, a teljes filmet ide kattintva érhetitek el.

Clayton Sandell újságíró így nyilatkozott a dokumentumfilm forgatása kapcsán:

Ez egy szerelem projekt volt. Nagyon szeretem a Star Wars-t, de még inkább odavagyok a kulissza titkokért. Nagyszerű dolog interjúkat készíteni a filmek kreatív szakembereivel, akik mindezt életre keltik.


Clayton interjút készített többek között Rian Johnson rendezővel, Matt Wood-dal (supervising sound editor) és Ren Klyce-szal (sound designer) akik a Foley csapattal együtt dolgozták ki az új trilógia második részének hangeffektjeit. 

A Foley stáb megmutatta nekünk, hogyan hozták létre a porgok, BB-8 vagy éppen a kristály rókák hangját.


- mondta Clayton Sandell, majd hozzátette: valódi állatok, például csirkék hangját használták fel.

Star Wars 03 Abc Mt 180219 12x5 992


Az Utolsó Jedik egyik legemlékezetesebb jelenete a "Holdo manővernek" becézett rész volt, melyet éppen az tett különlegessé, hogy semmilyen hanghatás nem társult a robbanáshoz.

A Holdo manőver egy olyan dolog ami teljesen új volt ebben az univerzumban. Az egész esemény a másodperc tört része alatt játszódik le, azt próbálja érzékeltetni, hogy most kiestünk az idő folyamából, most megállunk egy pillanatra. Minden hang elnémul és csak a legvégén tér vissza, ami rendkívül különlegesség teszi az egész jelenetet.


- nyilatkozta Rian Johnson.

A dokumentumfilm nagy figyelmet szentel az elmúlt 40 év hangeffektjeinek munkáira is. A stáb úgy vélte, a hanghatásokért felelős csapat és a Skywalker Sound cég sem kapott elég figyelmet, míg a vizuális effektekért felelős Industrial Light and Magic igen. Az Utolsó Jediket négy kategóriában is Oscar-díjra jelölték, melyből háromnak a hanghatásokhoz van köze. 

A Szerzőről

Béreslegény

Béreslegény

"Apathy is death" - The Sith Lords
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo