728x79_szukitshu_banner_001.jpg

Fórum


 • „A hatalomról sokat tudok mesélni. Az ember megragadja pillanatot, és lesújt.”

  Wilhuff Tarkin nagymoff
  Egy köztiszteletben álló család sarja. Elkötelezett katona és nagyra becsült törvényalkotó. A Köztársaság lojális katonája és a Jedik megbízható szövetségese. De ez már a múlt. A Köztársaság bukása után Wilhuff Tarkin gyorsan halad felfelé a ranglétrán, és semmitől sem riad vissza, hogy érvényre juttassa az akaratát, és hozzájáruljon a Birodalom teljes kiépítéséhez.
  Inkább az erőtől való félelemre, semmint az erőre alapozva kormányozzon – tanácsolja a császárnak. Tarkin felügyeli a Birodalom páratlan pusztító erejű fegyverének építését. Biztos abban, hogy miután a Halálcsillag elkészül, a segítségével rövid idő alatt eltünteti a még létező szeparatistákat – vagy úgy, hogy megfélemlíti, vagy úgy, hogy megsemmisíti őket.
  Ám addig folyamatosan fennáll a lázadás veszélye. A Birodalomnak gyors és kegyetlen választ kell adnia a felkelő csoportok egyre gyakoribb támadásaira. Az uralkodó a legelszántabb híveit veti be a szabadságharcosok felszámolására: Darth Vadert, a félelmetes végrehajtót, valamint Tarkint, aki taktikai érzékével, ravaszságával és hidegvérű hatékonyságával képes arra, hogy kikövezze az utat a császári teljhatalomhoz… és az utolsó szálig kiirtsa a Birodalom ellenségeit.
   


 • 2016 március 19 szombat, 12:39

  Aki azt várja, hogy Luceno rengeteg dolgot átemelt ebbe a regénybe a Darth Plagueis címűből (pl. eseményeket, személyes múltat), az sajnos csalódni fog (én nem csalódtam, mert nem vártam még ennyit se), mivel

  Plagueist konkrétan csak hétszer említik meg név szerint (az angol változatban kerestem rá).
  Annyit tudunk róla a ebből a regényből, hogy
  - Palplatine mestere volt,
  - volt egy droidja (11-4D), ami a halála után Sidioushoz került,
  - káprázatos tervező és jós volt,
  - egyszer azt mondta: "Az Erő képes visszavágni",
  - a halhatatlanságot akarta elérni,
  - Sidious-szal közösen azon dolgozott hogy kicsikarja a sötét oldalból az összes titkot.

  11-4D Plagueis halála után Sidoushoz került, a droid irányította a Jedi Templom alatti Sith-szentély feltárását, egy protokolldroidra emlékeztet, de több karja van, amiből csak kettő végződik ujjakban, a többin szerszámok és adatcsatlakozók találhatók.


  Lehet, hogy van még más, Plagueis személyéhez köthető apróság is, de most enyit sikerült összeszednem. A lényeg, hogy nem rengeteg mennyiségű az átemelés.

   


 • James Luceno: Tarkin
  A regény angolul 2014-ben jelent meg. Annak idején James már a Darth Plaguies után elkezdett a történeten dolgozni. Aztán ez a sztori a vízválasztó Legendák Új kánon döntés után is megjelenhetett. James eredetileg Vadernek és az Uralkodónak nagyobb szerepet adott volna, de a Történet Csoport kérése miatt Tarkint emelete ki inkább. Azt hiszem a szerző nem túlzott, mikor a régi sztorikból való átemelésekről beszélt. Gyakorlatilag szinte vödörrel öntötte át a régi művekben szereplő történeti elemeket. Ahhoz képest, hogy a címszereplő Tarkin elég sok dolog átkerült a Darth Plagueis-ből és a korábbi sztorikból, sok minden változatlanul. Érdekesség, hogy ez az első regény, ahol Palpatine keresztneve leírásra kerül.
  A sztori kb 5 évvel játszódik A Sithek bosszúja eseményei után. A Birodalom hatalma még mindig nem teljes, a Külső Gyűrűben a szeparatsiták maradványai még mindig tevékenykednek. Különféle pacifikációs hadjáratok folynak galaxis szerte. Tarkin éppen a Halálcsillagot kiszolgáló Sentinel bázist felügyeli, amikor támadás éri a létesítményt. A nyomok hamarosan egy lázadó csoporthoz vezetnek. A császár Tarkint és Vadert bízza meg a szálak kibogozásával. A Sötét Nagyúr idegenkedik az együttműködéstől, ez egy kikacsintás A Klónok Háborúja animációs sorozatra. Tarkin jellemébe nagyon jó bepillantást kapunk. Az ő szemszögéből nem is olyan rossz, amit csinál. A visszaemlékezések elviszik az olvasót a hanyatló Köztársaság idejébe is, ahol Wilhuff családi háttere, származása, neveltetése részletes feltérképezésre kerül. A történet igazándiból a Carrion Spike ellopása után indul be. Jamesnek sikerült egy nagyon jó, csavaros történetet összehoznia, amiben igyekszik összekötni a háttérben meghúzódó eseményeket, a régi és az új rendszer történeti elemeit. Apró negatívum, hogy Teller csapatának tagjaival kevesebbet foglalkozik, illetve egy kicsit lehetett volna hosszabb is a könyv, bár ez utóbbiban nem ő volt a hibás, hiszen szorították a határidők. Sikerült az asztalra letenni egy újabb nagyszerű SW történetet. A Darth Plagueis-hez nem ér fel, de a szerző korábbi regényeihez hasonlóan ez is bekerült a kedvenceim közé. Ötös.
  A könyv rövidsége ellenére sok kedvenc jelenetem volt. Érdekes volt olvasni a Jedi Templom alatt húzódó Sith szentélyről. A Vaderrel és az Uralkodóval foglalkozó részek rövidek voltak, de nagyon jók. Sidious célja a halhatatlanság és az, hogy az Erővel mindent és mindenkit irányítson egy idő után. Tarkin első találkozása Palpatine-nal – valahogy egyértelmű volt, hogy Plagueis unszolására kereste fel Palpatine Tarkint. A lázadók itt még a szeparatisták csatahajóit és harci droidjait használják. A csatajelenetek rövidek, de ütősek. A Tarkin és Dooku közötti részek…
   


 • A Tarkin nem tökéletes könyv, de szerintem szórakoztató a maga módján. Tetszett, hogy egy kicsit beleláttunk a Birodalom hatalmi rendszerébe, láthattunk egy szeletet a filmek főszereplőinek hétköznapjaiból.
  Talán nem ez a legjobb könyv, de bővíti a két trilógia közötti több éves időszakot. Érdekes volt látni, hogyan válik a Birodalom olyanná, amilyennek a filmekből ismerjük. Tarkin eddig egy olyan szereplő volt, akiről alig tudtunk valamit és ezen próbált változtani a könyv. Arra se számítottam, hogy ennyi utalás lesz a Klónok háborúja animációs sorozatra.
  Viszont az összhatás valahogy mégsem az igazi. A fő történeti szál szerintem önmagában nem annyira érdekes és izgalmas. De úgy érzem, ez a könyv nem is ezért született, hanem hogy bővítse a karaktereket. És ezt tökéletesen teszi.
   


Moderátor(ok): Attila, Béreslegény, Cameron, Darth Law, dolmanyg, JoniPeti, Kira, Light, owokaleyo1992, PAVideoStudio, Razool, SonOfMurglak