728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Azt nyújtotta a The Mandalorian, amit vártunk?

mandalorian-blurg.png

Sokunk régi vágya teljesült azzal, hogy elkészült az első élőszereplős Star Wars-sorozat, a The Mandalorian, és mostanra már túl is vagyunk az első, nyolcrészes évadán. Még a debütálása előtt leírták az oldal szerzői, hogy mit várnak a szériától [ennek első részét itt, a másikat ezen a linken találjátok], és most azoknak a cikkeinknek a folytatásaiként arról írunk, hogy találkozott-e az elvárásainkkal a sorozat - ezt olvashatjátok a folytatásban! [Figyelem: Nem mindegyik vélemény spoilermentes!]

Ha röviden kellene válaszolnom, azt mondanám, a The Mandalorian beváltotta a hozzá fűzött reményeim kb. 90%-át. Mindig jól szórakoztam a sorozat heti részein. Lekötöttek, és amíg néztem kikapcsolt. Elvileg ez lenne egy sorozat dolga. Mégis csalódott vagyok egy kicsit.

Alapvetően a nagy egészet nézve, két problémám volt a sorozattal. Az egyik, hogy 1 órás epizódok voltak beígérve, míg ez a valóságban inkább átlag 30 percre csökkentek. Igaz, így az epizódokon belül nem nagyon voltak üresjáratok, a részek végig pörögtek. A másik gondom, hogy én egy sztoriközpontú sorozatra számítottam, és az első 3 rész alapján úgy tűnt, ezt is fogom megkapni. Aztán a 4-6 részek elhagyták a sztoriközpontúságot, és epizódközpontúakká váltak. Minden rész a Mando egy kalandját mesélte el egy kis cukisággal az oldalán. Aztán az utolsó előtti rész újra történetközpontú lett, amit aztán a fantasztikusan sikerült évadzáró zárt. Ez nem feltétlenül rossz, hiszen mint írtam, jól szórakoztam a heti részeken. Csak én nem erre számítottam.

Pic
A részek mindegyike dugig van utalásokkal, easter egg-ekkel, a fan service maxon pörög. Az akciók jók, a látvány lenyűgöző (bár továbbra is hiányolom a Disney-érából a városbolygókat, jó lenne egy olyan sztori, ami nem a Peremvidéken játszódik), a fenti részekben végigfutó történet is nagyon tetszett. Filoni jelenléte tetten érhető. Ez a sorozat bizonyos elemekben úgy kapcsolódik a Lázadókhoz, mint az A klónok háborújához. Az ilyen kapcsolódásokkal engem könnyű megnyerni. A színészi játék jó, még Pascal is megnyerő volt, pedig végig sisakban játszott (már amikor ő játszott, de ebbe most ne menjünk bele), a karaktereket könnyű megkedvelni. Többségük szerethető. Gidion Moff nagyon jó főgonosz. Végig rejtve van, de mikor megjelenik, uralja a "vásznat".

Alapvetően tehát egy fantasztikus élmény volt a The Mandalorian 1. évada. Izgatottan várom a második évadot, de ott már inkább epizódcentrikus sorozatot várok, és majd kellemesen csalódom a végén, illetve ezek után a Kenobinál is beígért 6x1 órás részeknek se dőlök be. Kimondható, hogy a fenti pontok kivételével a Mandalorian beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. I have spoken. 08

(Darth Law)


Lezárult a The Mandalorian élőszereplős SW-sorozat első évadja. Bár előzetesen nem éreztem az én sorozatomnak ezt, ki is fejtettem a miértjét, ám végül nem csak világszerte, hanem nálam is nagy sikert aratott. Zseniális nyolc résszel gazdagította kedvenc franchise-unkat Jon Favreau és Dave Filoni, sikerült olyan érdekes szálakat behozni a fejvadászos stílus mellé, amik akár galaktikus mércével is kiemelkedő fontosságúak lehetnek. Itt elsősorban a sztár karakterre, Yoda babára, illetve az utolsó részben felbukkanó Sötétkardra gondolok.

Ami magukat a mandaloriakat illeti: bár nem vagyok továbbra se nagy fanja a kultúrának, ezzel mégis közelebb érzem már magam hozzájuk valamennyire, ahogy itt be lettek mutatva a régi-új szokások. Számomra titkon elvárás is volt továbbá, hogy a Lázadókban lefektetett állapotukat tovább vigyék, és meg is kaptuk. Tetszett, ahogy átmentettek bizonyos velük kapcsolatos meghatározókat a Legendákból, míg a kovácsmesterség és a klánbeli élet bemutatása is hangulatos volt. Nem mellesleg a Fejvadász Céh bemutatása és ötlete miatt is jár a piros pont. A címszereplőről is szót ejtve örömöt okozott, ahogy az elején még összeeszkábált páncélban járkált, majd fokozatosan hírnevet és vagyont szerezve egyre feljebb tuningolta a felszereléseit. Mindezek mellett a főhős jelleme is átjött, akinek múltjáról egyre többet tudhattunk meg, és akinek sisakján keresztül már-már lehetett érezni, milyen mimikákat vág.

Vizualitás terén kicsit sem csalódtam, tényleg mintha igazi Star Wars-mozifilmet néztem volna a képernyő előtt. A kameramunka és a beállítások profik, a díszletek, a lények és az effektek megvalósítása csillagos ötös. Bár a lepukkant és néptelen helyszínektől továbbra is picit herótom van, ennek ellenére egész hangulatosan lettek bemutatva a sorozatban. A börtönös helyszínnek és a Tatuin visszatérésnek igazán örültem. És ami az ikonikus sivatagbolygót illeti, jó volt látni Jabba trónfosztásának hatását. Illetve a Birodalom bukásának és a zöldfülű Köztársaság kormányzásának eredményeit a valuták, a közhangulat, stb. szempontok által. Az easter eggek adagolása és ötlete is rendben volt részemről. Külön tetszett a Vader-féle "No disintegrations" elszólalás magyarázata, vagy a "fagyigép" részletesebb bemutatása, noha volt egy kis baki is a köztársasági címerrel a börtönös epizódból.

mandalorian-pic-.png
Ami a zenét illeti, az elején picit szokatlan volt, mivel nem az kimondottan klasszikus Star Wars-os téma volt, de az ember füle egyre jobban alkalmazkodott a dallamokhoz, és az enyém a végére megkedvelte azokat, valamint nagyjából illettek is az adott jelenetekhez. A humorforrások körül-belül 90 százaléka átjött, a ripacsabb karakterek erőltetett elszólalásai miatt, de volt benne morbidabb, gyermeteg, őrült jó arányban, és persze ez természetesen szubjektív megítélés.

Ha kedvenc epizódot kellene kiemelnem, óriási gondban lennék. Mert nekem minden rész eléggé bejött, még a filleresebbeknek mondhatók is (bár nem bántam volna, ha utóbbiak kevesebb játékidőt foglalnak), és szerencsére minden rész tartogatott emlékeztető jelenetet, legalábbis számomra. Viszont talán a nekem leghangulatosabb epizód a telepes rész volt, amikor a helyiek a martalócokkal és az AT-ST-vel küzdöttek meg főhősünk és Cara Dune segítségével.

Természetesen tűkön ülve várom az ősszel érkező második évadot. Módfelett kíváncsi vagyok, mit kezdenek a Yoda babás szállal és kiderül-e miért volt olyan égető szüksége rá a birodalmiaknak (netán Palpatine visszatéréséhez lehet köze?), illetve a mandaloriak helyzetével, plusz a tatuini történet végén felbukkanó titokzatos alakkal. Ha hasonló minőségi tartalmakat hoznak a Disney+ szolgáltatóhoz, sokáig fog kattogni a pénztárgép az illetékeseknél, nem megérdemeletlenül.

És ami biztos: most már más szemmel fogok tekinteni a siklórobogós felderítő rohamosztagosokra úgy általában. 05

This is the way!

(owokaleyo1992)

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"Yeah, I know the song. We take what we are given. We must do what we must."
A Szerző cikkei

6 Hozzászólás

 • Steery
  2020 jan 20 : 14:16
  Beküldte: Steery

  Az első évadban előforduló komolyabb hibák listáját itt találjátok:
  [Linkelt tartalom]

  2 1
 • SonOfMurglak
  2020 jan 20 : 17:32
  Beküldte: SonOfMurglak

  hát, azért ebben a felsorolásban van nem egy, ami nekem inkább tűnik kukacoskodásnak, mint hibák kiszúrásának...
  pl.:

  a nyomkövető miért is ostobaság? egyrészt a fejvadásznak most is meg kell találnia a körözött személyt, ugyanis a jeladó csak akkor aktiválódik, ha már elég közel van hozzá.
  " Mintha a galaxis minden állampolgárában lenne egy helyzetjelző" -> nem, nyilván csak bizonyos személyekben, pl. óvadékkal szabadon levő bűnözőkben, meg laboratóriumi tesztalanyokban.
  " nincs értelme fejvadászokat felbérelni az előállításához. A megrendelő is simán megtalálhatja a célszemélyt." -> attól még, hogy meg tudják határozni valakinek a helyzetét, azért el is kell kapni, és bevinni. a való életben is egyre modernebb eszközöket használnak a keresésre, nincs ebben semmi abszurd. volt egy jó videó erről: [Linkelt tartalom]

  "Mando hogyan jutott el a kocsma közelébe a leszállópályától? Ha bérelt siklóval, miért nem várta meg a visszaútra? Akkor nem kellett volna új siklót bérelnie." -> mivel gyorsan lehetett hívni másikat, miért fizetett volna plusz pénzt, hogy ott várjon rá egy jármű.

  "Miközben a vérdíjak rendszeresen nagy pénzeket jelentenek, nem képesek a kívánt valutában fizetni?" -> egyértelmű volt, hogy a Céh nem csak a hivatalos szervekkel (Új Köztársaság) üzletel, hanem alvilágiakkal is. szóval nem teljesen legális, amit csinálnak - akkor meg érthető, ha nem annyira a hivatalos pénzt akarják használni.

  1 0
 • Steery
  2020 jan 22 : 13:19
  Beküldte: Steery

  Jogos az összes fölvetésed, mivel én is elgondolkodtam ezeken. Mégis úgy döntöttem, hogy hibának számítom ezeket a kukackákat és beleteszem őket a listába, mert a filmek alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott szituációk mögött mik is lehetnek.

  1 1
 • Gyeze
  2020 jan 20 : 20:38
  Beküldte: Gyeze

  Nem tudom, hogy ezt az oldalt Te csináltad e vagy sem, de elég szánalmasnak tartom, hogy valaki folyamatosan csak hibákat keressen valamiben, valamint egy MESÉBEN, egy FANTASY történetben logikátlanságokra hívja fel a figyelmet. Valamint, hogy másokat is arra buzdítson, keressen még hibákat....
  Szerinte m az oldalnak is van egy hibája. Kifolyik a szemem három sor után a fekete csillagos háttér és a sárga betűktől...

  1 0
 • Steery
  2020 jan 22 : 13:53
  Beküldte: Steery

  Én meg szórakoztatónak találom, hogy állandóan, folyamatosan hibákat keresek mindenben. Nem csak a mesékben, de minden filmben, könyvben, szakkönyvben, újságcikkben, rádióriportban, tévéhíradóban, élő beszélgetésben, reklámban és termékismertetőben. Mivel a dezinformációs társadalom és az álhírgyártó hazugmédia virágkorát éli, kiemelten fontosnak tartom az egész világ állandó, szigorú felügyeletét és ellenőrzését és minden hiba precíz feltárását. Mert nem csak a Nagy Testvér figyel mindent, én is visszafigyelem a Nagy Testvért. Ez remek elmesport és kellemes szórakozás. Talán kipróbálhatnád...

  H a sikerült visszafolyatnod a szemed a helyére, akkor nyomd meg párszor a CTRL+plusz billentyűt, amivel növelheted a böngészőben a szövegméretet. És máris nem lesz zavaró a fekete háttér előtti sárga betű. Ez legalább kontrasztos, ellentétben a sok helyen megfigyelhető fehér háttér előtt halvány szürke betűkkel.

  0 1
 • Kempesbaba
  2020 jan 22 : 12:35
  Beküldte: Kempesbaba

  Ahogy az események kinéznek,ez a sorozat-stream vonal lesz a fő csapás irány a közeljövőben és talán közép távon is mikiegéréknél. Ezt én nagyon jó gondolatnak tartom, a mandalorian első évadának és az utolsó trilógiának fényében. Sterry hozzászólására reagálva,bizony minden műben lehet bőven hibákat találni ha nagyon akarunk (az űrhajók hangja az űr vákuumában 01 ) de ha csupán ezen hibák kutatása a cél,pont a szórakozás,az illúzió veszik el. Számomra a sorozat kapcsán az egyetlen komoly negatívum a zene. Véleményem szerint a star wars brand-hez és igen,John Williams műveinek fényében is méltatlan.

  2 0

 • tengerecki

  Star Wars IX. rész

  Többször is alaposan megnéztem a Skywalker korát és megdöbbent[tovább...]
  Írta: tengerecki 10 órája
 • Goten56

  Star Wars IX. rész

  Hol tudtad megnézni? Már meg is jelent DVD-n? Ha elhúzódik a munkanél[tovább...]
  Írta: Goten56 1 hete
 • Steery

  Star Wars IX. rész

  Többször is alaposan megnéztem a Skywalker korát és megdöbbentő menny[tovább...]
  Írta: Steery 1 hete
 • Darth Law

  Képregények

  Szerintem nincs. Elég komoly melók vannak vele, és igazából nem nagyo[tovább...]
  Írta: Darth Law 1 hónapja
 • netboyszi

  Képregények

  Valahol vannak a neten star wars képregények rajongói fordításoban? A[tovább...]
  Írta: netboyszi 1 hónapja

Hirdetések

300x279 szukitshu banner 001

 Ezen a napon történt...

A mai napon semmilyen esemény nem történt.

Online

 • Vendégek: 22
 • Tagok: 0
 • Összes tag:493
 • Legújabb:ErdeiGG7
 • Legtöbb online:441
  Vendégek: 441 Tagok: 0 ekkor: 2019 november 18 hétfő - 23:44:57