banner1.png

Fórum


 • A Praesitlyn kopár világ, mégis fontos a rajta emelt Kommunikációs Központ miatt. Ha ez a szeparatisták kezére kerül vagy elpusztul, az csillagrendszerek százait szakíthatja el a Köztársaságtól, és taszíthatja a Klón Háborúk poklába.
  Mivel a Köztársaság seregei már így is ezernyi fronton vívják egyre kilátástalanabb harcukat az ellenséggel, Palpatine kancellár csupán egy kisebb katonai kontingenst tud a Praesitlyn védelmére küldeni, Nejaa Halcyon Jedi mester vezetésével. A csapatokkal tart Anakin Skywalker is, aki ég a vágytól, hogy bebizonyítsa, már megérett a Jedi lovagi címre.
  A klón csapatoknak – annak ellenére, hogy Zozridor Slayke zsoldosai is segítik őket – sokszoros túlerővel kell szembenézniük. A helyzet mind kilátástalanabb, s tudják, az utolsó szálig odavesznek, és velük együtt egész csillagrendszerek is – hacsak Anakin Skywalkernek nem sikerül megtalálni az arany középutat egy harcos ösztönei és az Erőben gyökerező bölcsesség között…
   


 • David Sherman és Dan Cragg: Jedi próba
  Vérbeli háborús regény. A kötet a nyugati olvasók körében egy kisség megosztó lett, éppúgy, mint a Yoda. Sötét találkozó című regény. Voltak, akik gyengének, átlagosnak, jónak, vagy kiválónak értékelték és ezek a vélemények váltakoznak össze-vissza. Én azok táborát fogom gyarapítani, akiknek tetszett a könyv. Az olvasása közben eszembe jutott Alexander Freed: Alkony század című regénye, illetve Dan Abnett Gaunt szellemei című regény ciklusa. Ez utóbbi a Warhammer 40.000 világába tartozik. A történetben nagyon erős szerepet kapnak az egyszerű gyalogos katonák. Zozridor Slayke zsoldos alakulata és a planetárisé védők engem Gaunt komisszár ezredes egységére, a tanithi Első és Egyetlenre emlékeztetett. Kevés Star Wars regény van, melyben a katonák és felderítők ilyen központi szerepet kapnak.
  A Jedik vonalán Anakin Skywalker és Nejaa Halcyon kap főszerepet. A borító egy kisség megtévesztő, mert Asajj Ventress csak mellékszereplő.
  A szerzőpáros mindkét tagja harcolt Vietnámban és nagyon otthon vannak a katonai csapatmozgások, felszíni harcok, stratégia és utánpótlás világában. Korábban egyetlen Csillagok háborúja történet sem ment bele ilyen részletesen ezekbe a dolgokba. Amikor azt olvastam a nyugati olvasók véleményeiben, hogy sokszor érzethetjük azt, hogy egy túlélő kézikönyvet tartunk a kezünkben, akkor azt hittem, hogy unalmas lesz a sztori. De tévedtem. A harcászati tevékenységekkel kapcsolatos leírásokat nagyon élveztem.


  A történet középpontjában egyetlen nagy epikus csata áll: a praesitlyni ütközet. A sztori folyamán a szerzők igyekeztek érzékeltetni, hogy itt és most egy nagyszabású küzdelem van, aminek a tétje óriási. Ez siketült is. Az Intergalaktikus Kommunikációs Központ birtoklása óriási előnyhöz juttatja a győztes felet. A gonosz útvesztője című regényben mát utaltak erre az ütközetre. és onnan tudhattuk meg, hogy egyike volt a Klónháború legpusztítóbb csatáinak. Egy olyan küzdelem volt, mely komoly hatást gyakorolt Anakin Skywalkerre.
  Vegyük először sorra a kötet hétköznapi szereplőit.
  Odie Subu, a felderítő szimpatikus női karakter volt. Ha a Jediket nem számítom ő volt az egyik kedvencem. Grudo-val kapcsolatos tette felkavaró és drámai.
  Erk H’Arman nem lett a kedvencem. Beszólásai inkább idegesítőek voltak, és a könyv apróbb negatívumai közé sorolom. Jó nagy hibát követett el, amikor tovább harcolt az őrposztban, ahelyett, hogy Odie-re hallgatva inkább elmenekültek volna. Ezért kiérdemelt volna egy jókora nyaklevest is. Tettei inkább járultak hozzá Grudo végzetéhez.
  Zozridor Slayke, a Szabadság Fiai és Lányai vezére. Tiszta Ibram Gaunt. Baráti kapcsolatot ápol a katonáival, segít, ha mások bajban vannak. Szívesen látnám őt az új kánonban is, mondjuk a lázadók sroában.
  Grudo, a rodiai. Szimpatikus figura lett. Hozzá kötődik az egyik fordulat.
  Reija Momen. Ő inkább Shmi Skywalkerre emlékeztet, főleg a történet végén.
  Pors Tonith, a muun hadvezér, volt bankár. Ügyesen keveri a lapjait, meglepően jó stratéga. (a Darth Plagueis regényben is szerepelt). Néha vannak dühöngő, önmagát fényező pillanatai, de ezzel nincs gond, mert ezekkel a jellemvonásokkal a szokásos kisebb Star Wars gonoszokat idézi meg.
  Nejaa Halcyon. Ő Corran Horn nagyapja. Horn az Új Jedi Rend tagja lesz, Luke Skywalker idejében. Nejaa, Anakinhoz hasonlóan szintén szabályt szegett és családot alapított. Sokkal közelebb áll az egyszerű emberekhez, a Jedik eszméit rugalmasan értelmezi, enged az érzelmeinek. Hamar megkedveltem őt is. Akció jelenetei élvezetes részek.
  Anakin Skywalker. A könyv egyik legfontosabb szereplője. Végre egy történet, amiben Anakin megmutatja, hogy tud boldogulni Obi-van nélkül is. Új oldaláról is bemutatkozik az olvasóknak, a stratégia és a haditervek kidolgozásában sokat fejlődött. A történet során Nejaa Anakinnal együtt vonul fel a Praesitlyn megsegítésére. Az ifjú Jedi most először vezet seregeket csatába, ezzel is előrevetítve a távoli jövőjét. Anakinban erősödik a sötét oldal, a háború borzalmai pedig csak rátesznek több lapáttal erre. A Praesitlynt ezért érezhetjük nagyon jelentősnek. A történet végén nagyszerű hőstettet hajt végre, és bár megkísérti a sötét oldal, most ellen tud állni neki. Cselekedetei révén kiérdemli a Jedi-lovag címet.

  A szárazföldi ütköztek nagyon ütősek, a Jedik küzdelmei élvezetesek. Vérbeli Klónháborús történet. A Jedi harcok és a gyalogos katonák harcait kedvelőknek ajánlom elsősorban. Akár első Star Wars könyvnek is nagyon jó.
  Ötös.
   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Light, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak