Az új Vader-képregény fontos dolgot emelt át a Legendákból a kánonba

vader-comic-25-cover.jpg

Charles Soule (Lando, Obi-Wan & Anakin, Poe Dameron) közvetlenül A Sith-ek bosszúja után játszódó Darth Vader-sorozata a 25. számmal véget ért. Az Anakin Vaderré válásának utolsó momentumát bemutató kötetben szerepel egy dolog, amit eddig még nem kanonizáltak a Legendákból. (A folytatásban spoilerek következnek!)


A Darth Vader 25. része szinte teljes egészében a címszereplő Erő-látomása, amely végigvezeti őt a múltja fontos állomásain, felidézve az előzménytrilógiát, A klónok háborúját és a Lázadókat is. Az író a starwars.com-nak adott interjúban azt mondta erről:

"Csak előrefelé tudsz haladni. Más szóval, tovább kell lépned. El kell engednek a múltat. Ez az a Jedi-lecke, amit Anakinnak nem sikerült megértenie, és most a Sötét Oldal is erre próbálja megtanítani. És végül is, úgy gondolom, hogy a Sötét diadalmaskodik ott, ahogy a Világosság kudarcot vallott."

A látomás érdekessége, hogy Vader látja édesanyját, Shmi Skywalkert terhesen, amint Palpatine mögé hajol, miközben a nő méhében mintha a Sötét Oldal mozdulna meg:

Vader Comic 25 05

Magyarázatot nem kapunk a képhez, és Soule sem tért ki ebben az interjúban. De elég egyértelmű, hogy az Erő azt mutatja Vadernek, hogy Darth Sidiousnak köze volt Anakin fogantatásához.

Lucas eredetileg úgy képzelte, hogy amikor Palpatine végre színt vall a III. részben, akkor azt is elárulja Anakinnak, hogy ő volt az "apja" - de ez végül is kimaradt a filmből. Aztán később James Luceno írta le Darth Plagueis című regényében, hogy Palpatine és mestere Sith-alkímiát használva életet akartak teremteni úgy, hogy ráerőltetik akaratukat a midikloriánokra. De a kísérlet kudarcot vallott, ráadásul a midikloriánok nem egyszerűen ellenálltak a Sith-eknek, hanem megteremtették Anakint, a Kiválasztottat, hogy szembeszálljon a Sith-ek Sötétségével, és egyensúlyt hozzon (ezzel cseng össze az is, amit Snoke mond jóval költőibb megfogalmazásban Az utolsó Jedikben: "A Sötétség terjed, és a Fény harcba száll").

Az új kánonban eddig nem volt szó Anakin származásáról, de most már ezt is átemelték a Legendákból.


FRISSÍTÉS:
Ez a hír egyes külföldi és magyar oldalakon úgy jelent meg, hogy "Végre kiderült, ki volt Anakin apja". Ami nem igaz, hiszen nincs leírva sehol a képregényben, hogy Palpatine lett volna Anakin apja/teremtője (épp ellenkezőleg, azt olvashatjuk, hogy "nem volt apa"). Ezért nem állítottuk azt a cikkünkben, hogy erről szólna a fentebb is látható jelenet. Ugyanakkor határozottan azt sugallja a kép, hogy a Sötét Oldalnak valamilyen módon köze volt Anakin fogantatásához (mivel maga az író is kimondta, hogy az Erő tanítani akarta itt Vadert, így az nyugodtan kizárható, hogy ezzel a látomással átverni vagy elbizonytalanítani akarta volna a Sith-et, és vele az olvasót). A Legendákban maga Darth Plagueis magyarázta úgy Anakin fogantatását, hogy az ő Sith-kísérleteik ellenhatásaként történt. Szigorúan véve tehát az is csak egy elmélet volt, Plagueis elmélete (azaz tulajdonképpen utólag ráfoghatták volna bármikor, hogy a Sith tévedett). Most is csak ennyit kapunk: egy erős sugalmazást, hogy a Sith-eknek valami köze volt Anakin teremtéséhez. Elég egyértelmű tehát, hogy itt a Legendákból merítenek (ezt hivatalosan nem is cáfolta senki - a képregény kapcsán megszólaló Matt Martin, a Story Group tagja is csak annyit reagált, hogy nem szabad "túlságosan szó szerint" értelmezni a képet, nem kell azt belelátni, hogy Sidious lenne Anakin apja).

A Szerzőről

SonOfMurglak

SonOfMurglak

"But I can be mouthy, because you know, what are they gonna do, fire me?"
A Szerző cikkei

Hirdetés

Hagyatek Banner Allo 1200x6000

Hirdetés

Darth Bane Trilogia Allo