728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Fórum


 • Negyven év, negyven történet.
  1977. május 25-én a világ megismerte Hant, Luke-ot, Leiát, egy droidpárost, egy öreg varázslót, egy feketébe öltözött gonosztevőt, és egy lehetőségekkel teli galaxist. A Star Wars negyven éven át páratlan kulturális jelenség maradt, rajongók és alkotók generációit inspirálta és befolyásolta. A gazdag történetmesélés tüzét egyetlen film lobbantotta fel, részben azért, mert a Star Wars galaxis elevennek érződik. Furcsa és csodálatos szereplők jelennek meg a mozivásznon, és elgondolkodtatnak minket...
  De vajon mi lehet az ő saját történetük?
  43 író adta a vízióit ahhoz, hogy újra elmeséljük az eredeti Csillagok háborúja filmet. A negyven novella mindegyike újra bemutatja a film valamelyik jelenetét úgy, ahogyan azt egy-egy mellékszereplő látta. A Bizonyos szemszögből kiváló és sikeres szerzők és a Star Wars irodalom elismert mesélőinek írásait tartalmazza:
  Gary Whitta áthidalja a rést a Zsivány Egyes és az Egy új remény között, Antilles kapitány szemszögéből.
  Beru néni megtalálja a hangját Meg Cabot bensőséges karaktertanulmányában.
  Nnedi Okorafor méltóságot és mélységet ad a legkülönösebb szereplőnek: a hulladékzúzóban élő szörnynek.
  Pablo Hidalgo borzongató bepillantást nyújt Tarkin nagymoff elméjébe.
  Wil Wheaton elevenbe vágó mesét szőtt a Yavinon hátrahagyott felkelőkről.
  És még harmincöt derűs, szívszaggató és megdöbbentő novella.
  Tapasztaljuk meg a Csillagok háborúja történetét egy sor egészen új szemszögből!
   


 • A legtöbb novella nekem nem igazán tetszett, bár irodalmi szempontból jól vannak megírva, de a tartalmuk számos ponton kifogásolható, mivel a szerzők nem néztek utána az ismert részleteknek. Azaz összecsapták, elkapkodták a dolgot és a kiadó szerkesztője sem fedezte fel, javította ki vagy javíttatta ki velük ezeket a hibákat, tévedéseket, elírásokat. Ennél jobb novellás kötetet érdemelt volna az Egy új remény a 40. évforduló alkalmából.

  Amit hiányoltam: hogy sok mellékszereplő nem kapott történetet, noha megérdemelte volna. Ilyenek: Owen Lars, a Tosche állomáson időző barátok (Fixer, Camie, Deak, Windy), Wioslea (a vuvrian kereskedő, akinek Luke eladta a terepsiklóját), az Alderaan törmelékmezejében repülő Falcont felfedező és a Halálcsillaghoz csaló TIE pilóta, Poul Treidum hadnagy (a 327-es hangár ügyeletes tisztje), Edmos Khurgee százados (aki átvizsgálta a Falcont a dokkban), Shann Childsen hadnagy (az AA-23-as börtönblokk ügyeletes parancsnoka), Jan Dodonna tábornok (a massassi előőrs parancsnoka).
   


 • Tegnap érkezett meg a könyv, amit már nagyon vártam. Most kemény 3 novella elolvasásánál tartok, de már a harmadikban van egy óriási kontinuitási hiba a kánonra nézve. Ráadásul ez a történet szempontjából is fontos eltérés.

  Spoiler kezdődik!!!!

  Szóval a harmadik novella a mentőkabint elengedő tisztek egyikéről szól, aki utasította társát, hogy ne lőjön a kabinra. Ez meg is van magyarázva a könyvben, hogy miért, de most nem erről van szó. Hanem inkább arról, hogy rájött, hogy hibát követett el, mert tudja, hogy abban voltak a tervek. Éppen ezért akarja elkerülni a felelősségrevonást egy másik tiszt segítségével, aki a bürokrácia mestere. Azonban míg Az elveszett csillagok könyvben Ciena Ree is ott van velük a mentőkabin elengedésekor, ebben a történetben csak ketten vannak Ree nélkül. És ebben a történetben nagy súlya van a tanúknak, pontosabban a tanú(k) kijátszásának.

  Spoiler vége.

   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Light, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak