banner1.png

Fórum


 • Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban...

  ...élt egy hercegnő, aki legenda lett.

  A tizenhat éves Leia Organa hercegnő szembe kerül eddigi életének legkomolyabb kihívásával. Ki kell állnia a Test, a Szellem, és a Szív Próbáját, hogy bebizonyítsa, méltó az Alderaan trónörökösi címére. Túlélőtúrákon vesz részt, elmélyül a politika tudományában, és segélyszállítmányokat visz birodalmi ellenőrzés alatt álló, ínségtől sújtott bolygókra. De nem csak a trónigénye miatt kell aggódnia. A szülei, Breha és Bail valamiért eltávolodnak tőle, és egyre kevesebbet törődnek vele. Minden látszat szerint fontosabb számukra az, hogy díszvacsorákon lássák vendégül szenátusbeli szövetségeseiket, minthogy beszélgessenek a saját lányukkal. Leia elhatározza, hogy fényt derít a szülei titkára, és ezzel felhívja magára a birodalmiak figyelmét. Amikor felfedezi, hogy a szülei és szövetségeseik mit terveznek a zárt ajtók mögött, lehetetlen helyzetbe kerül. El kell döntenie, hogy az Alderaanon tölti le az életét, vagy felvállalja sorsát és a galaxis elnyomott népeinek szenteli az életét, akiknek egyre nagyobb szükségük van egy lázadó hősre...
   


 • Sokat vártam ettől a regénytől, de úgy érzem, keveset kaptam. Olyan sok durva hiba, feltűnő ellentmondás, alapvető logikátlanság és szertelen következetlenség, valamint elképesztő átgondolatlanság van ebben a műben, hogy nem győztem feljegyezni őket. S csak azért nem közlöm ezek listáját, mert kitennének egy kisebb regényt. Mindezek miatt kénytelen vagyok egy gyenge kettes alát adni erre a fércműre, de csak a megfogalmazás igényessége miatt, mert amúgy a tartalom: sovány egyes.

  Ami tűrhetően sikerült a regényben, az annak a több lépcsős folyamatnak az ábrázolása, ami fokozatosan szembe fordítja Leiát a birodalommal és meggyűlölteti vele az egész elnyomó rendszert. Továbbá az, hogy minden igyekezete és jószándéka ellenére, Leia folyton csak bénázik, ügyetlenkedik, bajt kavar, amivel tragédiák sorozatát zúdítja a környezetére igen rövid idő alatt. Pedig ez a történet csak szűk egy esztendő eseményeit mutatja be úgy-ahogy, hiányosan, amikor Leia 16 éves volt.

  Az egész lányregény meglehetősen akciószegény, de van benne egy szórakoztató jelenet: az Organa család veszekedése Tarkin orra előtt, megtévesztésül. Ez viszonylag ügyesen lett kitalálva és megírva, bár Tarkin meglepetésszerű belépőjét irreálisnak, Leia sírását pedig túlzottnak éreztem.

  Az egyetlen dolog, ami jól sikerült a műben, mert a szerző valahogy nem rontotta el, az a befejezése. Az utolsó két sor néhány mondata tökéletesen találó lett. De ez még bőven kevés egy emlékezetes sikerkönyvhöz.

  A szöveg egyébként tele van fogalmazási és helyesírási hibákkal, több tucattal. Nem ártott volna valakivel átnézetni nyomtatás előtt. Egy példa: nincs olyan, hogy quanadium érc. Ez helyesen: quadanium érc akarna lenni.
   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Light, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak