banner1.png

Fórum


 • Miután évekig az árnyékban lapult, Darth Sidious megteszi az első lépést gigászi tervében, hogy térdre kényszerítse a Köztársaságot. E terv kulcsát a Kereskedő Föderáció neimoidi vezetői képezik. Aztán az egyik neimoidi eltűnik, és Sidiousnak nincs szüksége az Erő támogatta ösztöneire, hogy árulást gyanítson. Megparancsolja tanítványának, Darth Maulnak, hogy vadássza le az árulót.

  Csakhogy már elkésett. A titok egy információárus, Lorn Pavan kezébe kerül, s ez a tény őt teszi első számú célponttá Darth Maul listáján. És ekkor a Köztársaság fővárosának, Coruscantnak labirintusszerű sikátoraiban és csatornáiban Lorn összeakad Darsha Assanttal, egy Jedipadavannal, aki épp egy küldetésen jár, hogy kiérdemelje a lovagi címet. De hogyan is remélhetne győzelmet egy tapasztalatlan Jedi és egy átlagember, aki járatlan az Erő használatában, a galaxis leghalálosabb gyilkosa ellen?
   


 • 2015 augusztus 17 hétfő, 11:53

  Arra gondoltam, megkérem nagymamámat olvassa el a regényt, mivel kíváncsi voltam a véleményére. Nagymamámról annyit kell tudni, hogy annak idején, amikor bemutatták a mozikban az eredeti filmtrilógiát, akkor azokat látta. A három filmből kb. a „lényeg” marad meg neki, hogy Luke, Han, Leia hercegnő a jók, Darth Vader a gonosz, Csubakka a szőrös, Yoda a barika, és a Halálcsillag. Szintén az én kérésemre olvasta el az Így készült a Baljós árnyak enciklopédiát, de a filmet nem látta, ahogy A klónok támadását és A Sith-ek bosszúját se. Most viszont végre egy hónap alatt befejezte ezt a regényt. A továbbiakban az ő véleményét olvashatjátok, amit bekezdésenként adott tudtomra.

  „A leírások nagyon szépek, az író nagyon tud, de valahogy nem tudom elképzelni a helyszínt, ahol játszódik. Annyira szörnyű, hátborzongató, amikor Maul levágja, tönkreteszi a gyakorlódroidjait, remélem, hogy a későbbiekben megbánást tanúsít. Nem tudok haladni a könyvvel.

  Annyira kár, hogy a tartalom ilyen durva, mivel Reaves gyönyörűen ír, fiatalkoromban faltam Mikszáthot, Jókait, az nekem való volt, de megértem, hogy te ezért rajongsz. Más ragad meg engem, mint téged, kihátrálok a kemény jelenetekből.

  Darsha Assant Jedi tanítvány viselkedése nagyon tetszik. Szerintem pozitív hősként fog végigvonulni a regényen, viszont lehetséges, hogy muszáj lesz negatívot csinálni belőle. Még veszélyes helyzetekben is magabiztos, de lehet, hogy csak színlelte, amikor egy ilyen szituációban előre indult, de néhány lépés után már nem volt annyira bátor, mint az elindulásakor. Felzaklatott a durva jelenet, amikor a lány lábizmába belemélyesztette fogát egy acélpatkány. A hasonló durva gyilkolások is ilyen hatással vannak rám, egy időre félbehagyom az olvasást.

  Darth Maul is pozitív szereplő számomra, tetszik. A névtelen droidokat nem szeretem, sokkal inkább a lírai hősöket. Mindig előttem van a Csillagok háborújának nyitójelenete, amikor a birodalmi csillagromboló feltűnik a maga apró részleteivel, pedig az elmúlt 30 évben sok élménnyel gazdagodtam. Maul egy nagyság, a nagyok érnek el sikereket, ők tudják az életüket végigharcolni. Az ő sorsát happyendnek képzelem el, nem ölheti meg valami idegen gonosz erő. Ez egész Star Wars életmű olyan líraian van leírva, Maulnak biztosan lesz családja, amikor az aktív élete befejeződik, kiöregszik, nem megy birodalmakat megszerezni békés, normális életet képzelek el neki bujkálás nélkül úgy, hogy nem kell visszaemlékeznie milyen sokat bántották és ő mennyit gyilkolt.

  A könyv utolsó 10-20oldalát még egyszer el kellett olvasnom, mert nem hittem a szememnek annyira megrázó volt.

  Győzniük kellett volna e gonosz, szemét, szívtelen, mocsok Sith ellen. Lorn halálán sokkal jobban elcsodálkoztam, nem számítottam rá. Viszont Darshát jobban sajnálom, annyira ügyesen küzdött, jól mászkált a pallókon a nagy magasságban, istenien kardozott mégis meghalt.

  Köszönöm, nagyon szép történet, még a hatása alatt vagyok.”

   


 • 2015 augusztus 18 kedd, 12:47
  Ahogy haladt a regénnyel, 2-3 fejezetenként, vagy amikor éppen beszéltünk, megkérdeztem tőle, hogy halad vele, mit gondol erről meg erről a szereplőről, stb. Ő elmondta, én leírtam külön bekezdésekbe, melyek időrendben szerepelnek, de ezt írtam is föntebb.
   


 • 2015 augusztus 21 péntek, 08:17
  Megkérdeztem mamát, azt mondta, hogy az első negyedben képzel pozitív véget Maulnak, de a végére a tette miatt már nem kedvelte. Ez sztem simán rendben van, én is voltam már így - gondolom te is -, hogy vkit az elején még bírtál, de a végére ellenszenves lett. Szóval, a lényeg, nem jó helyre írtam a pozitív részt, hibáztam.
   


 • 2016 május 27 péntek, 08:37
  Másodjára is elolvastam. Bérelt helye van a top 5 kedvencben.
   


 • Michael Reaves: Darth Maul: A vadászó árnyék
  Nagyszerű élmény volt újraolvasni. Azt hiszem most harmadjára olvastam el. Úgy gondoltam, hogy a Medstar és a Coruscant Nights előtt felelevenítem mi történet I-5-tel.
  A könyv eseményei nem sokkal játszódnak a Baljós árnyak előtt. A neimoidi Hath Monchar lelép és a Kereskedelmi Szövetség nabooi blokáddal kapcsolatos terveit tartalmazó holokront megpróbálja eladni. Sidious Mault küldi az áruló nyomába. A történet egy feszültséggel teli, izgalmas thriller-re emlékeztet. Fénykardcsaták, Jedi és Sith filozófia, rengeteg idegen lény, a Coruscant óriási, színes és izgalmas világa, e mellett dráma és humor is megtalálható a könyvben.
  A kötet jelentős új főszereplői. Lorn, Pavan, I-5 és Darsha Assant. Lorn Pavan egy információ kereskedő, akinek fiát a Jedik nevelik. Gyűlöli a világos oldali Erőhasználók rendjét, mert elvették tőle a fiát öt évvel a könyv eseményei előtt. Információkat ad-vesz a Corsucant alvilágában. I-5, a nagyszájú, módosított protokoll droid, Lorn társa és barátja. I-5 nagy mértékben önálló droid, számos kiegészítéssel rendelkezik, melyek hasznosak harc közben. E mellett páratlan humora van, számos poénja emlékezetes marad az olvasó számára. Darsha Assant Jedi-padavan. Az ifjú lány épp próbáját teljesíti a Bíbor Folyosó nevezetű coruscanti szektorban. A fondori Oolth-ot kéne a Tanács színe elé vinnie, aki információkkal rendelkezik a Fekete Nap szervezetében bekövetkezett hatalmi változásokról – ezek a történések a Dark Horse 4 részes Darth Maul minijében olvashatók. Sajnos a próba nem sikerül. Nem sokkal később Darsha és mestere: Anoon Bondara belekeveredik a menekülő Lorn Pavan és I-5 kalandjába. A Coruscant-ra érkezett Hath Monchar Lorn-nak akarja eladni a blokád terveit. Maul megöli Monchart, ezek után Lorn és I-5 lesz a következő célpontja. Darsha és Anoon a segítségükre sietnek. Nem nehéz kitalálni, hogy mi lesz a Jedik sorsa. Feláldozzák magukat. Előbb Bondara mester, majd Darsha is. A Jedi-padavan Bondara halála után egy ideig még védelmezi Lornt és I-5-öt. Menekülésük során bepillantást nyerhetünk Coruscant alsó szektoraiba és láthatjuk a föld alatti világot is. A kthon-ok és a taozin tovább gazdagítja a Star Wars univerzum színes élővilágát. Lorn eleinte nem bízik meg Darshában, végül elkezdi megkedvelni és tisztelni a lányt. Darsha áldozata elkeseredetté teszi az információ kereskedőt és bár elhitetik Maul-lal, hogy meghalt, de mégis úgy dönt, hogy a Sith után megy. Ez lesz a veszte. I-5 megússza a kalandot, rá még várnak további kalandok a Medstar duológiában és az idén (2018-ban) megjeleni Coruscant Nights-ban.
  A történet kiszámíthatónak tűnhet első pillantásra, de Michael Reaves-nek sikerül feszültséggel és izgalommal megtölteni a történet lapjait. A fénykardpárbajokat nagyon élveztem. A Corsucant eddig is az egyik kedvenc bolygóm volt, a könyv után még inkább az. Darsha, Lorn és I-5 nagyon emlékezetes figurák. Főleg I-5. Darth Maul szintén nagyszerű. Ez volt az első regény, mely komolyabban középpontba állította. Megvan a magához való esze, tud nyomozni, és kellő időben lecsapni. Másrészt érezhetjük benne a gyűlölettől fűtött vadállatot, a Sith gyilkoló gépet. Igazi vadászó árnyék, kíméletlen, vérbeli Sith. A Jedik iránti gyűlölete már-már túlzó néha és ez bizony Maul legnagyobb hibája. Akik szeretik Darth Mault, azoknak a Vesztegzár című regény mellett érdemes a Vadászó árnyékot is elolvasni.
  Nagyon jó volt újraolvasni. Ötös.
   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Light, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak